samogradnja ili kolekcija

Uradi sam, iskustva, savjeti, prijedlozi, slike vaših radova...
reky
Pozornik
Pozornik

samogradnja ili kolekcija

Post by reky » 14 Jul 2009, 00:02

Nisam mogao odlučiti kamo da stavim post,evo ga ovdje,htio sam pokazati neke moje radove ali i reči nešto o materijalu i o obliku sječiva i drške.O čelicima se puno piše,o problemu nabave,obrade a ovi moji su možda nestandardni.Nemam mogučnost da bi kovao sječivo ili ga termički obradio,sve ovo je brušeno,80% je brušeno malom fleksom,osim mača tu sam potegao težu alatku fleksu fi230,koristio sam komade gatara sa pilane,vrhunski materijal,elastičan,drži oštricu,slabo hrđa ali samo od crne gatare,bijela je tek tako da se ima.Drška na kračoj omogučuje jake udarce a ne mora biti jak stisak zbog zadnjeg dijela a oblik sječiva po meni nenadmašan . Katana i moja verzija kukrija su od stare federplate,dobra oštrica,elastičana ali hrđaju,drška na "kukriju"je kao na mačeti. Rambo nož je izrađen osamdesetih od drške vilastog udarnog ključa 36,neuništiv je , drška je argonom i inkonelom navarena, šta je taj sve prošao mogu pisati cijeli dan.Nož za bacanje i mač su isti materijal,specijalni alat za pneumatski čekič,podnosi velika naprezanja,oštrica i drška mača su isto vareni inkonel žicom.Sve ove mačete i noževi su radni,stalno u akciji uz minimalno održavanje
duga sječiva
duga sječiva
gatare duža i krača
gatare duža i krača
federplata
federplata
rambo,futrola od remena jna
rambo,futrola od remena jna
"kukri"
"kukri"
nož za bacanja
nož za bacanja
Attachments
6.JPG
7.JPG
9.JPG

Legion66
Nadnarednik
Nadnarednik

Re: samogradnja ili kolekcija

Post by Legion66 » 14 Jul 2009, 10:14

Odlični radovi, svaka čast.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 14 Jul 2009, 10:21

Vrlo lijepi i nadasve dovršeni radovi (za razliku od nekih fleksa majstora ovdje koji stalno nešto započinju i nikad ne završe).

Izbor čelika je dobar, ako ih uspijevaš ne spaliti tokom obrade, kaljenje i daljnja obrada bi sami po sebi bili suvišni. Samo naprijed, veselimo se vidjet još ručnih radova.
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam... :twisted: ::::....

Knife_maniac
Satnik
Satnik

Post by Knife_maniac » 14 Jul 2009, 13:15

Lijepi radovi !
Koje su debljine gateri ??
Mr.Cabdriver wrote: Izbor čelika je dobar, ako ih uspijevaš ne spaliti tokom obrade, kaljenje i daljnja obrada bi sami po sebi bili suvišni.
Ovo je dezinformacija, isto vrijedi i za sajbe od cirkulara, provjereno !

ben-66
Razvodnik
Razvodnik

Post by ben-66 » 14 Jul 2009, 20:41

Svaka cast ,prelijepi nozevi i elegantno odradeni !Mozes li reci gdje si nabavljao materijal koji nazivas "specijalni za pneumatske cekice",jer mi se posebno svida noz za bacanje i vec dugo trazim materijal za izradu slicnog ali do sada nisam nasao nesta adekvatno .Jos jednom pohvala i hvala na odgovoru

reky
Pozornik
Pozornik

Post by reky » 14 Jul 2009, 22:19

Hvala na pohvalama,drago mi je da vam se sviđaju moje alatke,volio bi samo da ih mogu ispolirati,razmišljam o samogradnji polirke sa brusnom trakom.Oni gatari su dosta stari i to mi je jedan kolega nabavio,debljine su oko 2mm,morao bi provjeriti,kada sječem nešto suho zvoni kao zvončići.Materijal od koga je mač i nož za bacanje mislim da se više neče nigdje nači,došao je .86 iz SAD,za potrebe NEK-a Krško,pošto se više ne koriste umjesto u otpad uzeo sam ih ja.Kod brušenja pazim koliko se može da ne palim materijal,moram još ispitati koliko rokvela imaju,imamo sve za mjerenje a ja nikako da stignem

ben-66
Razvodnik
Razvodnik

Post by ben-66 » 14 Jul 2009, 22:37

Ima li taj materijal neki broj ili oznaku pa da ga potrazim kod nas u tvornici Duro Dakovic jer su oni radili nekakve slicne kotlove i ostale stvari za NE Krsko. Imas li ti mozda koji komad viska za prodaju ili trampu ?

reky
Pozornik
Pozornik

Post by reky » 15 Jul 2009, 20:23

Nažalost nisam vidio nikakvu oznaku , :A22: to je stiglo od Westinghausa ,nabavio sam dva komada,manji i veči, od manjega je bilo taman za oštricu a dio koji ide u čekič je imao oblik drške pa sam samo dodao prstene od kože i kapicu od mesinga.Od večega je ostala "drška" ali nema dosta za sječivo,staviti ču slike da vidiš kako to izgleda
to je taj dio
to je taj dio
ovako je išla izrada mača
ovako je išla izrada mača
da se vidi debljina
da se vidi debljina
Attachments
K800_sony2008 005.JPG
K800_sony2008 007.JPG
K800_sony2008 015.JPG

ben-66
Razvodnik
Razvodnik

Post by ben-66 » 16 Jul 2009, 00:01

OK ,hvala na trudu

ben-66
Razvodnik
Razvodnik

Post by ben-66 » 16 Jul 2009, 17:03

Reky samo jos jedno pitanje u vezi materijala .Ovo sto si napisao "od drske vilastog udarnog kljuca"mi je nejasno.Dali je to obicni vilasti kljuc br.36 ili nesto drugo jer kljuceva imam i vilastih i okastih ali i udarni kljuc za odvrtanje zapeklih sarafa koji je usput kao gedora pa mi sad nije jasno sto si ti od toga upotrebio,pretšpostavljam obicni kljuc,pa ako moze jos malo pojasnjenje ili jos bolje slika kljuca .Hvala

reky
Pozornik
Pozornik

Post by reky » 16 Jul 2009, 18:44

Udarni ključ je poseban dio alata,po njemu se udara čekičem od 2 do 5 ili 10 kg ,rade se u veličini 27 pa do 120-taj je težak oko 20-tak kg i dugačak 1m ,ovaj je bio njemački,probao sam od Tang-a pa je bio" mekan".Zamisli sada da taj ključ koristimo 15-tak godina,koliko je udaraca dobio,koja su to naprezanja a na njemu jedva da se pozna,pitaj svoje kolege(mi se dosta srečemo na remontima turbina)koji idu po terenu na remonte postrojenja,kakav je to ključ,otvoriti turbinu,kompresor ili pumpu bez njega je neizvedivo.Nemojte sada svi navaliti da firme ne ostanu bez ključeva,poslikati ču na poslu jednog da vidite,pozdrav

stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Post by stari-nakovanj » 16 Jul 2009, 18:56

reky, odlicno ti ide, samo naprijed, a ni toplinska obrada nije nemoguca ako imas malo volje i prostora.

ben-66
Razvodnik
Razvodnik

Post by ben-66 » 16 Jul 2009, 21:05

Hvala reky

ben-66
Razvodnik
Razvodnik

Post by ben-66 » 29 Jul 2009, 20:00

Reky jesi li stigao poslikati "kljuc"da vidim o cemu se tu radi jer sam danas kod frenda vidio nesto za sto on tvrdi da je taj kljuc ali to je prava mrcina i drska mu je dugacka oko 50 cm a debela oko 5-6 cm,pa mi sada nije jasno ako si od toga radio noz ,onda je to islo jedino sa glodalicom ili necim drugim .Ako imas sliku ,nabaci ,da rijesim nedoumicu ..

reky
Pozornik
Pozornik

Post by reky » 30 Jul 2009, 20:41

Oprosti na čekanju ali bio sam zatrpan poslom, ključ (slika1) koji ti je pokazao kolega je vjerojatno standardni udarni ključ i oni jesu tako debeli,lakša verzija je na slici 2,ona je lakša za obradu,ja obrađujem sječivo samo sa kutnom brusilicom. Što se tiče toplinske obrade volio bi da i to probam ali živim u stanu tako da nemam prostora za takve stvari, sve ovo do sada sam napravio na poslu za vrijeme pauza
standardni udarni
standardni udarni
lakša verzija
lakša verzija

ben-66
Razvodnik
Razvodnik

Post by ben-66 » 30 Jul 2009, 21:56

Hvala prijatelju na slici ,ono sto sam ja gledao nije to .Sada mi je puno jasnije sa cim si radio pa se dajem u potragu za materijalom ,mada mi decki kazu da je sada puno teze doci do bilo cega jer su privatnici uzeli firme pa sada svoje cuvaju ko oci u glavi . :A10:

reky
Pozornik
Pozornik

Post by reky » 31 Jul 2009, 17:59

To je istina, ja sam taj nož napravio 80-tih i onda je bilo lakše nabaviti materijal,sada su druga vremena i nebi se usudio odrezati dršku, onda smo imali toliko ključeva da nitko nije pitao što se dasilo sa jednim

ben-66
Razvodnik
Razvodnik

Post by ben-66 » 31 Jul 2009, 20:32

Ma valjda ce se nesto naci a ako ti mozda saznas za neki "izvor",javi ,pa cemo se dogovarati :lol:

glavke
Skupnik
Skupnik

Post by glavke » 06 Aug 2009, 16:17

Dali za izradu noževa koristite titanij.Ili kako se već to kaže.
Inaće na mojoj visinskoj bušilici je kruna od titanija a tu i tamo se zna desiti da nosać pukne.
Istina rijetko ali ima lomova .

reky
Pozornik
Pozornik

Post by reky » 23 Aug 2009, 17:46

Drustvo, zao mi je sto nisam stigao odgovoriti jer sam u Makedoniji vec 20-tak dana,nisam jos naisao na titanium i ne znam kako se ponasa kao ostrica ni kako se obraduje,samo znam da rade drske od njega, trenutno imam priliku da po malo radim jedan noz od federplate, kada uhvatim malo vremena ,ovdje ima na tone federplati svih velicina i oblika samo izaberes i nosis,posto ne mogu preko granica nositi mnogo pripremio sam nekoliko manjih komada za Hrvatsku

Post Reply