Lynx brutality
Re: Lynx brutality
Stargazer,
daj mi molim te reci što ti to treba?
Pa svako malo se popikneš preko nekakvih sabotaža.
Daj brate, sjaši više s tim.
(ili konkretno kreni s imenima i prezimenima, lokacijama, događajima pa da riješimo to više).
Ne vidim nikakvu dodirnu točku između lovaca i IPSC-a.
Ili je tebe netko naguzio pa si sada bijesan?
daj mi molim te reci što ti to treba?
Pa svako malo se popikneš preko nekakvih sabotaža.
Daj brate, sjaši više s tim.
(ili konkretno kreni s imenima i prezimenima, lokacijama, događajima pa da riješimo to više).
Ne vidim nikakvu dodirnu točku između lovaca i IPSC-a.
Ili je tebe netko naguzio pa si sada bijesan?
Kao što drugi članovi navode. Objasni o čemu se radi?Stargazer wrote:
Zasto onda lovci sabotiraju IPSC streljane? Sta bi tek bilo da neko krene organizirat ovakav dogadaj.
A oni na ovom forumu koji znaju za sabotazu sute.
Ako je netko reagirao, reagirao je iz nekog razloga. Taj razlog može biti opravdan i neopravdan. Bilo kakav da bio, razlog sigurno postoji.
Nisam čuo da lovci komentiraju IPSC. Ni pozitivno ni negativno. Nešto mi govori da ih dobar dio uopće ne zna što je to IPSC niti imaju to volje naučiti. Nije vezano za lovstvo.
Napiši o čemu se radi.
- Koja IPSC streljana i klub?
- Koje LD je pravilo probleme?
- Povodom čega? Koji razlog?
Što bi sada ljudi trebali?
Drvlje i kamenje po nekim tamo lovcima, ne zna se kojima. Jer su sabotirali streljanu, ne zna se koju. I onda im održati lekciju, ne zna se o čemu i na koju temu. Sve radi pisanja po forumu, ne zna se tko.
Daj malo ozbiljnosti. Ako ovako pristupate i ostvarivanju vlastitih želja, nikada se neće ostvariti. Za vlastite interese se ili izboriš (legalnim sredstvima) ili odustaneš. Kukanje ne pomaže, samo troši vrijeme i živcira okolinu koja sa time ništa, pa onda dobiješ po glavi i od njih. A ako si kuknjavom još i neopravdano pljuvao po drugima, onda očekuj još po glavi kada to doznaju.
Kukanje se ne isplati. Nikako. Ili nešto konkretno poduzeti (legalno) ili odustati. Nema treće opcije.
Razlog zašto lovačka društva pokušavaju sabotirat streljane je taj što ih jednostavno ne žele u lovištu (a lovišta su 99% teritorija izvan urbanih zona) ili pored lovišta. Ne žele vjv zato što smatraju da će to stvarat buku i narušavat mir u lovištu i time tjerat divljač. Dal je to istina, nije uopće bitno. Bitno je da oni vjeruju da je istina i zato niti jedno lovačko društvo neće bit oduševljeno kad im dođeš i kažeš: e tu u vašem lovištu ćemo napravit streljanu.
Dodatno situaciju pogoršava činjenica da će streljanu vodit IPSC klub, sport na koje oni uglavnom gledaju (ako znaju šta je to) kao militarizacija, razbacivanje municije i divljanje sa ratnim puškama. Neki klubovi su već imali iskustva sa negodovanjem lokalnog lovačkog društva kod pokušaja pripremanja terena za streljanu.
Dodatno situaciju pogoršava činjenica da će streljanu vodit IPSC klub, sport na koje oni uglavnom gledaju (ako znaju šta je to) kao militarizacija, razbacivanje municije i divljanje sa ratnim puškama. Neki klubovi su već imali iskustva sa negodovanjem lokalnog lovačkog društva kod pokušaja pripremanja terena za streljanu.
OK. Sada postaje jasnije. Bilo bi unutar lovišta. Naravno da će se lovci pobuniti. Pobunili bi se i na bilo koji drugi objekt koji bi uznemiravao divljač.
Nisam siguran može li se to uopće izvesti. Naoružan unutar lovišta bez dozvole za lov se smatra krivolovom.
To ne bi bilo strelište lovačkog društva za tehničku provjeru oružja.
Mislim da lovci uopće nemaju stav prema IPSCu. A IPSC apsolutno nikakve veze nema sa militarizacijom i ratničkim igrama. Niti su takve aktivnosti u IPSCu dozvoljene. U pitanju je vjerovatno olimpijski sport u budućnosti.
Nisam siguran može li se to uopće izvesti. Naoružan unutar lovišta bez dozvole za lov se smatra krivolovom.
Mislim da lovci uopće nemaju stav prema IPSCu. A IPSC apsolutno nikakve veze nema sa militarizacijom i ratničkim igrama. Niti su takve aktivnosti u IPSCu dozvoljene. U pitanju je vjerovatno olimpijski sport u budućnosti.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Ovo je realna procjena.Marin223 wrote:Razlog zašto lovačka društva pokušavaju sabotirat streljane je taj što ih jednostavno ne žele u lovištu (a lovišta su 99% teritorija izvan urbanih zona) ili pored lovišta. Ne žele vjv zato što smatraju da će to stvarat buku i narušavat mir u lovištu i time tjerat divljač. Dal je to istina, nije uopće bitno. Bitno je da oni vjeruju da je istina i zato niti jedno lovačko društvo neće bit oduševljeno kad im dođeš i kažeš: e tu u vašem lovištu ćemo napravit streljanu.
Lovci ne vjerujem da su odusevljeni da im se po lovistu puca.
Iako se divlajc realno navikne na pucnjavu i prestane reagirati. Na Drenovi se cesto znalo vidjeti srnece divljaci dok bi neko pucao na treningu
Napomenuo bih samo da ako se za eventualne "sabotaze" JAVNO okrivljava neko konkretno lovacko drustvo, onda za to mora biti DOKAZA.
Inace "sabotazu" moze pokrenuti bilo tko. I prvi susjed, kojemu ovce idu na ispasu pored strelista, i smeta mu pucnjava.
ili bilo tko drugi, pa cak iz najobicnijeg jala ili zlobe.
Imamo jedan detaljan opis problema, koje su se pojavili kod otvaranja streljane u vodicama, tu je na forumu, treba pogledati.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

ne na takav nacin, jer zakon o lovstvu priznaje privatni posjed.IB43 wrote:
.
Ako posjed nije ogradjen, lovci ga mogu koristiti za lov, vlasnik moze traziti naknadu od zupanije
Ako je posjed ogradjen, vlasnikovo pravo, i koristi ga za sta moze. Onda lovci nemaju pristupa.
Streljana Drenova u Rijeci je na nelovnoj povrsini lovista, lokalnog lovackog drustva na primjer.
Turn better into best!
Ovo je već nešto za pravnike.
Svejedno. Ne radi se o netrpeljivosti lovaca prema IPSCu nego o običnoj borbi za vlastite interese i veću površinu za aktivnosti.
Jal, zloba i slično nije vezano za temu IPSC i lovaca. Ta je zasebna.
Bitno je napomenuti i sljedeće: Aktivnosti u vojnim uniformama, navigacija po terenu, manevri.... NISU IPSC
Svejedno. Ne radi se o netrpeljivosti lovaca prema IPSCu nego o običnoj borbi za vlastite interese i veću površinu za aktivnosti.
Jal, zloba i slično nije vezano za temu IPSC i lovaca. Ta je zasebna.
Bitno je napomenuti i sljedeće: Aktivnosti u vojnim uniformama, navigacija po terenu, manevri.... NISU IPSC
- jolly
- Cinker - bojna

Da, upravo sam to zelio reci.IB43 wrote: Svejedno. Ne radi se o netrpeljivosti lovaca prema IPSCu nego o običnoj borbi za vlastite interese i veću površinu za aktivnosti.
[/b]
Bilo ko ko nema interesa u strelistu moze raditi neke prijave, i nastojati blokirati projekt, sve dok je u skladu sa zakonom "da prijavljuje".
To je zapravo vrlo neugodna pretpostavka, jer vecina stanovnistva ne zna sto je streljastvo (bez obzira na tip ili disciplinu), i lako se moze neko okrenuti protiv tog.
Medjutim, nije to neobicno ili tipicno SAMO za streljastvo.
Svaki veci projekt nalazi otpor neke skupine gradjana ako su im ugrozeni interesi ili imovina. Ili ako to tako percepiraju.
Recimo jedan moj poznati je pokusao skupiti peticiju protiv nekog birca u blizini njegove kuce, da se to zatvori, jer mu je po noci bila buka.
Potrudio se, nije uspio.
Turn better into best!
Normalno da se ne može sve lovce generalizirat kad je u pitanju odnos prema IPSC-u (ili općenito dinamičnim disciplinama streljaštva, akciono pa i lynx...). Ima lovaca koji su članovi IPSC klubova i aktivno se natjeću, ili su nekad prije bili aktivni u IPSC/IDPA. Ima onih koji ni ne znaju šta je IPSC/IDPA jer nikad nisu čuli. A ima i onih koji su IPSC/IDPA vidjeli na strelištu pa stvorili krive predrasude da se radi o kršenju pravila sigurnosti jer su vidjeli ono na što nisu navikli: trčanje sa napunjenim oružjem, pucnjava po svuda, ratne puške pištolji i hrpa oružja... i time se stvorio negativan pogled na takve sportove.
Ako je osoba otvorena i ima razumijevanja, sve se može objasnit i riješit, ako nije, onda će uvijek imat predrasude i negativno gledat na takve oblike streljaštva.
Ako je osoba otvorena i ima razumijevanja, sve se može objasnit i riješit, ako nije, onda će uvijek imat predrasude i negativno gledat na takve oblike streljaštva.
- jolly
- Cinker - bojna

Ja bih samo na prici o sigurnosti napomenuo, i to je argumentirano - da je lovacka zajednica najopasnija po pitanju sigurnosti s oruzjem.
To se vidi u dnevnom tisku.
Najveci broj slucajnih propucavanja dolazi iz lovacke zajednice, nazalost.
S druge strane, u sportksom streljastvu, nemamo takvih primjera. Nisam cuo za ni jedan.
To se vidi u dnevnom tisku.
Najveci broj slucajnih propucavanja dolazi iz lovacke zajednice, nazalost.
S druge strane, u sportksom streljastvu, nemamo takvih primjera. Nisam cuo za ni jedan.
Turn better into best!
To je upravo ono što sam pisao ranije. Nije problem u savezima. Problem su pojedinci iz okoline, od tu dođu one prave zapreke i zabrane. Neki su i osnivali udruge posvećene zaštitama, u praksi se to svede na zabrane, zaštite je najmanje. Ide im dobro. Uspjeli su čak i u zabrani novogodišnjih vatrometa globalno. To je već bio mega projekt. Lovstvo im je omiljena tema. Čekaj da krenu sa olovom.jolly wrote:Da, upravo sam to zelio reci.IB43 wrote: Svejedno. Ne radi se o netrpeljivosti lovaca prema IPSCu nego o običnoj borbi za vlastite interese i veću površinu za aktivnosti.
[/b]
Bilo ko ko nema interesa u strelistu moze raditi neke prijave, i nastojati blokirati projekt, sve dok je u skladu sa zakonom "da prijavljuje".
To je zapravo vrlo neugodna pretpostavka, jer vecina stanovnistva ne zna sto je streljastvo (bez obzira na tip ili disciplinu), i lako se moze neko okrenuti protiv tog.
Medjutim, nije to neobicno ili tipicno SAMO za streljastvo.
Svaki veci projekt nalazi otpor neke skupine gradjana ako su im ugrozeni interesi ili imovina. Ili ako to tako percepiraju.
Recimo jedan moj poznati je pokusao skupiti peticiju protiv nekog birca u blizini njegove kuce, da se to zatvori, jer mu je po noci bila buka.
Potrudio se, nije uspio.
Ali odošmo u off topic. Tema je Lynx brutality i mogućnost pokretanja u RH.
- jolly
- Cinker - bojna

Klub - savez - registracija.IB43 wrote: Ali odošmo u off topic. Tema je Lynx brutality i mogućnost pokretanja u RH.
Organizacija natjecanja
Edukacija i transparentan rad u javnosti.
Za sve postoji mogucnost registracije.
Ali da se dodje do toga, treba visegodisnji predan i ozbiljan rad, uloziti strepljenje i napore u vremenskom periodu barem 10 godina.
Za nekoliko ljudi ako to pokrenu, slobodno mogu reci da je to zivotno djelo.
To je moja procjena.
Turn better into best!
Brutality natjecanja su privatni projekti. Nikakvi savezi i klubovi tu nisu potrebni. U biti čitava stvar je projekt privatne online TV. Odnosno Youtube kanala. To bi bilo slično CBS-ovom realityu Survivor. Ili bilo kojem drugom natjecanju u ekstremnim aktivnostima.
Sve što ti treba je poligon i investitor koji će u to uložiti, naravno očekuje profit. Povezati se sa Inrange TV i to organizirati u skladu sa Zakonom i na siguran način.
Gurati to u lovišta, civilne streljane i među lovačke i sportske saveze je skroz pogrešan start. Po drugim državama, gdje se organizira, to ne rade. Brutality nema dodirnih točaka sa ičim od toga. To je privatni projekt u potpunosti.
Sve što ti treba je poligon i investitor koji će u to uložiti, naravno očekuje profit. Povezati se sa Inrange TV i to organizirati u skladu sa Zakonom i na siguran način.
Gurati to u lovišta, civilne streljane i među lovačke i sportske saveze je skroz pogrešan start. Po drugim državama, gdje se organizira, to ne rade. Brutality nema dodirnih točaka sa ičim od toga. To je privatni projekt u potpunosti.
Čekaj, a zar se kod nas može ikakva aktivnost i natjecanja sa oružjem obavljat izvan civilnih strelišta ?IB43 wrote: Gurati to u lovišta, civilne streljane i među lovačke i sportske saveze je skroz pogrešan start. Po drugim državama, gdje se organizira, to ne rade. Brutality nema dodirnih točaka sa ičim od toga. To je privatni projekt u potpunosti.
Oružje ni ne možeš nabavit izvan paradigme lovačkog/sportskog saveza.
- jolly
- Cinker - bojna

Pa rekao sam prethodno, osnovati savez.Marin223 wrote:
Čekaj, a zar se kod nas može ikakva aktivnost i natjecanja sa oružjem obavljat izvan civilnih strelišta ?
Turn better into best!
Civilno strelište mora po zakonu biti ograđeno. Automatski nakon što tamo postoji ograda, to više nije lovište, niti lokalni ovlaštenik prava lova ima ikakve ingerencije nad tim. Slično je s trajnim nasadima, kojekakvim objektima, mostovima, itd. Za razinu buke koja "uznemirava divljač" se brine 2-3 institucije koje izdaju dozvole, sigurno ne lokalno lovačko društvo.IB43 wrote:OK. Sada postaje jasnije. Bilo bi unutar lovišta. Naravno da će se lovci pobuniti. Pobunili bi se i na bilo koji drugi objekt koji bi uznemiravao divljač.
Put your money where your mouth is.
Nakon xy IPSC mečeva ja ovo nisam ništa vidio. Osim trčanja na stageu s napunjenim oružjem, s prstom van okidača, u sigurnom smjeru, i to traje 10-20 sekundi, dok je natjecatelj sam na stazi.Marin223 wrote: trčanje sa napunjenim oružjem, pucnjava po svuda, ratne puške pištolji i hrpa oružja... i time se stvorio negativan pogled na takve sportove.
Pucnjava po svuda - wtf? Puca se iskljucivo na mjestu za to, zadanim kutevima i sl.
Ratne puške i pištolji? Ne znam ni šta je to, kod nas IPSC rifle ni ne postoji, više sam vidio pušaka iz rata u lovu. Ratni pištolji - ako netko zna što je to neki mi pojasni.
Hrpa oružja - izričito je zabranjeno IPSC pravilima imati više oružja na sebi, sigurno nikad nitko u Hrvatskoj nije moga vidjeti IPSC natjecanje gdje strijelac ima više oružja na sebi.
Put your money where your mouth is.
Trenutno ne. Treba vam dobar pravnik za proučiti zakone i vidjeti što zapravo možete napraviti. Investitor je još veći problem. Košta takav poligon jako puno i amortizacija uloženog je duga.Marin223 wrote:Čekaj, a zar se kod nas može ikakva aktivnost i natjecanja sa oružjem obavljat izvan civilnih strelišta ?IB43 wrote: Gurati to u lovišta, civilne streljane i među lovačke i sportske saveze je skroz pogrešan start. Po drugim državama, gdje se organizira, to ne rade. Brutality nema dodirnih točaka sa ičim od toga. To je privatni projekt u potpunosti.
Meni je to jasno, ali neki ljudi na žalost to tako gledaju...timmy75 wrote:Nakon xy IPSC mečeva ja ovo nisam ništa vidio. Osim trčanja na stageu s napunjenim oružjem, s prstom van okidača, u sigurnom smjeru, i to traje 10-20 sekundi, dok je natjecatelj sam na stazi.Marin223 wrote: trčanje sa napunjenim oružjem, pucnjava po svuda, ratne puške pištolji i hrpa oružja... i time se stvorio negativan pogled na takve sportove.
Pucnjava po svuda - wtf? Puca se iskljucivo na mjestu za to, zadanim kutevima i sl.
Ratne puške i pištolji? Ne znam ni šta je to, kod nas IPSC rifle ni ne postoji, više sam vidio pušaka iz rata u lovu. Ratni pištolji - ako netko zna što je to neki mi pojasni.
Hrpa oružja - izričito je zabranjeno IPSC pravilima imati više oružja na sebi, sigurno nikad nitko u Hrvatskoj nije moga vidjeti IPSC natjecanje gdje strijelac ima više oružja na sebi.
- jolly
- Cinker - bojna

Mislim da razina buke u lovistu, nije organicena. Ali, da budem iskren to nisam istrazivao u pravilnicima o buci.
Nije mi poznat slucaj da je neko lovacko drustvo imalo problem kod malo jace pucnjave u lovistu, recimo kod skupnog lova na svinje ili pernatu divljac.
Nije mi poznat slucaj da je neko lovacko drustvo imalo problem kod malo jace pucnjave u lovistu, recimo kod skupnog lova na svinje ili pernatu divljac.
Turn better into best!