9.3x62 ppu sp 18.5 g. metak

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
vrakun
Pozornik
Pozornik

9.3x62 ppu sp 18.5 g. metak

Post by vrakun » 08 Dec 2013, 06:19

Pozdrav svima!
Zanima me da li netko ima bilo kakve podatke, iskustva vezano za taj metak buduci da nigdje ne mogu doci
do njih. Konkretno me zanima za lov na divlje svinje, da li je premekan, da li prodire dovoljno duboko i bilo koji drugi podaci...
Unaprijed zahvalan

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Re: 9.3x62 ppu sp 18.5 g. metak

Post by Woolf Blaser » 08 Dec 2013, 12:42

Dobro nam dosao, kolega.
Nemam iskustva sa PPU SP 9,3-62, ali imam sa 308, 30 06, 8-57, 7 mm Rem Mag, 300 Win Mag...
SP je oznaka za ,mekani vrh,(soft point) i to je sasvim jednostavna konstrukcija zrna, relativno
mekano olovo u ,kosuljici, od tombaka. Kao takva, SP zrna nemaju tendenciju zadrzavanja prvobitne
mase prilikom prodiranja kroz tijelo divljaci, a narocito to dolazi do izrazaja ako se na putanji zrna
zrna nadje kost (to je narocito izrazeno kod svinja divljih jel one imaju vrlo jaku osteoklasticnu gradju).
Dakle, zrno je prilicno mekano i vrlo sklono tome da se raspadne. Ali to ne znaci da ne mozes sasvim
pristojno loviti s njim, jel kalibar koji posjedujes je jako dobar za lov svinja(i sveg ostalog) i taj ,problem,
mekanog zrna nije toliko izrazen u takvom kalibru u kojem zrno ima veliku masu (tezinu), a relativno je
sporo. Vodi brigu o tome da imas cisto situaciju kad pucas na divljac i vjerujem da ces biti zadovoljan
sa ucinkom zrna na kratkim i srednjim distancama. Za pucanje na vece daljine nije bas pogodan, jel nije
nesto narocito precizan, tj ako budes imao potrebe pucati na vece daljine morat ces uloziti malo
vise love za neki bolji metak. Zna biti serija (LOT) sa kojima lovci imaju problema, tj ne mogu zatvoriti
zatvarac ili ga tesko zatvaraju. Ako budes imao slicnih problema preporucam ti da vratis streljivo trgovcu
i uzmes nesto drugo. U svakom slucaju, ako nemas neke specificne zahtjeve za svoj nacin lova
ovo streljivo ce ti biti u redu, a i treba ,nagraditi, proizvodjaca, kad napravi tako jeftin i pristupacan metak.
LP
Dobra ti kob.
Head in the City. Hearth in the Field.

syncm2
Pozornik
Pozornik

Post by syncm2 » 08 Dec 2013, 18:38

IMAG0042.jpg
vrakun wrote:Pozdrav svima!
Zanima me da li netko ima bilo kakve podatke, iskustva vezano za taj metak buduci da nigdje ne mogu doci
do njih. Konkretno me zanima za lov na divlje svinje, da li je premekan, da li prodire dovoljno duboko i bilo koji drugi podaci...
Unaprijed zahvalan
Imam 9.3 i koristim PPU, baš taj za kojeg pitaš. Za svoju cijenu daje puno, nemam prigovora, iz CZ 550 na 100 m je grupa 2,5 - 3 cm, nije nešto ali zadovoljava. Mana je da zadimi cjev, 1 PPU više ostavi baruta na cijevi nego 10 Normi.

Za lov svinja je metak odličan, na manjima se ne otvara i ne raspada, ulazna rupa i izlazna su kao čep od pive, podljeva nema. Na većim cc 100 kg, pogodak kroz rebra isto kao na manjima, pad u vatri, ako metak zahvati plećku, tvrđu kost, otvara se odlično, ima podljeva ali ne strašno, ruši kao čekć. Od oko 100 komada ispucanih što na papir što u lovu, imam 2 zrna koja sam pronašao u DS pod kožom, ostalo je sve prostrel.
Evo slika od jednog zrna koje se navodno raspada i ne zadržava masu, od 18,5 g ostalo je 16,6g.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 08 Dec 2013, 18:49

Jako dobar post kolega. Kao sto sam i mislio da usljed velike mase zrna i relativno male
brzine nije toliki problem sa mekanim zrnom.
Isto tako ja imam u ,kolekciji, puno takvih zrna od kojih je u vecini slucajeva ostala samo
kosuljica, ali ta zrna su ispucana iz brzih i laksih kalibara. :A25:

vrakun
Pozornik
Pozornik

Post by vrakun » 09 Dec 2013, 21:15

:A28:
Svaka čast obojici na odgovorima, upravo su mi te informacije trebale.
Dobru kob i lijep pozdrav.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 09 Dec 2013, 21:27

Nema na cemu, kolega! Javi se cesce na forum, a narocito kad budes malo ,izgustirao, ovaj
metak, pa podijeli s nama svoje dojmove i iskustva.
Lijep pozdrav i dobra ti Kob!

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 13 Dec 2013, 19:31

Metak koji se u RH dokazao već bezbroj puta. SP konstrukcija zbog manje brzine izdrži udar i uglavnom ostaje u komadu sa finom gljivom i odličnim prijenosom energije. U manjim kalibrima isto zrno se zna raspasti. Puno ljudi ga koristi, kažu da je za svinje i jelene odličan.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 13 Dec 2013, 21:25

Je, ,odlican,!!! Ali u kalibru 9,3-62! Za druge kalibre sa tim zrnom bi rekao samo da sluze svrsi!
Ali to zrno u uspredbi sa drugim zrnima (srednje kvalitete i performansi) je ipak poluproizvod!

syncm2
Pozornik
Pozornik

Post by syncm2 » 14 Dec 2013, 11:11

Woolf Blaser wrote:Je, ,odlican,!!! Ali u kalibru 9,3-62! Za druge kalibre sa tim zrnom bi rekao samo da sluze svrsi!
Ali to zrno u uspredbi sa drugim zrnima (srednje kvalitete i performansi) je ipak poluproizvod!
Samo bi dodao, ako se koristi PPU u ostalim kalibrima za lov DS onda bi preporučio zrno GROM, i nema problema.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 14 Dec 2013, 17:18

syncm2 wrote:
Woolf Blaser wrote:Je, ,odlican,!!! Ali u kalibru 9,3-62! Za druge kalibre sa tim zrnom bi rekao samo da sluze svrsi!
Samo bi dodao, ako se koristi PPU u ostalim kalibrima za lov DS onda bi preporučio zrno GROM, i nema problema.
Slazem se. :A25:

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 27 Dec 2013, 13:57

Nekad smo imali samo PPU SP ili Igman, a isto se lovilo i pucalo. PPU je nekad bio odličan metak, pogotovo teški SP od 12.7 grama u 8x57 kalibru. Zrno je bilo potpuno otvorenog vrha, izgledom slično RWS ID calassic zrnu. Rušilo je i vraga bez problema, u 8x57 zbog umjerene brzine bilo je odlično.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 28 Dec 2013, 05:36

Iggy wrote:Nekad smo imali samo PPU SP ili Igman, a isto se lovilo i pucalo. PPU je nekad bio odličan metak, pogotovo teški SP od 12.7 grama u 8x57 kalibru. Zrno je bilo potpuno otvorenog vrha, izgledom slično RWS ID calassic zrnu. Rušilo je i vraga bez problema, u 8x57 zbog umjerene brzine bilo je odlično.
Hehehe...to ti je bio moj prvi kalibar i metak s kojim sam lovio. Nakon njega sam presao
na 7 mm Rem Mag! Mislio sam kad 8-57 tako ,rusi, , kako ce tek ova ,guja ljuta,!
E, bome sam se natrazio svinjetina sa sedmicom. Imao sam i seriju Hirtenbergerovg
streljiva sa zrnom Siera od 150 grs. Taj metak je tako dobro i ucinkovito radio na divlje svinje
da sam u jednom trenutku pozelio staviti cijev od Remingtona u radijator i svinuti je!
Kad sam se malo primirio izabrao sam jeftinije rijesenje, tj ostatak streljiva je zavrsio u
dubokoj grabi!
O da! Dobar je 8-57! Lijepo se lovi s njim, ali 9,3 rusi puno zesce. :A25:

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 29 Dec 2013, 10:00

Ruši, sila Boga ne moli. Kugla od 32 grama ruši najbolje, vjeruj mi. Usput, ako nekome treba kutija 308 Win. Hirtenberg sa Sierra match king zrnom, mjenjam ili prodajem. Naravno, osobi koja ima oružni list za taj kalibar.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 29 Dec 2013, 14:27

Što bi tek radila kugla od 32 g da leti recimo 1200m/s?!
:A22:

upitnik
Razvodnik
Razvodnik

Post by upitnik » 29 Dec 2013, 22:42

naj...bali bi dva i ovaj kaj puca i ovaj kojeg gađaš :mrgreen:

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 30 Dec 2013, 00:23

dejandlesk wrote:Što bi tek radila kugla od 32 g da leti recimo 1200m/s?!
:A22:
Tesko je tako nesto moguce postici sa barutima koji su raspolozivi na trzistu. Gotovo
nemoguce bez stete za cijev.
Kada su takve brzine u pitanju pocinje se pojavljivati abalativni fenomen.

Weatherby 378 mag je sposoban ,gurnuti, kuglu od 300 grs (19,5 gr) do 900 m/s, a to je
za taj diametar i tu tezinu zrna jako puno i oslobadja brutalnu energiju. Naravno, propercionalno
tome je i trzaj oruzja i prasak. Iz te i slicnih pusaka se nikako ne preporucuje ispucati vise od 5-6
metaka dnevno jel prilicno pogubno djeluju na covjekov zivcani sustav.

Ima dosta takvih ,brutalnih, kalibara danas na trzistu. Postizu velike brzine i zbilja brutalnu
energiju, ali brzine su im debelo ispod 1200 m/s.
Eto nekoliko; 7 mm Rem Ultra Mag
300 Rem Ultra Mag
30-378 Weatherby Mag
338-378 Weatherby Mag
378-416 Weatherby Mag
Pucati iz puske takve kalibre nije nimalo ugodno, a zvuk je nevjerojatan.

Ne da mi se sada preracunavati...onako iz glave...zrno 32 gr, brzina 1200 m/s...mislim
da bi energija bila oko 20 000 joulea.

Decki...nesto ste pogrijesili...ne postoji zrno tezine 32 grama za kalibar 9,3 (0,366).
Postoji zrno od 320 grs, a to je nesto malo teze od 20 grama, a to zrno se ne preporuca
za kalibar 9,3-62. To zrno je za kalibar 9,3-64, ali ne za ,pajceke, , vec za Big Five plus hippo.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 30 Dec 2013, 02:11

50 BMG ti ide preko 930 m/s a 338 Lapua Mag i preko 1000 m/s ...

Ma ima toga koliko volis, samo je pitanje gdje to korisno upotrijebiti ?
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 30 Dec 2013, 03:05

Gle, naravno da mi nemamo potrebe za takvim kalibrima...ali...s obzirom da smo mi ipak
ljubitelji oruzja, onda mozemo pisati o svemu sto je vezano uz oruzje...trebalo nam to, ili ne.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 30 Dec 2013, 03:41

lex-lutor wrote:50 BMG ti ide preko 930 m/s a 338 Lapua Mag i preko 1000 m/s ...

Ma ima toga koliko volis, samo je pitanje gdje to korisno upotrijebiti ?
...ide i 300 Win Mag sa zrnom od 150 grs preko 1000 m/s!!! Ali, 300 Win Mag nije pravljen
za to!
Ono sto 308 Win radi sa zrnom od 150 grs,to 30 06 radi sa 165 grs, 300 Win Mag sa 180 grs,
30-378 Weatherby sa zrnom od 200 grs...

338 Lapua Mag je konstruiran za zrno od 250 grs (16,2 gr), prva dva metka sto je Lapua
ponudila na trzistu su bili streljacki sa zrnom Lock Base od 16,2 gr i lovacki sa zrnom Mira
takodje od 16,2 gr.
U zadnje vrijeme strijelci sve cesce koriste u tome kalibru i zrna od 300 grs (19,5 gr).

Zabluda je misliti da lakse, brze zrno ima bolju putanju u istome kalibru od tezeg,sporijeg
zrna. Lagana zrna imaju u startu polozeniju putanju,ali kad pocinju ,padati, , padaju brze
nego teza zrna.
Nasuprot tome, teza zrna pocinju prije ,padati,, ali taj pad je ravnomjerniji i manji nego kod
laksih zrna.
Teze zrno je ujedno i duze i ima veci balisticki koeficijent i u svome letu kroz zrak usljed
manjeg otpora zraka manje gubi brzinu od lakseg zrna, a i bocni vjetar ima manji negativni
ucinak na njega.

Nije bit u tome da zrna idu preko 1000 m/s, vec da sa tezim,stabilnijim zrnom ipak imaju
dovoljnu brzinu da ,gurnu, kuglu za optimalan let.

Ne mogu bas govoriti o streljastvu, ali moja lovacka iskustva su me naucila da sa magnum
kalibrima na male i srednje distance imas vise stete nego koristi i obrnuto.
Sigurno ima lovaca i strijelaca koji imaju potrebu za razantnim kalibrima...jel polaze od
predpostavke da ce i cilj biti daleko...a ako je cilj daleko...tada moras imati i alat koji na
toj daljini moze obaviti posao bez problema.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 30 Dec 2013, 08:09

Decki, sipate brojke i cinjenice konfuzno.
Ovo kad neko neiskusan prati, moze se lako izgubiti. Vise nece covjek znati koji kalibar da uzme.
Ja sam siguran da 50 bmg obara srnjaka na 100 metara! Jesam to dobro shvatio? :mrgreen:

Dajte, malo da sumiram, da ne brkamo pojmove,odnosno kako Lex to lijepo kaze, gdje to upotrijebiti?
Evo malo sistematizacije u gradivo.

Razvoj metka je isao: vojni (navesti cu tri kategorije), odnosno lovacki, koji se izvodi od vojnog i evoluira u magnumima, odnosno streljacki meci koji evoluiraju u raznim BR kalibrima.

Vojni cemo koristiti u ratnim uvjetima i long range streljastvu. Lovacke u lovu. Simple as beans.
Wetaherby je u svim varijantama konstruiran samo i iskljucivo za lov, sto znaci i za takve distance, uz ideju vodilju da ima: probojnost, snagu, a oruzje da bude sigurno za lovca, a ne da mu explodira u ruci. Preciznost nije za long range. (inace bi se koristio i u sluzbenom oruzju)

U manjim kalibrima, dakle kalibar 30 (cca), ili mani za stetocine (ispod cal 30), kad se htjelo postici isto (brizna, snaga,izduzena trajektorija), to se i postiglo vecom cahurom i jacim punjenjem, ali kako baza takvog oruzja nije predvidjena za takve brzine i tlakove, doslo se do brze potrosnje cijevi. Neki kazu da cijev za magnum kalibar ima zivotni vijek 1 sekundu, a klasicni osnovni kalibar 2-3 sekunde. STo opisuje ukupno trajanje svih izgaranja kroz cijev u zivotnom vijeku puske / cijevi.

Odosmo mi od 9.3x62 do 50bmg. Ne moze se usporedjivati.

U velikim kalibrima nacelno postoje tri klase(ne govoreci o raznim komercijalnim izvedenicama), pa da skratim:
Jaki metak (high power), vojni. (Iz kojeg kasnije dolaze razne varijante sa lovackim zrnom)
8-57 (takodjer i 7-57), 30-06, 7.62x54r. Kasnije se u ovu grupu uspjesno uvlaci i 308 win (7.62 nato).

Zatim (treca kategorija, preskacem drugu), jer navodim kronoloskim redom: 50bmg. Ukratko, doslo se do zakljucka da metak za mitraljez m2, 50bmg moze se korititi i kao precizno streljivo za najvece udaljenosti. Ideja potekla iz Vijetnamskog rata, kad je gunny Hancock izveo poznati hitac, iz mitraljeza m2, na koji je navario neku optiku od 10x povecanja, i pogodio na preko 2 km udaljenosti, i to ne rafalno. Kasnije su se za taj metak pocele proizvoditi i odgovarajuce puske. (u to doba vijetnamskog rata americka vojska nije imala snajpere niti obuku za njih, pa se uslijed ratnih okolnosti dosta improviziralo)

Nakon tog se neko sjetio (propustene druge kategorije), da je za odredjene uvjete i udaljenosti, jaki vojni metak preslab, a 50bmg je prejak, jer ukljucuje i teglenje teske puske po terenu, pa su onda izmislili metak / pusku da popuni rupu izmedju vojnog standardnog i 50bmg.

I onda je za tu svrhu izmisljen 338 lapua magnum. I zbog te snajperske svrhe je i konstruiran kao precizan.

Dakle, ja bih kad vec pricamo o namjeni u streljastvu, odnosno lovu, prvo sebi odredio slijedece: lov ili streljastvo? Ako je streljastvo, onda za koju udaljenost?
I onda je izbor lako suziti.

Ako govorimo o univerzalnosti kalibra: onda mislim da je najuniverzalniji metak 308 win, a takodjer ako razmisljamo i o ekonomicnosti ovog sporta , a takodjer i po dostupnosti streljiva na trzistu.

Obratite malo na ovo: od 10 najboljih hitaca u povijesti:
1 x sharps, na CB, 19 stoljece
1 x 308 win (nato 7.62)
8 x exotika koja kosta, 338, ili 50...

izvor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Longest_re ... iper_kills

Dok su magnumi iskljcivo za lov, sa brzogorecim cijevima (da mislim na brzogorece cijevi, ne na barut), ostali nisu.

Da se vratim na temu:
9.3 x 62, je metak konstruiran iz vojnog (8x57) sa generalnom idejom da se u sanduk standardnog mausera strpa najveci moguci metak i dobije maximum performanse za veliku divljac, u ovom slucaju cahura 62, i izvuce maximum iz te kombinacije.
Takodjer, ne bih ga nazvao "magnum" zbog velicine sanduka, duzine akcije, i sl, jerbo magnumi takodjer imaju i produzenu cahuru... "Magnum" brzina., smanjena je kalibrom i masom zrna, a postignuta zeljena terminalna balistika. Imati ce vecu probojnost, ali i veci pad zrna.

(lagani brzi metak expandira bolje, spori tezi metak ima bolju probojnost, lagani brzi metak za caglja i vuka - na vecoj udaljneosti, spori teski za medvjeda, jelena, DS)

Dakle, zbog manje brzine predvidio bih i cijevi duzi vijek trajanja. Super za nase Balkanske uvjete gdje promijeniti cijev, napraviti dozvolu, uvesti cijev, nacio ovlastenog puskara i slicno... ide u nivo "science fiction".
I ponovno smo na temi: 9.3x62
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Post Reply