Dostupnost municije

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Bear
Pozornik
Pozornik

Dostupnost municije

Post by Bear » 06 Jan 2025, 15:39

Postoji li u hr ili slo trgovina koja drzi municiju 5.7x28 vidim prodaju se pistolji u tom kalibru ali municije nigdje?

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Re: Dostupnost municije

Post by lex-lutor » 06 Jan 2025, 17:30

sto imas u tom kalibru, Kel-tec ??
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 18 times

Post by jolly » 06 Jan 2025, 17:52

lex-lutor wrote:sto imas u tom kalibru, Kel-tec ??
Haha, jumbo caliber man, and extreme caliber man, nisi izdrzao, morao si pitati, jelda?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Bear
Pozornik
Pozornik

Post by Bear » 06 Jan 2025, 21:21

Ruger 57

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 06 Jan 2025, 23:25

Mislim da Bojna prodaje te pištolje,pa možda imaju i municiju ?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 07 Jan 2025, 06:03

Mirok wrote:Mislim da Bojna prodaje te pištolje,pa možda imaju i municiju ?
Ponuda municije u HR je katastrofa.
Ni za vanila kalibre, vise nemas bas niti izbora, niti kvantitete.
Moj drugar lovi sa 300 win mag (jedan od najpopularnijih kalibara u HR), ne moze kupiti par kkutija metaka da ima zalihu, nego ga rastezu sa po kutijom u raznim ducanima.
na kraju je krenuo u reloading, da se vise ne nateze sa trgovinama.

Za lovce koji puknu par metaka godisnje, skoro da se ne osjeti, ali malo veca kolicina pucanja, pogotovo za one koji paze na upucanost puske, i zele da koriste isti lot streljiva (zaliha?), osjeti se itekako.
jedan razlog je fokus proizvodnje na rat u ukrajini.
Drugi probelm je navodna nestasica kemijskih komponenti za barut (glavni izvoznici bili kina i rusija), proizvodjaci u EU se nekako snalaze, ali kod mnogih je primjetna razlika od lota do lota. streljiva, razlicito nosi.
To sve utjece na uvoz i distribuciju u HR.

Ako se kupuje kutija metaka za lov, a razlike su od lota do lota:
Kupis kutiju
Upucas sa 5 do 10 metaka.
I sta ostane?
10 metaka.
kad kupis drugi lot, jedna kutija, ista prica.
Treba imati par kutija, i da je puska upucana.
Tocka.

Za one koji su pedantni oko oruzja ovo je problem.
Za slampavce to nije problem. (Svi znaju da metak nosi u koncanicu i bez upucavanja, jel tako ? :A00: )

U ovakvoj situacji trzista ja bih bio skloniji izboru americkog metka, mozda Hornady, ili federal, ako je zrno odgovarajuce za lov..
Pod pretpostavkom da u Americi imaju bolje rjesen izvor sirovina i komponenti za barut.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 07 Jan 2025, 13:21

jolly wrote:
Haha, jumbo caliber man, and extreme caliber man, nisi izdrzao, morao si pitati, jelda?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Daaaaaaaaaaaaa Moraoooooo sam !

Znas mene, odusevljen sam kada ljudi probaju nesto ne standardno, to je uvijek izazov i treba ti puno zivaca kada koristis nesto nestandardno... znam jednog koji se muci vec pola godina sa 0.22BR pa ne mogu izdrzati...
Nemoguće je Nemoguće

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 10 Jan 2025, 02:35

Bear wrote:Postoji li u hr ili slo trgovina koja drzi municiju 5.7x28 vidim prodaju se pistolji u tom kalibru ali municije nigdje?
U HR sumnjam. Pretpostavljam da si pištolj kupio u Bojni, malo je neodgovorno od njih da prodaju pištolj ali ne i pripadajuću municiju. Uglavnom, vlasnik Bojne je Rebec iz Slovenije, oni su uvezli te pištolje i proslijedili dio pošiljke u Bojnu, ali bez metaka. Tako da ćeš municiju morati tražiti u njihovom dućanu u Sloveniji.
Koliko vidim na njihovoj stranici, samo ovo imaju u ponudi, i trenutno nije na stanju (treba nazvati i provjeriti, web ne mora biti ažuran):
https://www.rebec.eu/product/hornady-57x28-v-max-40gr/
Ja ti preporučam da se javiš g. Rebecu i pitaš ga ima li tih metaka i ako ne, kada stižu. Možeš ga zamoliti i da proslijedi traženu količinu u Bojnu kada mu stigne. Nazovi ga na telefon (mail ne preporučam jer nisu baš ažurni s time) ili još bolje, navrati do njegove trgovine u Sloveniji i popričaj osobno s njim, vrlo je pristupačan i uljudan. Ja sam tako napravio kada sam htio uzeti jedan karabin iz njegove trgovine i on ga je proslijedio u Bojna trgovinu po mom izboru, da se ne moram gnjaviti s vađenjem slovenskih izvoznih dokumenata.
The truth is hate to those who hate the truth.

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 27 Jan 2025, 02:34

jolly wrote:U ovakvoj situacji trzista ja bih bio skloniji izboru americkog metka, mozda Hornady, ili federal, ako je zrno odgovarajuce za lov..
Pod pretpostavkom da u Americi imaju bolje rjesen izvor sirovina i komponenti za barut.
Prijatelj me nagovara da uzmem pušku 7x64. Što se tiče samog kalibra, za naše uvjete, jedan od par najboljih. Ali, ako pogledam 270 Winchester, i njegovu balistiku, razlika imeđu tog kalibra i 7x64 praktično nikakava.

Odnosno, kad sve sagledam, od toga što koji kalibar može, i što se od streljiva može naći po trgovinama i po kojim cijenama, 30-06 je možda najbolji od svih.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 27 Jan 2025, 11:25

Onty wrote:
jolly wrote:U ovakvoj situacji trzista ja bih bio skloniji izboru americkog metka, mozda Hornady, ili federal, ako je zrno odgovarajuce za lov..
Prijatelj me nagovara da uzmem pušku 7x64. Što se tiče samog kalibra, za naše uvjete, jedan od par najboljih. Ali, ako pogledam 270 Winchester, i njegovu balistiku, razlika imeđu tog kalibra i 7x64 praktično nikakava.

Odnosno, kad sve sagledam, od toga što koji kalibar može, i što se od streljiva može naći po trgovinama i po kojim cijenama, 30-06 je možda najbolji od svih.
Slažem se.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 27 Jan 2025, 19:00

Skoro su isti, ali 6x64 ima malo ostriji korak zlijeba i nesto malo teza zrna, ako to nesto znaci.
Turn better into best!

sbullet
Pozornik
Pozornik

Post by sbullet » 31 Jan 2025, 23:26

Streljiva u tom kalibru nema na tržištu jer do nedavno nije bilo odobreno od C.I.P.-a. Hornady je riješio taj problem i sredinom godine bi streljivo trebalo biti dostupno u Bojni.

Kapetan Kasil
Razvodnik
Razvodnik

Post by Kapetan Kasil » 04 Feb 2025, 23:42

jolly wrote:
Mirok wrote:Mislim da Bojna prodaje te pištolje,pa možda imaju i municiju ?
Ponuda municije u HR je katastrofa.
Ni za vanila kalibre, vise nemas bas niti izbora, niti kvantitete.
Moj drugar lovi sa 300 win mag (jedan od najpopularnijih kalibara u HR), ne moze kupiti par kkutija metaka da ima zalihu, nego ga rastezu sa po kutijom u raznim ducanima.
na kraju je krenuo u reloading, da se vise ne nateze sa trgovinama.

Za lovce koji puknu par metaka godisnje, skoro da se ne osjeti, ali malo veca kolicina pucanja, pogotovo za one koji paze na upucanost puske, i zele da koriste isti lot streljiva (zaliha?), osjeti se itekako.
jedan razlog je fokus proizvodnje na rat u ukrajini.
Drugi probelm je navodna nestasica kemijskih komponenti za barut (glavni izvoznici bili kina i rusija), proizvodjaci u EU se nekako snalaze, ali kod mnogih je primjetna razlika od lota do lota. streljiva, razlicito nosi.
To sve utjece na uvoz i distribuciju u HR.

Ako se kupuje kutija metaka za lov, a razlike su od lota do lota:
Kupis kutiju
Upucas sa 5 do 10 metaka.
I sta ostane?
10 metaka.
kad kupis drugi lot, jedna kutija, ista prica.
Treba imati par kutija, i da je puska upucana.
Tocka.

Za one koji su pedantni oko oruzja ovo je problem.
Za slampavce to nije problem. (Svi znaju da metak nosi u koncanicu i bez upucavanja, jel tako ? :A00: )

U ovakvoj situacji trzista ja bih bio skloniji izboru americkog metka, mozda Hornady, ili federal, ako je zrno odgovarajuce za lov..
Zar nema domaćeg proizvođača naboja?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Feb 2025, 07:42

Kapetan Kasil wrote: Zar nema domaćeg proizvođača naboja?
Molim?! :A14:
Sa koje si planete stigao?

Da, ima:
M90 firma, sacmeno streljivo
Bullet doo - karabinsko, pistoljsko (na bazi uvoza svih kompenenti), ali nestao je sa trzista, mislim da ima neke ugovore za izvoz. Dok je to vodio stari vlasnik, bilo je OK, po kvaliteti i cijeni, uz manji izbor zrna (FMJ, TSX, Ballistic tip, hpbt za match). Kad je firmu preuzeo sin, usluznost i kvaliteta pala rapidno, a i cijene porasle, konacno se izgubio iz prisutnosti na Hrvatskom trzstu.

Za ozbiljnu proizvodnju u drzavi treba imati repro materijal, a mi rudnike bakra i olova nemamo.
Nakon tog treba ti tehnologija da to napravi. Kvalitetan lovacki metak, trazi razvojni program, i kvalitetnu izvedbu. (monolitni, dvokomorni, ili bondirani). to nije jednostavno. Soft point ili FMJ lakse je napraviti, ali to ne znaci da je jednostavno napraviti kvalitetno, jer losim proizvodjacima varira tezina metka u lotu.
Za kemijske komponente za barut, i to je iz uvoza (kod vecine EU proizvodjaca).

Rudnike obojenih metala i kemijsku industriju imaju u Srbiji i BiH, i tamo se prozivodi nesto municije.
Igman Konjic - losa kvaliteta.
PPU Srbija nesto bolje kvalitete, ali po meni u lovackom sektoru ne mogu konkurirati njapoznatijim proivodjacima kvalitetom, medjutim mogu cijenom.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 05 Feb 2025, 11:06

Naše,kada slušaš,ništa se ne isplati ,pa ni proizvodnja municije.
A u današnje vrijeme prodalo bi se sve.
Da ne govorimo o strateškoj važnosti vlastite proizvodnje.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Feb 2025, 11:25

Problem je u tome sto je privatnom investitoru investicija visoko rizicna, sa uvozom sirovina na nestabilnom trzistu. .

A drzava ne investira u takvu industriju.

Vecina smo za to da se otvori tvornica streljiva u HR.
Ali ne ovisi o nama, gdje civili zastupaju mali, zanemarljivi dio trzista, a svjetske velike firme drze monopol na svjetskom trzistu.
Srbija i bosna imale su takvu industriju prije raspada jugoslavije, i zadrzale ili obnovile proizvodnju.

Kod nas ni hs produkt, privatna firma s renomeom i reputacijom nije uspjela otvoriti tvornicu streljiva
A, sad zamisli, novog igraca (investitora) na sceni.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 05 Feb 2025, 11:52

Srbija proizvodi municiju na veliko i šalje Ukrajini,granate pogotovo. :mrgreen:
Navodno da im linije za proizvodnju granata rade u tri smjene.

Kapetan Kasil
Razvodnik
Razvodnik

Post by Kapetan Kasil » 05 Feb 2025, 12:05

jolly wrote:
Kapetan Kasil wrote: Zar nema domaćeg proizvođača naboja?
Molim?! :A14:
Sa koje si planete stigao?

Da, ima:
M90 firma, sacmeno streljivo
Bullet doo - karabinsko, pistoljsko (na bazi uvoza svih kompenenti), ali nestao je sa trzista, mislim da ima neke ugovore za izvoz. Dok je to vodio stari vlasnik, bilo je OK, po kvaliteti i cijeni, uz manji izbor zrna (FMJ, TSX, Ballistic tip, hpbt za match). Kad je firmu preuzeo sin, usluznost i kvaliteta pala rapidno, a i cijene porasle, konacno se izgubio iz prisutnosti na Hrvatskom trzstu.

Za ozbiljnu proizvodnju u drzavi treba imati repro materijal, a mi rudnike bakra i olova nemamo.
Nakon tog treba ti tehnologija da to napravi. Kvalitetan lovacki metak, trazi razvojni program, i kvalitetnu izvedbu. (monolitni, dvokomorni, ili bondirani). to nije jednostavno. Soft point ili FMJ lakse je napraviti, ali to ne znaci da je jednostavno napraviti kvalitetno, jer losim proizvodjacima varira tezina metka u lotu.
Za kemijske komponente za barut, i to je iz uvoza (kod vecine EU proizvodjaca).

Rudnike obojenih metala i kemijsku industriju imaju u Srbiji i BiH, i tamo se prozivodi nesto municije.
Igman Konjic - losa kvaliteta.
PPU Srbija nesto bolje kvalitete, ali po meni u lovackom sektoru ne mogu konkurirati njapoznatijim proivodjacima kvalitetom, medjutim mogu cijenom.
Baš iz razloga kojeg si naveo, da je izbor naboja u HR loš, ne sjećam se da sam ikada koristio metke made-in-Croatia. Proizvođači su mi uvijek bili Hornady, Winchester, Sellier & Bellot, neki ruski itd.
Mirok wrote:Srbija proizvodi municiju na veliko i šalje Ukrajini,granate pogotovo. :mrgreen:
Navodno da im linije za proizvodnju granata rade u tri smjene.
Ukrajini? Šta će da kaže braća Rusi?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 05 Feb 2025, 12:39

Rusi šute ko guzice.
Ameri su Srbima naložili da proizvode granate za Ukrajinu,jer imaju linije i kalibre ,koje su od prije imali Ukrajinci.
Naravno,to se Srbiji dobro plaća,tako da Vučić nema moralnih dvojbi. :mrgreen:
To ti je ono.....braća smo,ali interes je veći brat... :lol:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Feb 2025, 16:12

Mirok wrote:Rusi šute ko guzice.
To ne znamo. Jer ne pratimo ruske medije. A nasi mediji ne prenose njihove vijesti, a vecina sluzbenih sajtova iz Rusije je blokirana na zapadnoj sferi interneta.

Sta se Srbije tice, oni su malo pro istok, malo pro zapad, malo neutralni, sa Kosovom koje se odcjepilo , i pola drzava ga ne priznaje, i sa Vucicem, kojeg demonstranti zele srusti s vlasti.

na kojoj oni stolici sjede, ja iskreno ne znam. Imaju rudace, minerale, i nesto industrije, i zanimljivi su svakom interesu da ih povuce na svoju stranu.
Turn better into best!

Post Reply