Pucanje plinskim pistoljem

Zračnice/Lufterice, plašljivci...

Moderator: karabalic

Mario_Zg
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Pucanje plinskim pistoljem

Post by Mario_Zg » 19 Dec 2022, 17:48

Ima li neka zakonska regulativa kako i kada je dopusteno pucati registriranim plinskim pistoljem sa startnim streljivom? Konkretno me zanima za novu godinu ali i inace.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Re: Pucanje plinskim pistoljem

Post by jolly » 19 Dec 2022, 19:11

Mario_Zg wrote:Ima li neka zakonska regulativa kako i kada je dopusteno pucati registriranim plinskim pistoljem sa startnim streljivom? Konkretno me zanima za novu godinu ali i inace.
Najbolji odgovor je na slijedecm linku, jer zapravo plinski pistolj i koristenje nije nigdje definirano:
https://legalis.hr/topic/111649-plinski ... 5%A1tenje/
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Groff
Razvodnik
Razvodnik

Post by Groff » 19 Dec 2022, 21:29

Ista magla kao i za noževe. Ako ga hoćeš isprobat, počekaj loše vrijeme, vjetar, kiša, sjedi u auto i odvezli se dalje od naselja i kuća pa stani, ispali koji metak i vozi dalje. I proluftaj auto ako treba :mrgreen:
Ploviti je potrebno, živjeti nije !

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 19 Dec 2022, 22:05

Mario_Zg wrote:Ima li neka zakonska regulativa kako i kada je dopusteno pucati registriranim plinskim pistoljem sa startnim streljivom? Konkretno me zanima za novu godinu ali i inace.
Možda nisi pročitao što je MUP odgovorio na to pitanje..... :A02:
Dakle, MUP daje odgovor da se smije pucati samo na streljani... :A00: :A13:
Plakati ili smijati se...... :mrgreen:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Dec 2022, 06:52

Mirok wrote: Dakle, MUP daje odgovor da se smije pucati samo na streljani... :A00: :A13:
To je super.
Ja kad sam registrirao zracnu pusku, potpisao sam prilikom registracije da s njom ne smijem pucati na streljani. :A00:
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 20 Dec 2022, 13:31

Pazite sa plinskim oružjem. Nije ga problem probati tamo gdje nikome nećete smetati, nego je problem kada se koristiti kontra ljudi na javnom mjestu.
To povlači veliku zakonsku odgovornost za vas u bilo kakvom sukobu. Kao i potezanje vatrenog oružja.
dzg

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 20 Dec 2022, 14:43

MatijaX wrote:Pazite sa plinskim oružjem. Nije ga problem probati tamo gdje nikome nećete smetati, nego je problem kada se koristiti kontra ljudi na javnom mjestu.
To povlači veliku zakonsku odgovornost za vas u bilo kakvom sukobu. Kao i potezanje vatrenog oružja.
Javnom mjestu kažeš...?
MUP kaže da se plinski pištolj ni NE smije nositi.... :A02: :A00:

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 21 Dec 2022, 12:07

@Mirok

Evo kaj zakon veli, točnije vidi članak Zakona, članak 8., stavak prvi.
Plinjare idu pod C kategoriju.

Znači, moš nositi, ako ga ne pokazuješ, ne prijetiš itd.
dzg

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 21 Dec 2022, 12:18

Ovo što ti ja iznosim ,stajalište je MUPa.
Ima negdje prije tema plinskoga pištolja i to je tumačenje koje je kolega dobio pitavši MUP.
Inače i moje je mišljenje da bi se smio nositi,jer koja je inače svrha.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Dec 2022, 12:42

MatijaX wrote:@Mirok

Evo kaj zakon veli, točnije vidi članak Zakona, članak 8., stavak prvi.
Plinjare idu pod C kategoriju.

Znači, moš nositi, ako ga ne pokazuješ, ne prijetiš itd.
Ne moze ga nositi, jer je i oruzje na crni barut isto C kategorije, i vrlo ubojito (za razliku od plinskog pistolja)
Članak 29.
(5) Oružje kategorije B, C i D se na javnom mjestu ne smije učiniti vidljivim drugim
građanima, odnosno nositi na način koji građane uznemiruje.

Odnosno
Clanal 35
(8) Oružje kategorije B i C mora se izvan lovišta odnosno strelišta prenositi u
odgovarajućim navlakama ili kovčezima i nenapunjeno, a oružje koje se nosi radi osobne
sigurnosti mora se nositi na način da nije vidljivo.

Drugim rijecima, moras ga transporiti praznog u koferu, a ne punog i prikrivenog ispod robe.

Cijeli clanak 35.
Lovacko se koristi u lovistu ili strelistu, sportsko samo na strelistu. C kategorija oruzja nije definirana ovim zakonom. niti ovim clankom.
Medjutim definirano je korsitenje kod pravilnika o strelistima. (na pr civilno streliste za sve kalibre)

Članak 35.
(1) Vlasnik oružja dužan je oružje održavati u ispravnom stanju i njime pravilno i
pozorno rukovati.
(2) Oružje je zabranjeno upotrebljavati na javnim mjestima ili na mjestima gdje se može
ugroziti sigurnost građana.
(3) Lovačko oružje smije se koristiti u skladu s propisima o lovstvu, kao i na civilnim
strelištima ili drugim mjestima određenim za vježbe gađanja.
(4) Sportsko oružje ne smije se upotrebljavati izvan civilnih strelišta ili drugih mjesta
koja su određena za vježbe gađanja.
(5) Iznimno od stavka 4. ovoga članka, zračno oružje i luk smiju se upotrebljavati i na
mjestima koja su po svom položaju ili po poduzetim mjerama osiguranja takva da se ne može
ugroziti sigurnost građana.
(6) Oružje je zabranjeno dati na uporabu djeci, osim prema odredbama ovoga Zakona.
(7) Iznimno od stavka 6. ovoga članka, oružjem kategorije B i zračnim oružjem i oružjem
s tetivom kategorije C i D iz članka 7. ovoga Zakona smiju se koristiti i djeca starija od devet
godina na sportskim strelištima i na drugim mjestima određenim i uređenim za vježbe
gađanja pod nadzorom trenera koji ispunjava opće i posebne uvjete iz članka 11. ovoga
Zakona i uvjete propisane posebnim propisom o sportu, te se oružjem kategorije B iz članka
7. ovoga Zakona smiju koristiti djeca starija od sedamnaest godina i šest mjeseci prilikom
osposobljavanja za lovca pod nadzorom osoba ovlaštenih za izvođenje programa
osposobljavanja lovaca sukladno posebnom propisu o lovstvu, uz pisanu suglasnost roditelja
ili skrbnika.
(8) Oružje kategorije B i C mora se izvan lovišta odnosno strelišta prenositi u
odgovarajućim navlakama ili kovčezima i nenapunjeno, a oružje koje se nosi radi osobne

Nedefinirana mogucnosti koristenja pistolja na plin pod definiranim uvjetima, je propust zakonodavca.
Medjutim da se iko sjetio ovo komentirati na esavjetovanju, koristenje plinskog pistolja bilo bi rijeseno i definirano.
Vecina vlasnika oruzja ima "pravo" oruzje za sport i lov, plinksi malo ko, i javne rasprave su se vrtile oko tog da se popravi regulativa za takvo oruzje (i u biti se popravila), o plinskom oruzju niko nije razmisljao.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 21 Dec 2022, 13:55

Naravno.
I ova tema je već reciklirana.
Samo treba pročitati teme o istom na ovome forumu.

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 21 Dec 2022, 16:12

Hm, pa zakaj nosiš plinjaru? Da pucaš rakete, kada se izgubiš i padne noć??

a oružje koje se nosi radi osobne

Ovo je ključno. To nosiš radi osobne sigurnosti.
dzg

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Dec 2022, 16:53

MatijaX wrote:Hm, pa zakaj nosiš plinjaru? Da pucaš rakete, kada se izgubiš i padne noć??

Po ovome, skoro si u pravu (ali samo skoro):
19) oružje za samoobranu je kratko i dugo vatreno oružje različitih kalibara

Medjutim, iz ostalih odredbi nisi u pravu:
Za oruzje za osobnu sigurnost izdaje se nabavna dozvola. Za oruzje kategorije C (plinsko) nema nabavne dozvole, nego obaveza registracije. Samim time sto ne ide pod nabavnu dozvolu, plinski pistolj nije oruzje za osobnu sigurnost. (A svakako spada u oruzje kategorije C, prema istom zakonu)

Ako ti mup nije odobrio oruzje za osobnu sigurnust za din, (ili nisi ni trazio), smatra se da nemas razlog za nosenje istog.
Ja osobno, ne bih preporucio da to radis.

(3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, građaninu koji ispunjava opće i posebne
uvjete iz članka 11. ovoga Zakona nadležno tijelo može izdati odobrenje za nabavu oružja za
osobnu sigurnost radi držanja i nošenja, o čemu nadležno tijelo odlučuje po slobodnoj ocjeni,
uzimajući u obzir činjenice i okolnosti koje je u svom zahtjevu za nabavu oružja radi osobne
sigurnosti naveo podnositelj zahtjeva i činjenice i okolnosti utvrđene tijekom provođenja
postupka povodom zahtjeva za nabavu oružja.

Ima dalje (dokazi da ne mislis zlouporaviti, noseci pun plinski pistolja na cesti - u doba kad su svakodnevne kojekave pljacke posti i mjenjacnica sa laznim i pravim oruzjem nerijetke:

Članak 8
Oružje iz članka 7. ovoga Zakona, u smislu prava i obveza vlasnika oružja, razvrstava se
u:
1. zabr.anjeno oružje – oružje i streljivo kategorije A, hladno oružje kojem je osnovna
namjena napad ili nanošenje ozljeda i predmeti pogodni za nanošenje ozljeda, kada se nose
na javnom mjestu, a način ili okolnosti njihovog nošenja ukazuju da se nose kako bi bili
uporabljeni za napad ili nanošenje ozljeda te oružje kategorije C i D kada se koristi za
uznemiravanje, napad i nanošenje ozljeda

Članak 49.
(1) Oružje, streljivo i isprave o oružju nadležno tijelo privremeno će oduzeti odmah, i
prije pokretanja upravnog, prekršajnog i kaznenog postupka, ako se radi o okolnostima koje
ukazuju da bi oružje moglo biti zlouporabljeno,

Zakljucak:
1. Moj zakljucak. Ne nositi plinski pistolj po gradu, napunjen. Jer mozes zaraditi prijavu, kaznu i oduzimanje i sve pratece neugodosti Ako bi se moglo, pola hrvatske bi setalo sa revolverima na crni barut (kategorija C), napunjenim i prikrivenim.

2. Ja ne moram biti u pravu, ti mozda jesi - i ne mogu bolje dokazivati, ali u tom slucaju jako preporucam da posaljes upit u mup, o ovome pitanju, pa da odgovor podijelis s nama, ako zaista mislis da ja nisam u pravu.

3. U slucaju da dobijes prijavu, a dobio bi je svakako, dobar odvjetnik bi mozda mogao izvrnuti stvar da se izvuces, ali pitam se da li se to uopce isplati sa beskorisnom stvari koja je u stvari plinski pistolj?
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 21 Dec 2022, 20:59

MatijaX wrote:Hm, pa zakaj nosiš plinjaru? Da pucaš rakete, kada se izgubiš i padne noć??

Spomenuo si pucanje raketa ?
Ni takvo signalno oružje ne smiješ nositi naokolo.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 21 Dec 2022, 21:16

@MatijaK......
Pošto i dalje nastojiš......
Pogledaj temu........Nošenje plinskog pištolja....
Stranica 2. i navod kolege Revolvera,koji navodi ODGOVOR MUPa, gdje se navodi da se plinski pištolj(između ostaloga) NE SMIJE nositi !

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 22 Dec 2022, 06:38

Mirok wrote:@MatijaK......
Pošto i dalje nastojiš......
Pogledaj temu........Nošenje plinskog pištolja....
Stranica 2. i navod kolege Revolvera,koji navodi ODGOVOR MUPa, gdje se navodi da se plinski pištolj(između ostaloga) NE SMIJE nositi !
Na ovu raspravu sam potpuno zaboravio.
Evo da mu skratim trazenje, prenosim odgovor.
Revolver wrote:
berbenn wrote: Poštovani,
oruzje kategorije C, u koje je svrstano i plinsko oruzje ne smije se nositi, osim kada se prenosi do civilnog strelišta ili drugih mjesta određenih za vježbe gađanja, odnosno kad se prenosi radi srevisa kod pravne osobe ili obrtnika koji ima odobrenje za obavljanje djelatnosti popravka i prepravka oruzja!
ETO, TO JE BIO ODGOVOR KOJI SAM POSTAVIO NA "mup pitanja i odgovori". I odgovorili su brzo i na tom svaka cast i kad god me nesto zanima, odgovore!
Ja sada sam sebi postavljam pitanje, koja je svrha plinskog pistolja?
Turn better into best!

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 22 Dec 2022, 11:15

Hm, da, tjah...vidio sam taj odgovor.

Ovak' ne nosim plinjare, ne nosim ništa.

Već sam napisao, da je i dozvoljeno nositi svakodnevno vatreno oružje sa sobom, 24/7, ne bi ga nosio.
Vrlo jednostavno.

Osjećam se napadnuto sa vaše strane, a dobar sam dečko.
:roll:
dzg

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 22 Dec 2022, 11:26

MatijaX wrote:

Osjećam se napadnuto sa vaše strane, a dobar sam dečko.
:roll:
Ma ne.... Ne brini! :A25:

Ti si dobar decko, ali novi clan... treba malo vremena da skuzis kako forum dise.

Na ovom forumu su se vec vodile zestoke rasprave o novom zakonu o oruzju, sta se smije, sta se ne smije, do svakog zareza, masu tog je vec sazvakano, a plinsko oruzje i nosenje vec je obradjeno. Treba malo vremena dok sve pohvatas. Dont worry be happy! :A25:
Turn better into best!

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 22 Dec 2022, 11:38

Ovo me podsjeća kada je MUP zabranio teleskope za nositi, pa je sud odbijao presuditi kontra nositelja istih, jer nije imao uporište za to,.
MUP sprodovi, sud određuje.
dzg

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 22 Dec 2022, 12:27

Jao koja gej drzava?Kod nas u ercegovini se za novu godinu i svadbu puca iz kalaša i falovke i oko polnoći se baci kocka -dvije trotila,a plinski pistolj sam kupio bratiću od 12 godina i petarde :D :D

Post Reply