Posuđivanje oružja
Re: Posuđivanje oružja
ako je predmetni pištolj upisan u oružnom listu kao PIŠTOLJ, to je pištolj koji je registriran za samoobranu (kako je čovjek i rekao).
taj se pištolj ne smije posuđivati jer je to protivno članku 34. zakona o oružju a kažnjava se novčanom kaznom i oduzimanjem oružja (članak 92. stavak 23. zakona o oružju)
pri svemu ovome je nebitno dali je pištolj na oružnom listu za držanje ili na oružnom listu za držanje i nošenje.
zakon je jasan i kaže da se smije posuđivati samo oružje za lov i oružje za sport.
spada li oružje za samoobranu u tu kategoriju - ne
uostalom, ovdje u temi je sve fino objašnjeno.
taj se pištolj ne smije posuđivati jer je to protivno članku 34. zakona o oružju a kažnjava se novčanom kaznom i oduzimanjem oružja (članak 92. stavak 23. zakona o oružju)
pri svemu ovome je nebitno dali je pištolj na oružnom listu za držanje ili na oružnom listu za držanje i nošenje.
zakon je jasan i kaže da se smije posuđivati samo oružje za lov i oružje za sport.
spada li oružje za samoobranu u tu kategoriju - ne
uostalom, ovdje u temi je sve fino objašnjeno.
ok međutim u Pu sam dobio drugačije odgovore ajde provjerit ču još jednom pa se javim sa objašnjenjem...
s oproštenjem, po*eri se na to šta ti kažu ovi iz PU!
oni nisu ovlašteni tumačiti zakon a iz svoje ruke sam imao prilike više puta vidjeti njihovu nesposobnost i neznanje!
oružje registrirano za samoobranu se ne smije posuđivati i tu je početak i kraj cijele priče!
Pogledaj članak 34. st. 1. zakona pa ćeš se i sam uvjeriti.
oni nisu ovlašteni tumačiti zakon a iz svoje ruke sam imao prilike više puta vidjeti njihovu nesposobnost i neznanje!
oružje registrirano za samoobranu se ne smije posuđivati i tu je početak i kraj cijele priče!
Pogledaj članak 34. st. 1. zakona pa ćeš se i sam uvjeriti.
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Sve je to istina, samo je problem što tumačenje zakona od strane nekog pojedinca koji ima ovlasti da ga provodi, može nekom drugom ozbiljno zagorčati život. Kad dokažeš da nisi...... odoše jaja....
Možda bi rješenje problema bilo da država zaposli jedno 10000 "tumača zakona" i naravno, da oni dobiju ogromnu plaću itd...
Pozdrav svima!
Možda bi rješenje problema bilo da država zaposli jedno 10000 "tumača zakona" i naravno, da oni dobiju ogromnu plaću itd...
Pozdrav svima!
Taj detalj mi nikada nije bio jasan, ako je nesto napisano onda je napisano, sve dok nema sluzbenog tumacenja smatram da je bilo kakvo postupanje na svoju ruku od strane tiakvih tulipana prekoracenje ovlasti i na kraju na svu srecu zavrsi u korist stranke, no uz premale sankcije za bisere koji su krivi za to. Kada bi stranka dobila odstetu od 100 Eur po svakom danu radi nepravilno oduzet oruzja, odgovorna osoba u PU isto toliku kaznu i suspeziju BRZO bi naucili citati ono sto je napisano i ako nisu 100% sigurni u ono sto rade ne bi ima palo na pamet da se igraju....dejandlesk wrote:Sve je to istina, samo je problem što tumačenje zakona od strane nekog pojedinca koji ima ovlasti da ga provodi, može nekom drugom ozbiljno zagorčati život. Kad dokažeš da nisi...... odoše jaja.........
Nemoguće je Nemoguće
Svi koji znaju struku i imaju nesto znanja nisu vise u Rvatistanu jer su ih otjerali ovi koji ne znaju ama bas nista....ali su podobni.
Nemoguće je Nemoguće
Ajde da malo ozivim ovu temu....Može li osoba lovac koja uredno posjeduje lovacko oruzje, a isto tako ima i oruzni list za DiN(pištolj/osobna sigurnost), u lov nositi upravo taj pištolj i koristiti ga za samilosni hitac npr.? Dakle PIŠTOLJ samoobrana na DiN umjesto "LOVAČKOG PIŠTOLJA" u lovu?
BUM BUM...
Gledajući zakonske propise DiN za sigurnost je za teritorij cijele RH, za razliku od lovačkog DiN koje je samo unutar lovišta. Prema tome ako ti pištolj ima kalibar 7.62 ili veći i energiju 300J ili veću u potpunosti zadovoljava pravilnik o lovu i možeš ga nositi u lov.
Ako se pištolj za osobnu sigurnost na dozvoli za držanje i nošenje oružja može nevidljivo nositi u crkvi, dućanu, na cesti, u auti, u šetnji gradom i još puno sličnih primjera, NE VIDIM razlog da se takav pištolj ne može nositi i u lovu. Takva dozvola(koju ja još uvijek NEMAM) je po nekom gledanju "VRH" dozvola i kako bi se laički reklo "nema limita" . S njom se može u šetnju gradom, na streljanu, sa metcima u pištolju danju i noću pa onda najvjerovatnije i u lov. Nadam se da se ne varam, ali ako tako nije onda je to apsurd. Jer ako sada u Dubrovniku(karikiram) staviš pištolj o pojas i voziš u Slavoniju u lov, nema mi logike da takav pištolj koji je s tobom proveo cijeli put i za kojeg kao takvog nitko ne smije ništa reći, moraš u lovištu zamijeniti "lovačkim pištoljem". Ukoliko kalibar oružja i energija metka tog tvog samoobrambenog pištolja na DiN zadovoljava lovačke potrebe, tj. je u okvirima zakona o lovačkim nabojima, ne vidim razlog da se takav pištolj ne nosi u lov!
SI VIS PACEM, PARA BELLUM!
Nije baš da nema limita.
Ipak se ne smije nositi u objekte i na mjesta gdje je istaknuta zabrana oružja(npr banke)......
Ipak se ne smije nositi u objekte i na mjesta gdje je istaknuta zabrana oružja(npr banke)......
Da, u pravu si, to nisam naveo, mislio sam na no limit u odnosu na sportsko i lovacko te oruzje za drzanje! A sto se tice onih koji imaju dozvolu za DiN za samoobranu, to je malo glupo....Jer ako su dobili dozvolu jer oružje trebaju za samoobranu, tko kaže da neće biti ugroženi u banci ili u nekom drugom prostoru na kojem je naljepnica ZABRANA ULAZKA SA PIŠTOLJEM. Tako svatko moze proizvoljno staviti takve naljepnice i onda sa pištoljem nikud. To treba izmjeniti. Nemam dozvolu, ponavljam, no objektivan sam!
SI VIS PACEM, PARA BELLUM!
Slažem se.RANGER94 wrote:Da, u pravu si, to nisam naveo, mislio sam na no limit u odnosu na sportsko i lovacko te oruzje za drzanje! A sto se tice onih koji imaju dozvolu za DiN za samoobranu, to je malo glupo....Jer ako su dobili dozvolu jer oružje trebaju za samoobranu, tko kaže da neće biti ugroženi u banci ili u nekom drugom prostoru na kojem je naljepnica ZABRANA ULAZKA SA PIŠTOLJEM. Tako svatko moze proizvoljno staviti takve naljepnice i onda sa pištoljem nikud. To treba izmjeniti. Nemam dozvolu, ponavljam, no objektivan sam!
Da budemo sigurni, prije par dana sam poslao mail mupu i evo ovaj tren mi je stigao odgovor. Ipak, iako čudno, pištolj koji je na dozvoli za DIN za osobnu sigurnost NE SMIJE SE KORISTITI U LOVU!
BUM BUM...
Totalna idiotarija!berbenn wrote:Da budemo sigurni, prije par dana sam poslao mail mupu i evo ovaj tren mi je stigao odgovor. Ipak, iako čudno, pištolj koji je na dozvoli za DIN za osobnu sigurnost NE SMIJE SE KORISTITI U LOVU!
Postoji li kakvo objašnjenje?
A zanima me i pitanje kakvo si postavio?
Nema objašnjenja, samo NE i prijedlog ako imaš na osobnu sigurnost da ga možeš iz rezima osobne sigurnosti prebaciti u rezim lovackog pistolja ili zatraziti novu nabavnu za novi pistolj koji ce biti lovacki. Pitanje sam postavio da MOŽE LI OSOBA LOVAC KOJA UJEDNO POSJEDUJE I DOZVOLU ZA DRZANJE I NOSENJE ORUZJA ZA OSOBNU SIGURNOST ISTI TAJ PIŠTOLJ KORISTITI U LOVU, DAKLE "PIŠTOLJ" NA ORUZNOM LISTU ZA DIN UMJESTO "LOVAČKI PIŠTOLJ".
BUM BUM...
Možda se tu očituju jer nije jasno zadovoljava li pištolj kalibar barem 7,62 i snagu 300J?
Objašnjenje im je suludo ,jer DiN ti omogućava da ti i za vrijeme lova nosiš taj pištolj.
Ako zadovoljava navedene kriterije,nema razloga da ne posluži za samilosni hitac.
Ali ,živimo u Hrvatskoj.....
Objašnjenje im je suludo ,jer DiN ti omogućava da ti i za vrijeme lova nosiš taj pištolj.
Ako zadovoljava navedene kriterije,nema razloga da ne posluži za samilosni hitac.
Ali ,živimo u Hrvatskoj.....
Ukoliko navedeni pištolj zadovoljava kriterije kalibra i energije za samilosni hitac, stvarno je suludo da ga se za lov ne može koristiti.
Ali, ovo je Hrvatska, takve stvari očekujem.
Imam kolegu koji ima jednu 75B na DiN samoobrana, a druga 75B mu je na lovački pištolj. Znači on ide u lov 200-tinjak km, vozi se sa 75B za pasom u holsteru, ulazi u lovište, sprema jednu 75B u kofer, uzima drugu ISTU 75B, stavlja je u holster i odlazi u lov.
Imam kolegu koji ima jednu 75B na DiN samoobrana, a druga 75B mu je na lovački pištolj. Znači on ide u lov 200-tinjak km, vozi se sa 75B za pasom u holsteru, ulazi u lovište, sprema jednu 75B u kofer, uzima drugu ISTU 75B, stavlja je u holster i odlazi u lov.
Put your money where your mouth is.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 17 times
Ovo je ispravan postupak, sve drugo je upitno.timmy75 wrote:Ukoliko navedeni pištolj zadovoljava kriterije kalibra i energije za samilosni hitac, stvarno je suludo da ga se za lov ne može koristiti.
Ko misli DiN pistolj nositi u lov za samilosni hitac, jedino ispravno je da posalje pismeni upit na mup, i da trazi pojasnjenje.
Ono sto znamo sigurno:
Puska upisana u oruzni list, kao sportska, na drzanje, makar i zadovoljavajuceg kalibra - ne smije se nositi u lov. Jer oruzni list mora biti za lovacko oruzje na drzanje i nosenje.
Iz zakona
(3) Lovačko oružje smije se koristiti u skladu s propisima o lovstvu, kao i na civilnim
strelištima ili drugim mjestima određenim za vježbe gađanja.
(4) Sportsko oružje ne smije se upotrebljavati izvan civilnih strelišta ili drugih mjesta
koja su određena za vježbe gađanja
Osobno bih pretpostavio isto, za ovu problematiku oko pistolja DiN i samilosnog hica, i bio na miru. U lovistu samo lovacko oruzje!!!!
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”