Omiljeni kalibar?

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
siniša
Desetnik
Desetnik

Re: Omiljeni kalibar?

Post by siniša » 12 Jan 2022, 12:49

Po pitanju struke:
- kratko - 9x19
- dugo - 7,62x39, 5,56x45 (ili .223), 7,62x51 (.308)

Po pitanju lova:
- kratko - 7,62x25
- dugo - 8x57, .22 wmr

LP :)

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 13 Jan 2022, 10:21

jolly wrote:Kad smo vec kod toga, ima li PRS natjecanja u Sloveniji?
ne.
imamo PP22 koji je PRS sa 22LR.
ali jedna taktička tekma bila je možda u 2015, ali PRS ne. možda če biti ovo lijeto!
ali imaš u italiji, slovaškoj, i madžarskoj (na koju neki slovenci planiraju iči, ali ja vjerovatno ne ako bi možda išao ako bi imao pušku za PRS): http://www.precisionrifle.org

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 13 Jan 2022, 11:10

Bila je jedna tekma u Srbiji. Leskovac.

Ali sve skupa, slabo je to jos razvijeno.

http://skgt.rs/

https://www.novosti.rs/srbija/vesti/100 ... treljastvu

2021;
http://skgt.rs/2021/03/27/kahleslapua-d ... a-2021-rs/

Za sad mislim da se nema uvjeta, da se razvije na ozbiljniji nivo, Zato sam i pitao
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

PUNISHER1987
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by PUNISHER1987 » 13 Jan 2022, 12:01

Svakako zanimljiva tema, pa da idemo redom:

Dugo oružje:
1. 308 win;
2. 243 win;
3. 12/70;

Kratko oružje:
1. 357 mag;
2. 9x19;

Eto toliko od mene! LP
To sin by silence, when we should protest, makes cowards out of men.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 13 Jan 2022, 14:16

9x19
7x57
Put your money where your mouth is.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 13 Jan 2022, 15:55

Uf, o ovoj temi bi se mogla knjiga napisati. :D
matezg1 wrote:Sve kalibre volim na svoj način i svaki mi je drag tako da nemogu izdvojiti neki posebno
to su kao djeca sve ih voliš podjednako,
Istina!
matezg1 wrote:još da za svaki kalibar ima metaka
koji ne koštaju ništa u neograničenim količinama bio bi u raju.
Ovdje se možda ne bih sasvim složio. Ono što ne košta ništa i čega ima u neograničenim količinama, to ljudi na žalost nimalo ne cijene. A ovo je nešto što po meni treba cijeniti. Ali volio bih recimo da je oružje i streljivo jeftino kao u Americi, i da još imamo američke plaće. E to bi onda bila prava stvar! :)

Što se mene tiče, ja sam pomalo connoisseur za kalibre. :A05: Volim povijesne, specijalne i neuobičajene. Konkretno, kod karabina, najviše volim povijesne puške na crni barut s "Divljeg zapada". Tako da su mi najdraži kalibri iz Winchester Center Fire serije.
"kaubojski" kalibri
"kaubojski" kalibri
Kod kratkog oružja, tu naviše volim tzv. "bottleneck" kalibre:
Pištoljski kalibri "bottleneck"
Pištoljski kalibri "bottleneck"
Zašto? Veća brzina, položenija putanja, manji trzaj, pouzdanije hranjenje iz spremnika, manja osjetljivost na 'krimp' kod punjenja...
Ako bih morao izdvojiti samo jedan, to bi bio 7.65 m/m Parabellum, po meni jedan od najznačajnijih "zaboravljenih" kalibara kod nas u Europi.
7.65 m/m Parabellum
7.65 m/m Parabellum
Naravno, većinu se više ne može nabaviti, ali zato za onoga koji puni sam to nije veliki problem. Treba se malo potruditi da se nađu čahure, a ostalo je lako.
The truth is hate to those who hate the truth.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 13 Jan 2022, 18:29

Barut wrote:....Ako bih morao izdvojiti samo jedan, to bi bio 7.65 m/m Parabellum, po meni jedan od najznačajnijih "zaboravljenih" kalibara kod nas u Europi...
Ja bih rekao da nije zaboravljen ali je potisnut u stranu od popularnijih i rasprostranjenijih kalibara na ovim podrucjima, za profesionalu upotrebu ima premalo energije a za steljastvo nije konkurentan.
Nemoguće je Nemoguće

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 13 Jan 2022, 20:47

lex-lutor wrote:
Barut wrote:....Ako bih morao izdvojiti samo jedan, to bi bio 7.65 m/m Parabellum, po meni jedan od najznačajnijih "zaboravljenih" kalibara kod nas u Europi...
Ja bih rekao da nije zaboravljen ali je potisnut u stranu od popularnijih i rasprostranjenijih kalibara na ovim podrucjima, za profesionalu upotrebu ima premalo energije a za steljastvo nije konkurentan.
Ne znam da li bih se mogao složiti. Čini mi se da danas u HR više ljudi zna za .357 SIG nego za 7.65 Parabellum. :A19:

Što se tiče energije, imaće je onoliko koliko jako se napuni. Kada je nastao 9x19, kalibar koji ga je zamijenio u Vermachtu, oba su radila na istim pritiscima. Od tada je 9x19 široko prihvaćen, pa su punjenja za njega povremeno pojačavana da bi došli do današnje razine. 7.65 je ostao na originalnim pritiscima s kojima je dizajniran zbog čega danas malo zaostaje u energiji. Navodno zbog povijesnog oružja u tom kalibru kao što je P08 Luger, ali opet po meni to nema baš smisla jer ima više Lugera u kalibru 9x19, pa se nitko zbog toga ne zabrinjava. Sa strane fizike, nema razloga zašto bi imao manje energije, možeš to usporediti s parom .357 SIG/.40 S&W gdje SIG ima više energije zato što je tako napunjen. Ako neki proizvođač proizvede moderni pištolj u ovom kalibru može lako zatražiti od CIP-a povećanje pritiska u tablicama. Osim toga, danas mnogi za samoobranu drže/nose čak i .22lr iako nije preporučljivo, tako da s te strane ne bih rekao da je energija veliki problem.

To što kažeš za streljaštvo, nije konkurentan jedino zato što nedostaje preciznih sportskih pištolja u ovom kalibru, ali to nije nedostatak samog kalibra kao takvog. Ja si baš planiram složiti jedan 'custom' precizni pištolj u ovom kalibru, pa ćemo vidjeti kako će gađati. :A19:

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 14 Jan 2022, 15:13

Barut wrote:...To što kažeš za streljaštvo, nije konkurentan jedino zato što nedostaje preciznih sportskih pištolja u ovom kalibru, ali to nije nedostatak samog kalibra kao takvog. Ja si baš planiram složiti jedan 'custom' precizni pištolj u ovom kalibru, pa ćemo vidjeti kako će gađati. :A19:
Ne moras nista slagati, imas Sig P-210 u kalibru 7.65 :-)

Sto god da slazes NE mozes sloziti bolje i preciznije nego da nabavis najobicniji P210 u tom kalibru. Mozemo okladu u gabu pive. Znaci ne gubi vrijeme nego trazi ono sto je provjereno..
Nemoguće je Nemoguće

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 14 Jan 2022, 15:18

lex-lutor wrote:
Barut wrote:...To što kažeš za streljaštvo, nije konkurentan jedino zato što nedostaje preciznih sportskih pištolja u ovom kalibru, ali to nije nedostatak samog kalibra kao takvog. Ja si baš planiram složiti jedan 'custom' precizni pištolj u ovom kalibru, pa ćemo vidjeti kako će gađati. :A19:

Sto god da slazes NE mozes sloziti bolje i preciznije nego da nabavis najobicniji P210 u tom kalibru. Mozemo okladu u gabu pive. Znaci ne gubi vrijeme nego trazi ono sto je provjereno..
Složio bih se sa mišljenjem.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 15 Jan 2022, 01:03

lex-lutor wrote:

:A28: Odlična ideja! Znam da su Švicari koristili taj kalibar u vojsci ali sam skroz zaboravio na P210. Hvala što si me podsjetio, to jeste najjednostavnije rješenje. Utoliko bolje zbog toga što mi kolega ima P210 u kalibru 9x19 tako da ćemo moći direktno usporediti preciznost, i sa tvorničkim i sa punjenim streljivom. Mogao bi slijediti jedan zanimljiv test na youtubu, da konačno riješimo i to pitanje, da li je 7.65x21 po preciznosti usporediv s 9x19. ;) Jesi li spreman staviti gajbu pive na tvoju izjavu da 7.65 nije konkurentan? :)

Trebaće se samo malo strpiti dok ne naleti jedan P210 u tom kalibru na prodaju. Pitam se da li će biti skuplji, zato što je rjeđi model, ili jeftiniji, zato što je u "nepopularnom" kalibru... :A06:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Jan 2022, 08:35

Barut wrote: Trebaće se samo malo strpiti dok ne naleti jedan P210 u tom kalibru na prodaju. Pitam se da li će biti skuplji, zato što je rjeđi model, ili jeftiniji, zato što je u "nepopularnom" kalibru... :A06:
U Hrvatskoj ga neces naci.
Ako si sklon internetu, prva stanica za trazenje je e-gun.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 15 Jan 2022, 12:28

Naravno, redovno pratim e-gun. Samo trenutno nema ni jedan u tom kalibru tamo, ali vjerujem da će se pojaviti. Na Njuškalu ima jedan ali P220, ali to nije to.. :p

Sent using Tapatalk

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 15 Jan 2022, 12:55

jolly wrote:Bila je jedna tekma u Srbiji. Leskovac.

Ali sve skupa, slabo je to jos razvijeno.

http://skgt.rs/

https://www.novosti.rs/srbija/vesti/100 ... treljastvu

2021;
http://skgt.rs/2021/03/27/kahleslapua-d ... a-2021-rs/

Za sad mislim da se nema uvjeta, da se razvije na ozbiljniji nivo, Zato sam i pitao
ne trebaš veliko uvjeta, samo obični poligon za precizno streljaštvo, tamo staviš bariere sa kojih pucaš, mete, i utakmica je pripremljena. ne trebaš nekog velikog poligon ili nešto takvo. 10m uska streljana je dovoljna.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Jan 2022, 14:42

Marko2Marko wrote:
ne trebaš veliko uvjeta, samo obični poligon za precizno streljaštvo, tamo staviš bariere sa kojih pucaš, mete, i utakmica je pripremljena. ne trebaš nekog velikog poligon ili nešto takvo. 10m uska streljana je dovoljna.
Govoris o malom kalibru, 22lr, pretpostavljam?
Turn better into best!

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 15 Jan 2022, 18:21

Barut wrote:Naravno, redovno pratim e-gun. Samo trenutno nema ni jedan u tom kalibru tamo, ali vjerujem da će se pojaviti. Na Njuškalu ima jedan ali P220, ali to nije to.. :p
https://www.waffengebraucht.at/waffen/p ... ra--397264

evo jedan u austriji
Put your money where your mouth is.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 15 Jan 2022, 23:26

Barut wrote:.... Jesi li spreman staviti gajbu pive na tvoju izjavu da 7.65 nije konkurentan? ....
Sig...protiv Sig-a...

Mislim budimo ozbiljni, ovo je vec zajebancija... ako puca Sig 7.65 protiv 9-para znamo da 9-ka nema sanse... :-(

Ali ako uzmes bilo koju drugu Utoku u cal 7.65 protiv nekog .38WC ili Sig-9-para gubis...
Nemoguće je Nemoguće

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 16 Jan 2022, 00:12

Imam ih puno i volim ih sve!
Ali...
Dugo, za lov: 16/70 i 8x57, klasika, majka
Za zajebanciju i napucavanje 7.62x39 (pap), streljiva ima i nije skupo
Sport i trening, 9mm ČZ
Samoobrana i za po lovištu, .357 mag-4"
Službeno, 9mm
22 lr, divota za igru i kakvu štetočinu
6.35, za ganjati ženu po kući
Ostali služe svrsi ali rijetko, eventualno PA u kal.12 za grivnjaše i svinje

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 16 Jan 2022, 02:56

timmy75 wrote:
Barut wrote:Naravno, redovno pratim e-gun. Samo trenutno nema ni jedan u tom kalibru tamo, ali vjerujem da će se pojaviti. Na Njuškalu ima jedan ali P220, ali to nije to.. :p
https://www.waffengebraucht.at/waffen/p ... ra--397264

evo jedan u austriji
:A25: Hvala!

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 16 Jan 2022, 02:58

lex-lutor wrote:
Barut wrote:.... Jesi li spreman staviti gajbu pive na tvoju izjavu da 7.65 nije konkurentan? ....
Sig...protiv Sig-a...

Mislim budimo ozbiljni, ovo je vec zajebancija... ako puca Sig 7.65 protiv 9-para znamo da 9-ka nema sanse... :-(

Ali ako uzmes bilo koju drugu Utoku u cal 7.65 protiv nekog .38WC ili Sig-9-para gubis...
Haha, ok, prihvaćam. :)
Naravno, zna se da preciznost prvenstveno ovisi o kvaliteti i preciznosti oružja, tek nakon toga o kalibru.

Post Reply