Optika za streljanu i Tikku T3x

Odjeća, obuća, lovačka i vojnička oprema, oprema za preživljavanje...
Post Reply
oxyde
Pozornik
Pozornik

Optika za streljanu i Tikku T3x

Post by oxyde » 12 Mar 2023, 14:14

Pozdrav svima,

Prvi post ovdje na forumu :A32:

Uskoro bi mi trebala stići Tikka T3x .308 Varmint.
Pa sam se sada malo bacio na traženje optike, pročitao sam dosta toga ovdje prethodno... 90+% vremena bih pucao na streljani na 100m - a nadam se možda i 300m (obzirom da niti nema dužih streljana).

Kako neću biti "profesionalac" :) , tako ne bih išao na ogromne sume. Da li bi za te daljine bila dovoljna max uvećanja oko 18-25x ili možda smanjiti max uvećanje a uzeti kvalitetniju optiku?
Da li moram gledati taktičke turrete ili može i "obični" ako se gađa konstantno na 100m primjerice?

Našao sam slijedeće kao zanimljivo:
  • - Vector Optics Continental 3-18x50 SFP Tactical - 470 EUR
    - Vector Optics Continental 5-30x56 SFP Tactical - 570 EUR
    - Burris Four Xe 6-24x56 - 590 EUR
    - Meopta Meopro 6-18×50 BDC - 590 EUR
    - Hawke Endurance 30 WA SF 6-24x50 - 600 EUR
    - Meopta MeoPro Optika6 4.5-27x50 SFP - 800 EUR
    - GPO Passion 4X 6-24x50 - 900 EUR
Da li mislite da je nešto tu s popisa najoptimalnije ili imate neku drugu preporuku s obzirom na vaše iskustvo?

Hvaalaa!

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: Optika za streljanu i Tikku T3x

Post by IB43 » 12 Mar 2023, 14:44

Nisi napisao imaš li ambicija za natjecanja. Ne treba biti profesionalac za se natjecati.

Imaš streljane i do 600m. Vrbovec i Kopačevo, kao i klubove koji imaju ugovore o korištenju.

Što se tiče optike, za streljaštvo je bitna mehanika (klikovi, tracking, paralaksa, držanje nule...)
Što se tiče uvećanja. Na 300m i 30x nikada nisam imao problema za vidjeti rupe na meti. A to je ono za što visoko uvećanje najčešće treba. Drugačije ćeš svako malo hodati do mete ili uz optiku kupiti i spotting scope i/ili kameru.

Za optiku doslovno vrijedi buy once cry once pravilo. Znači, oplačeš je jednom i imaš dobru optiku dugo vremena. Za nosač isto tako, možda je i bitniji od optike.
Upravo radi ovakog stava, ja nisam dobra osoba za procijenu optika koje si stavio, pa ostavljam drugima.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 12 Mar 2023, 14:59

Štošta ti može biti dobro za ove tvoje ograničene potrebe.
Pitanje je da li se tako ograničiti ?
Jer možda ti želje/apetiti porastu,pa zatrebaš nešto drugo ?
Što onda.....sve novo/nanovo?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 12 Mar 2023, 15:14

oxyde wrote: Našao sam slijedeće kao zanimljivo:
  • - Vector Optics Continental 3-18x50 SFP Tactical - 470 EUR
    - Vector Optics Continental 5-30x56 SFP Tactical - 570 EUR
    - Burris Four Xe 6-24x56 - 590 EUR
    - Meopta Meopro 6-18×50 BDC - 590 EUR
    - Hawke Endurance 30 WA SF 6-24x50 - 600 EUR
    - Meopta MeoPro Optika6 4.5-27x50 SFP - 800 EUR
    - GPO Passion 4X 6-24x50 - 900 EUR
Da li mislite da je nešto tu s popisa najoptimalnije ili imate neku drugu preporuku s obzirom na vaše iskustvo?

Hvaalaa!
Dakle, 90% bi pucao na streljani na 100 metara, a mozda 10% na streljani na 300m?
Drugim rjecima puska iskljucivo za streljanu.

Ok.
Sa ni jednom navedenom optikom i modelom nemam iskustva.

Slazem se sa IB43, pa dodajem:
Ono sto ti treba je da vidis rupu pogotka na meti na 300 m, a da li te optike koje navodis to omogucuju, ne znam. :A00:

Jasan mi je budget koji si postavio, ali u tom budgetu nemam preporuku.
Niko se nije rodio pa postao "preofesionalac". Svi "profesionalci" poceli su ko rekreativci.
Ti sad ne znas do koje rekreativne ili natjecateljske razine ces se razvijati.
Rizik lose optike, jest rizik razocaranja, u necemu u sto si vec ulozio neke novce.
Ja bih preporucio da rizik razocaranja svedes na nulu.

Puska koju imas, precizna je toliko, da ce ti vrlo brzo dosaditi pucati na 100 metara. Vrlo brzo ces htjeti probati 300.
E, kad se dignes na 300, onda dolazi pitanje koju optiku su montirao? Jel vidis tu rupu od pogotka?
Najgore kad je optika mutna na nekoj udaljenosti zbog loseg stakla.

Moj savjet:
Sightron SIII 10-50x60 SFP
Vortex Golden Eagle 15-60x52 SFP
To je prva stepenica optike srednje klase, u tom cjenovnom rangu.
Ako uzmes neku od te dvije pozaliti neces.
To ti mogu garantirati
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 12 Mar 2023, 16:27

Dajem glas preporuci Jollya. Ovo je zaista minimum koji će raditi dobro. Uzmi i dobar nosač. Puno problema sa nedržanjem nule, trackingom... dođe upravo od lošeg nosača u kojemu se optika svakim hicem malo pomakne. Kako brusiš vještine i postaješ precizniji ovo ćeš početi primjećivati na meti.
Hodanje do mete nema smisla. Gubiš poziciju i zapušeš se, nikada dobrog rezultata na taj način i brzo dosadi. A pucati da i ne znaš gdje pogađaš ima još manje smisla. Jeftina optika i jeftini spotting scope će koštati poput spomenutih optika koje će bolje raditi.

Ja imam baš spomenuti Sightron SIII sa 0.05mil turettima i milhash končanicom na Era-Tac podesivom nosaču. Dobra je to optika, ima i puno boljih, ali neće te razočarati. Vortex nisam koristio, ali poznajem ljude koji ga koriste i zadovoljni su.
Npr. Kahles K1050 bi bilo profesionalno.

Ja sam, kada sam krenuo, kupio zračnicu i prvo sa njom provjerio jeli to uopće za mene i naučio osnove. Kao i dobio uvid u što meni sve zapravo treba. Da nije propao field target bio bih i ostao na zračnicama (PCP do 16J).
Zračnica u pitanju je bila 5.5mm 45J federuša koja me naučila vrijednu lekciju o optikama i nosačima.

Već si kupio pušku, pa je možda kasno. Ali početi sa MK ili modernim zračnicama nije loša ideja. Puno je jeftinije i ako vidiš da ti se sviđa i ide te, onda tek na veće i skuplje. A zračnica i MK ostanu za jeftini trening. Za MK imaš i natjecanja, tako da je bolja opcija. Sve bude jeftinije.

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 13 Mar 2023, 01:13

Dobra optika u konačnici nikada nije skupa.
Kako i IB reče, kupiš jednom i imaš zauvijek.
Naravno, ako ispravno izabereš na samom početku.
Moja optika za streljaštvo MORA biti:
- ugodna za oko
- u drugom fokalnom planu
- imati taktičke (otvorene) turete (poželjno sa Zero stopom)
- imati hashed končanicu (npr. MTR1)
- imati click od 1/8 MOA
- MAX povećanja do 50x (pucam sve sa 40x)
- biti maksimalne težine do 900 grama
Imao sam dva SIII (sada imam samo jednog i koristim ga rijetko).
Odlično staklo i mehanika, ali za moje oko propušta previše svjetla i vrlo brzo me umara. Paralaksa je izuzetno tvrda.
Preporučam svakome da optiku za koju se odluči, prije kupovine obavezno ode
pogledati u trgovinu i to dobro/što duže gledati kroz staklo (poput probavanja pancerica/skupih cipela).

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 13 Mar 2023, 01:44

Ovo sa umaranjem oka je odlična primjedba. Ja sam imao isti problem i nikako na zelenu granu. Oba oka otvorena, pa žmiri, ne ide i ne ide. Nakon nekog vremena promašujem jer ne mogu više gledati kroz optiku. Nije bilo tako u početku, a sa vremenom ide sve gore i gore.
Onda sam sasvim slučajno naletio na članak o dominantnom oku u streljaštvu. Prije godinu dana sam dobio očale, pa da pogledam. I jest, meni je postalo suprotno oko dominantno i od tu umaranje. Nabavio Sauerov povez za oko (ISSF approved), isprobao i skroz nestalo umaranje. Uopće nemam osjećaj da ga nosim i bez problema i umaranja ciljam sa oba oka otvorena. Kada se suprotno oko zaklopi povezom, dominantno postane ono koje treba za ciljanje.

https://savagearms.com/blog?p=how-to-de ... -dominance

https://www.sauer-shootingsportswear.de ... ye-shield/

Da, paralks je na SIII pipav već na 300m, a dalje je prava avantura za namjestiti. :)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Mar 2023, 04:11

Da, nadovezao bih se na Stoltoma.
Optiku pogledati prije kupovine.
Ja sam tako kupovao, i vodio bih prijatelja tako kupovati, pa bih iskoristio priliku i sam usporedjivati optike od onih sto on bira,

Trik je pogledati sto vise optika u istom cjenovnom rangu.
Ducan sa najboljim izborom u regiji je Optics trade.
Treba sjest u Auto i otici u Slovensku Bistricu.

Teodor je znalac, moze dobro savjetovati, premda otkad sam zadnji put s njime komunicirao, cuo sam da ima nekog zaposlenog tamo.
Uglavnom, ovako:
Imati ideju sto ti treba i pripremiti takav budget.
Sve optike koje dolaze u obzir, nek stavi na stol.
Pogledaj kroz svaku.
Izaberi onu koja ti je najugodnija oku.

Iznenadit ces se rasponom kvalitete slike od jednog do drugog proizvodjaca, cak i unutar istih/slicnih tehnickih karakteristika.

Kod kupovine online, to ne znaci da ces dobiti najbolju mogucu.
Kod kupovine u lokalnim trgovinama nije mi poznato da neko ima toliki izbor, vecina se svodi na jedan ili dva brenda, sto smanjuje mogucnost izbora. Tako da je optiks trade, najjaci po dostupnosti proizvodjaca i modela
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mudri
Razvodnik
Razvodnik

Post by Mudri » 13 Mar 2023, 07:47

Budi samo spreman da podebljaš malo buđet,jer ako ti optika nebude koštala koliko i puška ili čak malo više nećeš duže vrijeme biti zadovoljan s njom,dobro ti kažu da bi trebao razmisliti i o malom kalibru za 100 metara,jer ima dosta natjecanja a i brzo ćeš sa tikom izgustirati 100 metara..

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 13 Mar 2023, 09:28

sightron s2 36×42

oxyde
Pozornik
Pozornik

Post by oxyde » 02 Apr 2023, 17:20

Bok,

Kako sam napisao u drugom postu, kasnim ovdje radi raznih stvari...

Hvala na savjetima!
Da, razmišljao sam i o nosaču, definitivno je jako bitan - rekao bih jednako kao i sama optika. Ako je gore picatinny, da li ići na čelične prstene (tipa Rusan) ili na neki jednodjelni nosač? Ne znam kakve su kvalitete ti prstenovi?

Znam za Optics trade, te kako ću morati do Ljubljane po Tikku, plan je da odmah odem do Optics tradea pa na licu mjesta pogledam što tamo ima i kako mi paše koja optika. Slažem se 1000% sa vama da je rizik kupiti nešto na blef, pogotovo za tako veće novce.
I isto se slažem - bolje jednom dobro, nego kasnije plakati za 100-200 EUR skupljom optikom recimo...

Ovo je zanimljiv prijedlog:
Sightron s2 36×42
Nisam uoće imao u vidu optike sa fiksnim zoomom. Ovih 36x je dosta za 300m, ali kako je na 100m, da li je moguće da je preveliko uvećanje :A04: ?
Te, vidim da je tubus 25.4 mm, a to utječe na samu rezoluciju slike. Koliko je vama velika razlika između 25.4 mm i 30 mm tubusa?
Vidjeti ću ovo sve uživo kako sam rekao, ali dobro bi bilo znati na što obratiti pažnju kada sam već tamo :)

Hvala!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Stargazer » 02 Apr 2023, 17:31

oxyde wrote:Bok,

Kako sam napisao u drugom postu, kasnim ovdje radi raznih stvari...

Hvala na savjetima!
Da, razmišljao sam i o nosaču, definitivno je jako bitan - rekao bih jednako kao i sama optika. Ako je gore picatinny, da li ići na čelične prstene (tipa Rusan) ili na neki jednodjelni nosač? Ne znam kakve su kvalitete ti prstenovi?

Znam za Optics trade, te kako ću morati do Ljubljane po Tikku, plan je da odmah odem do Optics tradea pa na licu mjesta pogledam što tamo ima i kako mi paše koja optika. Slažem se 1000% sa vama da je rizik kupiti nešto na blef, pogotovo za tako veće novce.
I isto se slažem - bolje jednom dobro, nego kasnije plakati za 100-200 EUR skupljom optikom recimo...

Ovo je zanimljiv prijedlog:
Sightron s2 36×42
Nisam uoće imao u vidu optike sa fiksnim zoomom. Ovih 36x je dosta za 300m, ali kako je na 100m, da li je moguće da je preveliko uvećanje :A04: ?
Te, vidim da je tubus 25.4 mm, a to utječe na samu rezoluciju slike. Koliko je vama velika razlika između 25.4 mm i 30 mm tubusa?
Vidjeti ću ovo sve uživo kako sam rekao, ali dobro bi bilo znati na što obratiti pažnju kada sam već tamo :)

Hvala!
Optics trade ti je u Slovenskoj bistrici. Ne Ljubljani, imas sta vremena voznje od Ljubljane do tamo.

Osobno su mi drazi jednodjelni nosaci. Pogledaj si u Cesar shopu American Defense ako ga imaju kada budes u Ljubljani, oni se specijaliziraju u opremi i oruzju za natjecanja, nosac je cudo a nije skup, skinem ga s puske i vratim i nula uvijek ostane ista.

https://cesar-shop.com/optics-and-sight ... ount-30mm/

I super je sto na te mountove mozes staviti optiku bilo kojeg promjera, samo zamjenis prstenove.

Ali linkat cu ti jos par trgovina koje su u Ljubljani pa si pogledaj tamo jos.
https://cesar-shop.com/
https://www.365-plus.com/rifle-scopes
https://labcommerce.si/kategorije/optik ... gledi.html (TANGO MSR 1-8 je ok a nije skup i dodje s nosacem)
https://www.polenartacticalarmory.com/p ... ry/optika/
https://www.rojal.si/ (nisu u ljubljani ali su u novom mjestu na putu do ljubljane)

To je to sto mi sada pada na pamet da je u Ljubljani ili na putu.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Apr 2023, 18:04

oxyde wrote: Te, vidim da je tubus 25.4 mm, a to utječe na samu rezoluciju slike. Koliko je vama velika razlika između 25.4 mm i 30 mm tubusa?

Hvala!
Tamo uzmi ono sto ti je oku ugodnije.
25.4 ili 30.o ne utjece na nikakvu rezoluciju slike. (gdje si to procitao, molim te??? )

Debljina tubusa utjece samo na broj vertikalnih klikova. Sto je deblji tubus imas vise klikova gore - dolje, ili lijevo - desno. Odnosno mozes kompenzirati pad zrna na vece udaljenosti

U teoriji sa optikom fixnog povecanja imat ces bistriju sliku od optike sa varijabilnim povecanjem jer ova sa fixnim ima manje leca, pa se samim time gubi manje svjetlosti. Medjutim to vrijedi za fiksne ili varijabline optike i staklo istog proizvodjaca, sa istim premazima.
Najbolje staklo i najbolji premazi, jos uvijek gube oko 1% svjetlosti prolaskom kroz svaku lecu.

Za lov - debljina tubusa skoro svejedno, iako je "fancy" imati 30 mm.
U streljastvu kod nas su najcesci tubusi 30 mm, a sve cesce se vidjaju 34 mm. (25.4 za streljastvo skoro pa neozbiljno)
Turn better into best!

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 03 Apr 2023, 07:19

imho ako si precizan 'strijelac', ove trgovine su bezvezne.

ali možeš se ustaviti kod marka sterleta u trgovini tarča, koja je u ljubljanskom strelišču: https://www.sport-ljubljana.si/Park_Rudnik_Strelisce
i malo razgovarate što i šta bi bilo dobro. pa može dobaviti jednaku optiko kao optics-trade, samo nima toliko u dučanu da sve izprobaš.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 03 Apr 2023, 07:20

oxyde wrote:ali kako je na 100m, da li je moguće da je preveliko uvećanje :A04: ?
bolje bi bilo 45× uvečanje, ali ona optika je puno skuplija.

Marko2Marko
Desetnik
Desetnik

Post by Marko2Marko » 03 Apr 2023, 09:26

Marko2Marko wrote:ali možeš se ustaviti kod marka sterleta u trgovini tarča, koja je u ljubljanskom strelišču: https://www.sport-ljubljana.si/Park_Rudnik_Strelisce
i malo razgovarate što i šta bi bilo dobro. pa može dobaviti jednaku optiko kao optics-trade, samo nima toliko u dučanu da sve izprobaš.
5 metara od trgovine tarča imaš i trgovinu od rajmonda debevca, našeg olimpionika, koji drži robu za MK i ISSF.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Stargazer » 03 Apr 2023, 10:39

Marko2Marko wrote:
imho ako si precizan 'strijelac', ove trgovine su bezvezne.

ali možeš se ustaviti kod marka sterleta u trgovini tarča, koja je u ljubljanskom strelišču: https://www.sport-ljubljana.si/Park_Rudnik_Strelisce
Zasto bi bile bezveze?

Cesar na primjer ima VCOGe,Credoe i ostale optike koje su fenomenalne.
Labcommerce i Polenar mogu nabaviti bilo sta i to vjerovatno jeftinije nego Optics Trade.
365 Ima skoro sve eotech vudu optike i to na stanju, i odlicne su.

oxyde
Pozornik
Pozornik

Post by oxyde » 08 Apr 2023, 19:08

Bok,

Da, znam da je Optics trade malo dalje od Ljubljane, ali kada sam već tamo to je prilika za još malo produljiti put, bolje nego zasebno ponovno ići tamo...
Nisam znao za ovoliko trgovina u Ljubljani, budem sada bacio oko na sve njih pa pogledam gdje bi se još dalo usput otići i pogledati uživo optike ako imaju na lageru.

U vezi ovog što sam napisao rezolucija 25,4/30 mm - ne mogu se sada sjetiti gdje sam to pročitao, ali negdje jesam, baš tim riječima. Ovo da ima mogućnost više klikova gore/dolje mi je logičnije... Ipak je to optika sa staklima, a ne nešto digitalno pa da može postojati pojam "rezolucije" ovdje...Hvala na upozorenju :)!

Nadam se da će biti dosta toga za pogledati :)

Post Reply