SAFARI CLUB INTERNATIONAL (SCI)

Lovačke priče, iskustva, doživljaji, lovački psi, fotografije...
Post Reply
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

SAFARI CLUB INTERNATIONAL (SCI)

Post by jolly » 07 Jan 2025, 08:28

SCI: Za safari lovce i one koji ce to tek postati?

SCI konvencija je vjerojatno najveci globalni lovni dogadjaj godine.

U Hrvatskoj je bilo pokusja za pokretanjem SCI Chapter Hrvatska, ali nije zazivjelo. (udruga registrirana, mandati istekli)
Trziste safari lovaca u HR je malo, medjutim, iz godine u godinu raste i lagano se siri.
Broj lovnih grupa u HR kroz godine je sve veci, i pojavilo se par novih agencija koje nude lovni safari.
Od 60.000 lovacke populacije lovaca, mozda 1-2% ode na safari, a koliko sam istrazivao, vecina ide jednom u zivotu.
(pitao agencije, imaju li lovaca koji ponavljaju ugovore, i uglavnom je vecina "one time safari hunter")

Zato nismo ni blizu da imamo trziste poput amerike i SCI - glavni sajam za nas u HR je Salzburg gdje pojedini ponudjaci nude ponude, za evropsko trziste

Uglavnom, u Americi je SCI sajam ogroman, i tesko se snalazti medju stotinama standova.
Lovne ponude, dermopreparacija, oruzje, outfitteri. Sve.

Sad su napravili APP, za snalazenje na sajmu.
https://apps.apple.com/us/app/2025-sci- ... 6739682999

Koga zanima ponuda i lovno sarenilo i egoztika, nek pogleda.

Za buduce clanove SCI i safari lovce koji ce to tek postati slijedi: Sto je to SCI, i kako funkcionira?

SCI je komercijalna medjunarodna lovna organizacija.
Jedan prijatelj iz Amerike me pitao, zasto ja ne bih organizirao SCI Croatia chapter (podruznicu), pa sam malo istrazio.
Ukrako, vrlo brzo odustao sam od ideje, a evo i zasto.

Rezultati istrazivanja su slijedeci.
SCI Chapter Croatia je bio osnovan, ali nije zazivio.

Osnivanje SCI local chapter (podruznice), uvjeti:
Uvjeti koje SCI int, propisuje za osnivanje lokalnog chaptera su slijedeci (pisem po sjecanju):

- Osniva se sa najmanje 25 boljestojecih ljudi. ("well standing members", ovo je kljucno za uvod).
- Svaki lokalni chapter mora najmanje jednom godisnje napraviti dobrotvornu akciju i skupljanje fondova za dobrotvorne svrhe u zastitu lovstva i ocuvanja stanista.
- Ta sredstva se moraju u nekom postotku (ne znam tocno postotak - zaboravih, ali oko 25-40% od dobrotvorne akcije) uplatiti na racun SCI international, a ostatak se koristi u svrhe ocuvanja prirode i stanista kroz prizmu lovstva, lokalno, ili kako vec lokalni chapter smatra da je najbolje.
- SCI international, financira iz takvih donacije svoje medjunarodne programe. (negdje ima neka lista u sto su sve investirali, obicno u zemljama gdje lovstvo nije razvijeno kao u EU i zapadu)
- Lokalni chapter moze napraviti i vise od jedne dobrotvorne akcije lokalno godisnje, ali onda za dodatne akcije sredstva zadrzava za sebe. (bas lijepo od njih :A00: )

Dobrotvorne akcije (za sve i svasta) su ucestale i popularne na zapadu, a pogotovo u Americi. Kod nas nisu.
Dakle ovo nije neobicni sustav. brojne NGO u Americi tako funkcioniraju.
Ovaj sustav je tipicno dizajniran za americku visoku klasu (i visu srednju klasu), a pogotvu kad se ulaganje novaca u dobrotvorne akcije oduzima od porezne osnovice, sto kod nas nije slucaj, u cemu lezi korijen ovog "altruizma".

Outfiteri, i ponudjaci lovnih ponuda, clanovi SCI, beneficije:
- Outfitteri, clanice SCI - Oni kroz brend i mrezu SCI nastoje plasirati svoju ponudu na svjetsko trziste.
- Placaju clanarinu.
- Koriste mogucnosti SCI Konvencije:
- Kad se probijaju ili rade na godisnjem marketingu, oni "poklone" lovni paket SCI international organizaciji. Time dobijaju reklamu.
- Ta lovna ponuda, ide na SCI konvenciji na liciticaciju, lovcima. (pretpostavka je da najvisa ponuda u licitaciji nece preci visinu normalne uobicajene ponude jer inace nema smisla)
- SCI dobije sredstva iz licitacija, i sredstva od iznajmljivanja standova
- I onda neko od lovaca clanova - SCI to kupi, za pretpostavljeno manje novce od svakodnevnih ponuda.

Lovci, clanovi SCI, beneficije
- Clanovi SCI, lovci, mogu sudjelovati na licitacijama.
- Clanovi SCI na svoje clanstvo, dobijaju SCI casopis - imao sam ga prilike prolistati, ima barem 40% stranica u reklamama. (cak mi je i lovacki vjesnik bolji)
- Tekstovi me nisu bas impresionirali, vjerujem iz razloga da kvalitetnog autora treba i platiti.
- Ako je nekom do kvalitetnog safari casopisa, daleko je bolje pretplatiti se na African Huntng gazzette (AHG), tekstovi su puno kvalitetniji. istekla mi pretplata na 5 godina, planiram sad produziti
https://africanhuntinggazette.com/#

Ali dobro, ajmo dalje.

Opcije clanstva za lovce:
- Da bi lovac bio clan SCI, ne treba mu biti clan lokalnog Chaptera.
- Moze se i direktno uclaniti.
- godisnja, visegodisnja, ili dozivotna clanarina

I sad kljucno pitanje POPUST ZA LOV:
Da li lovac clan SCI ima kakav popust kod outfittera cija je firma takodjer clan SCI?
Odgovor:
Ne veslite se prerano! :A00:
Koliko god sam kopao i trazio, i pitao, nikad nisam nasao ponudu koja daje neki popust lovcima clanovima SCI. :A00:
Jedina mogucnost popusta je preko licitacije na SCI konvecniji, ako se dobro izlicitira. (ali i tu ima ponekad macka u vreci)

Medjutim na konvenciju bih zaista volio ici, tamo dolazi krema svjetske ponude, u svim sektorima lovne industrije.
Ako bih isplanirao put za Ameriku da posjetim konvenciju, platio bih godisnju clanarin ui otisao to vidjeti.

Dobra vijest:
- Godisnja clanarina nije prevelika, pa ko misli otici na konvecniju platiti godisnju clanarinu, i otici.

Zasto se lovci uclanjuju u SCI?
Tesko je reci, po mojoj pretpostavki ovako:
- biti clan SCI, u nekim sredinama je klasni status (pogotovo "life membership")
- SCI ima sustav mjerenja trofeja, dakle ostvarenje trofeja u SCI medalji za lovca, uvrstenje u knjigu najvecih svjetskih trofeja
- SCI ima slamove za sve i svasta, najpoznatiji je ovis slam za divlje ovce, american 29, itd... Priznanja i upis u knjigu lovaca koji su ostvarili pojedini slam.

Samim time, malo je hrvatskih lovaca koji jure za ostvarenjem pojedinog slama, pa cak i na razini pojedinih poduzetnika koji povremeno udju u medije.
Za prosjecnog Hratskog lovca, koji se odluci ici u Afriku (ili Novi Zeland po Tahra, ili u Kazakhstan po kozoroga), uvrstenje u SCI slam, nije cilj takvog lova.

U mnogim slucajevima lovni paket u Juznoj Africi, ili Namibiji, predstavlja lov zivota za Hrvatskog lovca, iskustvo koje si lovac priusti jednom kad moze, i kasnije pamti cjeli zivot, i za takvu avanturu mu ne treba clanstvo u SCI.

SCI INTERNATIONAL I MEDJUNARODNO LOVSTVO, GLOBALNI UTJECAJ.
Lovstvo u nerazvijenim zemljama funkcionira iskljucivo na osnovu injekcije financijskih sredstava.
Outfiteri zaradjuju novce, zive od toga, placaju zaposlenike, i brinu se za loviste (staniste), i doborbit divlajci.
Divljac ima cijenu (vrijednost koja to pokriva)

Ako bi vrijednost divljaci bila NULA (uslijed zabrane lova, na primjer), outfiter koji ima zemlju, preorijentirace svoj posao na poljoprivredu i stocarstvo.
Divljac ce nestati. ovo se deesilo u keniji, koja je 40 godina nakon zabrane lova, izgubila oko 80 % ukupnog fonda dvljaci.

dakle, to je ta glavna razlika izmedju zapadnog lovstva koje ima svoje lovne modele, i africkog.
Dakle, u sustini stvari, SCI koji promovira lovstvo na komericjalni nacin, ima vrlo pozitivan globalni ucinak.
Jedino, SCI nije prilagodjen kulturi prosjecnog Hrvatskog lovca, a ni u Evropi nije previse prisutan iako ima nekoliko nacionalnih chaptera.
Jer bas i nismo jaki u dobrotvornim akcijama.
Attachments
SCI 2.JPG
sci 3.jpg
sci 3.jpg (28.26 KiB) Viewed 372 times
SCI 4.jpg
SCI 5.jpg
SCI 5.jpg (32.57 KiB) Viewed 372 times
SCI 1.jpg
SCI 1.jpg (23.43 KiB) Viewed 372 times
sci 6.jpg
sci 6.jpg (26.79 KiB) Viewed 372 times
sci 7.jpg
SCI 8.JPG
sci 9.jpg
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Post Reply