Slavia 620 - popravak

Zračnice/Lufterice, plašljivci...

Moderator: karabalic

Post Reply
trax
Civil
Civil

Slavia 620 - popravak

Post by trax » 16 Feb 2010, 02:19

Pozdrav ekipa, evo moj prvi post iako neko vrijeme pratim forum.
Naime, imam jednu staru Slaviu 620 koju bi htio popraviti, tj. ona radi, ali je jako slaba i slabo nosi, precizno ali slabo. Ne može probiti limenku na 5 metara i na 10m dijabola jako pada.
Najprije sam je probao malo nauljiti ne bi li kožnu brtvu klipa malo podmazao i stvorio bolji pritisak, međutim nije bilo efekta, pa sam je rastavio. A kako nemam nikakvog iskustva u servisiranju zračnih pušaka, ne znam jesu li dijelovi u dobrom ili lošem stanju, pa sam ključne dijelove poslikao da ih podjelim s onima koji imaju više iskustva i koji bi mi mogli pomoći.

Dakle da krenemo. Ovo je brtva na cijevi puške gdje se dijabola umeće. Čini se da je dosta pojedena i da bi je trebao mjenjati, samo nemam pojma gdje da to kupim u Rijeci gdje se nalazim ili kako napraviti zamjensku. Ima li netko savjet?
DSC03292-medium.JPG
Ovo je kožna brtva klipa. Nemam pojma što da kažem jer je to prvi klip koji sam vidio pa ni neznam procijeniti u kakvom je stanju. Tu je samo na jednom dijelu malo udubljen i pojeden, na drugim dijelovima je ravnomjeran. Kad ga umetnem u cilindar, čini se kako OK brtvi, tj. trebam ga gurat ne bi li ga potisnuo do kraja.
DSC03287-medium.JPG
Ovo je slika istog klipa iz druge pozicije.
DSC03291-medium.JPG
A ovo je slika opruge kraj ravnala za dojam mjere, znači ima oko 22-23cm. Ne znam u kakvom je stanju opruga jer kao i kod klipa, ovo je prva opruga zračne puške koju vidim, tako da ne znam treba li mi nova, reparacija ove ili je i ova OK.
DSC03286-medium.JPG
Koliko sam shvatio, ta puška je stara najmanje 40-45 godina, i čini mi se da nikada nije otvarana niti popravljana/podmazivana!
Inače, puška mi treba za pucanje u metu na 10m, i za ništa drugo. Cijev je ravna, lijepo se drži i lijepo grupiram pogotke, ali 20cm prenisko :(

Ako netko ima neki savjet, ideju ili mi može pomoći sa procjenom stanja ključnih dijelova na slikama, bio bi mu zahvalan.

trax
Civil
Civil

Re: Slavia 620 - popravak

Post by trax » 17 Feb 2010, 03:14

klik wrote:Brtvu na cijevi treba svakako zamijeniti.
Mislim da će odgovarati od Slavije 631 može se kupiti u Lovcu.
Ukoliko ne ili ćeš je napraviti ili kupiti neki sličan gumeni o-ring i zalijepiti na to mjesto
potraži u trgovinama sa vodomaterijalom.
Najprije puno hvala na brzom odgovoru i kvalitetnim savjetima.
Prošao sam cijelu Rijeku, nitko to ne drži. Ako netko iz Rijeke ovo čita, možda me može savjetovat. Bio sam na Viškovu u VTC-u, u prizemlju Korza, a onaj lovački dućan kraj pravoslavne crkve se zatvorio. Još ću sutra pogledat u neki kraj građevinske škole.
klik wrote: Brtva na klipu je oštećena od nekog stranog predmeta koji je upao u cilindar no mislim da će još
raditi neko vrijeme ako je uspiješ oživiti.
Prvo pitanje je kada guraš klip kroz cilindar stvara li se taj otpor kada prstom začepiš rupicu na
kraju cilindra? Onu kroz koju izlazi zrak u cijev. Ukoliko ima otpora kada ta rupica nije zatvorena onda
se brtva na klipu skorila obzirom da je kožna i stvara otpor na putu do kraja.
Ovo se jednostavno riješi tako da se vrh klipa sa brtvom potopi u rijetko ulje npr. za šivaće strojeve ili sl.
Ostavi tako jedan dan. Nakon par sati je malo izmasiraj i ponovo potopi.
Brtva će se napiti ulja i omekšati tada ponovo sastavi pušku i znat ćeš treba li je zamijeniti ili ne.
OK, kožna brtva na cilindru je prošla tvoj test. Kad začepim onu rupicu, i guram cilindar, nigdje ne pušta zrak i stvara se pritisak, a kad je otvorena rupica, kad guram klip, ide relativno lako, recimo treba sila od jedno pola kile da lagano klizi.
klik wrote: Za početak možeš isto tako brtvu na cijevi natopiti uljem da nabrekne. Nakon što sastaviš pušku
znat ćeš trebaš li je zamijeniti ili ne, mada je ona ključna stvar u cijelome sistemu.
Ne brtvi li ona ne pomaže ni novi feder ni brtva na klipu.

Pozdrav
Vrag mi na kraju nije dao mira i ja sam si sam izradio brtvicu od gume za špinu. Šmirglao sam i rezao, i na kraju je dobio gotovo savršenu. Kad upuhujem zrak punim plućima na kraj cijevi, nigdje ne pušta i zadovoljan sam kako je to ispalo, ali kad sam probao pucati, isti efekt, možda ipak malo bolje ali nedovoljno dobro. Pa sam oprugu objesio na škrip i objesio oko 15kg težinu na drugi kraj. Probat ću tako držati jedan dan pa ću vidjet ako se opruga malo rastegnula. Ako to ne uspije, probat ću dati nekome da mi izradi jednu takvu ali ipak malo jaču. Ili bi možda odgovarala od Slavie 631? Ako netko zna u Rijeci gdje bi se opruga dala izraditi ili kupiti, bio bi zahvalan na informaciji.

Hvala Klik još jednom.
Pozdrav.

trax
Civil
Civil

Re: Slavia 620 - popravak

Post by trax » 18 Feb 2010, 02:12

Promjer je 18mm, jeli to isto kao kod Slavie 631? Mislim da bi mogla i 19mm ući u klip, ali ne i 20mm. Duljina je 22.4cm, mogla bi i duža jer je to možda 1.5-2 cm više od duljine opruge kada se sastavi cilindar, tj. skupi se samo 2 cm i vrlo lako ju je rukom stisnuti dok se ne zavida onaj zadnji dio na cilindar.
Ili ako znaš nekog tko bi mi mogao napraviti takvu oprugu, ili ima negdje u ormaru a da je dobra, dobro bi mi došla. Koliko uopće košta takva nova opruga?
Hvala i pozdrav.

Post Reply