NABAVNA DOZVOLA

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: NABAVNA DOZVOLA

Post by Mike_Torello » 02 Feb 2010, 16:35

Evo ovako, saznao sam danas, policijska provjera ide za svaki pojedini komad oruzja, nema veze jesi jedan zahtjev podnesao pred 10 dana i da ti je bila provjera, da drugi podneses 10 dana nakon provjera svejedno ide, uz obrazlozenje, jer kao do promjena moze doci i u 2 dana, mozda si s nekim u zavadi ili ovo ili ono, bez obzira ako vec imas oruzje.

S druge strane to je glupo, recimo da vec imas 2-3 komada oruzja, i posvadis se s susjedom neces valjda ici dizati novu nabavnu pa da te moraju ako provjeravati jesi se zavadio s nekim, jeli sve u redu i to, jer ako mislis napraviti sranje napravit ces ga s onim sto vec imas doma zar ne? ali ok, ne zelim raspravljati o besmislicama u nasem zakonu, tek da vas obavjestim da koliko god proslo od jedne provjer do podnosenja novog zahtjeva pa makar to bilo i 2 dana policija ce doci doma i raditi novu provjeru. tako da je i ta misterija zaključena jednom za svagda.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

UrsaMajor
Banned

Post by UrsaMajor » 02 Feb 2010, 17:05

obrazloženje zakona je bljuv :A23:

Ali korisna informacija, jer ni ja to sada nisam znao.
Meni su do prije mjesec dana na referadi za oružje tvrdili, da sigurnosna provjera traje 6 mjeseci...

A ja se volim zavaditi samo sa ženom u krevetu, onda rade bič i lisice... :mrgreen: :A19:

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 02 Feb 2010, 17:06

Besmisleno je uopće i da ti neko dolazi doma i oduzme oružje jer si se posvadio sa susjedom. To je ono "kriv osim ako se ne dokaže suprotno". Naravno tu ne mislim na direktne prijetnje tipo "Ubit ću te" i sl. nego na obične svađe, a svi smo ljudi i baš me zanima ima li te osobe koja ima oružni list u ovoj zemlji da nikad se s nekim nije posvadila da li preko međe ili u prometu za volanom..

Što je s onima koji imaju neprijavljeno oružje i za koje sustav ne zna, a da ne govorim da njih niko neće "provjeravat" doma ako se sazna da su susjedu Maricu ili Iveka sterali u ku*ac jer je tu noć Hajduk izgubio od Dinama..

Činjenica je da dosta resursa državnog aparata, pa i te administracije, odlazi na silne provjere i maltretiranja ljudi koji već uredno posjeduju oružje. Po meni, svake sljedeće provjere bi trebale trajati 5 minuta koliko je potrebno u kompjuteru vidjet da li se neko vodi u krimu ili ne.

Treba vidjet sad kad se "europeiziramo" ulaskom u EU kako će to utjecat na naša prava, samo se bojim da će prvim migom tamo nekog Norvežanina ili Francuza da "nešto ne štima s našim Zakononom o oružju" naša vlada brže bolje potrčat da ga "korigira", a nas ko šljivi..
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 02 Feb 2010, 17:22

@Mike, super je teorija ali smo već zaključili da praksa govori drugačije, tj. imao dozvolu, zatražio nabavnu, liječnički vrijedi, provjera ponovo jer je prošlo više od 6 mj.! Došla nabavna zatražil još tri :A13: liječnički još vrijedi, provjere nema jer sam imal prije 1-2 mjeseca. E to je kaj se naše PU tiče čak ne niti uprave jer je od postaje do postaje različito naime Mr.No može više o tome :mrgreen:
武士道

Ognjem i mačem.

Aguila
Desetnik
Desetnik

Post by Aguila » 02 Feb 2010, 19:02

Pitao u PP u uredu za oružje, provjera vrijedi 6 mj. :A25:

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 02 Feb 2010, 20:30

Mike_Torello wrote:Evo ovako, saznao sam danas, policijska provjera ide za svaki pojedini komad oruzja, nema veze jesi jedan zahtjev podnesao pred 10 dana i da ti je bila provjera, da drugi podneses 10 dana nakon provjera svejedno ide, uz obrazlozenje, jer kao do promjena moze doci i u 2 dana, mozda si s nekim u zavadi ili ovo ili ono, bez obzira ako vec imas oruzje.

S druge strane to je glupo, recimo da vec imas 2-3 komada oruzja, i posvadis se s susjedom neces valjda ici dizati novu nabavnu pa da te moraju ako provjeravati jesi se zavadio s nekim, jeli sve u redu i to, jer ako mislis napraviti sranje napravit ces ga s onim sto vec imas doma zar ne? ali ok, ne zelim raspravljati o besmislicama u nasem zakonu, tek da vas obavjestim da koliko god proslo od jedne provjer do podnosenja novog zahtjeva pa makar to bilo i 2 dana policija ce doci doma i raditi novu provjeru. tako da je i ta misterija zaključena jednom za svagda.
To nažalost, očito, opet ovisi od PU do PU. Kod mene provjera vrijedi 6 mj. i u tom periodu možeš podnijeti zahtjeve za nove nabavne dozvole i policija ne dolazi ponovo doma. Tako da izgleda misterija nije riješena :A10: nego treba pitati u svojoj PU ili PP da li mu provjera vrijedi.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 02 Feb 2010, 21:10

Aguila wrote:Pitao u PP u uredu za oružje, provjera vrijedi 6 mj. :A25:
sto je najbolje i ja sam to pitao voditelja sektora upravo onog koji je k meni dolazio u provjeru, i to je odgovor koji sam dobio, dakle zavisi od PP do PP, kao sto i ishodovanje dozvole ovisi i o teti na šalteru. nazalost.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

MrNo
Razvodnik
Razvodnik

Post by MrNo » 02 Feb 2010, 22:04

Original_G wrote:@Mike, super je teorija ali smo već zaključili da praksa govori drugačije, tj. imao dozvolu, zatražio nabavnu, liječnički vrijedi, provjera ponovo jer je prošlo više od 6 mj.! Došla nabavna zatražil još tri :A13: liječnički još vrijedi, provjere nema jer sam imal prije 1-2 mjeseca. E to je kaj se naše PU tiče čak ne niti uprave jer je od postaje do postaje različito naime Mr.No može više o tome :mrgreen:
točno... mogu potvrditi i da neka gospoda na MUP-u neznaju zakon koji je na snazi već jedno vrijeme... isto kao i Original G može potvrditi da dolaskon na snagu tog zakona nije bilo zaprimljenih zahtjeva za nabavu spotrskog oružja (u našoj županiji) skoro godinu dana jer nisu mogli dogovoriti izgled i tekst potvrde o bavljenju sp. streljaštvom sa streljačkim savezom,a nisu ni imali seminar o tim stvarima skoro 8 mjeseci od stupanja na snagu (tada) novog zakona... a to je katastrofa!!! :A18:

uglavnom,ono što je Original G htio reći je: da sam predao zahtjev za nabavnu zbog sp. streljaštva :D , donio potvrdu iz S.S.-a 8-) , prošao provjeru što se tiče "čistoće" pred zakonom 8-) , prošao provjeru načina držanja (sef ili ormar) 8-) , a kad sam morao donijeti liječnički pitao sam da li sam obvezan donijeti isti jer sam zaštitar,na što mi je odgovoreno da što si ja zamišljam... :o i donio sam,platio 420 kn... odobrili mi nabavnu :D ,ali je nisam iskoristio (zbog privatnih razloga,tj. posudbe novca curi :cry: ) vratio je na vrijeme i htio da mi produže (kako mi je savjetovao Original G,jer je on dobio na taj način)... ali... nemože :twisted: očito ne vrijede ista pravila za dvije različite postaje,a u istoj županiji... :A10:
došao ja drugi put... donio potvrdu od S.S.-a :) , donio i zaštitarsku iskaznicu i izvadak iz zakona kopiran sa stranice "oružje - mup" i održao gospođi koja "samo radi svoj posao" :A21: lijepo predavanje,kulturno... :A18: koja sramota,za drugim šalterima su umirali od smjeha... nisam morao na liječnički jer kao zaštitar obavezan sam ga raditi svake 3 godine,a kao privat osoba svakih 5,pa je zaključak jednostavan :A16: ... ostale provjere su napravljene rutinski i na brzinu (uz isprike "učene" gospođe jer sam svako malo zvao da čujem kako se radi,a i povukao sam veze da ubrzam)... najduže sam čekao potpis ravnatelja na odobrenju... nije prošlo punih 2 mjeseca i dobio sam odobrenje za nabavu... :A25:

ima ih puno koji "samo rade svoj posao",a nažalost nemaju pojma što im je posao... dok im se ne dokaže na lijep,kulturan način... a vas manje košta nešto pročitati,nego sve financirati... :A25:
strah veže ruke i zamračuje um,strah je najveći saveznik tvog neprijatelja
who dares-wins

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 02 Feb 2010, 22:11

Zato ja kad imam nekakkvih problema sa internim tumačenjem zakona nekakve djelatnice koja sve zna pošaljem fax u MUP za zahtjevom za žurni odgovor i onda taj njihov odgovor joj metnem "po nos" i zamolim da postupi po naputku.
Inače adresa na koju možete postaviti pitanja u svezi nejasnoća je:

Ministarstvo unutarnjih poslova
Uprava za pravne poslove
Ulica grada Vukovara 33
10000 Zagreb
tel: 01/ 6122-030
fax: 01/6122-035
Ravnatelj uprave: g-din Ante Delipetar
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

Breadfan
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Breadfan » 03 Feb 2010, 00:32

Što se tiče te provjere, ona i u PG županiji traje 6 mjeseci i možeš u tom roku podnijet više zahtjeva bez da ti naknadno dolazi kontrola.

Moram reći da u Rijeci, barem po mom vlastitom iskustvu, vlada jedan općenito korektan odnos prema vlasnicima oružja odnosno podnositeljima zahtjeva.
Službene osobe koje dođu u kontrolu su normalni i ljubazni ljudi koji rade svoj posao profesionalno.

Jedino što kvari ukupan dojam su one kancelarijske djelatnice kod kojih se podnosi zahtjev, koje često znaju biti loše volje i s kojima imaš osjećaj ko da hodaš po minskom polju.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n

UrsaMajor
Banned

Post by UrsaMajor » 03 Feb 2010, 08:25

Breadfan wrote:Besmisleno je uopće i da ti neko dolazi doma i oduzme oružje jer si se posvadio sa susjedom. To je ono "kriv osim ako se ne dokaže suprotno". Naravno tu ne mislim na direktne prijetnje tipo "Ubit ću te" i sl. nego na obične svađe, a svi smo ljudi i baš me zanima ima li te osobe koja ima oružni list u ovoj zemlji da nikad se s nekim nije posvadila da li preko međe ili u prometu za volanom..

Što je s onima koji imaju neprijavljeno oružje i za koje sustav ne zna, a da ne govorim da njih niko neće "provjeravat" doma ako se sazna da su susjedu Maricu ili Iveka sterali u ku*ac jer je tu noć Hajduk izgubio od Dinama..

Činjenica je da dosta resursa državnog aparata, pa i te administracije, odlazi na silne provjere i maltretiranja ljudi koji već uredno posjeduju oružje. Po meni, svake sljedeće provjere bi trebale trajati 5 minuta koliko je potrebno u kompjuteru vidjet da li se neko vodi u krimu ili ne.

Treba vidjet sad kad se "europeiziramo" ulaskom u EU kako će to utjecat na naša prava, samo se bojim da će prvim migom tamo nekog Norvežanina ili Francuza da "nešto ne štima s našim Zakononom o oružju" naša vlada brže bolje potrčat da ga "korigira", a nas ko šljivi..
Prvi post s kojim se apsolutno slažem... :A25:
Breadfan wrote:Jedino što kvari ukupan dojam su one kancelarijske djelatnice kod kojih se podnosi zahtjev, koje često znaju biti loše volje i s kojima imaš osjećaj ko da hodaš po minskom polju.
Drugi citat s kojim se apsolutno slažem...

Živcira me kad idem na referadu za oružje, s grčem u želucu molim Boga, da ne naletim na dvije dežurno živčane i iznervirane, a one mi drže sudbinu mog građanskog prava u svojim rukama.
Kao da od njih tražim da mi daju svoj stan a ne nabavnu dozvolu.

Zašto si takvo ponašanje ne dopuštaju žene koje rade na ispravama za vozila, a imaju 100x više stranaka u danu?

Svi koj su podnosili više zahtjeva u Zagrebu, sigurno su naletjeli na dotične.
Jedna ima neugodnu naviku da kad misli da nečuješ, da se dere na tebe pred svom ruljom koja čeka osobne/putovnice...

lijep pozdrav

dubrovnik
Civil
Civil

Post by dubrovnik » 28 Mar 2010, 16:05

:A31: katastrofa kad vidi čovjek sve ovo prođe ga volja za nabavit oružje kod nas u BiH je to puno jednostavnije imam dozvolu za nošenje i držanje i bez problema ga svugdje nosim osim na javnim skupovima ugostiteljskim objektima tržnim centrima i sl. ne smije se vidjeti mora bit u futroli i ne smije bit metak u cijevi to je to

sniper
Pozornik
Pozornik

Post by sniper » 29 Mar 2010, 00:32

Ma nije ni kod nas problem.Treba malo volje i vremena. Provjera kod nas vrijedi 6 mjeseci.Tako mi je rekla službenica kod koje sam bio.

gringo
Civil
Civil

Post by gringo » 22 May 2010, 12:56

Pozdrav svim forumašima od ljubitelja vatrenog oružja i ponosnog vlasnika HS2000 9mm PARA. :A03:
Do you feel lucky?

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 23 May 2010, 06:36

Cestitke!

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 30 Jun 2010, 20:46

pozdrav ljudi

novi sam na forumu, a vidim da nema nigdje rubrike za predstavljanje

zanima me registracija pištolja VK na streljačku dozvolu

gun mislim nabaviti od fizičke osobe
treba li prvo nabaviti nabavnu dozvolu, pa tek onda kupiti pištolj od fizičkog lica
da li je potreban kupoprodajni ugovor ovjeren od javnog bilježnika ili može i ugovor između nas dvoje bez javnog bilježnika?

i da li ga treba on prvo odjaviti pa ga tek onda ja prijavljujem ili kako već?

hvala unaprijed ;)

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 30 Jun 2010, 21:00

Pročitaj malo što su ljudi pisali na ovom forumu i bit će ti jasno. Ukratko, moraš biti aktivni natjecatelj sa registriranim nastupom u biltenu, zatim tražiti nabavnu pa nakon toga ide kupovina oružja.

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 30 Jun 2010, 21:03

da bi dobio sportsku dozvolu moras prvo biti aktivni clan nekog od streljačkih klubova - bilo da je pod okriljem HSS-a (ne mislim na politicku u stranku) pa ti ime treba izaci u nekome od biltena, ili pod okriljem IPSC saveza gdje takodjer moras biti aktivni clan te sudjelovati u radu kluba i natjecanjima.... potom dobijes potvrdu jednog od saveza i krece procedura.

sto se tice samog trazenja postupak je isti s razlikom da u razlogu za drzanje oruzja (nosenje ne mozes dobiti) navodis šport, a ne osobnu sigurnost. potom slijedi sigurnosna provjera, pa provjera imas li sef pa provjera psihofizicke sposobnosti za rukovanje i drzanje oruzja. tek tada ide nabavna. naoruzaj se strpljenjem, sustav radi, ali ovo sve traje od mjesec do par mjeseci, ovisno o guzvi, broju zahtjeva i sl.

ovo ostalo sto si pitao mislim da ce ti najbolje objasniti gospodja na salteru jer te pita hoces li uzimati novo oruzje ili rabljeno pa te sukladno tomu dalje uputi što činiti. iz osobnog iskustva puno je jednostavnije kupiti novo, normalno, ali i skuplje.

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 30 Jun 2010, 21:19

već posjedujem MK pušku na steljačkoj dozvoli

trebao sam to odmah napisati da vas riješim suvišnog objašnjavanja

znači najbolje je otiči na šalter i raspitati se

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 30 Jun 2010, 21:23

upravo. i oni ce ti znati najbolje reci, jer cesto imaju izmjene i dopune postojecih pravilnika.... znam da im je sada glavno uzimanje novaca "za sigurnu obuku i rukovanje oruzjem"... tecaj koji platis 500 kn i moras znati rastaviti svoj gan, znati par stvari iz Zakona o oruzju, te pogoditi metu na nekoj udaljenosti - 10-15 m.... a sve je oko 500 kn.

znam pojedince koji su prosli rat, bili dvo pa su opet morali ici na taj tecaj.... kao drzanje posjednika oruzjem pod kontrolom.... misilm za penzice ima smisla, ali za mlade snage koji se vole druziti na streljani, to je sasvim neka druga prica.

Post Reply