LUGER P.08

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Luger
Desetnik
Desetnik

LUGER P.08

Post by Luger » 21 Jan 2009, 09:20

Kako mi korisničko ime govori, obožavam Lugere. Koristim priliku da Vam predstavim svoja dva uporabljiva Lugera, dakle registrirana na oružne listove, DWM iz 1915 i Byf iz 1942 (Mauser).
Bavim se mišlju da u budućnosti prikupim podatke o vlasnicima Lugera i organiziram druženje i gađanje.

Futrolu za Luger iz 1942 sam naručio preko e.bay, to je zapravo futrola za mornarički Luger, dok sam polugu za čišćenje sam načinio na osnovi nacrta koje sam dobio na Luger forumu. Precizan je te ga često koristim. Inače običavam na starom oružju koje koristim, zamijeniti opruge novima koje naručim iz USA, Wolf Gunssprings. Tako sam na Luger ugradio extra power oprugu, isto tako na Walther P.38 jer mi one jamče siguran ciklus bravljenja i odbravljivanja uz očuvanje dijelova starog oružja.
dscf0790so8.jpg

Luger
Desetnik
Desetnik

Re: LUGER P.08

Post by Luger » 21 Jan 2009, 09:24

Luger DWM iz 1915 godine
Attachments
DSCF0557 (Medium).JPG

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by blackpowder » 21 Jan 2009, 10:07

krasni primjerci, "must have" za svakog kolekcionara :A25:
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!

k.horvat
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by k.horvat » 21 Jan 2009, 10:33

Krasno!

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 21 Jan 2009, 11:21

Ti to meni delaš "zazubice".....pak nebudem mogao spavati od ljubomore.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 21 Jan 2009, 12:26

Čestitam na Lugerima i sretno ih pucao! :A28:
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 21 Jan 2009, 13:47

Stvarno lijepi primjerci. Definitifno must have svakog ozbiljnog kolekcionara, a izgledaju kao u mint stanju.

Jedno škakljivo pitanje..... Koliko su pouzdani, jer često sam vidio primjere (istina najviše u filmovima) kako se znaju zaglaviti? Sada je li problem loše streljivo, povratne opruge ili nešto treće, ne znam, ali ako imate informacija, podijelite s nama!

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by toni_u » 21 Jan 2009, 14:57

Lijepi primjerci! :A28:

Legion66
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by Legion66 » 21 Jan 2009, 16:01

Moja tiha patnja P-08 i P-38.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 21 Jan 2009, 17:24

Upravo radi specifičnosti konstrukcije i jedinstvenog bravljenja u tzv."tri točke (toggle-lock)",usavršeni koncept bravljenja s pištolja Borchardt C-93 konstruktora Huga Borchardta,gdje omjer težine samim time i sila mora biti vrlo precizno proračunat Luger P.08 spada u red pištolja kod kojih se mora biti oprezan s izborom streljiva.
Slabija punjenja redovito izazivaju zastoje...
Inače legenda nad legendama, a svojedobno proglašen i najseksi pištoljem...
Dakako u SAD-u koji i imaju takve "budalaste" ankete i kvalifikacije. :A03: :A03:

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 21 Jan 2009, 17:27

Hvala lijepo.

renato0013
Razvodnik
Razvodnik

Post by renato0013 » 21 Jan 2009, 19:07

BojnikPerGall wrote:Upravo radi specifičnosti konstrukcije i jedinstvenog bravljenja u tzv."tri točke (toggle-lock)",usavršeni koncept bravljenja s pištolja Borchardt C-93 konstruktora Huga Borchardta,gdje omjer težine samim time i sila mora biti vrlo precizno proračunat Luger P0 spada u red pištolja kod kojih se mora biti oprezan s izborom streljiva.
Slabija punjenja redovito izazivaju zastoje...
provjerih na tri lugera, razlicita godista i proizvodjaci - slabija punjenja rade bolje
moj iz 1916 dwm ne radi sa standardnim tvornickim laboracijama, ponekad zatvarac pogodi sljedeci naboj po sredini ponekad ga preleti, svaki put uredno izbaci cahuru, - radi bez zastoja sa rucno punjenim 8grama zrna Vo 290 m/s
od kolege byf 42 sa novo ugradjenom cijevi isti slucaj - inace covjek puca od 1955g bio drzavni prvak bivse drzave i prvak bivse armije - vise puca nego ja imam godina, a znanja o oruzju nekoliko puta vise od mene, dodjoh do njega da vidim bittner-a (slike ove rjetkosti u super stanju drugom prilikom) pa dodjosmo na temu lugera i zastoja, naravno nije vjerovao dok nije probao

renato0013
Razvodnik
Razvodnik

Post by renato0013 » 21 Jan 2009, 19:55

zasad slika lugera na najgorem mogucem mjestu - zapljenjeni
slika sa tv vijesti
Attachments
zapljenjeno-oruzje-001.jpg

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 21 Jan 2009, 20:00

Luger, možeš staviti do 10 slika u jedan post, ne moraš nakon svake slike otvarati novi :A13:

A onaj s dugom cijevi moramo isprobati. Naleti na trening kada se popravi ovo kišljovito vrijeme.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 21 Jan 2009, 21:07

Ja sam imao 2 (jedan je bio čak i s originalnom futrolom i da dalje ne navodim :A13: ) i na oba je problem bio s slabijim laboracijala. Također nije ništa mijenjano.
E sad taj što puca godinama s Luger i bla,bla (znam o kome se radi) ne bi trebao ili trebalo biti argument budući ono što sam čuo lagano ulazi u "mitologiju" no ima i previše foruma na tu temu pa se možda svašta pročitati.
Iako mogu vjerovati i da njegovi radi s slabijim laboracijama...
Bit ovoga jest da prvo moraš vidjeti o kakvom i kojem se oružju radi a tek onda kada sa 100% sigurnošću percipiraš sve zahvate doneseš pravilni zaključak...
Kod pištolja bez obzira na konstrukcije i kalibre i općenito vatrenog oružja ne treba sve shvaćati na prvu.
I ručno punjeno streljivo nije nužno loše što mnogi misle. Dapače pa ti možeš napraviti 10 puta bolje metak nego tvornički stoga zašto nebi neki pištolj radio.
Upravo radi toga što je renato napisao forum ima smisla. Razmjena iskustava i informacija!

A sad za sve sladokusce mali Luger na mojem dlanu.... :A03: :A03: :A03:
Vjerujete li da ovo postoji?Jos jedan dokaz o bezvremenskoj vrijednosti konstrukcije...
Vjerujete li da ovo postoji?Jos jedan dokaz o bezvremenskoj vrijednosti konstrukcije...

renato0013
Razvodnik
Razvodnik

Post by renato0013 » 21 Jan 2009, 22:28

ma sve 5, sto kazu misliti je drek znati
meni nije radio i ja probao sa slabijim i radi savrseno
covjek je muku mucio sa svojim pa je cak postavio i novu cijev, uvjeravao me da treba 8grama zrno natjerat na 400m/s :A14:
napunih mu 10kom na 290m/s i covjek sretan ko malo dijete

omega
Skupnik
Skupnik

Post by omega » 21 Jan 2009, 23:21

Imao sam i ja prilike svojevremeno probati nekoliko p08. I stvarno ne mogu generalizirati o snazi municije koju vole. Nekima je pasala slabija, a neki su voljeli jaču. Mislim da tu dolazi više faktora u jednadžbu. Opruge i sam zatvarač su tu sigurno najvažniji.
Sječam se i jednog Erfurta 1914 koji je radio sa svom municijom koju smo probali. Bio je skroz original, osim okidača koji je pukao pa je zamjenjen.

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 21 Jan 2009, 23:31

Zato sam i napisao da zavisi od općeg stanja oružja...
No,teško je danas tu pronaći nekakav generalni zaključak osim da treba svaki primjerak posebno isprobati pa pronaći najbolju laboraciju.
Inače,oduvijek je još u njegovo doba vrijedilo pravo da traži jače laboracije kako bo radio pouzdano.
No,današnje streljivo i iz onog doba ipak dijeli velika vremenska razlika.
Bitno ga je imati a sad kako će on funkcionirati s jačom ili slabijom manje je važno jer takvi primjerci obično ne služe kao samoobrambeno ili policijsko a kamoli vojno oružje.
Ako ga imaš samo za poneki odlazak na strelište ili kao kolekcionar onda je bitno da se radi o originalnim dijelovima... :A09: :A09:

Luger
Desetnik
Desetnik

Post by Luger » 21 Jan 2009, 23:46

Na Lugeru iz 1915 nije ništa mijenjano, dakle sve je original. Cijev je očuvana oko 85 %. S njim sam imao nekoliko zastoja, ali je uzrok bio originalni spremnik, malo sam doterao usta spremnika, bila su proširena, i od tada radi sa svim streljivom, ali iz njega ne pucam često.
S Lugerom iz 1942, pucao sam razne vrste streljiva. Cijev je 100 % očuvana. Uglavno se radilo o tvornički punjenom streljivu, S&B, Geco, Fiocchi, PPU - sve FMJ, a sa PPU JHP i SJSP zrnima Luger je također funkcionirao besprijekorno - pravilno uvodeći streljivo i obavljajući ciklus. Uvjeren sam da je tom radu pridonjela extra power opruga, koja je smatram doista nužna pri uporabi s modernim streljivom.
Originalne opruge stoje sabijene desetljećima, a na Lugeru iz 1915, pa skoro 100 godina, pa je neminovno da izgube prvotnu elastičnost.
Kako bojnik reče bitno je naravno i stanje oružja, održavanje do kojeg ja držim.

Nobile, potrudit ću se da postavim više slika na jedan post. Jedan je od prvih, a računala mi nisu jača strana, više volim otvorene prostore, znaš koje! ;)

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 22 Jan 2009, 12:31

Znam, zato sam i napisao, da pomognem. Inače dosta često novi članovi imaju problema sa postavljanjem slika, idu GORE na IMG, umjesto DOLJE na DODAVANJE PRIVITAKA.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Post Reply