Snajperistika i taktike snajperske borbe

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: Snajperistika i taktike snajperske borbe

Post by Mike_Torello » 27 May 2009, 16:54

i nema veze ako propucas kojeg kineza, ionako ih ima previse =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 27 May 2009, 17:10

Josey_Wales wrote:Postoje takodjer vojni i policijski snajperisti. Policijski snajperisti najcesce djeluju u urbanim sredinama i na udaljenostima manjima od 1000m i pokusavaju se sto vise pribliziti meti te osigurati sto idealnije uvjete za pogodak. Vojni snajperisti sami biraju mete na terenu i bitnije im je da metu barem izbace iz ratnog stroja nego da ju likvidiraju. Izbor streljiva policijskog snajperiste je potupno drugaciji od vojnog, tezi se tome da streljivo ima vecu zaustavnu moc, a manju probojnu(radi zastite taoca, ostalih civila i sl.). Policijski snajperi su cesto i precizniji od vojnih jer promasaj policajca rezultira smrcu taoca dok vojni snajperi teze vise da budu robusniji i pouzdaniji. Sto se tice najboljeg long range snajpera, za sada najbolje rezultate imaju .408 CheyTac i .416 Barrett(za nijansu i bolji od .408 CheyTac-a).
Točno i cilj je uvijek zločest.Iako o preciznosti bi se dalo dvojit kao i o zaustavnoj moći kalibar im je 7.62 znači probojnost a zabranjena je upotreba mekih zrna trajektorija tih zrna je preravna pogledaj post tamo M16 VS AK47 kako se dobiva zaustavna moć i nemogu biti preko tog kalibra

Oerlikon
Banned

Post by Oerlikon » 27 May 2009, 17:47

E da mi je vidjeti tog majmuna koji bi taj top nosio u lov.
Ako je netko dovoljno lud da to tegli,a tebi da da opališ koji....što fali!
Davljač ionako ne može biti nastrijeljena/ranjena s ovim,samo...rastrijeljena 8-) :lol: :lol:

Još uštediš vremena na guljenju kože,čišćenju iznutrica i pravljenju kobasa :A05:

A ni manje prepreke tipa trava,drvece,automobili,brežuljak neče zasmetati
zranu :lol:

Šalu sastrane,zašto ne!?

Ništa me u lovu ne iritira više nego tradicionalisti koji glume Bavarske vitezove iz 19. st.
pa sve što nije dvocijevak ili "lovački karabin" (koji je "bolji" samo cijenom od vojnog.)

Zbog takvih je poseban gušt ponjeti vojno oružje u lov! :D

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 27 May 2009, 22:38

nigdje u zakonu ne pise da se kod nas nemoze registrirati puska .50BMG kalibra... mozda ne za sportsko streljastvo, ali kod lova ne vidim nikakva ogranicenja...
1. lovačko oružje je dugo vatreno oružje koje se nabavlja radi bavljenja lovom. Lovačkim oružjem smatra se i kratko vatreno oružje koje služi za zadavanje samilosnog hica divljači. Ne smatra se kratkim vatrenim lovačkim oružjem ono oružje koje je manjeg kalibra od 7,62 mm i ono koje je uređeno za prijem naboja čija je kinetička energija manja od 300 džula,
2. športsko oružje je dugo vatreno oružje glatkih cijevi do kalibra 12, užljebljenih cijevi do kalibra 8,61 mm, odnosno 0,338 inča, kratko oružje do kalibra 11,43 mm, odnosno 0,45 inča te drugo oružje koje se koristi u športskim disciplinama,
dakle, ne vidim nekakvu prepreku tome, a u sloveniji se cak moze kupiti i streljivo... nije da se kod nas nemoze kupiti legalno, nego je NEMA za kupiti, kupis "vani" i lijepo uvezeš... narucis si Barrett recimo, kosta od 8.000$ na dalje, koliko se ja sjecam, uvezes, blokiras spremnik na 2 metka prema zakonu o poluautomatskim puskama i to je to =) jer prokleti zombiji se neće pobiti međusobno...
sad ce netko pitati sto loviti sa .50BMG kalibrom.... isto sto i sa .600 Nitro Express i .700 Nitro Express.... (iako je .50BMG navodno jace punjenje od ova dva veca kalibra) kad se radi posao da se napravi kako treba...
na spomen lova i .50BMG kalibra uvijek se sjetim ove slike... "FCSA Rookie of the year" =)
Attachments
toon.jpg
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Josey_Wales
Razvodnik
Razvodnik

Post by Josey_Wales » 28 May 2009, 10:29

django wrote:Točno i cilj je uvijek zločest.Iako o preciznosti bi se dalo dvojit kao i o zaustavnoj moći kalibar im je 7.62 znači probojnost a zabranjena je upotreba mekih zrna trajektorija tih zrna je preravna pogledaj post tamo M16 VS AK47 kako se dobiva zaustavna moć i nemogu biti preko tog kalibra
U policijskom snajperiranju preciznost se dovodi do perfekcije naustrb prevelike pouzdanosti(koja niti nije potrebna posto policajac djeluje u cistim uvjetima u doba mira i problem cestog odrzavanja puske ne postoji). Sto se tice samog kalibra mislio sam na tip i vrstu zrna vise nego na cisti kalibar. Policija ima veci izbor municije, pa cak i specijalnu vrstu municije za odredjena djelovanja, dok vojni snajperist ima ogranicenja izbora municije haskom konvencijom.
Are you gonna pull those pistols or whistle Dixie?

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 28 May 2009, 10:33

Josey_Wales wrote:
django wrote:Točno i cilj je uvijek zločest.Iako o preciznosti bi se dalo dvojit kao i o zaustavnoj moći kalibar im je 7.62 znači probojnost a zabranjena je upotreba mekih zrna trajektorija tih zrna je preravna pogledaj post tamo M16 VS AK47 kako se dobiva zaustavna moć i nemogu biti preko tog kalibra
U policijskom snajperiranju preciznost se dovodi do perfekcije naustrb prevelike pouzdanosti(koja niti nije potrebna posto policajac djeluje u cistim uvjetima u doba mira i problem cestog odrzavanja puske ne postoji). Sto se tice samog kalibra mislio sam na tip i vrstu zrna vise nego na cisti kalibar. Policija ima veci izbor municije, pa cak i specijalnu vrstu municije za odredjena djelovanja, dok vojni snajperist ima ogranicenja izbora municije haskom konvencijom.
E tu griješiš haška konvencija ne štiti snajperiste kao ni diverzante što znači da ako te uhvate sa snajperom mogu te zarobit ali i ubit na licu mjesta ne tretira se kao ubijanje zarobljenika. Znači snajperist se može držat ali i ne mora haških konvencija jer njega one ne štite.
Što se streljiva tiče policija ne može koristit JHP zrna smatraju se nehumana isto kao ni lovačka zrna dok vojni snajperist može jer nema kontrole. Policija nemože koristit ni kalibar iznad 7.62 zato su im dali EM/EMM 992 koje u HV-u nisu bili baš omiljeni.

ALPHA
Banned

Post by ALPHA » 28 May 2009, 11:52

:A18: :A18:
Last edited by ALPHA on 17 Jul 2009, 21:48, edited 1 time in total.
Samo je nebo granica, a granice su da se prelaze

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 28 May 2009, 15:03

Snajperski hitac nije posbna okolnost
a one navode kako su sve zemlje dužne u ratnom sukobu pridržavati se zabrane upotrebe streljiva koje nepotrebno pojačava patnje pogođenih boraca. odnosi se samo na dum-dum i zabranu tih metaka, kasnije većina pušaka ni ne može ispaljivat JHP streljivo. TAKO kalibar 7.62x51 ima lako zrno (obično) i teško zrno odnosno pancirno sa plavim vrhom. Razlijegajuća zrna su pod kategorijom lovačka pa su kao takva zabranjena.

Kod policijskog postupanja to je još strože regulirano. Upotreba snajpera je ograničena policija je dobila domet i preciznost (pretpostavlja se da znaju gdje se cilj gađa i koji efekt se postiže (balistika živog cilja)) ali ne i ovlast za upotrebu JHP zrna. Na kraju krajeva i u pištoljima imaju FMJ streljivo. Isto odradi posao. Umjesto jednim metkom riješiš sa 2-3.

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 28 May 2009, 15:16

Policija nema samo jednog snajperistu u takvim okolnostima zapravo cilj je okružen i gađa onaj tko ima čisti hitac u vitalni dio tjela ako ni jedan nema takav pogodak gađa tako da izazove (trenutan šok ili paralizirajuću bol) ili se pristupa sinhroniziranom gađanju u istu metu.

ALPHA
Banned

Post by ALPHA » 28 May 2009, 17:59

:A18: :A18:
Last edited by ALPHA on 17 Jul 2009, 21:49, edited 1 time in total.
Samo je nebo granica, a granice su da se prelaze

Josey_Wales
Razvodnik
Razvodnik

Post by Josey_Wales » 28 May 2009, 21:09

To sam cuo da snajperistu ne stite konvencije, ali ako uzmes primjer iz WW2 njemacki snajperisti su koristili avionske fosforne metke sa celicnom jezgrom i jacim punjenjem(bezdimnim barutom) koji su im davali 150m ekstra dometa nad standardnim 7.92×57mm, ali to im je svejedno bilo zabranjivano zbog nehumanih rana(barem formalno). Kod policije(bar americke) je izbor municije raznolik jer je primarni cilj spasiti neciji zivot, nasi zakoni ionako nemaju veze sa mozgom pa njih niti ne uzimam za usporedbu(osim kad se pricaju vicevi :)).

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 28 May 2009, 21:37

Kod nas bi bila novost da je izumljeno novo streljivo 12.7x99 mm koje ima efikasni domet umjesto 1500m ima 2500m. Ima veću rotaciju na zadnjem kraju su krilca.

Josey_Wales
Razvodnik
Razvodnik

Post by Josey_Wales » 28 May 2009, 21:45

django wrote:Kod nas bi bila novost da je izumljeno novo streljivo 12.7x99 mm koje ima efikasni domet umjesto 1500m ima 2500m. Ima veću rotaciju na zadnjem kraju su krilca.
Ja ne znam da li u HV-u uopce postoji prava snajperska obuka tipa dubinsko izvidjanje u kombinaciji sniper-spotter. :?: Snajperist je elitna jedinica svake ozbiljnije vojske svijeta, za tako nesto potrebno je malo vise vjestine, a i posebnih karakternih osobina.

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 28 May 2009, 22:20

Josey_Wales wrote:
django wrote:Kod nas bi bila novost da je izumljeno novo streljivo 12.7x99 mm koje ima efikasni domet umjesto 1500m ima 2500m. Ima veću rotaciju na zadnjem kraju su krilca.
Ja ne znam da li u HV-u uopce postoji prava snajperska obuka tipa dubinsko izvidjanje u kombinaciji sniper-spotter. :?: Snajperist je elitna jedinica svake ozbiljnije vojske svijeta, za tako nesto potrebno je malo vise vjestine, a i posebnih karakternih osobina.
Postoji kako da ne Tigrovi su imali satniju taktičkih snajpera ima je i obavještajna bojna neznam koliko ih je. Ali ima spoter nije neka filozofija. Osim što prije saznaš da si fulao metu. U JNA si dobivao jednog čovjeka kad si bio na isturenim položajima ispred svoje linije zapravo to bi bio spoter.

Jako se dugo bavim time od svoje 10 godine znači pratio sam sve od PNNG-a do PPV-a sve što je došlo pod ruku ja sam čitao. Sa 14 g dobio sam Pravilo PAPS M76 i jednu rashodovanu optiku. Kad je počeo rat isprobavao sam dosta stvari vezano uz taktiku. Pucanje tu nemaš što isprobavat znači dovoljno sam poznavao i eksplozive, orijentaciju, sve na Muzilu nisam ni išao na obuku s obzirom da sam bio izabran za izlazni test na temeljnoj obuci. Ja sam za uzvrat vodio obuku. Kad sam stigao u brigadu na staž onih 6 mjeseci. Dobio sam tanđaru sa Swarovski optikom. Sa Muzila su u mom kartonu napisali da ne bi trebalo tratit moj talent. Pozvali su me i pitali me da li znam urakljivat cilj. Ja rekao znam otišli na vježbu dali mi teži zadatak razbijanje fortifikacijskih prepreka minobacačima 60mm i to je bilo to. Postavljen sam bio za dozapovjednika voda i vršio selekciju za ljudi za izvidnike.1995.g sam u drugoj brigadi u Oluji vodim grupu brigadnih izvidnika sa ovlastima za topničku i helikoptersku podršku. Sa 5. korpusom se spajam 45 minuta prije Tigrova. 1995.g poslije Oluje dobivam ratni čin na temelju zasluga iz ZP Gospić i najmlađi sam zapovjednik u mojoj novoj brigadi. Tad sam imao 22g. A ratni staž mi je bio 16mjeseci

Ima još dosta stvari ali ne smijem pisat
Znači postojao je način da se skuže nadprosječni.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 28 May 2009, 23:10

svaka čast :A25:
武士道

Ognjem i mačem.

k.horvat
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by k.horvat » 29 May 2009, 08:26

A i nemas problama da ju raskomadas! :mrgreen:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 29 May 2009, 15:15

horvat? kome ti quotas, raskomadavanjue cega? 5. korpusa? Tigrova?

Oerlikon
Banned

Post by Oerlikon » 29 May 2009, 15:22

sad ce netko pitati sto loviti sa .50BMG kalibrom.... isto sto i sa .600 Nitro Express i .700 Nitro Express.... (iako je .50BMG navodno jace punjenje od ova dva veca kalibra) kad se radi posao da se napravi kako treba...
Nije navodno nego definitivno!
Prva dva je teže kontrolirati radi težeg i masivnijeg zrna (velik trzaj i torque)
Inače zrno je tolio masivno da poška prilikom oplajnej rotira u smjeru žljebova :A03:
To se zove torque.
http://www.youtube.com/watch?v=De8QIMsi6dE

Ovi kalibri beskorisni su na večim daljinama i koriste se samo za gađnje slona,nosoroga
i takvog oklopnjaka koji juriša na tebe,da ga bezkomprominso zaustavi.

Pad zrna je iznimno velik,cijena metka nenormalna (i po 100€) a nije ni posedno precizan.
To sam cuo da snajperistu ne stite konvencije, ali ako uzmes primjer iz WW2 njemacki snajperisti su koristili avionske fosforne metke sa celicnom jezgrom i jacim punjenjem(bezdimnim barutom) koji su im davali 150m ekstra dometa nad standardnim 7.92×57mm, ali to im je svejedno bilo zabranjivano zbog nehumanih rana(barem formalno). Kod policije(bar americke) je izbor municije raznolik jer je primarni cilj spasiti neciji zivot, nasi zakoni ionako nemaju veze sa mozgom pa njih niti ne uzimam za usporedbu(osim kad se pricaju vicevi :)).
Nebuloze!
Kao prvo,svo oružje u WW2,pa i WW1 je koristilo bezdimni barut a Njemačka vojska je
JEDINA vojska u WW2 koja je dosljedno poštovala Ženevsku konvenciju glede ratnog materijala i postupanja sa ratnim zarobljenicima.
(Osim u borbi s komunisitma,ovo je dosljedno prikazano u filmu "Hartov rat".
Obratite pozornost kako postupaju sa Amerima a kako sa komunjarama.)
Ima knjižica pravila koje je izdavao Wermacht i SS,kad nadjem postam.
API zrna su koristile sve strane sporadično i za gađanje visokovrijednih ciljeva.
Danas su najgora pošast za Amere u iraku.

Dali je itko od vas gledao prije par dana dokumentarac o Staljingradskoj bitci
na DOQ channel...predobro!!!

Govori o toke zašto su njemci izgubili bitku za Staljnigrad,ukratko;

1.)Zima;
-Ruska odječa je bila bolja,pametno korištenje materijala

2.)Oružje;
-Njemacima bi zaribala mašinerija i oružje radi toga što su koristili ulje koje se zaledi
na tim temp. Rusi su u ulje dodavali naftu.
-Rusi su imali kulturu streljaštva prije WW2 pa su bili dobri snjaperisit.
-Dizajn optike za Misin-Nagant koju je mnogo lakše upucati od Njemačke.
-Tenkovi za "Blitzkrieg" su bili beskorisni u uličnim borbama.
-Visoka kvaliteteta i precizna mehanika njemačkog oružja (poput P08 i MG34)
i opča filozofija manjih samostalnih inergriranih sklopova(usitenjenost) nije dobro podnosila zimu.

3.)Pošasti;
-Rusi su imali neku doktoricu koje im je radila cijepiva.
-Miševi prenosili bolesti i uništavali Njemačke tenkove (pregrizali kabele)
-Glad: Njemci umirali od gladi koja se što na primjeti od hladnoče,
što su bili disciplinirani pa nisu prigovarali.
-Prežderavanje:Kada je Njemači doktor to otkrio prenaglo ih je nahranio
kaloričnom hranom.A Švabo ko Švabo,znate i sami kako navale kada je besplatno :lol:
Dakako,masa ih pocrkal.
Zašto;(nije bilo u tom dokumentarcu)
Tek godinu dana iza,nakon štu Englezi opetovano bombardirali trečnice za Auschwitz,
Njemci su ih prestali popravljati dok ovi nisu pomislili da su odustali,ljudi su gladovali mjesecima,kada su prestali bombardirati,Njemci ih ponovno napravili i kako-tako nahraniti logoraše,otkrili su da nagla promjena razine fosfata u krvi dovodi do zatajenje srca.
Tzv. "sindrom ponovnog najedanja"

4.)Arhitektura;
-Zgrade od armiranog betona,koje su bile novost, nisu se rušile kao u prethodnim bitkam (npr. Varšava) i zatrpavale ulice,na što se se Njemci oslanjali,več su se rušile unutra i stvarale labirint položaja idealnih za snajperiste i manje grupe boraca.
Kod nas bi bila novost da je izumljeno novo streljivo 12.7x99 mm koje ima efikasni domet umjesto 1500m ima 2500m. Ima veću rotaciju na zadnjem kraju su krilca.
Nikad cuo.

Što se tiče korištenja FMJ zrna u policjske svrhe...glupo i sramotano.

To je plod degeneričnih liberalnih cmizdrena o neetičnim metcima.
O kakvoj humanost vi ovdje govorite!

Kao što je django rekao,treba 2-4 zrna da se netk zaustavi sa FMJ 9x19mm,
tim ne samo da se više nedužnih dovodi u opasnost zbog kiše metaka nego je probojnost znatno veca,pa ce netko tko ne treba i zbog toga nastradati.

Ovako lijepo jednim JHP pravo u manijaka,ovaj se opruži po podu i gotovo.
Trenutno zaustavljen zbog šoka.
Hoče li umrijeti odmah,u bolnizi za pola sata,ostati biljka ili se izvuči je nevažno.
Trebao je o tome misliti prije nego li je radio glupsoti.
Važno je samo da je što efikasnije zaustavljen.

O kretenizmu korištenju isključivo FMJ zrna za snajper u talačkoj krizi nije potrebno trošiti riječi,dobro da koplja ne koriste!

A kako staklo i njegove različite debljine djeluju na putanju metak?!

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 29 May 2009, 21:44

FMJ isto odradi posao ako znaš gdje pucat

django
Razvodnik
Razvodnik

Post by django » 29 May 2009, 21:48

Kod nas u ratu se koristio strihinin u streljivu. Kod WW2 fosfor se stavljao radi toga što je bila nestašica baruta.
Isto kao što je u WW1 u nedostatku čilske salitre izumljen Iperit.

Post Reply