Nož za svaki dan (ECK = Everyday Carrying Knife)
Re: Nož za svaki dan (ECK = Everyday Carrying Knife)
Ne mogu reći da nisi u pravu niti da se s tobom slažem. Jedino što zaključujem iz ovakvih razgovora jest da nam Amerikanci prodaju noževe umjesto staklenih perli i da su sve bogatiji i bogatiji. Ne mislim da su to loši noževi niti da ne vrijede toga novca, jednostavno ih je previše i normalno je da ima svega i svačega. Kako to uopće nisu profesionalni noževi niti imaju određenu namjenu neka svatko kupuje i uživa u čemu želi. Spyderco Police košta koliko i motorna pila. Znači li to da sam pogriješio što je nisam kupio? I da i ne. Zbog toga ja nemam nikakvih stavova prema bilo kojem modelu osim ako namjena nije točno utvrđena. Osobno ne volim noževe koji imaju utor na oštrici za držanje, mislim da je opasno i da nema svrhe ( ideja zlog luđaka ). Isto tako ne volim ni utore za prste na dršci. Automatske i poluautomatske oštrice smatram besmislicom, isto tako i dodatno učvršćivanje oštrice. Ne volim nazubljene oštrice ( iako režu kao lude dok su oštre ). Ne volim američke tanto noževe. Ne volim 1095 i slične ugljične čelike niti sintetičke materijale ( osim G 10 ) jer papir, tkanina i sl nisu zamjena za kvalitetno drvo a kraton je poput gumice za brisanje itd., itd. Smatram da je RAT serija noževa potpuno promašena ( a ipak je u upotrebi u NATO-u ), da bude još gore, kupio sam ih svojom voljom. Predugo bi bilo pisati što volim ( a i koga briga ) jer, iskreno, još niti jedan jedini put nisam upotrijebio nož u gradu jer čak i pismo otvaram ključem.
Skoro sam zaboravio, zahvaljujem se na promaknuću!
Gušti su gušti, netko skuplja marke, netko noževe. Pazi, samo u Italiji ima preko 10 000 ljudi koji PROFESIONALNO izrađuju noževe i od toga žive!. Izbor noževa je doista nevjerojatan, svaka firma ih radi u stotinama modela, tako da je to teško pratiti, a da budem iskren, ni ne pokušavam, osim kada me baš nešto posebno zainteresira. Činjenica je da sam promijenio puno noževa i da mi je sada vrlo teško pronaći nož koji bi mi se toliko svidio da ga kupim bez obzira na cijenu (što sam nekada radio). Još uvijek imam par vrhunskih noževa i držim se nekih standarda ispod kojih ne mislim ići, no ako naleti nešto posebno, pa naravno da ću si to nabaviti. 
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Htio bih dodati da pod " profesionalni " nož nisam mislio " profesionalno izrađen ", nego na nož određene namjene ( mesarski, kuharski... ). Što se tiče profesionalne izrade mislim da je današnja cjelokupna proizvodnja ( ona legalna ) vrhunska. Ono što mi se ne sviđa je što gotovo svaki model ima svjesno i smišljeno napravljen nedostatak ( uglavnom u dizajnu, rijeđe u kvaliteti materijala ) zbog kojega kupac jednostavno ne može biti u potpunosti zadovoljan i kupuje dalje " tražeći " onaj pravi. Nije to nepošteno nego je naći zaista vrhunski višenamjenski nož zapravo i nemoguće. Ili sam previše zahtjevan?!
Nešto što bi bilo "univerzalno" ne postoji. Sve je u specijalizaciji, pa tako i kod noževa. Lovački, mesarski, outdoor, tactical, MP, skoro svaka tvornica ima napravljenu podjelu noževa na navedene kategorije.
Vrlo je teško u jednom nožu imati sve, ali, recimo da bi moj izbor all around foldera bio Cold Steel Pro Lite, a fiksnog Anton Wingen JR. Sa svakim od ova dva noža možeš gotovo sve što se od noža traži (pogledaj u temi, a imaš i posebne teme o svakom od ova dva).
Naravno, ovo govorim iz osobnog iskustva, nekome drugome bi se možda sviđalo nešto drugo, ali, nešto toliko univerzalno da bi moglo zamijeniti sve jednostavno ne postoji.
Vrlo je teško u jednom nožu imati sve, ali, recimo da bi moj izbor all around foldera bio Cold Steel Pro Lite, a fiksnog Anton Wingen JR. Sa svakim od ova dva noža možeš gotovo sve što se od noža traži (pogledaj u temi, a imaš i posebne teme o svakom od ova dva).
Naravno, ovo govorim iz osobnog iskustva, nekome drugome bi se možda sviđalo nešto drugo, ali, nešto toliko univerzalno da bi moglo zamijeniti sve jednostavno ne postoji.
Možda je mrvicu prevelik za tu namjenu koju si naveo, ali sigurno nisi pogriješio sa Fallknivenom. Kvalitetno i praktično. 
nobile157 wrote:Nešto što bi bilo "univerzalno" ne postoji. Sve je u specijalizaciji, pa tako i kod noževa. Lovački, mesarski, outdoor, tactical, MP, skoro svaka tvornica ima napravljenu podjelu noževa na navedene kategorije.
Istina, istina! Nisam bio dovoljno jasan, mislio sam isključivo na preklopni nož.
Evo moja dva ljubimca koja se izmjenjuju u đepu...
1. Spyderco Salt I Yellow, od nehrđajućeg H1 čelika, Seki Japan:
A myth in the knife world is that, out there somewhere exists steel with high-performance cutting abilities that cannot rust. A Japanese steel foundry recently turned this myth into reality with the introduction of a steel they call H1. H1 is a PH steel meaning it is a precipitation-processed alloy, that's rolled hard without heat-treating and has .1% nitrogen which acts like carbon in the steel matrix, but does not react to chlorine making rust. Surprisingly, it holds a sharpened cutting edge comparable to the premium knife steels being used in the industry by most knife manufacturers.
One of Spyderco's top sellers is our Delica Model. Users gravitate to it due to its sensible size, versatile shape and tested durability. It makes complete sense to plug H1 into this model, so we did, with a couple modifications. Salt I has a more rounded tip that's a bit thicker at the point. Since H1 was developed specifically for use in and around water, rounding the tip better met the requirements of cutting chores associated with boating and fishing. The Spyderco Round Hole is increased in diameter to 14mm facilitating easier access for gloved or wet hands. All inside/outside steel components (lock bar, pins and clip) have been treated making them impervious to rust and pitting. Volcano Grip texturing covers both sides of the FRN handle for friction-resistance to slipping. David Boye's locking lever dent is a standard feature that inhibits the lock from accidental release if the handle is gripped with great force. A matching black titanium pocket clip positions for left/right tip-up portability. A hole running through the hollow clip screw makes a lanyard pipe for stringing thong or cord through when using around water.
length overall 7" (178mm) blade length 3" (76mm) blade steel H-1
length closed 4" (102mm) cutting edge 2 11/16" (68mm) weight 2oz (57g)
hole diameter 9/16" (14mm) blade thickness 3/32" (2.5mm) handle material FRN
evo jos mojih slika:
http://spyderco.com/forums/showthread.php?t=32220
2. H&K MODEL 14440SB ALLY
Mali taktički preklopni nož predstavljen 2007. Lagana i čvrsta čelična konstrukcija rukohvata, opremljena špicom za razbijanje stakla (to sam izbrusio jer mi je samo smetala). Sječivo polunazubljeno od AUS8 čelika sa crnim oksidnim slojem. Otvaranje je moguće lijevom i desnom rukom zbog velikog otvora na sječivu (olakšano otvaranje u zaštitnim rukavicama)
ukupna dužina: 175 mm
sklopljen: 104 mm
dužina sječiva: 71 mm
debljina sječiva 2,9 mm
masa: 83 grama
materijal sječiva: AUS8
tvrdoća sječiva: 58-60 HRc
mehanizam kočnice: monolock
sistem nošenja: clip

1. Spyderco Salt I Yellow, od nehrđajućeg H1 čelika, Seki Japan:
A myth in the knife world is that, out there somewhere exists steel with high-performance cutting abilities that cannot rust. A Japanese steel foundry recently turned this myth into reality with the introduction of a steel they call H1. H1 is a PH steel meaning it is a precipitation-processed alloy, that's rolled hard without heat-treating and has .1% nitrogen which acts like carbon in the steel matrix, but does not react to chlorine making rust. Surprisingly, it holds a sharpened cutting edge comparable to the premium knife steels being used in the industry by most knife manufacturers.
One of Spyderco's top sellers is our Delica Model. Users gravitate to it due to its sensible size, versatile shape and tested durability. It makes complete sense to plug H1 into this model, so we did, with a couple modifications. Salt I has a more rounded tip that's a bit thicker at the point. Since H1 was developed specifically for use in and around water, rounding the tip better met the requirements of cutting chores associated with boating and fishing. The Spyderco Round Hole is increased in diameter to 14mm facilitating easier access for gloved or wet hands. All inside/outside steel components (lock bar, pins and clip) have been treated making them impervious to rust and pitting. Volcano Grip texturing covers both sides of the FRN handle for friction-resistance to slipping. David Boye's locking lever dent is a standard feature that inhibits the lock from accidental release if the handle is gripped with great force. A matching black titanium pocket clip positions for left/right tip-up portability. A hole running through the hollow clip screw makes a lanyard pipe for stringing thong or cord through when using around water.
length overall 7" (178mm) blade length 3" (76mm) blade steel H-1
length closed 4" (102mm) cutting edge 2 11/16" (68mm) weight 2oz (57g)
hole diameter 9/16" (14mm) blade thickness 3/32" (2.5mm) handle material FRN
evo jos mojih slika:
http://spyderco.com/forums/showthread.php?t=32220
2. H&K MODEL 14440SB ALLY
Mali taktički preklopni nož predstavljen 2007. Lagana i čvrsta čelična konstrukcija rukohvata, opremljena špicom za razbijanje stakla (to sam izbrusio jer mi je samo smetala). Sječivo polunazubljeno od AUS8 čelika sa crnim oksidnim slojem. Otvaranje je moguće lijevom i desnom rukom zbog velikog otvora na sječivu (olakšano otvaranje u zaštitnim rukavicama)
ukupna dužina: 175 mm
sklopljen: 104 mm
dužina sječiva: 71 mm
debljina sječiva 2,9 mm
masa: 83 grama
materijal sječiva: AUS8
tvrdoća sječiva: 58-60 HRc
mehanizam kočnice: monolock
sistem nošenja: clip
Fino, fino, samo mi reci kako si ispleo onu špagicu?? Imaš kakvo foto strip uputstvo?
To zovu Lanyard, no u prevodu obična vezica. Onu rupu na dršci noža Lanyard hole - rupa za vezicu
evo videa, ima tu raznih vrsta...
http://www.animatedknots.com/crownsinne ... dknots.com
http://www.youtube.com/watch?v=Yj6kGuZ2 ... PL&index=5
http://www.knivesandlanyards.com/mylansonothers.htm
http://www.youtube.com/watch?v=faO3rY9G_Ns
evo videa, ima tu raznih vrsta...
http://www.animatedknots.com/crownsinne ... dknots.com
http://www.youtube.com/watch?v=Yj6kGuZ2 ... PL&index=5
http://www.knivesandlanyards.com/mylansonothers.htm
http://www.youtube.com/watch?v=faO3rY9G_Ns
..a ta vezica nije obična vezica nego vražji paracord što se upotrebljava kao padobransko uže i sl. tzv. taktikal oprema i sav sam se polomio dok sam to dobio iz engleske (samo zeleni) ali u USA i njemačkoj ima toga u svim bojama. Našao sam i kod nas u jednoj prodavaonici boja i lakova i dr drogerijskih potrepština, slučajno ali samo crni od 3mm. Inače se upotrebljava od 3, 5 ili 7 mm. Izvučeš ono pojačanje u sredini i sa vanjskim omotom se pletu sva ta čuda. Ja sam za sad na ovom jednostavnom..
http://www.riversandrocks.com/shop/ausr ... acord.html
http://www.lighthound.com/search.asp?keyword=paracord
http://www.riversandrocks.com/shop/ausr ... acord.html
http://www.lighthound.com/search.asp?keyword=paracord
Hvala, morat ću se malo pozabaviti time...
Upravo sam jučer dobio " Pile " ( Spyderco Salt 1 ) i zaista me veoma oduševio. Imam staru " Delicu 3 " ali mi se više sviđa ovaj oblik oštrice. Podsjeća na stare Terzuoline modele. Jedina zamjerka je ( barem na mom modelu ) veoma oštar rub otvora na oštrici. Kada ga brzo otvorim " obrusi " mi nokat. Kupit ću si i crni. Najbolji nož koji sam si do sada kupio!
Od jučer, ovo je moj No. 1 džepni nož svih vremena, prostora i događaja.
Da na taj oštar rub se mnogi bune, pazi jer se možeš lijepo i porezat, pa onda nemožeš više otvarat palcem dok se ne zacijeli, a i onda će bit neugodnosti.
Probaj ako imaš brusni kamen pa sa ivicom proć po rubu kruga ili sa finim brusnim papirom, samo pazi da ne pošlajfaš po lami jer će se sve vidit pa ćeš plakat ko i ja kad sam ga bruseći "isprebrusio" uzduž i poprijeko
Probaj ako imaš brusni kamen pa sa ivicom proć po rubu kruga ili sa finim brusnim papirom, samo pazi da ne pošlajfaš po lami jer će se sve vidit pa ćeš plakat ko i ja kad sam ga bruseći "isprebrusio" uzduž i poprijeko
Iste takve vezice mi koristimo kao radne jer od 6 mm drže bez trzaja 1500kg. Imas ih za kupiti u svakom bolje opremljenom alpinističkom ducanu. Nekad ih je teško za naci ili samo preko narudbe. Dobra je to stvar, cini mi se da su rađene od nekih 200 različitih vlakana, ovisno koja debljina, ja govorim sada o 10mm ali taj od 10mm drži oko 3tone.
Te konopce su pokupili specijalci i koriste ih kao obicni statik konop u alpinizmu. Rasteze se oko 3% na ukupnu dužinu.
Dobri ali strašno skupi. Imas i konopce koje isto koristimo 2 mm a drže 150kg bez trzaja. To ti dosta petzl proizvodi, camp je sranje, jedino dobre sljemove imaju a sponke i konopi im spadaju u najgoru kvalitetu. Mozda ti mogu i ja nabaviti ali ne obecajem.
Te konopce su pokupili specijalci i koriste ih kao obicni statik konop u alpinizmu. Rasteze se oko 3% na ukupnu dužinu.
Dobri ali strašno skupi. Imas i konopce koje isto koristimo 2 mm a drže 150kg bez trzaja. To ti dosta petzl proizvodi, camp je sranje, jedino dobre sljemove imaju a sponke i konopi im spadaju u najgoru kvalitetu. Mozda ti mogu i ja nabaviti ali ne obecajem.
ma ja sam pitao u Iglo sportu u Ri ali nisu za to čuli, samo razni akpinistički ali to je drugo.
http://en.wikipedia.org/wiki/Parachute_cord
taj paracord nije uopće skup, bar meni koji uzmem nekoliko metara za par kuna. prodavao mi ga je neki slovenac sta radi padobrane iz Mari bora za 1 euro/m a tako ide i u prodavaonicama u Njemačkoj ali to je preskupo, donio mi ga je frend iz U.K. za par funti mislim 10 m.
ako nabavis super. Sta radis inace, vidim iz Rijeke si, i ja sam...
http://en.wikipedia.org/wiki/Parachute_cord
taj paracord nije uopće skup, bar meni koji uzmem nekoliko metara za par kuna. prodavao mi ga je neki slovenac sta radi padobrane iz Mari bora za 1 euro/m a tako ide i u prodavaonicama u Njemačkoj ali to je preskupo, donio mi ga je frend iz U.K. za par funti mislim 10 m.
ako nabavis super. Sta radis inace, vidim iz Rijeke si, i ja sam...
Ovaj je stalno u tašni koja je samnom, na posao sa posla, često sam u prirodi poslom (referent spec. za protuminska djelovanja) pa posluži.
Dužina oštrice je 10 cm.
Nosim i Gerber, onaj sa alatom (pravo praktičan kao alat)
Dužina oštrice je 10 cm.
Nosim i Gerber, onaj sa alatom (pravo praktičan kao alat)
Gospodar sam riječi koju nisam izgovorio i rob one koju jesam.