Invazija Ukrajine

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Invazija Ukrajine

Post by Mirok » 14 May 2024, 15:57

Upravo tako su velikosrbi i sa Hrvatskom htjeli pregovarati i stvoriti velikosrpsku državu u Hr.
Srećom nismo bili tako kooperativni.
Ali da,htjeli su i oni pregovarati o otkidanju našega teritorija,kako i rusi otkidaju od drugih država.
Rusija jadna,tako mala......nema se što vidjeti.....

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Stargazer » 14 May 2024, 16:46

Mirok wrote:Upravo tako su velikosrbi i sa Hrvatskom htjeli pregovarati i stvoriti velikosrpsku državu u Hr.
Ali da,htjeli su i oni pregovarati o otkidanju našega teritorija,kako i rusi otkidaju od drugih država.
Rusi su osvojili vec vise nego sto su htjeli, ako europa hoce ratovat ljudi ce ocito ginit radi politicara.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 14 May 2024, 17:01

Stargazer wrote:
Mirok wrote:Upravo tako su velikosrbi i sa Hrvatskom htjeli pregovarati i stvoriti velikosrpsku državu u Hr.
Rusi su osvojili vec vise nego sto su htjeli, ako europa hoce ratovat ljudi ce ocito ginit radi politicara.
Nisu gotovi.
Hoće oni još,ali bi i njima dobro došao predah.
A nakon toga,idemo dalje.....

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 29 Aug 2024, 18:11

Primjer kakvoj smo propagandi izloženi.

26.08. bio je velik raketni napad na aerodrom u zapadnoj Ukrajini. F-16 su poletjeli, neke projektile srušili, a danas saznajemo da je i jedan F-16 uništen a pilot poginuo.

U vijestima je isti dan objavljeno "F-16 postigli prve zračne pobjede". Iako diskutabilno koliko se rušenje projektila može smatrati zračnom pobjedom, lijepo zvuči. Ajde, neka bude. Ali onda budite dosljedni.

S par dana zakašnjenja, objava da je najprije poginuo pilot istog dana, a sad i uništen F-16. Navodno se srušio.

Ako su ga uništili isti oni projektili koji se računaju kao zračna pobjeda, onda bi se i ovo rušenje trebalo smatrati pobjedom valjda. Ali naravno, ako to pišeš onda si četnik i Srbin, Putinov sendvičar. Kuha se ovo sranje predugo, već deset godina, a kuhar je preko Atlantika. Samo je pitanje koliko će se čije krvi proliti.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 29 Aug 2024, 18:46

Kako nisi shvatio ???

Ameri se bore protiv Rusa do ZADNJEG ukrainca ... sto je tu nejasno ?
Nemoguće je Nemoguće

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 30 Oct 2024, 14:59

Jos jedna katastrofalna odluka nase vlade.

Uzet cemo 80 leoparda po 25 milijuna eura komad. Sto je oko 2 milijarde dolara. Tankovi se inace smatraju ofenzivnim sredstvom, ali im je svakako potrebna pjesadija, samo ne vidim da se u nasu pjesadiju ulozilo bilo u metke, balisticke ploce itd.

Ono sto je jos gore ovdje je to da cemo nase sadasnje tenkove koje imamo m84 koji su objektivno bolji od leoparda, i koji su se u ukrajini pokazali puno efektivnijima(t 72, ali m84 je modernizirana verzija tog tenka) i laksima za popravit, dajemo Ukrajincima.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/kek ... itaj_jos_d

https://nationalinterest.org/blog/buzz/ ... -it-213349

https://youtu.be/4QRRZuKuhLo?si=eMU94C2bNBwd_qIZ

Video pogledati od 36 minute.

Ako se t72 pokvari, dodje posada i moze napraviti skoro sve terenske popravke na licu mjesta od zamjene kupole nadalje, dok ako se leopard pokvari moraju ga vuc ko zna gdje da ga poprave i ko zna gdje nabaviti djelove.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 30 Oct 2024, 15:09

Pogledajmo skolstvo, jedan klinac od 9 godina je razmontirao cijelu skolu i zaustavio nastavu na nekoliko tjedana, a mozemo rec da je i svojim sranjima uspio cak i obrazovni sustav blokirat.
Stanje sa vojskom je vjv isto kao i skolstvo. Najmanje sranje vjv moze uzrokovat zakazanje cijelog uspavanog sustava.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 30 Oct 2024, 15:12

Mene vise brine sto imamo doktrinu njemaca iz drugog svjetskog rata sto se tice tenkova, koja ni onda nije radila, dok rusi imaju istu doktrinu kao i u drugom svjetskom ratu i radi jako dobro.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 30 Oct 2024, 15:34

Baš sam mislio kako je ova tema zamrla, a tako se puno toga dogodilo. Tenkovi nisu bili u planu, sve dok Ukrajini nije usfalilo. Sad brže bolje daj što imaš, a kupi ultraskupe, preteške tenkove za naše terene, koje do jučer nisi ni namjeravao kupiti. Jebeno. I to u razdoblju kad vidimo koliki značaj dobivaju nove tehnologije, u koje tenk baš i ne spada.

Zanimljivo kako se rata najmanje boje oni koji ni vojske nisu omirisali. A oni koji su prošli po dva svjetska rata su pokrenuli nesrvstane i klonili se bilo kakvih sukoba.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 30 Oct 2024, 15:42

Ariel wrote:Baš sam mislio kako je ova tema zamrla, a tako se puno toga dogodilo. Tenkovi nisu bili u planu, sve dok Ukrajini nije usfalilo. Sad brže bolje daj što imaš, a kupi ultraskupe, preteške tenkove za naše terene, koje do jučer nisi ni namjeravao kupiti. Jebeno. I to u razdoblju kad vidimo koliki značaj dobivaju nove tehnologije, u koje tenk baš i ne spada.

Zanimljivo kako se rata najmanje boje oni koji ni vojske nisu omirisali. A oni koji su prošli po dva svjetska rata su pokrenuli nesrvstane i klonili se bilo kakvih sukoba.
Nasi lokalna proizvodnja tankova je sasvim ok, nepojmljivo mi je da kupimo tankove koji su objektivno losiji, i koji ne mozemo sami odrzavat, aj da smo tehnologiju uzeli pa nadogradili.....

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 30 Oct 2024, 15:52

Ne može m84 biti bolji od Leoparda,a još manje od najnovije inačice.
Ali financijski paket i cijene nabave Leoparda ,za nas nisu povoljne.
Ako to i treba Ukrajini,to se trebalo ugovoriti financijski povoljnije za nas.
Ovako,mi svoje 84vorke dajemo ,a ipak skupo plaćamo nove tenkove.
Vrhunac svega je da tu nabavu uopće nismo planirali....!?
Ali bez brige.....netko izvana nas je obavijestio što trebamo napraviti/nabaviti..... :A00:
Opet smo skinuli gaće.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 30 Oct 2024, 15:56

Mirok wrote:Ne može m84 biti bolji od Leoparda,a još manje od najnovije inačice.
Ali bez brige.....netko izvana nas je obavijestio što trebamo napraviti/nabaviti..... :A00:
Opet smo skinuli gaće.
Pogledajte linkove sto sam stavio, leoparda i t72 uniste isti dron od 300 eura. Razlika je u tome sto vecinu t72 mogu popravit na terenu, na videu cak vidite kak mu zamjene kupolu usred polja za 2-3 sata. Ako se Leopard pokvari, niti imas rezervnih djelova jer se rade u njemackoj, niti imas mogucnost popravka, a puno je skuplji.

Mislim da smo na forumu vec pisali da se preko 90% unistenih ruskih tankova popravi i vrati na bojiste unutar tjedan dana.

Leopardi i Abramsi moraju nazad u tvornicu na servis, a t72 poprave usred polja.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 30 Oct 2024, 15:59

Interesantno je kako sada naši govore za vlastite tenkove da su stare kante :mrgreen:
Do jučer su govorili da su sasvim ok i da su nam sasvim dostatni....
I opet .....politika :A00:

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 30 Oct 2024, 16:02

Mirok wrote:Interesantno je kako sada naši govore za vlastite tenkove da su stare kante :mrgreen:
Da smo bar te novce ulozili u domacu proizvodnju streljiva....

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 30 Oct 2024, 16:06

Stargazer wrote:
Mirok wrote:Ne može m84 biti bolji od Leoparda,a još manje od najnovije inačice.
Opet smo skinuli gaće.
Pogledajte linkove sto sam stavio, leoparda i t72 uniste isti dron od 300 eura. Razlika je u tome sto vecinu t72 mogu popravit na terenu, na videu cak vidite kak mu zamjene kupolu usred polja za 2-3 sata. Ako se Leopard pokvari, niti imas rezervnih djelova jer se rade u njemackoj, niti imas mogucnost popravka, a puno je skuplji.

Mislim da smo na forumu vec pisali da se preko 90% unistenih ruskih tankova popravi i vrati na bojiste unutar tjedan dana.

Leopardi i Abramsi moraju nazad u tvornicu na servis, a t72 poprave usred polja.
Ali u 84 je posada kremirana,a u Leopardu posada preživljava.
Plus još mnogo toga....
Bio sam sa tenkistima i u ratu, i u 84vorkama,pa znam.
Mi sa minobacačima smo tukli i odvajali pješadiju od tenkova.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 30 Oct 2024, 16:08

Mirok wrote:
Stargazer wrote:
Opet smo skinuli gaće.

Ali u 84 je posada kremirana,a u Leopardu posada preživljava.
Plus još mnogo toga....
Bio sam sa tenkistima i u ratu, i u 84vorkama,pa znam.
Mi sa minobacačima smo tukli i odvajali pješadiju od tenkova.
Kolko sam vidio, dosta posade u t72 prezivi, i vrati se u tank nakon popravka.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 30 Oct 2024, 16:10

Stargazer wrote:
Mirok wrote:Interesantno je kako sada naši govore za vlastite tenkove da su stare kante :mrgreen:
Da smo bar te novce ulozili u domacu proizvodnju streljiva....
Da,za tu lovu(dvije milijarde eura) bilo bi i tvornice streljiva i dronova i bezposadnih vozila,pa proizvodnja vlastitih oklopnjaka,a i puno toga još....

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 30 Oct 2024, 16:17

Leopard ima municiju u posebnom odjeljku i ne dolazi do eksplozije tenka nakon pogotka.
U 84 se aktivira municija i gorivo ,i tada leti kupola i sve ostalo u zrak.
A i posada ako već i preživi pogodak.

Stargazer
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Stargazer » 30 Oct 2024, 16:20

Mirok wrote:Leopard ima municiju u posebnom odjeljku i ne dolazi do eksplozije tenka nakon pogotka.
To je pod pretpostavkom da se pogodi spremnik za gorivo ili spremiste streljiva.

Cesto se dogodi to da se pogodi motor i onesposobi tank, ali ti tenkovi se brzo vrate na bojisnicu.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 30 Oct 2024, 16:23

Stargazer wrote:
Mirok wrote:Leopard ima municiju u posebnom odjeljku i ne dolazi do eksplozije tenka nakon pogotka.
To je pod pretpostavkom da se pogodi spremnik za gorivo ili spremiste streljiva.

Cesto se dogodi to da se pogodi motor i onesposobi tank, ali ti tenkovi se brzo vrate na bojisnicu.
To govorim,84 nema poseban,odvojen prostor za municiju.
Sve je nezaštićeno prema posadi.

Post Reply