Crni barut u Zagrebu

Oružje proizvedeno prije 1870. godine te oružje koje se puni s ušća cijevi crnim barutom, a pali se kremenom, fitiljem ili kapislom.

Moderator: BoB

Post Reply
cilindrvs
Pozornik
Pozornik

Crni barut u Zagrebu

Post by cilindrvs » 25 Mar 2024, 21:19

Pozdrav svima,

novi sam na forumu ali mogu reci da imam nekog iskustva..."početnik s iskustvom" :), uglavnom nakon dugo vremena odlučio sam se posvetiti ovom hobiju.
Nakon istraživanja i razgovora s poznanicima odlučio sam početi s oružjem na crni barut, dijelom iz sentimenta prema starom oružju i povijesnom aspektu, a dijelom zbog jednostavnije legislative.
Nabavio sam Uberti Colt 1860 Army, sredio papire, pribavio večinu potrepština od baruta do kojekakvog pribora, još mi neke stvari fale...ali bit će i to.
Sad kad sam spreman na akciju počeo sam se raspitivati za strelište, uglavnom crni barut ne prolazi na zatvorenim streljanama, otvorene su sve okolo dalje od Zagreba, uvjetno Vrapčanski potok i Maksmir.
Trudio sam se pročitati sve što sam mogao na forumu i čini mi se da u Zagrebu nema aktivnosti...spreman sam za članstvo u streljačkom klubu i kontakt s ekipom koja se bavi crnim barutom u Zagrebu ili van Zagreba...
Ako postoji neka ekipa u Zagrebu koja je zainteresirana za nove članove neka mi se slobodno javi, da vidim koje su opcije za trening, razmjene recepata i sl :)...meni se čini da sam došao u slijepu ulicu ovako istražujući sam... :(

Valjda nisam promašio temu...:)

Pozdrav!!!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: Crni barut u Zagrebu

Post by jolly » 25 Mar 2024, 21:34

Najaktivniji klubovi u crnom barutu su Bastion (Karlovac) i SK Protect i SK Frankopan (Rijeka), e da, bio je i klub Hrvatski Arkebuzeri (Zagreb) ne znam koliko su aktivni.
Probaj kontaktirati.

Takodjer kad bude natjecanje u CB, prijavi se. Kroz druzenje i poznanstva najbolje ces se orjentirati

Nalost, moj je dojam da je crnobarutaska scena malo popustila zadnjih nekoliko godina, dobrim dijelom i zbog privremenog zatvaranja streljane u RIjeci.

Dobrodosao na forum!
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

cilindrvs
Pozornik
Pozornik

Post by cilindrvs » 25 Mar 2024, 23:41

Hvala na odgovoru,

došao sam do toga da moram upitati neki klub direktno :).
Primijetio sam na YT da je bilo neko natjecanje na Pampasu prije desetak dana ali nisam vidio nikakve najave.
Da li postoji neki generalni kaledndar natjecanja ili moram pratiti pojedine klubske obavijesti?

Hvala još jednom, javim se kad upecam nekog :)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 26 Mar 2024, 05:22

Nema kalendara.
CB nije dio programa HSS, pa ga HSS ne objavljuje.
Dakle ovisi o organizatoru kako ce objaviti. Facebook, ovaj forum, i tome slicno.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

cilindrvs
Pozornik
Pozornik

Post by cilindrvs » 05 Apr 2024, 17:15

Pozdrav svima,
Hvala ekipi iz Felix Arbae, Bastiona i LASa na informacijama, nažalost moram tražiti dalje i sljedeći korak je Čazma, info na netu nije baš ažuran ali dobio sam neke telefone...
Navodno bi krajem ovog mjeseca trebao biti neki turnir u Jamadolu, ako se sve posloži...
:|

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 05 Apr 2024, 23:09

navodno se nešto događa i po slavoniji. ne znam točno ali negdje oko Slavonskog broda je bilo.
Bastioni su izgubili pravo korišenje "manje" streljane pa mi je muka tamo više ići na turnir jer je muka dok sav alat dovučeš na ovu veću... a Rijeka se nateže već dugo godina sa korištenjem i koje je čije pravo na korištenje i tako u krug na mjestu.
u šumi je puno bolje organizirana civilizacija

RANGER94
Skupnik
Skupnik

Post by RANGER94 » 06 Apr 2024, 08:00

Sramotno je da se neke stvari natezu godinama, umjesto da se za najdulje mjesec dana rijese. Isto je tako sramotno da ti prodje pola zivotnog vijeka za rijesiti birokraciju i administraciju za otvoriti npr. streljanu. Zbog ovog bih volio da zivim u Sloveniji! Puca se na livadama, uziva se, doslovno uziva. I SVE STIMA!
SI VIS PACEM, PARA BELLUM!

cilindrvs
Pozornik
Pozornik

Post by cilindrvs » 20 Apr 2024, 14:56

Bastion organizira cb turnir 28.4.2024 na streljani Jamadol.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Apr 2024, 15:23

Tu je i poziv u privitku.
Natjecateljima, puno uspjeha!
Attachments
Poziv bastion CB 2024.jpg
Turn better into best!

cilindrvs
Pozornik
Pozornik

Post by cilindrvs » 01 May 2024, 22:07

Pozdrav svima,
Možda i nije pod pravom temom ali postat ću ovdje kako bi nastavili tradiciju. Crni barut kup u Osijeku 4.5.2024.
Ne znam zašto slika toliko loša, uglavnom gsk Centar 1784 organizira na Pampasu kup.
Attachments
IMG-20240501-WA0016.jpg

stricklint
Civil
Civil

Post by stricklint » 17 Jun 2024, 18:27

Ima nas još kandidata u Zagrebu za gađanje oružjem na crni barut, pa se javljam da uspostavim kontakt i razmjenim informacije sa zainteresiranima. Do sada sam prikupljao informacije preko Facebooka i raznih web stranica, a u kontaktu sam s kolegama iz Bastiona, Karlovac i još jednim kolegom iz LAS-a. Ne znam status SD Arkebuziri. Nastupao sam u Karlovcu na turnirima koje organizira Bastion, a nekada davno u ona dobra stara vremena i u Rijeci. Na zadnjem turniru u Karlovcu vidio sam kolege iz Rijeke da su i dalje aktivni. Ranije sam par puta trenirao na streljani Vrapčanski potok, a ove godine još nisam pitao za status i mogućnosti treninga. Da bi se ponovo pokrenula aktivnost potrebni su aktivisti, pa predlažem da počnemo razmjenu informacija preko ovog foruma i s prikupljenim informacijama otvorimo još komunikacijskih kanala (web stranice, Facebook grupa, ...). Ja sam se nedavno pridružio FB grupi "Ljubitelji oružja na crni barut" i vidim da u grupi ima još ljudi iz Hrvatske koji se interesiraju za oružje, tehnike i mogućnosti organiziranja za trening i natjecanja. Ako uspijemo skupiti grupu entuzijasta koji su spremni uložiti malo vremena i surađivati na pokretačkim aktivnostima, možemo pokrenuti formiranje udruge građana i pregovarati sa HSS-om da nas primi kao jednu granu sportskog streljaštva. Kada se ispune uvjeti trebamo se učlaniti u svjetsku asocijaciju MLAIC. Ovo su samo ideje, a ne program, tako da je sve podložno raspravi i svi su konstruktivni prijedlozi dobro došli.¸Ako sam nekoga zainteresirao, javite se.

cilindrvs
Pozornik
Pozornik

Post by cilindrvs » 23 Jun 2024, 19:05

Pozdrav,
Već sam izgubio nadu da se u Zagrebu nešto događa :D ,
Ako si bio na Bastionovom turniru u travnju onda smo se i vidjeli :) . At striclint, slobodno me kontaktiraj na PM, pa ćemo razmijeniti info, valjda ćemo se skupiti za nešto konkretno.

Post Reply