POSTUPAK S PRAZNIM PISTOLJEM
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
POSTUPAK S PRAZNIM PISTOLJEM
U osnovi pravila su jednostavna.
1) Ne otpustati navlaku na prazno, bez skolskog metka.
2) Ne stavljati (skolski) metak diretno u cijev, pa otpustiti navlaku preko njega.
Moze dodji do ostecenja pistolja, zuba okidaca, ili izvlakaca.
Tako barem kaze za colt 1911, wilson combat.
Koliko ima istine u tome, ne znam.
Ja sam s vremenom provedenim na streljani intuitivno dosao do tog, da to ne radim.
Ne volim zvuk navlake koja u punoj brzini bravi praznu cijev, ne volim kad mi izvlakac preskace na cahuru ako sam skoslki metak stavio direktno u cijev.
Ako mi se zvuk ne svidja, nesto vjerojatno nije u redu.
Puno je bolji i zdraviji zvuk kad navlaka na predvidjeni nacin povuce (skolski) metak iz spremnika u cijev.
Medjutim, isto tako, vidio sam da mnogi to rade.
Evo kratke prezentacije o tome. 7 minuta.
Danas sam bas naletio na to.
https://www.youtube.com/watch?v=LJdsSJsNKU8
1) Ne otpustati navlaku na prazno, bez skolskog metka.
2) Ne stavljati (skolski) metak diretno u cijev, pa otpustiti navlaku preko njega.
Moze dodji do ostecenja pistolja, zuba okidaca, ili izvlakaca.
Tako barem kaze za colt 1911, wilson combat.
Koliko ima istine u tome, ne znam.
Ja sam s vremenom provedenim na streljani intuitivno dosao do tog, da to ne radim.
Ne volim zvuk navlake koja u punoj brzini bravi praznu cijev, ne volim kad mi izvlakac preskace na cahuru ako sam skoslki metak stavio direktno u cijev.
Ako mi se zvuk ne svidja, nesto vjerojatno nije u redu.
Puno je bolji i zdraviji zvuk kad navlaka na predvidjeni nacin povuce (skolski) metak iz spremnika u cijev.
Medjutim, isto tako, vidio sam da mnogi to rade.
Evo kratke prezentacije o tome. 7 minuta.
Danas sam bas naletio na to.
https://www.youtube.com/watch?v=LJdsSJsNKU8
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Re: POSTUPAK S PRAZNIM PISTOLJEM
Da, otpuštanje zatvarača na praznom poluautomatskom oružju (onako da tresne) svakako boli i mene.
Također kažu da ni škljocanje okidača na prazno nije dobro, ali za dosta pušaka postoji način za izbjeć to:
AR15: ručka za repetiranje se povuče negdje do pola, na osjet kad zatvarač počne dirat zategnuti udarač.
U tom trenutku stisneš okidač i držiš ga, a ručku za repetiranje lagano otpustiš. Time je udarač otpušten,
a bez da je tresnuo po udarnoj igli na prazno.
Repetirke: podigneš ručicu zatvarača, stisneš okidač i dok ga držiš, spustiš ručicu zatvarača. Udarna igla je otpuštena,
a bez da je tresnula na prazno. (na pumperici ovo ne funkcionira, barem mojoj)
Na HS pištolju sam isto pokušao ovo ali je neizvedivo, uvijek udarna igla ostane zategnuta,
a otpuštenjem okidača dobiješ samo reset. Jedini način za izbjeć treskanje po udarnoj igli na prazno je da umetneš
pufera pa onda škljocneš, ali onda ti pufer ostaje u cijevi. Za revolvere je stvar vjerojatno također moguća laganim otpuštanjem.
Sad kolko to škljocanje okidača na prazno šteti oružju, nezz, ali ako mogu to izbjeć, a na nekim poškama mogu,
onda radije tako napravim.
Također kažu da ni škljocanje okidača na prazno nije dobro, ali za dosta pušaka postoji način za izbjeć to:
AR15: ručka za repetiranje se povuče negdje do pola, na osjet kad zatvarač počne dirat zategnuti udarač.
U tom trenutku stisneš okidač i držiš ga, a ručku za repetiranje lagano otpustiš. Time je udarač otpušten,
a bez da je tresnuo po udarnoj igli na prazno.
Repetirke: podigneš ručicu zatvarača, stisneš okidač i dok ga držiš, spustiš ručicu zatvarača. Udarna igla je otpuštena,
a bez da je tresnula na prazno. (na pumperici ovo ne funkcionira, barem mojoj)
Na HS pištolju sam isto pokušao ovo ali je neizvedivo, uvijek udarna igla ostane zategnuta,
a otpuštenjem okidača dobiješ samo reset. Jedini način za izbjeć treskanje po udarnoj igli na prazno je da umetneš
pufera pa onda škljocneš, ali onda ti pufer ostaje u cijevi. Za revolvere je stvar vjerojatno također moguća laganim otpuštanjem.
Sad kolko to škljocanje okidača na prazno šteti oružju, nezz, ali ako mogu to izbjeć, a na nekim poškama mogu,
onda radije tako napravim.
- jolly
- Cinker - bojna

Sacmarica sa dva okidaca. Stisnes obadva, i zaklopis lagano.
Sacmarica s jednim okidacem, tako otpustis samo jednu iglu.
Za takvu sacmaricu jedino rjesenje je skolski metak u svakoj cijevi.
Striker fire pistolj, poput HS ili SF19, jedino rjesenje je skolski metak.
Nedostatak pufera je lokalna specificnost. Snadji se druze!
U Hrvatskoj, specificno, problem nastaje kod oruzja koje ne mogu otpustiti udarnu iglu a neobicnog su kalibra pa nema skolskog metka za kupiti.
Za slucaj TT m-57, 7.62x25, pufera nigdje ni za lijek,
Ali barem ima vanjski udarac pa ga lagano otpustis palcem, nakon sto se korisnik uvjeri da je pistolj prazan.
Nasuprot tome, pufera u 30-06 imas valjda u svim bojama po trgovinama. hahahaha
Za 375 H&H morao sam pufer naruciti iz njemacke. Kod nas u trgovini je nepoznanica.
Da li pufer obavezan?
Da. Po meni za odgovornog vlasnika oruzja, kad je pufer u cijevi oruzje je sigurno, ili za vjezbu dry fire za motiviranog sportskog strijelca, bez ostecivanja oruzja ili za otpustanje udarne igle gdje ne moze drugacije.
Trazio sam 375 HH pufer, najvise radi dry fire vjezbe prije odlaska u Afriku.
Sacmarica s jednim okidacem, tako otpustis samo jednu iglu.
Za takvu sacmaricu jedino rjesenje je skolski metak u svakoj cijevi.
Striker fire pistolj, poput HS ili SF19, jedino rjesenje je skolski metak.
Nedostatak pufera je lokalna specificnost. Snadji se druze!
U Hrvatskoj, specificno, problem nastaje kod oruzja koje ne mogu otpustiti udarnu iglu a neobicnog su kalibra pa nema skolskog metka za kupiti.
Za slucaj TT m-57, 7.62x25, pufera nigdje ni za lijek,
Ali barem ima vanjski udarac pa ga lagano otpustis palcem, nakon sto se korisnik uvjeri da je pistolj prazan.
Nasuprot tome, pufera u 30-06 imas valjda u svim bojama po trgovinama. hahahaha
Za 375 H&H morao sam pufer naruciti iz njemacke. Kod nas u trgovini je nepoznanica.
Da li pufer obavezan?
Da. Po meni za odgovornog vlasnika oruzja, kad je pufer u cijevi oruzje je sigurno, ili za vjezbu dry fire za motiviranog sportskog strijelca, bez ostecivanja oruzja ili za otpustanje udarne igle gdje ne moze drugacije.
Turn better into best!
Oprosti na sarkazmu, ja se pak tebi čudim da si ih uopće pitao, uzimajući u obzir (mizernu) razinu znanja i iskustva dobrog dijela trgovaca (čast nekima!!!). Kad sam s jednim pričao o jačim revolverima, pa sam nabacio da sam imao 41 Magnum i 45 Colt, te još uvijek imam 44 Magnum (sve Ruger revolveri), jedan se čudom čudio što će mi to. Pa on je "pucal 10 mm i tak mu je pištol trznul da mu je skoro ruku strgal i v glavu ga hitil". A šta'š, šuti i pokupi se...jolly wrote:...Za 375 H&H morao sam pufer naruciti iz njemacke. Kod nas u trgovini je nepoznanica.
Da li pufer obavezan?
Pretostavljam da su i tebe neki bijelo gledali i kolutali očima kad si im samo malo nabacio gdje si bio i što si lovio.
100% sam siguran da ubacivanje metka direkt u cijev kod PA pištolja nije zdravo za izvlakač. Ljudi to masovno rade, što govori od lošem poznavanju mehanike rada. Kroz razgovor sam shvatio da dosta ljudi i na strelištu čak ne zna kako se metak nađe u cijevi (u tehničkom smislu).
Put your money where your mouth is.
Nije sigurno jer ga "guli" i tako trga, a prirodno metak uđe "pod" izvlakač odozdola bez ikakve sile i trenja... al ne kužim potrebu za tim guranjem metka u cijev, valjda kad mu treba samo jedan hitac, a lijen je izvadit i napunit spremnik pa onda ubacit i repetirat...timmy75 wrote:100% sam siguran da ubacivanje metka direkt u cijev kod PA pištolja nije zdravo za izvlakač. Ljudi to masovno rade, što govori od lošem poznavanju mehanike rada. Kroz razgovor sam shvatio da dosta ljudi i na strelištu čak ne zna kako se metak nađe u cijevi (u tehničkom smislu).
Inače kod nekih PA pušaka, čak mislim da je bilo riječ o Ruger AR15, u uputama je navedeno kako se oružje može koristiti i bez spremnika, kao single-shot puška, možda ako zaboraviš/zagubiš spremnik il se potrga... pa da onda i dalje možeš pucat ubacujući jedan po jedan metak direkt u ležište... super mogućnost ali ni malo zdravo za pušku. A tu mogućnost zapravo ima svako PA oružje.
Pa puffer metak napravis sam bez problema. Uzmes metak npr. 9x19 izbijes zrno, opalis kapislu, izbijes kapislu i izbusis rupu kroz leziste kapisle, potom i u zrnu od iza napravis nepravilnu rupu. Potom zalijepis zrno u cahuru te sa onim vrucim ljepilom napunis cijeli metak kroz rupu di bude kapisla. Ja sebi tako radio i sluzi svrsi. Kad se napravi udubina di igla udara jednostavno dodas materijala i bok.
Aha, baš jednostavnoMario_Zg wrote:Pa puffer metak napravis sam bez problema. Uzmes metak npr. 9x19 izbijes zrno, opalis kapislu, izbijes kapislu i izbusis rupu kroz leziste kapisle, potom i u zrnu od iza napravis nepravilnu rupu. Potom zalijepis zrno u cahuru te sa onim vrucim ljepilom napunis cijeli metak kroz rupu di bude kapisla. Ja sebi tako radio i sluzi svrsi. Kad se napravi udubina di igla udara jednostavno dodas materijala i bok.
- jolly
- Cinker - bojna

Mislim da je neka rusan radio pufere. Mozda jos radi.
Drugi nacin za napraviti dummy round je nakon sta se krimpa ili zalijepi zrno staviti komad gumice za brisanje olovke u rupu o kapisle.
Ali ipak preferirm tvornicke
Drugi nacin za napraviti dummy round je nakon sta se krimpa ili zalijepi zrno staviti komad gumice za brisanje olovke u rupu o kapisle.
Ali ipak preferirm tvornicke
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

nedostatak hand made dummyija je jos sta naoko izgledaju kao pravi.
ovo je potenicjal za nezgodu.
Tvronicki dummy round je druge boje, srebrni, crveni i slicno.
ovo je potenicjal za nezgodu.
Tvronicki dummy round je druge boje, srebrni, crveni i slicno.
Turn better into best!
Gumica zakon,ali ja sam za sve svoje pufere koristio one gumice od brtvi za plastične cijevi za odvod,fino su okrugle,kad izbiješ kapislu taman stane,malo kapneš trenutnog ljepila,a onda odozgora vruće ljepilo u čahuru ,da još bolje drži...
- jolly
- Cinker - bojna

Kad smo vec kod toga, i kako rekoh, mnogi to cesto puta rade i da se stavlja metak direktno u cijev, pa se zatvara.
Po body language, rekao bih da se time zele predstaviti kao znalci struke.
Ako izuzmemo na trenutak, poluatomatsko oruzje, i uzmemo repetirajuce:
Neko oruzje trpi takav postupak, a neko oruzje ne trpi.
Puske koje anglosaxonsci opisuju kao push feed, ovo trpe. Uopce nema problema.
Puske mauserovog sustava, na nekoj to prodje na nekoj ne.
Na onima na kojima to prolazi dolazi do zamora materijala i nakon nekog vremena moze puknuti izvlakac.
neke od klonova su izvedene tako da dugi izvlakac moze preskociti, a negdje nema prostora da preskoci (ovo je fool proof sistem, ali privremeno onesposobi pusku), pa se to ne moze.
Sjecam se jednom prilikom u lovu.
Lovac do mene, (iskusan, ofkors, 3 decenije iskustva), puni pusku.
bez obzira sto je to zborno mjesto, a puska se puni tek na standu.
Ali, dobro, on hoce da bude spreman "za svaki slucaj".
uzme pusku, voere mauser 98.
Stavi jedan metak direktno u leziste.
(poruka koju salje, ja sam znalac, punim znalacki, i jedan metak mi je dovoljan kad izadje vepar)
ja vec u sebi kolutam ocima.
Zatvori zatvarac, a izvlakac ne moze preskociti. A zatvarac ne moze braviti.
Ups.
metak u cijevi.
On ne moze zabraviti, ni na silu. Ne moze izbaciti metak, ostao u lezistu
Ode on u lov, na stand, ko martin u zagreb, martin iz zagreba.
Uglavnom, odradili smo lov, on je s time metkom u cijevi i nezabravljenim zatvaracem, bio u lovu pa otisao kuci, da isprazni pusku gurajuci sipku kroz cijev.
BArem mu na standu nije bilo dosadno, sigurno je gurao grancice kroz cijev, i tresao pusku da taj metak ispadne.
Drugi znalci, koje cesto vidim dok je straljana radila (profili koji jednom dodju, pa ih ne vidis naredne dve godine), cesto puta pune takve puske klonovi m98, ravno u cijev, kojima izvlakac moze preskociti, na streljani.
Nije rijetkost.
Znalci.
Sta bi mi bez njih?!

Po body language, rekao bih da se time zele predstaviti kao znalci struke.
Ako izuzmemo na trenutak, poluatomatsko oruzje, i uzmemo repetirajuce:
Neko oruzje trpi takav postupak, a neko oruzje ne trpi.
Puske koje anglosaxonsci opisuju kao push feed, ovo trpe. Uopce nema problema.
Puske mauserovog sustava, na nekoj to prodje na nekoj ne.
Na onima na kojima to prolazi dolazi do zamora materijala i nakon nekog vremena moze puknuti izvlakac.
neke od klonova su izvedene tako da dugi izvlakac moze preskociti, a negdje nema prostora da preskoci (ovo je fool proof sistem, ali privremeno onesposobi pusku), pa se to ne moze.
Sjecam se jednom prilikom u lovu.
Lovac do mene, (iskusan, ofkors, 3 decenije iskustva), puni pusku.
bez obzira sto je to zborno mjesto, a puska se puni tek na standu.
Ali, dobro, on hoce da bude spreman "za svaki slucaj".
uzme pusku, voere mauser 98.
Stavi jedan metak direktno u leziste.
(poruka koju salje, ja sam znalac, punim znalacki, i jedan metak mi je dovoljan kad izadje vepar)
ja vec u sebi kolutam ocima.
Zatvori zatvarac, a izvlakac ne moze preskociti. A zatvarac ne moze braviti.
Ups.
metak u cijevi.
On ne moze zabraviti, ni na silu. Ne moze izbaciti metak, ostao u lezistu
Ode on u lov, na stand, ko martin u zagreb, martin iz zagreba.
Uglavnom, odradili smo lov, on je s time metkom u cijevi i nezabravljenim zatvaracem, bio u lovu pa otisao kuci, da isprazni pusku gurajuci sipku kroz cijev.
BArem mu na standu nije bilo dosadno, sigurno je gurao grancice kroz cijev, i tresao pusku da taj metak ispadne.
Drugi znalci, koje cesto vidim dok je straljana radila (profili koji jednom dodju, pa ih ne vidis naredne dve godine), cesto puta pune takve puske klonovi m98, ravno u cijev, kojima izvlakac moze preskociti, na streljani.
Nije rijetkost.
Znalci.
Sta bi mi bez njih?!
Turn better into best!