Litvanka/Kostolomac

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
JimboJonez
Pozornik
Pozornik

Litvanka/Kostolomac

Post by JimboJonez » 28 Aug 2009, 21:21

Naslušao sam se ratnih priča o Litvanci/Kostolomcu, Kalashu 5,56 x 45mm. Uglavnom, stekao sam dojam da se radi o kralju među jurišnim puškama. Naziv kostolomac je zaradio zbog svoje navodne razorne moći, a Litvanka zbog porijekla, a malo čeprkajući po netu našao sam da se zapravio radi o Bugarskom Arsenalu, samo što je u Hrvatsku pa dalje u BH došao iz Njemačke u Litvanskim sanducima i tako posao "Litvanka".
Znate li više o ovoj legendi?
Vratija se Šime!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: Litvanka/Kostolomac

Post by Mike_Torello » 29 Aug 2009, 00:12

"Kostolomac" je naziv za za ruski 5,45x39mm koji je pandan americkom 5,56x45mm,
vidi razliku...
AMMO.jpg
takav naziv je dobio zbog dugackog zrna sklonog tumbanju (radi veliku štetu) kad pogodi cilj
(http://cs.wikipedia.org/wiki/5,45_x_39_mm)
(http://www.arsenal-bg.com/images/defens ... 5x39,5.jpg)
K.Horvat bi mogao nesto vise reci o tom kalibru :mrgreen: :A18: :A19:
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Oerlikon
Banned

Post by Oerlikon » 29 Aug 2009, 00:40

Ljudi su davali pregršt glupih imena i stvarali legende
o oružju u DR,u vecini je to plod ludosti i neznjanja
pa takve "savjete" uzimaj sa velikom dozom opreza.

Ovaj kalibara je odlican za blisku borbu,ako ne najbolji
jer se zbog duge celicne jezgre(nestabilna konstrukcija)
uvije u obliku kukice i tumba po tijelu mrvec više manje
svaku kost s kojom dodje u dodir.Baš kao što je Mike rekao.
Ne dao bog da te pogodi u zdjelicu,lopaticu,kuk,kralježnicu...

Kalibar je slicnije znatno slabijem Americkom .222Rem
nego .223 Rem,ali je inovativna konstrukcija zran ono što ga
"izvuce"

JimboJonez
Pozornik
Pozornik

Post by JimboJonez » 29 Aug 2009, 02:04

Oerlikon wrote:Ljudi su davali pregršt glupih imena i stvarali legende
o oružju u DR,u vecini je to plod ludosti i neznjanja
pa takve "savjete" uzimaj sa velikom dozom opreza.
Slažem se definitivno, često su takve tvrdnje u stilu: "Moskvič je najbolji auto!" :A13:
Vratija se Šime!

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 29 Aug 2009, 03:15

Je li litvanka (što je smiješno jer se u litvi nisu nikad proizvodili ak47) baš 5.45 ili je 7.62 ? Skeptičan sam u tom pogledu

Inače česta je ovdje još tvrdnja za recimo njemačke ak74 da su to češke il slovačke il poljske puške il nešto slično, možda su čak i njih svrstavali pod "litvanke"

5.45 kalibar ima svojih prednosti i mana, ne može se reći da je superioran 7.62 ruskom ili čak 7.62 nato.
Recimo jedan od neg. primjera je da ga žbunje skreće s putanje, dok ove druge ne tako lako.

Nisam siguran, al mislim da je kostolomac naziv još iz afganistana gdje je prvo upotrebljen.
Po mom mišljenju loš odabir kalibra za teren te zemlje, budući da je on predviđen za bliske borbe, a afganistan je pustinja i planine,sa mnoštvom otvorenog prostora,
recimo za dom. ratu kažu da se za kameniti i brdoviti teren (bojište u južnoj dalmaciji) najboljim pokazao kalibar 7.62 nato, tj od FALovki
magisches schwein

Login
Skupnik
Skupnik

Post by Login » 29 Aug 2009, 11:21

Prijatelju pobrkao si pojmove LITVANKA i KOSTOLOMKA ;)

LITVANKA
http://i27.tinypic.com/14wbs5w.jpg
Litvanku su naši nazivali pusku koja je uvežena iz Litve (iz njihovih skladista, ali oni su je nabavili u bugarskoj). To je Bugarski AK47 proizveden u tvornici Arsenal. Kalibra je 7,62 i sanduk je od glodanog čelika, dakle potpuna kopija ruskog ak47 jedina razlika je jer ima bakelitne rukohvate. Kažu odlična puška.

KOSTOLOMKA

http://www.arizonaresponsesystems.com/s ... rs7404.jpg
Kostolomka je puška Istočno njemačka AK74 kalibra 5,45 (kostolomac) ,ovim imenom su nazivane i rijeđe kod nas ruske verzije, ali od 5,45 kalibra kod nas su prevladavale istocnonjemacke varijante. Prepoznatljive su po u stranu prelamajucem kundaku od žice (takav imaju i neke novije verzije rumunjki), no bilo je i onih sa fiksnim kundakom. U pocetku je bilo problema sa streljivom kojeg nije bilo dovoljno, kasnije su ovom puskom bile naoruzane uglavnom najelitnije jedinice.

JimboJonez
Pozornik
Pozornik

Post by JimboJonez » 29 Aug 2009, 11:30

Hvala, sad mi ja jasnije. Iz iskustva mi se čini da Bosanci izjednačavaju ta dva naziva za Arsenalov AK, time je nastala čitava zbrka.
Vratija se Šime!

Login
Skupnik
Skupnik

Post by Login » 29 Aug 2009, 12:40

Nema frke.. ;)
Svakakvih nadimaka i imena su nasi smislili tokom rata, jbg ni oni koji su ih nabavljali nisu znali tocne podatke o oruzju a kamoli krajnji korisnici. kojima je (vecini) krajnji domet u terminologiji oruzja do pocetka rata bio tetejac ,papovka, tanđara..

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 29 Aug 2009, 16:35

Evo dobro sam rekao da litvanka nije 7.62

Inače sa njemačkim ak74 su naši tigrovi bili naoružani već 1991.

Jedan tigar gardist koji je imao to oružje 1991. (iako je i on u zabludi da je to bio češki kalaš, možda je došao preko češke)
priča da je stalno imao 2 šaržera na pušci, 4 u ruksaku i 1000 metaka u ruksaku, ali većina (cca. 800) je bila nanizana na one klizače (kao za garand, papovku) tak da je prazan šaržer mogao napunit u par sekunda sa tim klizačem, što je blago rečeno fantastičan sistem, i vojnicima je praktički davao vatrenu moć na razini šarca, po njegovom priznanju.Neznam je li taj sistem i danas masovnije koriste u modernim sukobima (ameri sa m4 i m16 ili neke druge vojske)

http://www.robertrtg.com/images/ak74stripperkit.jpg

Uz to bio je oduševljen performansama oružja, malim trzajem, laganiji od običnog kalaša, lakša municija upola itd. Uglavnom slaže se da je zakon za gradsku borbu.

Još više poznat i legendaran je aksu74,
ali ipak je običan aks74 superioran za običnog vojnika jer skračena verzija ima za 200m/s sporiju brzinu metka, pri čemu je logično ubojitost smanjena, uz ostale performanse (jer se temelji na brzini metka).

Baš me zanima kakvu bi ubojitost recimo imao metak tih dimenzija sa brzinom od 1500 m/s
magisches schwein

Login
Skupnik
Skupnik

Post by Login » 29 Aug 2009, 17:08

Vrlo je dvojbeno da li je bolje nositi municiju u spremnicima (pa makar i 15 spremnika u torbi) ili municiju u kutiji ,kod prve opcije trosis manje vremena, a kod druge manje prostora i mase. Taj klizac se ocito javlja kao neka sredina i cini se nelosa stvar. Sad od ovog troje sta je najbolje i u kojem omjeru nebih mogao govoriti jer nemam ratnog iskustva.. no recimo 8 spremnika u borbenom prsluku ,8 u torbi iza i ostalo na klizacima je po meni nekako najbolje, pod uvjetom da si jebeno istreniran i u kondiciji za nosit sve to uz ostalu opremu,pa onda opet ovisno od situacije i borbe gdje se ratuje, mislim da tako nesto i ameri koriste sa svojim m4/16

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 29 Aug 2009, 19:57

Kostolomac sam dužio svojevremeno i iznenadilo me kako je to zapravo jako ugodna i precizna puška.

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 29 Aug 2009, 23:49

Mislim da je 16 spremnika overkill u masi i veličini, ja bi rekao da je recimo max 8. dovoljno, a ostatak municije na klizačima.
Nemam ni ja borbenog iskustva, ali koliko sam primjetio u igrama tipa paintball da nije lako okolo trčati, znači što manja masa je važnija u borbi,
neki možda imaju više iskustva sa igrama tipa airsoft, ali i oni ne rade pod punim opterećenjem jer municija i oprema nije teška kao prava, a onda je sve one spec ops like đinđulije lako nakrcat na sebe i glumit komandosa, razbijat vrata, bacat flashbang i ostale piz.....
Mislim da su naši bojovnici strateški bili u lošem položaju što se tiče opreme ali taktički u dobrome jer manjak opreme na njima ih je ubrzao, lakše netko netreniran okolo trči samo sa puškom i nekoliko punih magazina od nekoga sa 20 kg opreme koji je onda lakša meta.Posebno je ta velika mobilnost bila važna u vukovaru, gdje su igrali lovice i skrivača sa tenkovima i pješadijom.

Ako imaš 800 komada metaka na klizačima to ti je dvadesetak klizača, a na netu sam vidio da te klizače prodaju 20 komada za 10 dolara.Jedino kaj za to moraš imat i onaj adapter, pa neznam kak je onda sa time to usklađeno, valjda treba malo treninga za brzo punjenje.
magisches schwein

Oerlikon
Banned

Post by Oerlikon » 30 Aug 2009, 00:05

Zanimljivo razmišljanje Armalite. Ta preadnja ti je stvarno na mjestu.
Moram se osvrnuti na ovo...
Kostolomka je puška Istočno njemačka AK74 kalibra 5,45 (kostolomac) ,ovim imenom su nazivane i rijeđe kod nas ruske verzije, ali od 5,45 kalibra kod nas su prevladavale istocnonjemacke varijante. Prepoznatljive su po u stranu prelamajucem kundaku od žice (takav imaju i neke novije verzije rumunjki), no bilo je i onih sa fiksnim kundakom. U pocetku je bilo problema sa streljivom kojeg nije bilo dovoljno, kasnije su ovom puskom bile naoruzane uglavnom najelitnije jedinice.
Pa i nije baš tako...
Istocnonjemacka puška je samo jedna od varijanti AK74,a ima uistinu mnogo
podmodela kalibriranih za 5,45mm i iz gotovo svih exCom zemalja u svim mogucim dužinama,bojama,oblicima,kundacima...
Koliko znam jedino Jugoslavija nije proizvodila puške u tom kalibru.

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 30 Aug 2009, 00:45

Ne razumijem što nije login dobro napisao da ga treba quote-at i ispravljat,
pa rekao je kako stoje stvari točno i jasno,
nije rekao da su nijemci izmislili 5.45 "kostolomac".
Činjenica je da su najčešći bili istočnonjemački kalaši koji se mogu prepoznat po takvom preklopnom kundaku, za razliku od trokutastog ruskog.
Postoji dosta varijanti ak74, to je logično,
ali ni približno koliko akm47, no to nas nije uopće briga jer su ionako kod nas većinom korištene njemačke i eventualno ruske verzije.

Ako se ne slažeš sa mojim "zanimljivim" razmišljanjima o masi vojnika, onda navedi koja su tvoja rješenja za to, u danim okolnostima o kojima pričam.
magisches schwein

Login
Skupnik
Skupnik

Post by Login » 30 Aug 2009, 05:34

Tocno govoris i to sto govoris nije suprotno onome sto sam ja reko, ja sam govorio o situaciji kod nas za rata, dakle pretezno gotovo skoro sve DDR kostolomke, malo ruskih i neznam uopce koja je druga bila osim te dvije, bar ja nisam cuo da je bila neka znacajnija kolicina drugih.

Juga nije je proizvodila 5.45, ali bio je onaj m80 u americkom 5,56.. za izvoz namjenjeno,a danas ih i u srbiji koriste manji broj u vojsci.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 30 Aug 2009, 20:07

Login wrote:LITVANKAhttp://i27.tinypic.com/14wbs5w.jpg Litvanku su naši nazivali pusku koja je uvežena iz Litve (iz njihovih skladista, ali oni su je nabavili u bugarskoj). To je Bugarski AK47 proizveden u tvornici Arsenal. Kalibra je 7,62 i sanduk je od glodanog čelika, dakle potpuna kopija ruskog ak47 jedina razlika je jer ima bakelitne rukohvate. Kažu odlična puška.
prilicno kratka puska, no svejedno velike mase (u odnosu na modele od presanog lima), moja verzija je imala plasticni (kao da je s igracke skinut koliko je bio mali) kundak i tvrdokromiranu cijev, cistila se vrlo lako, dijelovi na njoj nisu zveckali i rožtali, rekao bih vrlo malo ili ništa zazora i vrlo precizna (sve u crnom na 100m)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 31 Aug 2009, 13:46

Pitanje je je li uopće "litvanka" došla iz Litve, ili su to isto lažirali end-user certifikat u Bugarskoj pa napisali da ide u Litvu, a poslali u Hrvatsku,
kako se to inače radilo u trgovini oružja na crno, zato je oružje koje smo mi kupovali bilo prilično skuplje.
magisches schwein

Post Reply