POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: POTVRDA HSS, NASJKUPLJA POTVRDA U HRVATSKOJ

Post by IB43 » 13 Dec 2023, 17:29

jolly wrote:
IB43 wrote: Tako da se uopće ne treba čuditi istom takvom otporu kod nas. Očekivano. Pogotovo od strane običnih građana koji ni lov i sport ne shvaćaju a oružje im je bauk.
Precizinije, u tu grupu kojima je ova tema "bauk" spada 97.5% gradjana RH.
(a mi trenutno danima raspravljamo i prepiremo se o nekoj potvrdici, dok 97.5% gradjana ni nema pojma o postojanju iste i spavaju mirno, LOL :D )
Znam. Ali ranije nisam htio napisati što je to točno. Čekam da sami napišu, ali ništa od toga.

Bilo je sličnoga i kod nas. Cinelov je na tragu toga, ali samo na tragu. Kažem, meni ne smeta i ne vidim zašto tako netko ne bi zarađivao. Na siguran način, po zakonu.

A što se tiče rekreativnog streljaštva. Moderne zračnice su kod nas jako zanemarene. To je populacija iz koje se mogu izvući natjecatelji. A ti ljudi dosta često nemaju gdje pucati. Nije više nikakva tajna da modernim zračnicama trenira sve veći broj npr. f-class natjecatelja. Treniraju već dugo, upoznao ih pod pseudonimima odavno, pomogli mi u počecima. Danas samo izlaze iz ormara. Može se očekivati i pokoja knjiga na tu temu. Npr. Bryan Litz ih već duže proučava.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 13 Dec 2023, 17:40

Stargazer wrote:
timmy75 wrote:Neće ići:

Direktiva Vijeća EEZ 91/477, Članak 5.
"države članice dozvoljavaju nabavljanje i posjedovanje vatrenog oružja razvrstanog u kategoriju B samo osobama koje za to imaju opravdan razlog"
Naš zakon je nažalost "ispod" Direktive, bez opravdanog razloga ne ide.
Nas zakon je ispod direktive jer je tako odlucila ekipa koja pise zakon. Direktiva je samo to, direktiva. Mi je mozemo prihvatiti ili odbiti.

Primjer je recimo Poljska.

direktiva
direktiva (franc. directive), uputa, smjernica za rad ili postupak.
Direktiva u pravnoj stečevini EU:
Direktiva je, uz uredbu, najvažniji pravni akt Europske unije. Direktiva obvezuje u pogledu rezultata koji se njome ostvaruje, ali nacionalnim vlastima prepušta izbor forme i metode provedbe. Za razliku od uredbe, direktiva služi približavanju, a ne potpunomu ujednačivanju prava država članica Unije. Zato se direktivom zadaje cilj koji se mora postići, dok su države članice obvezne prenijeti direktivu u svoj nacionalni sustav, birajući pritom formu (zakon, podzakonski akt i sl.).
Nisam upućen na što točno misliš kod Poljske, ne znam njihov zakon.

Znam da je npr. u Češkoj samoobrana oružjem ustavno pravo građanina. Tražiš dozvolu za samoobranu, policija nema diskrecijsko pravo, nego je ustavom zajamčeno ako ispunjavaš uvjete (zdravlje, sigurno čuvanje i sl.), dobiješ dozvolu. I to za nošenje.
I to i naši mogu napraviti, direktiva samo kaže što moramo poštivati (lov, samoobrana i sport). Što je samoobrana, lov ili sport određuje svaka država.

O čem se radi u Poljskoj?
Put your money where your mouth is.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 13 Dec 2023, 18:41

IB43 wrote: Cinelov je na tragu toga, ali samo na tragu. Kažem, meni ne smeta i ne vidim zašto tako netko ne bi zarađivao. Na siguran način, po zakonu.
Cinelov, pucanje na video simulacije u zatvorenom kino-strelistu. Bilo je kod nas u Ivanic gradu.
Mislim da je zatvoreno.
Prica koju sam cuo bila je da su ih u doba korone tretirali kao "kino", u doba kad su mjerama bile zabranjene kino predstave.
Ovo sam cuo, ali mozda je rekla kazala. Zatvaranje se poklapa sa epidemioloskim mjerama tog doba.
Mozda jednostavno nije bilo profitabilno. Cjenik je bio prilicno visok, sto bas ne garantira veliki promet ili atraktivnost

Inace, engleski naziv za ovo je cineshot.
Proizovjaci streljiva cak proizvode posebne linije municije za ovaj vid pucanja. (ne znam koja je caka, da li manje punjenje, non tox, ili sto vec, obicno je fmj)
CIneshot streljana ima dosta po Evropi.

U lovackom krugu po evropi nije nepoznato pucanje na pokretne mete vepar, ili los u trku (Svedska), tog ima po njemackoj dosta, vjerojatno i u drugim zemljama, cineshot je prihvatljiva urbana opcija, u zatvorenoj streljani u mjestima gdje je prostor (zemljiste) ograniceno za otvoreno streliste.
Dakle ovo nije "hrvatska izmisljotina" stvar je prilicno uobicajena i standardna.

Primjer municije
https://rws-ammunition.com/en/products/ ... d9b732b0ba
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Dec 2023, 18:48

timmy75 wrote:
Ja nisam imao pojma. Malo sam proguglao. Moje poznavanje poljskog zakona se svodi na to da znam da lovci nesto njurgaju, da nije idealno.
Malo pretrage kaze ovo.

https://www.shootingcracow.com/en/polish-gun-permit/

Prema ovome, sportska dozvola je ujedno i ekvivalent nasem DiN.

The difference between those licences is that if you register your pistols to your sporting license, the law allows you to carry them concealed every day. Loaded and ready to fire. So if it’s something that iterests you – there you go. It sure is easier than getting a permit for self defense reasons. It’s a mythical beast a few have seen. Can I defend myself with a gun? According to polish law, you can defend yourself with any method necessary to protect your life and well being. But the defense needs to be appropriate to the threat.

Uzgred budi receno u poljskoj ko nema oruzje, moze doci na streliste i iznajmiti oruzje i pucati pod nadzorom.
Moje je misljenje da bi ovo bilo dobrodoslo kod nas zakonski regulitrati (najam oruzja na streljani pod nadzorom odgovorne osobe), jer bi dalo motivacije investitorima za gradnju strelista. Strelista nam nedostaje, a nedostaje i investitora za ovo jer je tesko naci financijsku isplativost
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 13 Dec 2023, 19:40

Opravdan razlog se može definirati...
To može biti sve navedeno i još dodati npr rekreativno gađanje.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Dec 2023, 19:45

Mirok wrote:Opravdan razlog se može definirati...
Rekreacija je dio sporta (pokriveno zahtjevom za dozvolu za sportsko oruzje) to je po definicijama starog i novog zakona o sportu
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 13 Dec 2023, 19:48

jolly wrote:
Mirok wrote:Opravdan razlog se može definirati...
Rekreacija je dio sporta (pokriveno zahtjevom za dozvolu za sportsko oruzje) to je po definicijama starog i novog zakona o sportu
Može se odabrati i neki drugi pojam.
Bit je relaksacija ...

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 13 Dec 2023, 19:51

jolly wrote:
timmy75 wrote:
Ja nisam imao pojma. Malo sam proguglao. Moje poznavanje poljskog zakona se svodi na to da znam da lovci nesto njurgaju, da nije idealno.
Malo pretrage kaze ovo.

The difference between those licences is that if you register your pistols to your sporting license, the law allows you to carry them concealed every day. Loaded and ready to fire. So if it’s something that iterests you – there you go. It sure is easier than getting a permit for self defense reasons. It’s a mythical beast a few have seen. Can I defend myself with a gun? According to polish law, you can defend yourself with any method necessary to protect your life and well being. But the defense needs to be appropriate to the threat.

Uzgred budi receno u poljskoj ko nema oruzje, moze doci na streliste i iznajmiti oruzje i pucati pod nadzorom.
Moje je misljenje da bi ovo bilo dobrodoslo kod nas zakonski regulitrati (najam oruzja na streljani pod nadzorom odgovorne osobe), jer bi dalo motivacije investitorima za gradnju strelista. Strelista nam nedostaje, a nedostaje i investitora za ovo jer je tesko naci financijsku isplativost
I ovaj zadnji pasus je mogućnost plus.
Omogućiti zakonom i to..

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 13 Dec 2023, 21:19

Ovo sto je Jolly napisao, takodjer poljaci ne priznaju CIP.

I nemaju tormentacijski standard, unatoc EU direktivi.

Takodjer poticu vojne vjestine i imaju ekipu kao Eusecu ili kako vec.

Puno labavije zakone oko streljana itd.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 13 Dec 2023, 22:10

Ono što oni imaju je privatni centar za obuku zaštitara i vojnih jedinica. Uredno registriran sa dozvolom za rad i provjerom kandidata.

https://en.wikipedia.org/wiki/European_ ... prov=sfla1

A što je kod nas militarizacija (koju si editom uklonio iz posta) i tko se tu obučava, i za što, to provjerava SOA.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatsk ... j-15335025

BTW Ima i kod nas institucija za vojnu obuku. Djeluje pri MORHu i zove se Hrvatska vojska.

E sada smo baš u offtopicu. Nigdje veze sa streljaštvom i HSSom, a bome niti sa rekreativnim pucanjem. Ne razumijem što ovo sve uopće traži na ovoj temi.

A kako SOA u izvještaju spominje i neku politiku. A nemam im razloga nevjerovati. Prekrst, sveta vodica, tamjan i odoh.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 13 Dec 2023, 22:13

IB43 wrote:Ono što oni imaju je privatni centar za obuku zaštitara i vojnih jedinica. Uredno registriran sa dozvolom za rad i provjerom kandidata.

A što je kod nas militarizacija (koju si editom uklonio iz posta) i tko se tu obučava, i za što, to provjerava SOA.

BTW Ima i kod nas institucija za vojnu obuku. Djeluje pri MORHu i zove se Hrvatska vojska.

E sada smo baš u offtopicu. Nigdje veze sa streljaštvom i HSSom, a bome niti sa rekreativnim pucanjem. Ne razumijem što ovo sve uopće traži na ovoj temi.

A kako SOA u izvještaju spominje i neku politiku. A nemam im razloga nevjerovati. Prekrst, sveta vodica, tamjan i odoh.
ESA je za sve, ne samo za vojsku, tamo ide i dosta rekreativaca.

Poljaci su shvatili da svi vlasnici oruzja pred zakonom moraju bit isti, zato su im ovakve stvari i moguce.

Nije tajna da su Poljaci militarizirana nacija, imaju najveca ulaganja u vojsku unutar EU. I aktivno poticu vojna znanja i militarizaciju.

Nazalost kad dodje do rata, ne pita te nitko jesi u vojsci nego ti daju pusku i posalju te ne prvu liniju ko u ukrajini.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 13 Dec 2023, 22:17

jolly wrote:
timmy75 wrote:
Malo pretrage kaze ovo.

Na poveznici koju si zalijepio stoji i ovo:
Sign up, pay the yearly fees, and now you wait for three months. You need to be a member of the club for three months to be allowed to participate in an exam for the shooters patent. During those three months you should practice. You can learn how to pass the practical side of the exam in your club. It includes shooting a pistol, a rifle and a shotgun and it’s fairly easy to pass. The hard part for a foreigner is the theoretical exam. There is a 10-question quiz you need to get trough with up to one mistake. The problem is it’s all in polish, and the learning material too.

If you have the means to do it, you can hire a translator for the exam. You can get the learning material professionally translated too.

When you get the shooter’s patent, it’s downhill from here. Now it’s time to apply for the sport shooter license that allows you to participate in competition events. You will have to do it more or less two times a year to maintain it. When you get it, you need to take part in a few events to prove to the police that you are in fact a sport shooter.
Iskreno, meni ovo zvuči kompliciranije nego kod nas.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 13 Dec 2023, 22:21

Stargazer wrote:Ovo sto je Jolly napisao, takodjer poljaci ne priznaju CIP.

Stvarno nemam pojma za tormentacijske standarde, CIP i tko ih "priznaje i ne priznaje", vjerojatno su to uveli da olakšaju uvoz i izvoz oružja, ne znam, nagađam.

Poticanje "vojnih vještina", "labaviji" zakon oko streljana i slično ima u još nekim državama i neka je tako ako to žele te države. I ja bi.

Ali to nije tema, tema je kako lakše do nabavne kroz sport ili druge opcije i tražimo lakšu proceduru u nekoj drugoj državi EU.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 13 Dec 2023, 22:25

timmy75 wrote:

Stvarno nemam pojma za tormentacijske standarde, CIP i tko ih "priznaje i ne priznaje", vjerojatno su to uveli da olakšaju uvoz i izvoz oružja, ne znam, nagađam.

Poticanje "vojnih vještina", "labaviji" zakon oko streljana i slično ima u još nekim državama i neka je tako ako to žele te države. I ja bi.

Ali to nije tema, tema je kako lakše do nabavne kroz sport ili druge opcije i tražimo lakšu proceduru u nekoj drugoj državi EU.
Pa upravo je to tema.

Oruzje svima koji ispunjavaju legalne uvijete. A ne samo one koje odobri savezi.

Tek kad svi budu imali jednak pristup oruzju, i olabavi se zakon o strelistima mozemo pricat o razvoju kulture.

Ponavljam.

Ako ljudi zele oruzje, za bilo koji svrhu u kojoj nece naudit nikome drugome, razlog zasto ga zele je nebitan, treba im se omoguciti da ga nabave legalno.

Tek kad svi budemo jednaki mozemo pricat o promjenama.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Dec 2023, 01:14

IB43 wrote:Ono što oni imaju je privatni centar za obuku zaštitara i vojnih jedinica. Uredno registriran sa dozvolom za rad i provjerom kandidata.

Molim te da na temi koji sam ja otvorio o potvrdi HSS ne uvlacis temu o militarizaciji?
Zasto to stalno ponavljas?

Imas temu o militarizaciji pa se tamo prebaci.
Na ovakav nacin ode svaka tema u kupus.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Dec 2023, 01:18

timmy75 wrote: Stvarno nemam pojma za tormentacijske standarde, CIP i tko ih "priznaje i ne priznaje", vjerojatno su to uveli da olakšaju uvoz i izvoz oružja, ne znam, nagađam.

Tako je.
Pokrenuo sam temu o potvrdi HSS, a koga zanima miltarizacija ima temu za to. Za CIP moze se otvoriti i ta tema.
Turn better into best!

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 14 Dec 2023, 03:17

jolly wrote:

Molim te da na temi koji sam ja otvorio o potvrdi HSS ne uvlacis temu o militarizaciji?
Zasto to stalno ponavljas?

Imas temu o militarizaciji pa se tamo prebaci.
Na ovakav nacin ode svaka tema u kupus.
Pricamo generalno, ne trebamo otvoriti 100 tema.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 14 Dec 2023, 06:59

Stargazer wrote:
timmy75 wrote:

Pa upravo je to tema.

Oruzje svima koji ispunjavaju legalne uvijete. A ne samo one koje odobri savezi.

Tek kad svi budu imali jednak pristup oruzju, i olabavi se zakon o strelistima mozemo pricat o razvoju kulture.

Ponavljam.

Ako ljudi zele oruzje, za bilo koji svrhu u kojoj nece naudit nikome drugome, razlog zasto ga zele je nebitan, treba im se omoguciti da ga nabave legalno.

Tek kad svi budemo jednaki mozemo pricat o promjenama.
Opet ti ponavljam, i po Zakonu i po Direktivi MORAŠ imati opravdan razlog za nabavu. Sport, lov, samoobrana.
I to je jedan od uvjeta.

Ako bi u zahtjevu napisao "nije bitno" ili "zato što želim", ne ispunjavaš zakonske uvjete. To ne bi prošlo nigdje u EU.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 14 Dec 2023, 08:03

I upravo to je problem.

Trebo bi moc kupit oruzje jer zelis.

I Nije svugdje u EU tako, u Austriji samo poluautomatsko oruzje ide na dozvolu kolko znam, karabine i ostalo kupis ovako.

Ima puno zakona koje ne znamo jer nismo detaljno proucili znamo povrsne stvari.

andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post by andrej » 14 Dec 2023, 09:11

jolly wrote:Uzgred budi receno u poljskoj ko nema oruzje, moze doci na streliste i iznajmiti oruzje i pucati pod nadzorom.
Pa zar nije to kod nas već zakonski regulirano. Npr. na streljanam LAS i Ritoša?

Post Reply