CHAT

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: CHAT

Post by jolly » 26 Sep 2025, 14:47

lex-lutor wrote:
Da li itko ovdje tko ovo cita nasao CRNO na BIJELO definiciju " prekoracenja nuzne obrane" ????
Lex, molim te, prosvijetli nas!
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 26 Sep 2025, 16:04

jolly wrote:
lex-lutor wrote:
Da li itko ovdje tko ovo cita nasao CRNO na BIJELO definiciju " prekoracenja nuzne obrane" ????
Lex, molim te, prosvijetli nas!
Rado, e to ti je ono kad Pero ima 2 metra visine , 130kg i krene da mlati mene koji imam 70kg i 170 visine.... ja dohvatim bocu i kresnem ga po glavi da se obranim..... Onda sud kaze da sam je prekoracio nuznu obranu jer se nisam suprostavio "istom" silom Peri !! Logicno zar ne ? I tako jos 1001 primjer iz prakse.. :A03: :A03: :A03: :A03:
Nemoguće je Nemoguće

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 29 Sep 2025, 00:09

https://en.specshop.pl/product-eng-3807 ... 7-BLK.html

Koja logika leži u tome da ljudi plaćaju preko 100 eura set mehaničkih ciljnika od plastike za pušku velikog kalibra ?

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 02 Oct 2025, 09:04

Ti "ciljnici od plastike" su u nizu testova pokazali veliku izdržljivost i nadmašili mnoge metalne ciljnike, pa i fiksne. Uprava ta njihova podatnost ih spašava kod mnogih mehaničkih utjecaja. A cijenu formira puno faktora. Otprilike su 50% jeftiniji od metalnih ciljnika istog proizvođača.

Kad se ukalkulira poštarina, ispadnu povoljniji u HR.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 02 Oct 2025, 10:39

Kolko su dobri za na 100m ? Dal bi bili konkurentni u usporedbi sa npr papovkom ?

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 02 Oct 2025, 11:27

Kao osnovni ciljnici sigurno nisu u rangu fiksnih, to su dvije različite stvari. To su backup ciljnici, namijenjeni hitnom korištenju kad otkaže optika ili red dot. Kao takvi, namjena im je preživljavanje u borbi do popravka ili zamjene glavnog ciljnika.

Ne, preširoki su i neprecizni za natjecanje. Postoje oni s manjom mušicom, ali za bilo koji oblik natjecanja bi ipak morali biti fiksni.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 02 Oct 2025, 12:06

Ako im je svrha backup za slucaj da baterija tocke rikne i to u vojne svrhe, a ne streljacke, onda bi radije uzeo set metalnih za 50 eura pa i dalje ne kuzim cijenu al ok.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 02 Oct 2025, 12:23

Nemamo kolektivnog iskustva za precizno pucanje iz PA puske i izboru ciljnika.
Vrijeme ce pokazati, nesto ce isplivati.

Ja sam pokusao upucati ar15 sa magpul preklopnim celicnim peep sight nisanima koji idu na piccatiny, 2 dimenzije rupe na zadnjem ciljniku (za jako i slabije svjetlo) upucao jesam nekako, ali nije to - to. Vrlo su grubi, vrijednost klika nepoznata, ne omogucuje mi precizno ciljanje na 100 m, a kamoli dalje.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Oct 2025, 10:22

Sluzbeno:
Amerika odustaje od DEI, i gender politika u sluzbi.
https://www.youtube.com/watch?v=7TFtVZnQWjc

Obzirom da je Amerika leader zapadnog svijeta i Nato alijanse, sad treba vidjeti kako ce reagirati Evropske Nato nacije.
Primjer:
https://www.army.mod.uk/army-careers/ca ... inclusion/
Turn better into best!

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 08 Oct 2025, 13:28

EU ce gulit po svom, njima je DEI nesto presveto. Osim kad se spomene uvazavanje ideja i struke koja dolazi sa nelijevog politickog spektra iako je njima to sve ekstremno desno.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 13 Oct 2025, 12:52

https://dnevnik.hr/vijesti/crna-kronika ... Naslovnica

Evo školaki primjer kako država svojim glupostima zapisanim u zakone potiče korupciju.

"Na opisani način pribavio si je nepripadnu materijalnu dobit od najmanje 15.101,48 eura, dok je većem broju osoba omogućeno nezakonito dobivanje uvjerenja o osposobljenosti za lovca. Osim toga im je omogućeno da na temelju tako pribavljenih uvjerenja nabave i registriraju vatreno oružje. Dio okrivljenika to je i učinio, a upravo navedeno predstavlja posebnu društvenu opasnost."

andrej
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 1 time

Post by andrej » 23 Oct 2025, 22:59

Nisam znao gdje ovo staviti jer je natjecanje mix svega

Ne znam jel se to spominjalo na ovom forumu. Naletio sam na to prateći jedan talijanski youtube kanal

Disciplina NRL HUNTER

ovo bi bio kratki opis : https://practicalsharpshooter.com/what- ... er-series/

Ukratko, trčiš po brdima i planinama, dođeš do pozicije, tamo imaš podatak koliko imaš meta i općeniti opis gdje se mete nalaze. Moraš ih naći i pogoditi, s tim da su mete u obliku životinja i veličine vitalnih djelova tih životinja. I onda trčiš dalje. U biti ne znaš ništa dok ne dođeš do pozicije. Koliko ima životinja, gdje se nalaze, kako ćeš se postaviti za pucanje, koja je udaljenost....

Izgleda zabavno

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 26 Oct 2025, 11:28

https://www.mirovina.hr/crna-kronika/um ... -ne-smijem

Penzioner osto bez oružja, opravdanje:

"Streljivo i dijelove oružja sam donio s ratišta, a držao sam sve to u spavaćoj sobi. Nisam znao da to ne smijem posjedovati jer bi u suprotnom sve to negdje zakopao, objasnio je 67-godišnjak na sudu."

Ili u prijevodu: i da sam znao da ne smijem imat, nebi vam ga dao neg bi radije još bolje sakrio od vas. :D

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 26 Oct 2025, 18:32

Marin223 wrote:https://www.mirovina.hr/crna-kronika/umirovljenik-osuden-zbog-cuvanja-oruzja-iz-rata-nisam-znao-da-ne-smijem

"Streljivo i dijelove oružja sam donio s ratišta, a držao sam sve to u spavaćoj sobi. Nisam znao da to ne smijem posjedovati jer bi u suprotnom sve to negdje zakopao, objasnio je 67-godišnjak na sudu."

Ili u prijevodu: i da sam znao da ne smijem imat, nebi vam ga dao neg bi radije još bolje sakrio od vas. :D
Ajde municiju je imao.
A ostalo samo dijelovi oružja....
Spremnici ,dva tromblona i pojačanik trzaja...
Članak je napisan problematično.
Kaže,automatsko oružje se ne smije držati kod kuće...
Zato je čovjek valjda odgovorio ,da bi zakopao,misleći da se to smije....,jer to nije kod kuće.... :mrgreen:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 26 Oct 2025, 19:41

Marin223 wrote:https://www.mirovina.hr/crna-kronika/umirovljenik-osuden-zbog-cuvanja-oruzja-iz-rata-nisam-znao-da-ne-smijem

ko god je imao zakopano oruzje koje nisu nasli, nikad nije ni odgovarao za to. niti su mu ga oduzeli, jednostavo, i po zakonu.
:D :D :D
Turn better into best!

MatijaX
Razvodnik
Razvodnik

Post by MatijaX » 09 Nov 2025, 21:43

Bok, svima, evo mene opet,,,,nešto nisam mogao da pristupim formu, pa et, javljam se tek sada....

Nego, me zanima kaj poslije zatvaranja LASa, gdje pucati?
I, drugo, jel ima ono još za lovca, onda bagatelna cijena od 80 eura???
dzg

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 20 Nov 2025, 12:35

Nisam neko vrijeme na forumu, no ovih dana mi se dogodilo nešto što možda ima vez sa stanjem duha/streljaštva u Hrvatskoj. Kako imam trgovinu, na webu su se greškom našli prigušivači za vatreno oružje (oni koji znaju kako danas funkcionira trgovina i baze podataka će razumijeti). No to i dalje ne znači da ih imamo na stanju, a još manje da smo ih ikome prodali. Da je kojim slučajem netko i naručio, otkazali bismo narudžbu.

Uglavnom, tajnik jednog renomiranog streljačkog kluba nas je prijavio MUP-u. Obzirom da robu nikad nisamo uvezli niti prodavali, prijava je odbačena.

Ali pitam se zar smo zaista kao zajednica toliko toksični, kratkovidni? Zar je prvi instinkt prijava policiji nekog tko u osnovi širi streljaštvo, ili bar tome pomaže? Pa ako i napravi grešku, zar nije kolegijalno ga prvo upozoriti? Ideš prijaviti trgovca koji ti je možda mogao biti saveznik, sponzor? Nije ovo prvi primjer kako sam se osvjedočio da je streljačka zajednica daleko toksičnija od nekih za koje sam mislio da su nezdrave. Umjesto da jedni druge podržavamo, imam dojam da smo si veći neprijatelji od vanjskih faktora. Ego, zloba, uski interesi, ili jednostavno glupost?

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 20 Nov 2025, 14:25

Ako sam dobro shvatio....
Na tvojim stranicama si( ili netko drugi) objavio prodaju prigušivača?
Kako je to moguće?

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 20 Nov 2025, 15:21

U našem slučaju greška informatičara, kod migracije baze podataka. Možda se npr.šalje sa skladišta u Sloveniji kupcu u Sloveniju. Moguce je staviti i tenk na web stranicu. No to ne znači da ga i prodajemo. Možda ga ne prodajemo u HR i sl. Nije loš način detektiranja tko je kakav.

Human
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Post by Human » 20 Nov 2025, 15:37

Ariel wrote:U našem slučaju greška informatičara, kod migracije baze podataka. Možda se npr.šalje sa skladišta u Sloveniji kupcu u Sloveniju. Moguce je staviti i tenk na web stranicu. No to ne znači da ga i prodajemo. Možda ga ne prodajemo u HR i sl. Nije loš način detektiranja tko je kakav.
Da, nije loš način detektiranja tko je kakav. U konkretnom slučaju ste (na teži način) detektirali da imate lošeg informatičara.

Kako ono ide ona stara narodna? Tko ne plati ku*vu platit će doktora.

Post Reply