CHAT

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Re: CHAT

Post by MatijaX » 13 Apr 2023, 16:33

Okay. Nema problema.
I ja poznam neke legalne vlasnike oružja. A, znam i ekipu iz MUP-a/MORH-a.
:A25:
dzg

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 13 Apr 2023, 17:58

Matija,
Tražiš za kupiti tetejca,nemaš nabavnu i tek se spremaš za lovca ,prije toga na streljanu........
Ajde pročitaj pravila foruma,a i općenito te molim za ozbiljnost.
Ako ipak nastaviš lošim smjerom to nikako nije dobro i u najbenignijem slučaju izgleda kao provokacija....

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 13 Apr 2023, 20:10

@Mirok

Ok, ok, držim se pravila.
Dobar sam i fin dečko.
Samo sam informativno pitao.
dzg

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 13 Apr 2023, 21:44

MatijaX wrote: ... Dobar sam i fin dečko. Samo sam informativno pitao.
Da ti samo znaš koliko je forumaša, lovaca i strijelaca, zakolutalo očima na tvoje prvo pitanje :roll:
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 18 Apr 2023, 17:25

Nakon svih anti gun i antihunting naslova, sad nesto sasvim novo, now something completely different.
provjerio sam, datum je 18.04, dakle nije prvoaprilska sala.

Novi Zealand: natjecanje za djecu i odrasle u izlovu podivljalih macaka, i drugih alohtonih predatora.

https://www.theguardian.com/world/2023/ ... s-backlash

A New Zealand hunting competition has prompted uproar over a new category where children compete to kill as many feral cats as possible for a cash prize.

The North Canterbury Hunting Competition announced the new category on Saturday, where children 14 and under will hunt feral cats for the possibility of a $250 prize.

Prospective entrants were warned that killing anyone’s beloved pet would see them expelled from the running: any children who produced dead microchipped cats would have their entire entry disqualified.

Google translator:
Natjecanje u lovu na Novom Zelandu izazvalo je buru zbog nove kategorije u kojoj se djeca natječu koja će odstrijeliti što više divljih mačaka za novčanu nagradu.

Lovačko natjecanje u North Canterburyju objavilo je novu kategoriju u subotu, u kojoj će djeca do 14 godina loviti divlje mačke uz mogućnost nagrade od 250 dolara.

Potencijalni sudionici bili su upozoreni da će biti izbačeni iz utrke ako ubiju nečijeg voljenog kućnog ljubimca: sva djeca koja proizvedu mrtve mačke s mikročipom bit će diskvalificirana u cijelosti.

I tako dalje, i tako dalje....

Tekst je duzi od ovog citata, kog zanima nek procita u cjelosti

Inace Novi Zeland, je pred stotinjak godina naselio veci broj vrsta alohtone divljaci, a takodjer i macaka, i ostalog.
Na pr. Himalajski Tahr, Slovenska Divokoza, Lopatar, jelen.

Danas vlasti na NZ vode nemilosrdnu borbu protiv alohtone divljaci, gdje su misljenja podijeljena. Politicko pitanje.
Cesta su istrebljivanja iz helikoptera, pogotovu na Himalajskog Tahra. Svakih nekoliko godina

Naravno, tu se lovacka zajednica buni, anti hunting zajednica (paradoksalno) podrzava akcije masovnog sanitarnog odstrela radi zastite prirodnog ekosustava.

Vezano za lov: loviti alohotne vrste po javnim povrsinama sumama i brdima NZ je posve besplatno. (neka sitna taksa). To se ne odnosi na privatno zemljiste.

Ali iz nase perspektive vrlo je tesko organizirati DIY (do it yourself) lov na NZ: Dotegliti svu potrebnu opremu, ukljuciujuci sve za kampiranje (na velikim visinama, cesto uvekstrmenim vremnskim uvjetima,) dosmucati se u planinsku vrlet, doci na podrucje gdje se tahra moze naci, za sve to je potrebno lokalno znanje.

Medjutim, loviti iste te alohtone vrste po privatnim ranchevima dosta kosta.
Ovo znaci lov u ogradjenom lovistu, gdje vlasti ne ogranicavaju alohtone vrste za posjed i komericjalni turizam.
Jeleni su genetski nabildani vjerojatno izmedju evropskog jelena, i americkog wapitija.

Uglavnom, alohtone vrste NZ su uvjek svjeza tema.

Klince odgajaju u tom duhu, da se alohtone vrste love. Ukljucujuci podivljale macke, koje unistavaju sitni zivotijski svijet i ptice na NZ, koje nisu evoluirale u prisustvu nikakvih predatora, pa ih ove s lakocom tamane i narusavaju prirodni ekosustav

Naravno ne pokusavajte to kod kuce: :D
Treba napomenuti, da se podivljale macke i pse u lovistu ili drugdje, kod nas ne smije odstrijeliti. (zakon o zastiti zivotinja, zakon o lovstvu, itd)
Druge zemlje, drugi obicaji.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 18 Apr 2023, 17:43

Ova ideja za ovakvo natjecanje se meni jako sviđa, ima toga i kod nas, ali se o tome ne govori.
A ovo je interesantno:
jolly wrote:... Prospective entrants were warned that killing anyone’s beloved pet would see them expelled from the running: any children who produced dead microchipped cats would have their entire entry disqualified. ...
kako biti siguran da je mačka na koju naletiš u lovištu prije toga bila nečiji ljubimac i pogotovo kako znati je li čipirana ? :lol:
Inače, odgovorno tvrdima da ovuda kod mene podivljale mačke u lovištu naprave više štete nego lisice i čagljevi zajedno.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Apr 2023, 18:22

Hawk wrote:Ova ideja za ovakvo natjecanje se meni jako sviđa, ima toga i kod nas, ali se o tome ne govori.
A ovo je interesantno:
jolly wrote:... Prospective entrants were warned that killing anyone’s beloved pet would see them expelled from the running: any children who produced dead microchipped cats would have their entire entry disqualified. ...
kako biti siguran da je mačka na koju naletiš u lovištu prije toga bila nečiji ljubimac i pogotovo kako znati je li čipirana ? :lol:
Inače, odgovorno tvrdima da ovuda kod mene podivljale mačke u lovištu naprave više štete nego lisice i čagljevi zajedno.
vidi ovo:
https://www.jutarnji.hr/vaumijau/novost ... n-15181617

A sad za macke...
Tesko je reci. Ali ima razlike u ponasanju od podivljale macke do pitome. Pa i u izgledu, krzno razmazene kucne macke je takovo da se vidi da je stalno maze. pogotovu one sa duzom dlakom. Da nekazem da su cesto deblje, podlivene, pretile.

Drugo, ide javni proglas, da se kucni ljubimci zadrze u kuci tokom "natjecanja", ogranici se podrucje "natjecanja", malo izvan urbane sredine, itd.. (slicno kad se kod nas po mjestu radi deratizacija, pa se gradjanstvo informira)
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 18 Apr 2023, 19:17

Ha ha ha, da sićan se toga od lanin. Ali to cal. 5,5 mm mora da je zračna puška, bilo bi štos da je sačmarica cal.12 :lol:

Ovo mene podsjeća na nešto slično, ali puno brutalnije, što san tamo oko 1976. god vidija u lipom Ruskom gradiću Reni na Dunavu.
Krasan topli sunčani dan, taman oko podne, u dućanu kupujem šampanjac i čujem pucnjeve na ulici. Izađem vani kad ono imam što viditi.
Ulicom, u kojoj inače nema prometa, ide kamion, ona stara Praga, u prednjem dijelu otvorenog kašuna za teret, svak u svome kutu stoji po jedan strijelac sa sačmaricom cal. 12 i pucaju u pse
lutalice koji naiđu, a sve to među pješacima koji se baš i ne uzbuđuju oko toga, ono ka nije im to prvi put, navikli već na to. Iza kamiona pješke idu dvojica sa metalnim kukama u rukama,
pa kako strijelac odstrijeli psa, ovaj ga nabode sa kukom i ubaci u kašun od kamiona. U kamionu već hrpa mrtvih pasa i sa kamiona krv curi po ulici, a oblak muha leti i po ulici i oko kamiona.
Čisto nevjerojatno, pogotovo za današnje prolike, da je bar tada bilo mobitela za slikavane :lol:
jolly wrote: ... A sad za macke...
Tesko je reci. Ali ima razlike u ponasanju od podivljale macke do pitome. Pa i u izgledu, krzno razmazene kucne macke je takovo da se vidi da je stalno maze. pogotovu one sa duzom dlakom. Da nekazem da su cesto deblje, podlivene, pretile....
ma to važi za pitomu mačku koja nakratko odluta u polje, ali kad neko u dvorištu ima priko 25 mačaka, a kuća je na rubu do polja, a mačke niko ne hraani, nego po cijeli dan drimaju
na betonu, naveče izlaze u polje i ujutro se vraćaju. Začudili bi se da vidite koji akcioni radius te mačke imaju.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Apr 2023, 19:37

Hawk wrote: ma to važi za pitomu mačku koja nakratko odluta u polje, ali kad neko u dvorištu ima priko 25 mačaka, a kuća je na rubu do polja, a mačke niko ne hraani, nego po cijeli dan drimaju
na betonu, naveče izlaze u polje i ujutro se vraćaju. Začudili bi se da vidite koji akcioni radius te mačke imaju.
Imao sam ja macka, pravog jebaca, Sarko. Sav u oziljcima.
Znao bih ga vidit puste kilometre od kuce, kad bih ujutro isao na ribe, pa se vracam barkom uz lunogomare, a on gazda sece ni blizu da je doma.
Dosao bi doma samo na hranu, ili zalizat rane kad se negdje potuce. Onda opet, okolo u skitnju.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 18 Apr 2023, 21:09

Seoske mačke koje se množe bez kontrole,to je smrt za sitnu divljač,posebno za mladunčad.....

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 20 Apr 2023, 17:43

jolly wrote: Vezano za lov: loviti alohotne vrste po javnim povrsinama sumama i brdima NZ je posve besplatno. (neka sitna taksa). To se ne odnosi na privatno zemljiste.

Ali iz nase perspektive vrlo je tesko organizirati DIY (do it yourself) lov na NZ: Dotegliti svu potrebnu opremu, ukljuciujuci sve za kampiranje (na velikim visinama, cesto uvekstrmenim vremnskim uvjetima,) dosmucati se u planinsku vrlet, doci na podrucje gdje se tahra moze naci, za sve to je potrebno lokalno znanje.
Nadovezujem se na prethodno.
Nakon ove diskusije, bas sam gledao malo sta se nudi po NZ u zadnje vrijeme.
Zanimljiva ponuda... Paket za Himalajskog Tahra i Alspku divokozu (slovensku)
Odstrel je badave. Dzabe. Besplatno. (trophy fee)
Ovo je za lov na otvorenom zemljistu, na planini, drzavno loviste.
(Na privatnom lovistu, odstrel je naplatan, naravno)

Naravno cijena ukupnog lova sa dzabe odstrelom, je jos dnevnica vodicu, avionske karte, dostava trofeja, dip and pack, itd.
Ovo je na stranicama privatnog outfitera, koji zivi od ovog posla.

Kad odradim neke druge lovne priorite ovo je nesto sto bih volio odraditi. Iskljucivo Tahr, divokozu bih ipak lovio u sloveniji.

Screenshot u privitku
Attachments
New Zealand hunting.jpg
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 21 Apr 2023, 03:45

jolly wrote:
jolly wrote: Vezano za lov: loviti alohotne vrste po javnim povrsinama sumama i brdima NZ je posve besplatno. (neka sitna taksa). To se ne odnosi na privatno zemljiste.

Nadovezujem se na prethodno.
Nakon ove diskusije, bas sam gledao malo sta se nudi po NZ u zadnje vrijeme.
Zanimljiva ponuda... Paket za Himalajskog Tahra i Alspku divokozu (slovensku)
Odstrel je badave. Dzabe. Besplatno. (trophy fee)
Ovo je za lov na otvorenom zemljistu, na planini, drzavno loviste.
(Na privatnom lovistu, odstrel je naplatan, naravno)

Naravno cijena ukupnog lova sa dzabe odstrelom, je jos dnevnica vodicu, avionske karte, dostava trofeja, dip and pack, itd.
Ovo je na stranicama privatnog outfitera, koji zivi od ovog posla.

Kad odradim neke druge lovne priorite ovo je nesto sto bih volio odraditi. Iskljucivo Tahr, divokozu bih ipak lovio u sloveniji.

Screenshot u privitku
Koja je uopce procedura za prenjet oruzje do novog zelanda, pretpostavljam da se mora dobit odobrenje i naseg i njihovog mupa.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Apr 2023, 04:52

Ima online aplikacija za firearm entry permit koja se napravi na vrijeme.
Ide rutinski. To je najmanji problem

Nas mup nema zamjerki da putujes po svijetu sa svojim sportskim ili lovackim oruzjem koje je upisano u oruzni list i EU oruznu putovnicu.
Postoji i pravilnik o tome, za avionski prijevoz:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1153.html
Jedini uvjet je da postujes pravila zemlje dolaska, i zemlje tranzita.

Problematika putovanja lezi u pojedinim avio kompanijama.
Neke aviokompanije vode anti gun politiku, pa ne zele prevoziti oruzje.
Neke aviokompanije naplacuju posebno prijevoz oruzja, ako ne grijesim Qatar airlines mi je trazio izmedju 200 ili 300 eur, za prijevoz puske do Nambije.
Ethiopean airlines, dzabe prijevoz oruzja, sve u sklopu obicne avionske economy karte. Putnik ima pravo na dva komada prtljage dzabe.
Neke aviokompanije su friendly.

Najbolje je traziti letove preko putne agencije koja ima iskustva s tim, naomenuti putovanje s oruzjem.
A kad se nadju letovi, provjeriti emailom pravila sa aviokompanijom. Odgovor isprintati.

Za po putu: sve dokumente od oruzja imati fotokopirano, jer po mome iskustvu aerodromski sluzbenici i aerodromska policija su zahvalni kad imas kopije dokumenata koji im das, tako da im olaksas posao. (na aerodromima, fotokopirna masina nije bas na svakom cosku)

Oruzje treba da bude odvojeno od municije u zasebom zakljucanom koferu.
Pojedine aviokompanije imaju propise za ovakav ili onakav kofer, ali pelican 1750 priznaju sve aviokompanije
Municija odvojeno od oruzja, zakljucano, maksimalno 5 kila.
Prijaviti na check in, da policija obavi pregled oruzja prije ukrcaja u avion.

New Zealand.
https://www.police.govt.nz/faq/i-am-com ... -i-need-do
https://www.firearmssafetyauthority.gov ... or-possess

Medjutim za ovakav lov, u planinama NZ stvar je kompliciranija od prijevoza puske avionom.
Uostalom mozes iznajmiti pusku od outfittera.

Kampiranje na planini u svakojakim vremenskim uvjetima.
Sto uzeti? Kako se pripremiti? fizicka kondicija?
(isto kao planirati kampiranje na Dolomitima?)
Ja se bavim lovom i streljastvom, ali o planinarenju nemam pojma.

Za ljude koji su isli u takav lov, znam da su se pripremali po 6 mjeseci, do godine dana. Treniranje, gym, trcanje.
S njima sam pricao u detalje.
To je kombinacija lova, planinarenja, kampiranja na prorjedjenom planinskom zraku, gdje vremenske nepogode dolaze iznenada i prelaze preko glave.

Postoji cak i nacin za DIY lov, ali za ovo nisam uspio sloziti sebi plan puta. Evo malo uvida u logistiku.
Treba napomenuti da je NZ jedna od rijetkih zemalja koja omogucuje samostalan lov gostu koji za to ima volje ili sposobnosti. Dakle, puska na rame, i odi u lov bez vodica. na drzavno zemljiste.
Iako to zvuci romanticno, stvar nije jednostavna.

Ovo je rezultat moga istrazivanja:

Vlada NZ, ima popis planinarskih kucica, koje se bukiraju online. (ali na licu mjesta, ne 6 mjeseci unaprijed)
Sletit na NZ, iznajmit terenac. Bukirat si planinarsku kucicu.
Otici u planinarsku kucicu, loviti u krugu oko nje, zna se kombinirati sa kampiranjem, gdje je kucica baza u koju se vrati kad je lose vrijeme, a kampira se okolo, obicno iznad u brdu.

Moguca je komplikacija sve isplanirati, kad sletis tamo neko da ti ispred nosa bukira sebi kucicu, trazi drugu - drugo podrucje lova.
Znaci plan nije ziher, i treba biti flexibilan.

Moze se iznajmiti helikopter, da te prebaci do planinske lokacije.
Znaci iz medjunarodnog aerodroma di si sletio i sredio ulazne dokumunetne, prebacit se sa puskom i svom silom opreme na loklani heliodrom.

Neke lokacije su obavezne za prevoz helikopterom jer nema ceste. Ove su bolje za lov.
Ali ovisis o helikopteru. Za emergency sitaucije treba svakako satelitski telefon, Kupiti ili iznajmiti.

Ali sto, ako su bas prije tog radili sanitarni odstrel pa potamanili fond divljaci prije nego dodjes do tamo?
O tome planirajuci iz Hrvatske, nemamo pojma. Rizik da popusis

Ima hrpa stvari koje se mogu iskomplicirati, za takav DYI lov.
Sve u svemu, Ja nisam uspio sebi sloziti plan puta za takav lov.
U cijeloj prici nisam ni dosao do problematike prijevoza trofeja. treba kozu oguliti, usoliti, sanijeti sa plamine, dopeljati loklanom dermopreparatoru.

Nesto sam bio preliminarno dogovorao sa prijateljem, s koji sam kasnije 2018 isao u Afriku u lov.

Ipak treba vodic:
Dakle, dosao sam do zakljucka da mi za takav lov treba lokalni vodic, koji bi imao logistiku, ukljucujuci i opremu za kampiranje da ne moram to nosati po avionima,
Ujedno i vodic koji ima lokalno znanje terena i uvjeta, gdje postoje realne sanse za uspjesan lov.

Pa sad, ko je mlad u dusi, ima smisla za avanturu, evo nesto za razmisljanje. DYI, iili sa vodicem u brdo, NZ, Himalajski tahr

Drugi nacin lova na NZ, je otici na farmu.
Poznati novozelandski jeleni su uzgojeni uglavnom. Love se na farmi, ogradjeno loviste
Ovo me ne privlaci, ali ko voli, slobodno. Nek ide.

Treci nacin lova, je odvratan. Ici sa profi ekipom u helikopter i prasiti po divljaci iz helikoptera. Sanitarni odstrel alohtone divljaci
Odvratno. Ali neki su to radili.
jedan moj poznati koji je isao u lov, varijanta A, s vodicem u brdu, sretao je takve helikopter-lovce. Na heliodromima.
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 21 Apr 2023, 13:23

jolly wrote:Ima online aplikacija za firearm entry permit koja se napravi na vrijeme.
Ide rutinski. To je najmanji problem

Nas mup nema zamjerki da putujes po svijetu sa svojim sportskim ili lovackim oruzjem koje je upisano u oruzni list i EU oruznu putovnicu.
Postoji i pravilnik o tome, za avionski prijevoz:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1153.html
Jedini uvjet je da postujes pravila zemlje dolaska, i zemlje tranzita.

Problematika putovanja lezi u pojedinim avio kompanijama.
Neke aviokompanije vode anti gun politiku, pa ne zele prevoziti oruzje.
Neke aviokompanije naplacuju posebno prijevoz oruzja, ako ne grijesim Qatar airlines mi je trazio izmedju 200 ili 300 eur, za prijevoz puske do Nambije.
Ethiopean airlines, dzabe prijevoz oruzja, sve u sklopu obicne avionske economy karte. Putnik ima pravo na dva komada prtljage dzabe.
Neke aviokompanije su friendly.

Najbolje je traziti letove preko putne agencije koja ima iskustva s tim, naomenuti putovanje s oruzjem.
A kad se nadju letovi, provjeriti emailom pravila sa aviokompanijom. Odgovor isprintati.

Za po putu: sve dokumente od oruzja imati fotokopirano, jer po mome iskustvu aerodromski sluzbenici i aerodromska policija su zahvalni kad imas kopije dokumenata koji im das, tako da im olaksas posao. (na aerodromima, fotokopirna masina nije bas na svakom cosku)

Oruzje treba da bude odvojeno od municije u zasebom zakljucanom koferu.
Pojedine aviokompanije imaju propise za ovakav ili onakav kofer, ali pelican 1750 priznaju sve aviokompanije
Municija odvojeno od oruzja, zakljucano, maksimalno 5 kila.
Prijaviti na check in, da policija obavi pregled oruzja prije ukrcaja u avion.

New Zealand.
https://www.police.govt.nz/faq/i-am-com ... -i-need-do
https://www.firearmssafetyauthority.gov ... or-possess

Medjutim za ovakav lov, u planinama NZ stvar je kompliciranija od prijevoza puske avionom.
Uostalom mozes iznajmiti pusku od outfittera.

Kampiranje na planini u svakojakim vremenskim uvjetima.
Sto uzeti? Kako se pripremiti? fizicka kondicija?
(isto kao planirati kampiranje na Dolomitima?)
Ja se bavim lovom i streljastvom, ali o planinarenju nemam pojma.

Za ljude koji su isli u takav lov, znam da su se pripremali po 6 mjeseci, do godine dana. Treniranje, gym, trcanje.
S njima sam pricao u detalje.
To je kombinacija lova, planinarenja, kampiranja na prorjedjenom planinskom zraku, gdje vremenske nepogode dolaze iznenada i prelaze preko glave.

Postoji cak i nacin za DIY lov, ali za ovo nisam uspio sloziti sebi plan puta. Evo malo uvida u logistiku.
Treba napomenuti da je NZ jedna od rijetkih zemalja koja omogucuje samostalan lov gostu koji za to ima volje ili sposobnosti. Dakle, puska na rame, i odi u lov bez vodica. na drzavno zemljiste.
Iako to zvuci romanticno, stvar nije jednostavna.

Ovo je rezultat moga istrazivanja:

Vlada NZ, ima popis planinarskih kucica, koje se bukiraju online. (ali na licu mjesta, ne 6 mjeseci unaprijed)
Sletit na NZ, iznajmit terenac. Bukirat si planinarsku kucicu.
Otici u planinarsku kucicu, loviti u krugu oko nje, zna se kombinirati sa kampiranjem, gdje je kucica baza u koju se vrati kad je lose vrijeme, a kampira se okolo, obicno iznad u brdu.

Moguca je komplikacija sve isplanirati, kad sletis tamo neko da ti ispred nosa bukira sebi kucicu, trazi drugu - drugo podrucje lova.
Znaci plan nije ziher, i treba biti flexibilan.

Moze se iznajmiti helikopter, da te prebaci do planinske lokacije.
Znaci iz medjunarodnog aerodroma di si sletio i sredio ulazne dokumunetne, prebacit se sa puskom i svom silom opreme na loklani heliodrom.

Neke lokacije su obavezne za prevoz helikopterom jer nema ceste. Ove su bolje za lov.
Ali ovisis o helikopteru. Za emergency sitaucije treba svakako satelitski telefon, Kupiti ili iznajmiti.

Ali sto, ako su bas prije tog radili sanitarni odstrel pa potamanili fond divljaci prije nego dodjes do tamo?
O tome planirajuci iz Hrvatske, nemamo pojma. Rizik da popusis

Ima hrpa stvari koje se mogu iskomplicirati, za takav DYI lov.
Sve u svemu, Ja nisam uspio sebi sloziti plan puta za takav lov.
U cijeloj prici nisam ni dosao do problematike prijevoza trofeja. treba kozu oguliti, usoliti, sanijeti sa plamine, dopeljati loklanom dermopreparatoru.

Nesto sam bio preliminarno dogovorao sa prijateljem, s koji sam kasnije 2018 isao u Afriku u lov.

Ipak treba vodic:
Dakle, dosao sam do zakljucka da mi za takav lov treba lokalni vodic, koji bi imao logistiku, ukljucujuci i opremu za kampiranje da ne moram to nosati po avionima,
Ujedno i vodic koji ima lokalno znanje terena i uvjeta, gdje postoje realne sanse za uspjesan lov.

Pa sad, ko je mlad u dusi, ima smisla za avanturu, evo nesto za razmisljanje. DYI, iili sa vodicem u brdo, NZ, Himalajski tahr

Drugi nacin lova na NZ, je otici na farmu.
Poznati novozelandski jeleni su uzgojeni uglavnom. Love se na farmi, ogradjeno loviste
Ovo me ne privlaci, ali ko voli, slobodno. Nek ide.

Treci nacin lova, je odvratan. Ici sa profi ekipom u helikopter i prasiti po divljaci iz helikoptera. Sanitarni odstrel alohtone divljaci
Odvratno. Ali neki su to radili.
jedan moj poznati koji je isao u lov, varijanta A, s vodicem u brdu, sretao je takve helikopter-lovce. Na heliodromima.
Hvala na odgovoru.

Koje putnicke agencije imaju iskustva s putnicima koji imaju oruzje pri letu?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Apr 2023, 14:46

Ja sam preko E-toursa. I prema mojim spoznajama islo je dosta drugih preko njih.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Apr 2023, 05:56

AI Uz jutarnju kavu. (I to smo sjebali)

Aritficial intelligence.
https://iask.ai/

Novi hype po medijima. Prethodni link nije jedini.
Cudo nevidjeno. Velika magija.

Uglavnom, idem jutros pitati sveznajuci AI neke stvari, rekoh mozda naucim nesto novo.
Moze se pitati na hrvatskom, ili na engleskom, ili na bilo kojem drugom jeziku.
Odgovore dobijam na Engleskom.
Ista pitanja sam postavio na engleskom i na hrvatskom. Odgovori mogu varirati

Koliko ima streljackih klubova u Hrvatskoj?
Koliko ima streljackih saveza u Hrvatskoj?
Koliko ima streljana za vatreno oruzje u Hrvatskoj?
Nabroji mi sve streljane za vatreno oruzje u Hrvatskoj?
Da li u Hrvatskoj postoji F class?
Koja je najveca streljana sa najvecim dometom u Hrvatskoj?

I tako dalje, i tako dalje.

AI, lupa li ga lupa, sve netocno.
Tolko netocno da je primitvni google, sklon davati tocnije podatke, jer mozes birati po linkovima koje daje.
AI daje samo jedan opsirni odgovor.

Medjutim, AI koristi disclaimer.
"According to available data..."
ili nesto slicno, da "tocan odgovor moze biti i drugaciji obzirom na mali broj javno dostupnih podataka".

Uglavnom,
Razlog netocnostima koje lupa AI, nije los algoritam koji to odradjuje, sta jest jest, vrlo je brz.

Nego je stvar u tome da od preko 250 streljackih klubova u Hrvatskoj, mozda 600 lovackih drustava, svi skupa nemaju prakticki nikakav otisak na internetu. (e tu smo sjebali AI)
Svi skupa nemaju 10 web stranica.
Samo jedan sportski savez (HSS) ima reprezentativne web stranice, i HLS (lovacki), pa AI pripisuje sve streljacke alternativne sportove HSS-u ili HLS-u.( :A03: )

Najvecih streljana u HR nema na internetu. (di su im kontakti)
O natjecateljskim udaljenostima na pr long range u HR, AI nema pojma, pa povezuje sa medjub]narodnom situacijom (long range u HR se puca do 1200 metara, according to AI)

U zakljucku javna prezentacija nam je nikakva, internet kultura nam je nikakva.
PA AI ne moze funkcionirati (u Hrvatskoj) :D
Za krepat od smija. :mrgreen:

Naravno, otkrio sam toplu vodu. Svi mi clanovi foruma ovo znamo.
Medutim sve sam ovo napisao na javnom dijelu foruma, pa nek javnost cita o situaciji u streljackom sportu i javnom otisku streljastva i streljackih klubova, u 21 stoljecu.
Turn better into best!

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 23 Apr 2023, 09:00

Jolly,
A zašto nisi postavija lakše pitanje ka ja? Ja san pita: "Who will win the war in Ukraine?"
Odgovor je bija strelovito brz, dosta opširan sa zaključkom pri kraju i iznenadilo me koliko po mome mišljenju relativno očekivan :lol:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Apr 2023, 09:59

Prakticnije bi bilo pitati, what is next winning lottery number? :mrgreen:
(medjutim AI ne daje prognoze buducnosti, pa nam za to ostaju baba jaga i vidoviti milan)

E, da pitao sam gdje je najeftinije legalno loviti slona, pa je AI poceo moralizirati, bez konkretnog odgovora.
(tocan odgovor bi bio Zimbabwe)

Ovo je indikacija ozbiljnog globalnog utjecaja na medije orgaznizacija za prava zivotinja.
U algoritam su ocito ubacena neka osnovna "moralna" nacela, politicki korektnog modernog svijeta. (dakle, lazni moral)
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 23 Apr 2023, 13:32

jolly wrote:AI Uz jutarnju kavu. (I to smo sjebali)

Aritficial intelligence.
https://iask.ai/

Novi hype po medijima. Prethodni link nije jedini.
Cudo nevidjeno. Velika magija.

Uglavnom, idem jutros pitati sveznajuci AI neke stvari, rekoh mozda naucim nesto novo.
Moze se pitati na hrvatskom, ili na engleskom, ili na bilo kojem drugom jeziku.
Odgovore dobijam na Engleskom.
Ista pitanja sam postavio na engleskom i na hrvatskom. Odgovori mogu varirati

Koliko ima streljackih klubova u Hrvatskoj?
Koliko ima streljackih saveza u Hrvatskoj?
Koliko ima streljana za vatreno oruzje u Hrvatskoj?
Nabroji mi sve streljane za vatreno oruzje u Hrvatskoj?
Da li u Hrvatskoj postoji F class?
Koja je najveca streljana sa najvecim dometom u Hrvatskoj?

I tako dalje, i tako dalje.

AI, lupa li ga lupa, sve netocno.
Tolko netocno da je primitvni google, sklon davati tocnije podatke, jer mozes birati po linkovima koje daje.
AI daje samo jedan opsirni odgovor.

Medjutim, AI koristi disclaimer.
"According to available data..."
ili nesto slicno, da "tocan odgovor moze biti i drugaciji obzirom na mali broj javno dostupnih podataka".

Uglavnom,
Razlog netocnostima koje lupa AI, nije los algoritam koji to odradjuje, sta jest jest, vrlo je brz.

Nego je stvar u tome da od preko 250 streljackih klubova u Hrvatskoj, mozda 600 lovackih drustava, svi skupa nemaju prakticki nikakav otisak na internetu. (e tu smo sjebali AI)
Svi skupa nemaju 10 web stranica.
Samo jedan sportski savez (HSS) ima reprezentativne web stranice, i HLS (lovacki), pa AI pripisuje sve streljacke alternativne sportove HSS-u ili HLS-u.( :A03: )

Najvecih streljana u HR nema na internetu. (di su im kontakti)
O natjecateljskim udaljenostima na pr long range u HR, AI nema pojma, pa povezuje sa medjub]narodnom situacijom (long range u HR se puca do 1200 metara, according to AI)

U zakljucku javna prezentacija nam je nikakva, internet kultura nam je nikakva.
PA AI ne moze funkcionirati (u Hrvatskoj) :D
Za krepat od smija. :mrgreen:

Naravno, otkrio sam toplu vodu. Svi mi clanovi foruma ovo znamo.
Medutim sve sam ovo napisao na javnom dijelu foruma, pa nek javnost cita o situaciji u streljackom sportu i javnom otisku streljastva i streljackih klubova, u 21 stoljecu.

To je tako u cijeloj europi, streljane i lovista te klubove uglavnom vodi starija ekipa i oni to ne znaju niti se zele zamarat s stavljanjem na internet.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 23 Apr 2023, 14:00

Nikakve to veze nema sa godinama.
Koje su to teorije.....mladi su prezeleni,stariji su prezreli.....?

Post Reply