Aimpoint 9000L, 2 MOA; 200 m na divlje svinje?
Re: Aimpoint 9000L, 2 MOA; 200 m na divlje svinje?
Upravo sam našao ilustraciju koliko su velike točke 4 MOA i 2 MOA na 50, 100 i 200 metara https://jaeger-werden.de/wp-content/upl ... erence.jpg .
Što se mene tiče, ćak bi i 4 MOA radila na 200 metara, ali bi 2 MOA više nego dosta. Ni na 300 mi se 2 MOA ne čini da bi bila previše velikom, mogla bi se koristiti. U tom slučaju, moj dojam je da bi optimum bio 1,5x-2 MOA. Tada bi izgledala kao 1x-2 MOA na 200 metara.
Pisao sam u Aimpoint glede 9000L-2X-2MOA, nadao sam se da imaju negdje dijelove za sklopiti jedan. Na žalost, nema šanse. Usput, predložio sam im da naprave nešto varijabilno 1-4x i podesivu točku 1-4 MOA, te ih pitao imaju li u planu nešto takvo. O tome ni slovo. Stoga, sve mi upućuje da nešto "kuhaju". Kad će biti, i što, vidjet ćemo.
Što se mene tiče, ćak bi i 4 MOA radila na 200 metara, ali bi 2 MOA više nego dosta. Ni na 300 mi se 2 MOA ne čini da bi bila previše velikom, mogla bi se koristiti. U tom slučaju, moj dojam je da bi optimum bio 1,5x-2 MOA. Tada bi izgledala kao 1x-2 MOA na 200 metara.
Pisao sam u Aimpoint glede 9000L-2X-2MOA, nadao sam se da imaju negdje dijelove za sklopiti jedan. Na žalost, nema šanse. Usput, predložio sam im da naprave nešto varijabilno 1-4x i podesivu točku 1-4 MOA, te ih pitao imaju li u planu nešto takvo. O tome ni slovo. Stoga, sve mi upućuje da nešto "kuhaju". Kad će biti, i što, vidjet ćemo.
Ako je točka 4MOA,to mi se na 200m čini preveliko.
Slažem se, ali moglo bi poslužiti na 200. Kako god pogledam, 1,5x-2 MOA mi se sve više sviđa. Fiksna i robusnija od varijabilne optike, osjetno jeftinija, nije prevelika za 50 metara, a odlična bi bila na 200 metara. U principu, ne volim pucati dalje od 200. Volim doživljaj, kad vidim sve. Znam neke koji pucaju i na 400-500, ali to meni više nije to. Ako i pogodiš, to ja na tu daljinu samo točka prostim okom, jer trzaj puške ti sve pomakne iz vidnog polja optike. Pa ako zatreba, 1,5x-2 MOA će i te kako će poslužiti na 300 metara. Samo moje skromno razmišljanje.Mirok wrote:Ako je točka 4MOA,to mi se na 200m čini preveliko.
Kako to točno izgleda gledano kroz optiku,morao bih baš kroz tu optiku gledati,da bih donio sud.
Za bliže je sigurno ok,a za daljine koje navodiš......
Ono.....zakonske odredbe o daljini strijeljanja...
Za bliže je sigurno ok,a za daljine koje navodiš......
Ono.....zakonske odredbe o daljini strijeljanja...
Naravno da znam što zakon kaže https://www.zakon.hr/cms.htm?id=27503 , divlje svinje do 150 metara, iako je i ovo pisano ko da svi love s 9,3x72R. Svi mi jako dobro znamo da ima danas kalibara i naboja za starije kalibre, koji po svojoj udarnoj energiji i konstrukciji zrna omogućuju čisti odstrijel i na preko 200 metara.
No, ima jedna druga stvar s kojom nitko nije na čistu, barem oni s kojima sam razgovarao; što ako pogodiš divlju svinju u okviru 150 metara, ne oboriš ju, nego samo raniš, a ona ode dalje, 200, 250 i više metara? Pucati na veće daljine ili ne? Skoro svi mi kažu da je bolje pucati, jer najgore što se može dogoditi je da ranjena životina pobjegne.
No, ima jedna druga stvar s kojom nitko nije na čistu, barem oni s kojima sam razgovarao; što ako pogodiš divlju svinju u okviru 150 metara, ne oboriš ju, nego samo raniš, a ona ode dalje, 200, 250 i više metara? Pucati na veće daljine ili ne? Skoro svi mi kažu da je bolje pucati, jer najgore što se može dogoditi je da ranjena životina pobjegne.
Ako je životinja ranjena ,ne bi trebalo biti problema da se pokuša dokrajčiti i na većoj daljini.
Npr,ranjena svinja može biti opasna,a i da se samo odvuče i skonča u agoniji,nije prihvatljivo.
Ali to shvaćam kao izuzetak,ne kao pravilo.
Npr,ranjena svinja može biti opasna,a i da se samo odvuče i skonča u agoniji,nije prihvatljivo.
Ali to shvaćam kao izuzetak,ne kao pravilo.
Dobro ti govore. Trebalo bi ako pobjegne ranjena i pokrenuti potragu sa psima dok se ne nađe. To bi bilo etički.
Najbolje je pobrinuti se da do ranjavanja ne dođe. I potezati obarač kada si siguran u pogodak u vitalnu zonu. To bi tkđ. bilo etički.
Znam da u pogonskom lovu to funkcionira drugačije. Ali može se i onda smanjiti daljina. Ako se baš ide na 150m, onda koristiti i prikladnu opremu. A ne improvizacije pa se raspitivati što sa ranjenom divljači.
Što se tiče dalje od 150m. Zakon je prilično jasan i kaže ne može.
Nije to toliko do kalibra i snage. Ja ću i 308 Win dovesti sa 2500J na 300m sa +10g zrnom razornog terminalog efekta. Koje će udariti jače od 9.3×74mmR na toj daljini. I pogoditi ću tu vitalnu zonu prvim metkom svaki put.
To je zato jer bih upotrijebio ispravnu opremu, dobro pripremljenu i sve uvježbano. I ne bih potezeao obarač dok nisam siguran.
Ali kada vidim 4 moa i 2 moa 1.5x crvene točke i oslanjanje na energiju izlaska zrna iz cijevi. Ne treba dalje od 150m niti dozvoliti. Puno je i to, daleko.
Najbolje je pobrinuti se da do ranjavanja ne dođe. I potezati obarač kada si siguran u pogodak u vitalnu zonu. To bi tkđ. bilo etički.
Znam da u pogonskom lovu to funkcionira drugačije. Ali može se i onda smanjiti daljina. Ako se baš ide na 150m, onda koristiti i prikladnu opremu. A ne improvizacije pa se raspitivati što sa ranjenom divljači.
Nije to toliko do kalibra i snage. Ja ću i 308 Win dovesti sa 2500J na 300m sa +10g zrnom razornog terminalog efekta. Koje će udariti jače od 9.3×74mmR na toj daljini. I pogoditi ću tu vitalnu zonu prvim metkom svaki put.
To je zato jer bih upotrijebio ispravnu opremu, dobro pripremljenu i sve uvježbano. I ne bih potezeao obarač dok nisam siguran.
Ali kada vidim 4 moa i 2 moa 1.5x crvene točke i oslanjanje na energiju izlaska zrna iz cijevi. Ne treba dalje od 150m niti dozvoliti. Puno je i to, daleko.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 17 times
Najnovije, po pravilniku digli su udaljenost na 200. Clanak 8, stavak 1.IB43 wrote:
Nekoliko puta sam vec stavljao poveznicu na forum, ali valjda nikog ne zanima.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... 7_779.html
U tereneskim uvjetima, pogoditi vitalnu zonu na 200 metara nije lako.
ALi je lako o tome brbljati.
Ja nikad nisam pucao na divljac na neku udaljenost, a da pusku nisam provejerio barem do te udaljenosti.
Dostupno mi je kroz rad u klubu i takovo streliste.
Za mene ne postoji "250 metara" ako je divljac daleko, nastojim prici na udaljenost do koje mi je puska provjerena. Ako me divljac osjeti i ode, moja je greska, los prilazak.
Puska za zimski lov i pogon upucana i provjerena na 100 metara (i nikad u lovu nisam pucao s njom na dalje), a puska za pirsch, i all round lov je upucana, provjerena na 200 m, s tim da je nakom upucavanja jos provjerena na 50 m i 100 m, da bih znao i provjerio prebacaj na medjuudaljenostima.
Nakon tog, radim povremeni trening stojeci stav sa stapa.
Za prethodni lov u Africi, pitao sam unaprijed koje se lovne udaljenosti mogu ocekivati, rekli su do 100 m, i tako sam upucao i pripemio pusku, i na toj udaljenosti trenirao.
Moj je stav da ispaljeni hitac u lovu, mora biti samo ponovljeni i provjereni hitac sa strelista, gdje moze varirati samo stav gadjanja, mozda lagani nagib hica kakav prosjecni teren dopusta.
Inace praksa kaze da se za precizni hitac smanjuje debljina koncanice, da ne bi pokrivala centar mete. Sve vise je lovnih optika sa balistickim funkcijama koje su sa koncanicom u SFP. (Na pr Swaro Z6, itd)
A ovdje sad govorimo o sirenju glavnog ciljnog mjerila -crvena tocka s 2 na 4 moa? Suprotno teoriji preciznog pogotka.
Meni se cini kao inkliniacija ka pucanju na siluetu.
Moj bi prijedlog bio, manite se corava posla.
Za lov u pogonu i na blizu, crvena tocka koju hocete ili sirokokutna optika.
Za lov do maksimalne dozvoljene lovne udaljenosti, 200 m, optika zadovoljavajuce kvalitete.
Postoje i all around optike, koje se lijepo mogu koristiti za sve uvjete lova, sirine prednje lece 42 do 50 mm.
Ili skidajuca montaza pa mijenjajte ciljnike prema potrebi i planu lova.
Sad me zanima, kako bi se neko pripremio za lov na divlju svinju s crvenom tockom 2 do 4 moa, njenom paralaksom, na udaljenost 200 m, kako nalsov kaze (i u skladu je s pravilnikom).
Dakle, zanima me postupak, upucavanje, priprema, provjera - konacno lov 200 m? Ili tog nema? Pa je upucavanje na 100 m, i ravno u lov, pad zrna oko puta pi? Dati pusakru da upuca, pa u lov?
Sad se uskladjujemo s etikom.
Koji nacin lova? Suljanje, ceka, pogonski lov?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Dobro si napisao. Najvjerovatnije pucanje u siluetu bez pripreme. Tako većinom rade i oni koji love iznad 300m u državama gdje se smije. Rezultat bude niz promašaja i ranjavanja. Tu i tamo poneki odstrel na sreću i onda se time hvali jako dugo.
Malo sam upoznao ljudi koji razumiju balistiku (internu, vanjsku, terminalnu), razumiju da promijene pozicije mjenjaju i nulu i treba ih trenirati, razumiju kuteve, vježbaju vjetar, mirage. Znaju svoj dope i imaju kriterije kada je dobar a kada ne. A svi bi lovili i na kilometar.
Pogledajte rezultate vrhunskih natjecatelja u dalekometnim disciplinama (PRS, ELR), gdje završavaju oni baš prvi sighteri u f-class...
Sve to bude većinom van vitalne zone prvim metkom iza 300m.
Etički lov iza 300m je jako težak.
Takav lov se može podijeliti u 2 skupine:
1. Oni koji ne znaju što rade, pa to postane mučenje životinja.
2. Oni koji znaju što rade, pa to postane obična egzekucija, kao u mesari.
Zar nije zanimljivije staviti čelični gong pa zvoniti njime. Više se puca i zanimljivije je.
Ima i dobar video na tu temu i problematiku u USA. Odlično je to odradio.
https://youtu.be/OTEl2p2gVLo?feature=shared
Na 11:50min počinju snimke kako takav lov zaista izgleda. Isplati se vidjeti.
Malo sam upoznao ljudi koji razumiju balistiku (internu, vanjsku, terminalnu), razumiju da promijene pozicije mjenjaju i nulu i treba ih trenirati, razumiju kuteve, vježbaju vjetar, mirage. Znaju svoj dope i imaju kriterije kada je dobar a kada ne. A svi bi lovili i na kilometar.
Pogledajte rezultate vrhunskih natjecatelja u dalekometnim disciplinama (PRS, ELR), gdje završavaju oni baš prvi sighteri u f-class...
Sve to bude većinom van vitalne zone prvim metkom iza 300m.
Etički lov iza 300m je jako težak.
Takav lov se može podijeliti u 2 skupine:
1. Oni koji ne znaju što rade, pa to postane mučenje životinja.
2. Oni koji znaju što rade, pa to postane obična egzekucija, kao u mesari.
Zar nije zanimljivije staviti čelični gong pa zvoniti njime. Više se puca i zanimljivije je.
Ima i dobar video na tu temu i problematiku u USA. Odlično je to odradio.
https://youtu.be/OTEl2p2gVLo?feature=shared
Na 11:50min počinju snimke kako takav lov zaista izgleda. Isplati se vidjeti.
- jolly
- Cinker - bojna

Zanimljivo bi bilo prodiskutirati promasaj ili ranjavanje u nekom (hipotetskom) drustvenom lovistu.
Puca se na 200 m, i divljac ode s mjesta nastrela ili gdje je stajala.
Sta onda?
Jel pogodjena ili nije?
Hitac bi se trebalo prijaviti lovniku.
A ako se nadje krv, trebalo bi traziti.
A onda bi trebalo zvati vodica i psa krvosljednika. A ako je krvosljednik pod ugovorom sa vanjskim suradnikom, onda bi ga se trebalo platiti.
Ako se ranjavanje negdje zapise, onda se vjerojatno ta divljac mora skinuti sa LGO i plana lova?
Tako da vjerojatno, cijela procedura ispada skupa, i nezahvalna a pogotovo ako se ne nadje, pa se vrlo lako moze slucajno desiti da se ne prijavi.
jer iz stiskanja okidaca, na nesiguran hitac slijedi cijela procedura dogadjaja i povlacenje drugih ljudi u akciju.
Za ilustraciju, sjecam se situacije kad sam pogodito srnjaka. Hitac sa ceke, 100 metara.
I pobjegao srnjak s mjesta nastrela.
ja sam kao prvo bio siguran u pgodak jer sam sve dobro odradio.
U pusku i sebe sam bio siguran, puska provjerena par dana ranije na streljani. Pucanje s ceke s naslona. Idealni uvjeti gadjanja. Umjerena udaljenost.
A drugo, kako je srna stajala uz njega, reakcije srnjaka i srne su bile posve drugacije.
Srnjak se trgnuo i pobjegao u najguscu kupinu i grmlje. Srna je digla glavu gledala lijevo i desno i otisla u svom smjeru. Reagirali su potpuno drugacije.
Siguran sam da je srnjkak reagirao na hitac i pogodak, a srna samo na zvuk.
Sad, zanimljivo je da sam odmah nazvao i prijavio hitac.
Pitanje. jesi nasao krv?
Nisam.
Onda si promasio, pa idi doma.
(ja to tumacim: pa necu valjda zbog tog dolaziti u loviste?)
nazovem lovca kojeg sam smatrao za "lovnog prijatelja" i koji ima psa koji je dobar na krvnom tragu.
Jesi nasao krv?
Nisam.
Onda si promasio. Idi doma.
obojici se ne da dizati iz kuce, i ici u sumu.
ja sam bio siguiran u pogodak, i ubih se od trazenja. Morao sam, jer drugu opciju nemam.
ne mogu otici doma dok nisam siguran u situaciju
krvi nigdje.
Usput sam po grmlju skupio i krpelja.
Na koncu kad je vec bilo sredina dana (hitac upucen oko 07.00 ujutro), slucajno sam nasao srnjaka.
Bjezao je kroz najguscu kupinu, i legao na rubu uz stazu pred izlazak iz grma, virila mu glava, jedva nesto malo njuska, sve drugo u gustom grmlju, ne vidi se.
Zrno je proslo kroz oba pluca, prst iznad srca nije i otvorilo. Odradilo je kao FMJ.
Odlazak s mjesta nastrela oko 200 metara zracne linije.
tako da je moj dojam da organizirana potraga u (hipotetskom) drutsvenom lovistu nije cesta, i nije bas omiljena, iz vise razloga, koji mogu biti financijski (krvosljednik pod ugovorm), ili osobni kad se nikome neda traziti, ili drustveni razlozi, tipa nakon skupnog lova imamo rucak za goste, ne mozemo sad gubiti vrijeme
I siguran sam da se mnogo puta ranjavanje ne prijavi ili trazenje ne odradi
u komericjalnom lovu, s druge strane ranjavanje se placa. Postoji odgvoronsot prema klijentu, a postoji vjerojatno i odgvoronsot klijenta prema vlastitom novcu, da ne upucuje rizicne hitce. (iako i klijenata ima svakakvih)
Mislim da je kod nas uobicajeno platiti ranjavanje (Hrv. sume), 50% procjenjene vrijednosti divljaci.
U nekim lovstima zna se placati i promasaj. negdje sam vidio cjenik 1000 kn, promasaj
obicno lovac ima vodica, koji ucini sve da pronadje malo krvi.
Onda se trazi.
Puca se na 200 m, i divljac ode s mjesta nastrela ili gdje je stajala.
Sta onda?
Jel pogodjena ili nije?
Hitac bi se trebalo prijaviti lovniku.
A ako se nadje krv, trebalo bi traziti.
A onda bi trebalo zvati vodica i psa krvosljednika. A ako je krvosljednik pod ugovorom sa vanjskim suradnikom, onda bi ga se trebalo platiti.
Ako se ranjavanje negdje zapise, onda se vjerojatno ta divljac mora skinuti sa LGO i plana lova?
Tako da vjerojatno, cijela procedura ispada skupa, i nezahvalna a pogotovo ako se ne nadje, pa se vrlo lako moze slucajno desiti da se ne prijavi.
jer iz stiskanja okidaca, na nesiguran hitac slijedi cijela procedura dogadjaja i povlacenje drugih ljudi u akciju.
Za ilustraciju, sjecam se situacije kad sam pogodito srnjaka. Hitac sa ceke, 100 metara.
I pobjegao srnjak s mjesta nastrela.
ja sam kao prvo bio siguran u pgodak jer sam sve dobro odradio.
U pusku i sebe sam bio siguran, puska provjerena par dana ranije na streljani. Pucanje s ceke s naslona. Idealni uvjeti gadjanja. Umjerena udaljenost.
A drugo, kako je srna stajala uz njega, reakcije srnjaka i srne su bile posve drugacije.
Srnjak se trgnuo i pobjegao u najguscu kupinu i grmlje. Srna je digla glavu gledala lijevo i desno i otisla u svom smjeru. Reagirali su potpuno drugacije.
Siguran sam da je srnjkak reagirao na hitac i pogodak, a srna samo na zvuk.
Sad, zanimljivo je da sam odmah nazvao i prijavio hitac.
Pitanje. jesi nasao krv?
Nisam.
Onda si promasio, pa idi doma.
(ja to tumacim: pa necu valjda zbog tog dolaziti u loviste?)
nazovem lovca kojeg sam smatrao za "lovnog prijatelja" i koji ima psa koji je dobar na krvnom tragu.
Jesi nasao krv?
Nisam.
Onda si promasio. Idi doma.
obojici se ne da dizati iz kuce, i ici u sumu.
ja sam bio siguiran u pogodak, i ubih se od trazenja. Morao sam, jer drugu opciju nemam.
ne mogu otici doma dok nisam siguran u situaciju
krvi nigdje.
Usput sam po grmlju skupio i krpelja.
Na koncu kad je vec bilo sredina dana (hitac upucen oko 07.00 ujutro), slucajno sam nasao srnjaka.
Bjezao je kroz najguscu kupinu, i legao na rubu uz stazu pred izlazak iz grma, virila mu glava, jedva nesto malo njuska, sve drugo u gustom grmlju, ne vidi se.
Zrno je proslo kroz oba pluca, prst iznad srca nije i otvorilo. Odradilo je kao FMJ.
Odlazak s mjesta nastrela oko 200 metara zracne linije.
tako da je moj dojam da organizirana potraga u (hipotetskom) drutsvenom lovistu nije cesta, i nije bas omiljena, iz vise razloga, koji mogu biti financijski (krvosljednik pod ugovorm), ili osobni kad se nikome neda traziti, ili drustveni razlozi, tipa nakon skupnog lova imamo rucak za goste, ne mozemo sad gubiti vrijeme
I siguran sam da se mnogo puta ranjavanje ne prijavi ili trazenje ne odradi
u komericjalnom lovu, s druge strane ranjavanje se placa. Postoji odgvoronsot prema klijentu, a postoji vjerojatno i odgvoronsot klijenta prema vlastitom novcu, da ne upucuje rizicne hitce. (iako i klijenata ima svakakvih)
Mislim da je kod nas uobicajeno platiti ranjavanje (Hrv. sume), 50% procjenjene vrijednosti divljaci.
U nekim lovstima zna se placati i promasaj. negdje sam vidio cjenik 1000 kn, promasaj
obicno lovac ima vodica, koji ucini sve da pronadje malo krvi.
Onda se trazi.
Last edited by jolly on 23 Dec 2023, 13:35, edited 1 time in total.
Turn better into best!
Hvala Jolly! Mislio sam da sam vidio da se na divlje svinje može pucati do 200 metara, ali kad sam išao provjeriti, naletio sam na ovo https://www.zakon.hr/cms.htm?id=27503 . Koliko znam, praksa je da se zastarjeli zakon na samom pčetku teksta jasno obilježi kao nevažeći i stavi novi koji ga je zamjenio, ali na stranici ovog starog zakona o tome ni slovo. I to još na službenoj, državnoj stranici!?
Kao što rekoh, dalje od 200 metara me ionako ne zanima. Za 8x57 s modernim nabojem sasvim dosta, kao i za druge ne-magnum naboje (7x64, 308, 30-06, 270W). Stavim "0" na nekih 150-160 metara, i to mi sve pokriva.
Kao što rekoh, dalje od 200 metara me ionako ne zanima. Za 8x57 s modernim nabojem sasvim dosta, kao i za druge ne-magnum naboje (7x64, 308, 30-06, 270W). Stavim "0" na nekih 150-160 metara, i to mi sve pokriva.
- jolly
- Cinker - bojna

To je stari pravilnik, novi je iz 2019.
Obicaj zakonodavca je da ima javne sve zakone, jer se nacelno za djelo sudi prema zakonu koji je bio vazeci u doba pocinjenja.
Doduse, ovo nije zakon, nego pravilnik. (podzakonski akt), ali to je nacelo.
Najbolje ti je ici kroz trazilicu narodnih novina
Obicaj zakonodavca je da ima javne sve zakone, jer se nacelno za djelo sudi prema zakonu koji je bio vazeci u doba pocinjenja.
Doduse, ovo nije zakon, nego pravilnik. (podzakonski akt), ali to je nacelo.
Najbolje ti je ici kroz trazilicu narodnih novina
Turn better into best!
200 m za divlje svinje i jelensku divljač.Onty wrote:Hvala Jolly! Mislio sam da sam vidio da se na divlje svinje može pucati do 200 metara, ali kad sam išao provjeriti, naletio sam na ovo https://www.zakon.hr/cms.htm?id=27503 . Koliko znam, praksa je da se zastarjeli zakon na samom pčetku teksta jasno obilježi kao nevažeći i stavi novi koji ga je zamjenio, ali na stranici ovog starog zakona o tome ni slovo. I to još na službenoj, državnoj stranici!?
- jolly
- Cinker - bojna

Trebalo se pravilnikom prilagoditi realnosti slavonskih lovista i cuvanja usjeva. 
Realno govoreci, ma ko sta rekao, zakoni i pravilnici se kroz novi sustav e savjetovanja, ipak pocinju prilagodjavati mjerama struke. Ne 100% i u svaku dlaku, ali trend je vidljiv.
A kad smo vec kod vjestine, kako znam ici u lov prema Slavoniji, decki sa ravnice su vjestiji, ili mozda bolji strijelci u prosjeku, jer love u uvjetima ravnice. Navikli su se na takve uvjete.
I sad kad usporedjujem.
Ja za sitni lov imam 22lr, kolega slavonac kojeg povremeno srecem, 22 wmr, 223 rem. A najcesce nosi 223.
Za uobicajeni lov imam 30-06, kolega slavonac za slavonska lovista 338 win mag. (jelena lovi svake godine)
Prema njemu sam undergunned.
I pogadja. Na gornjem limitu dozvoljenih udalejnosti. I pogadja. I izbor kalibra prema lovistu ima vaznosti.
A da ne spominejmo opticka montazna pomagala. Toliko su specijalizirana, da se vec gubim u izboru.
Skoro ispada po jedna optika za svaki dan u tjednu.
Realno govoreci, ma ko sta rekao, zakoni i pravilnici se kroz novi sustav e savjetovanja, ipak pocinju prilagodjavati mjerama struke. Ne 100% i u svaku dlaku, ali trend je vidljiv.
A kad smo vec kod vjestine, kako znam ici u lov prema Slavoniji, decki sa ravnice su vjestiji, ili mozda bolji strijelci u prosjeku, jer love u uvjetima ravnice. Navikli su se na takve uvjete.
I sad kad usporedjujem.
Ja za sitni lov imam 22lr, kolega slavonac kojeg povremeno srecem, 22 wmr, 223 rem. A najcesce nosi 223.
Za uobicajeni lov imam 30-06, kolega slavonac za slavonska lovista 338 win mag. (jelena lovi svake godine)
Prema njemu sam undergunned.
I pogadja. Na gornjem limitu dozvoljenih udalejnosti. I pogadja. I izbor kalibra prema lovistu ima vaznosti.
A da ne spominejmo opticka montazna pomagala. Toliko su specijalizirana, da se vec gubim u izboru.
Skoro ispada po jedna optika za svaki dan u tjednu.
Turn better into best!
Ma pogubimo se u dnevnim, noćnim,termo,ove točke,one točke,širokokutne,IC ovaj-onaj,nv.......uh
Istina ,novosti skoro na dnevnoj bazi izlaze.
Istina ,novosti skoro na dnevnoj bazi izlaze.
Mislio sam prešutiti, ali neću. Sa 2 moa na 150m (9 cm). Ne znaš gdje ti je nula, ta 2 moa točka je prevelika. Negdje je unutar 5 cm gore ili dolje. To je pucanje na sljepo, pogotovo ako je ta nula odrađena sa 1 ili 3 hica.Onty wrote: Stavim "0" na nekih 150-160 metara, i to mi sve pokriva.
Pucaš npr. 8x57 S&B 196gr SPCE. Misliš da imaš nulu na 150m a 200m je 15cm gore. Jeli stvarno?
Ako je nula npr 4 cm dolje (čega nisi ni svjestan jer ti je točka prevelika). Tada ti 200m prestaje biti npr. 15cm gore i postaje 21cm gore. Promašuješ 6cm dolje. Dodaj na to disperziju od 1 moa i veći si promašio 10 cm dolje na 200m. Dope ti je duplo od onoga što misliš da jest. A ako nisi dao nikakvu korekciju, jer misliš pa to je samo 15 cm, promašaj je 30cm dolje i sada si već u situaciji da promašuješ i čitavu siluetu. A gdje je još greška u poziciji i ciljanju 2 moa, sada to postaje promašaj 40-50cm dolje i već možemo sa centimetara na metre promašaja.
Izvedeš savršen hitac i svejedno raniš ili skroz promašiš. Zašto? Jer koristiš lošu opremu, loše pripremljenu. Neprilagođenu onome što se pokušava napraviti sa njom.
Jeli ovo teško shvatiti. To je zašto ti ljudi govore da tu crvenu točku ne koristiš za dalje. Sada to isto samo malo detaljnije sa brojevima.
BTW taj 8x57 S&B 196gr udara sa manje od 2500J na 200m. Ne računaj na šok visokom energijom.
- jolly
- Cinker - bojna

pa mogao si presutiti - zasto da se ponavljamo,IB43 wrote:Mislio sam prešutiti, ali neću. Sa 2 moa na 150m (9 cm). Ne znaš gdje ti je nula, ta 2 moa točka je prevelika. Negdje je unutar 5 cm gore ili dolje. To je pucanje na sljepo, pogotovo ako je ta nula odrađena sa 1 ili 3 hica.Onty wrote: Stavim "0" na nekih 150-160 metara, i to mi sve pokriva.
Jer mi je pokrivala pogotke na meti.
nacin upucavanja je bio da grupiram pogotke po gornjem vrhu te tocke. Time sam zadovoljio svoja ocekivanja o preciznosti.
Poanta. Ono sto si napisao, ja se slazem s time.
treba dodati da na terenu nije isto kao na streljani.
nepovoljan kut divljaci, zadihanost, umor, shus fiber (buck fever) - nervoza pred hitac, nepovoljan polozaj strijelca - koji moze biti i nepovoljan i na ceki. Bio sam na cekama, gdje visina naslona nije dobra ili se moram okrenuti pod neugodnim kutem koji mi nije bas "na ruku".
Jednom sam bio na nekom sjedalu na drvu gdje se moglo pucati s lijevom rukom iskljucivo. (nije mi tad nista doslo, ne znam bili isao ponovo, i ne znam tad da li bih pucao)
Dakle terenski uvjeti se mogu pretpostaviti generalno kao nepovoljni.
A kad je sve nepovoljno, onda barem puska i optika i izbor metka mora biti tip-top, besprijekorno.
Turn better into best!