Crvena zastava popravak
Moderator: karabalic
Re: Crvena zastava popravak
@zdebat napiši ovdje kada te mogu nazvat,tak da ne zivkam bez veze i ne smetam
Javim se ja tebi. Sada imam toliko posla da ne mogu planirati vrijeme, narednih mjesec dana radim bez prekida.
Pozdrav svima
novi sam na ovoj stranici pa me zanima možete li mi pomoći
jučer sam dobio pušku crvena zastava naravno u dijelovima pa sam počeo sastavljanje i za sada mi dobro ide
nego zanima me da li mi možete pomoći
fali mi jedan dio kao na drugoj stranici na prvoj slici što je HIGHROLLER postavio
to je onaj cilindrasti dio sa povećanim završetkom. pošto imam kuma tokara nije mi problem izraditi taj dio ali su problem dimenzije i materijal od kojeg je izrađeno. pa ako mi netko moža poslati dimenzije bio bih jako zahvalan
novi sam na ovoj stranici pa me zanima možete li mi pomoći
jučer sam dobio pušku crvena zastava naravno u dijelovima pa sam počeo sastavljanje i za sada mi dobro ide
nego zanima me da li mi možete pomoći
fali mi jedan dio kao na drugoj stranici na prvoj slici što je HIGHROLLER postavio
to je onaj cilindrasti dio sa povećanim završetkom. pošto imam kuma tokara nije mi problem izraditi taj dio ali su problem dimenzije i materijal od kojeg je izrađeno. pa ako mi netko moža poslati dimenzije bio bih jako zahvalan
Privitak:
PICT0406.JPG
PICT0406.JPG [ 130.69 | ]
napomena to je onaj dio kroz koji prolazi zatezač zračnog klipa kada kači za cilindar
Evo ti dimenzije, mislim da je to neki najobičniji nelegirani čelik
Ova dimenzija debelog dijela što se ne vidi dobro je 16.5mm dužina, a taj debeli dio je širok 22.4mm, tj koliko i unutrašnost sanduka zračnice.
Kroz cijelu dužinu nosača federa ide rupa širine 9mm, i u nju ulazi onaj zadnji tanki i dugački dio klipa z.p. čiji je kraj kao zarezan.
Važna stavka je ova rupa na debelom dijelu promjera 5 mm koja je otprilike na polovici, rupa je samo na jednoj strani i ona služi da se u nju stavi (kod postavljanja federa) mali kao šarafić koji drži nosač federa da ne izleti iz sanduka i bez toga je montiranje federa skoro pa nemoguće,
te se onda stavlja onaj zadnji crni brunirani dio sa dvjema rupama za zatike i okidač.
Ova dimenzija debelog dijela što se ne vidi dobro je 16.5mm dužina, a taj debeli dio je širok 22.4mm, tj koliko i unutrašnost sanduka zračnice.
Kroz cijelu dužinu nosača federa ide rupa širine 9mm, i u nju ulazi onaj zadnji tanki i dugački dio klipa z.p. čiji je kraj kao zarezan.
Važna stavka je ova rupa na debelom dijelu promjera 5 mm koja je otprilike na polovici, rupa je samo na jednoj strani i ona služi da se u nju stavi (kod postavljanja federa) mali kao šarafić koji drži nosač federa da ne izleti iz sanduka i bez toga je montiranje federa skoro pa nemoguće,
te se onda stavlja onaj zadnji crni brunirani dio sa dvjema rupama za zatike i okidač.
Je li možda znaš kolika je dužina opruge u originalnoim stanju, imam dvije jedna je 36 a druga 39 cm, obje imaju po 60 namotaja,zdebat wrote:Mjerio sam opruge i čini mi se da je tvoja dovoljno dobra. Znači neka je caka negdje drugdje u pušci.
a pretpostavljam da je sigurno originalna dužina veća od 40 cm, a li neznam točno koliko, mislio sam nove opruge nabavit da osposobim puške.
@Mike Torello
Pričao si za one "O ringove", tj. koža na spoju/ležištu cijevi, kako se to mijenja (ako si mijenjao) ?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

sa nečim šiljastim (šilo recimo) očistiš ostatke van, novi komad (gumeni) sam nagurao koliko sam uspio, i onda kad sam prvi put zaklopio pusku sam ga zacvikao, pa sam ga iscupao van i krenuo staviti kozni... nije isao pa sam ga smocio sa WD40 da omeksa i onda pazljivo natiskao u utor, kad sam se uvjerio da je sjeo do kraja, visak sam odrezao i sad je tip-topgun_hater wrote:@Mike Torello
Pričao si za one "O ringove", tj. koža na spoju/ležištu cijevi, kako se to mijenja (ako si mijenjao) ?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Taj kožni o-ring si kupio il si ga napravio ?
Ovo što si smočio sa wd40 je dobro, pravilo je da se ti kožni dijelovi namaču u ulju po dan da ga upiju i da se onda lakše manipulira s njima.
Trenutno sam u procesu postavljanja novih brtvi na klipu, slike i opis slijede kad bude sve gotovo
Ovo što si smočio sa wd40 je dobro, pravilo je da se ti kožni dijelovi namaču u ulju po dan da ga upiju i da se onda lakše manipulira s njima.
Trenutno sam u procesu postavljanja novih brtvi na klipu, slike i opis slijede kad bude sve gotovo
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

dobio sam ga od Istra_Champion-a, no moze se i napraviti ako imas materijal i alat, nije "sveto pismo", mogao bi ti ga napraviti svaki kožar/remenar koji ima probijače odgovarajućeg promjera...
Od idućeg tjedna stojim na raspolaganju što se pušaka tiče. Priložit ću nacrt vodilice opruge i opruge.
Mike je na početku spominjao obnovu kožne brtve i to da se ona može kupiti kao brtva za pumpu za zrak, s time da ima dvije veličine, manja i veća, a nama treba manja.
Ja sam brtve nabavio na Hrelić-sajmu po 5 kuna komad od 2 različita lika, znači ima ih,
samo treba gleda jednu važnu stavku, a to je da promjer brtve nije veći od 22 mm, jer sam takvu nabavio, ali i neke od 24,25mm koje jednostavno ne mogu uć u sanduk zračne puške tj i ako uđu potrgaju se i presavinu, tako da obratite pozornost na to.
Visina brtve je oko 10mm, u sredini se napravi ili proširi rupa na 6mm, jer toliko je širok navoj na klipu na koji se sve to postavlja.
Moguće je i da sami izradite te brtve za bilokoju pušku,al o tome ćemo drugi dan.
Unutrašnjost brtvi treba bit oko 18mm široka, jer toliko je širina metalnog prstena koji dođe na kožnu brtvu i nosi na sebi još jedan komad kože debljine oko 3-4 mm,
a na to onda dolazi gore matica koju nije jednostavno skinut bez odgovarajućeg alata zbog karakteristična 2 zareza sa strane, naravno niti zavrnut.
Ovu malu okruglu kožu sam izradio od komada oko 3-4mm debelog remena koju sam otporilike na dimenzije izrezao sa skalpelom, probušio rupu pa onda to sve na jedan šaraf pa u bušilicu i vrti. sa turpijom dok nije postalo okruglo (ko neki tokarski stroj), a ne "ćoškasto" kak je bilo od rezova skalpelom.Promjer mora bit oko 14mm.
Ove kožne brtve se prije upotrebe tj. postavljanja na klip moraju namakat po jedan dan u nekom ulju, ja sam koristio silikonsko, od namakanja se smekšaju i malo nabubre
Ja sam brtve nabavio na Hrelić-sajmu po 5 kuna komad od 2 različita lika, znači ima ih,
samo treba gleda jednu važnu stavku, a to je da promjer brtve nije veći od 22 mm, jer sam takvu nabavio, ali i neke od 24,25mm koje jednostavno ne mogu uć u sanduk zračne puške tj i ako uđu potrgaju se i presavinu, tako da obratite pozornost na to.
Visina brtve je oko 10mm, u sredini se napravi ili proširi rupa na 6mm, jer toliko je širok navoj na klipu na koji se sve to postavlja.
Moguće je i da sami izradite te brtve za bilokoju pušku,al o tome ćemo drugi dan.
Unutrašnjost brtvi treba bit oko 18mm široka, jer toliko je širina metalnog prstena koji dođe na kožnu brtvu i nosi na sebi još jedan komad kože debljine oko 3-4 mm,
a na to onda dolazi gore matica koju nije jednostavno skinut bez odgovarajućeg alata zbog karakteristična 2 zareza sa strane, naravno niti zavrnut.
Ovu malu okruglu kožu sam izradio od komada oko 3-4mm debelog remena koju sam otporilike na dimenzije izrezao sa skalpelom, probušio rupu pa onda to sve na jedan šaraf pa u bušilicu i vrti. sa turpijom dok nije postalo okruglo (ko neki tokarski stroj), a ne "ćoškasto" kak je bilo od rezova skalpelom.Promjer mora bit oko 14mm.
Ove kožne brtve se prije upotrebe tj. postavljanja na klip moraju namakat po jedan dan u nekom ulju, ja sam koristio silikonsko, od namakanja se smekšaju i malo nabubre
Dvije fotke, prva su nove brtve desno u usporedbi sa starima na lijevo,
a druga kako to sve izgleda namočeno u ulje i namontirano na klip
a druga kako to sve izgleda namočeno u ulje i namontirano na klip
S time sam se isto pozabavio,Mike_Torello wrote:dobio sam ga od Istra_Champion-a, no moze se i napraviti ako imas materijal i alat, nije "sveto pismo", mogao bi ti ga napraviti svaki kožar/remenar koji ima probijače odgovarajućeg promjera...
netreba srećom završit kožarsko-remenarski fakultet za to,
dimenzije te brtve cijevi su 10x7mm (vanjski i unutarnji promjer), a debljina recimo 2-3mm
uzeo sam komad kože debeo 3mm, budući da nemam probijače primjenio sam malo drugačiji sistem,
izrezao na ugrubo kožu sa skalpelom na 11-12 mm ukrug, a za unutarnju rupu probušio jednu malu da je otprilike na centru, i proširio je, i na kraju opet sve je išlo na bušilicu gdje je sa turpijom dorađeno da je okruglo i na 10mm promjera, tj. da može ugrubo uć oko ležišta cijevi.
Sjetio sam se da u nedostatku probijača možete za manje rupe koristiti pištoljske čahure, pogledajte kolika vam rupa treba, izmjerite unutrašnji promjer čahure i zakucajte ju čekićem na željeni komad kože i predviđeno mjesto,
ispod kože postavite nešto kao drvo ili plastiku jer ako je metalna podloga rubovi čahure će se svinut i deformirat pa će postat neupotrebljiva,
a razliku u veličini rupe možete sastrugat i proširit sa svrdlom ili nečim sličnim.
Brtva je stavljena u silikonsko ulje i sljedeći dan ugurana u predviđenu rupu, pomogao sam se malo sa čekićem a ono što je virilo sam sa skalpelom ostrugao i sad izgleda kao sa fotke.
tu gdje si stavljao siliko bolje to izvadi i kupi si gumicu bolje brtvi 100%
"Kolekcionarstvo je nešto besplatno što te skupo košta. "
E jbga, sad je kasno, kad sam si već izvadio silikon iz cica da ga stavim u zračnicu...
pozdrav svima. novi sam ovdje na forumu. naletio sam na topic guglajuci o zamjeni brtve na klipu za zracnicu m-56.
pokusavam sam izraditi nove brtve, ali ne mogu skinuti ovu maticu s dva cudna zareza. imam i pravi alat, ali ona se pomjera samo par milimetara lijevo-desno; ne mogu je odvrnuti do kraja, jednostavno zaglavi na obje strane.
vanjska brtva je kozna, unutarnja gumena; nisu obje kozne dakle kao sto sam citao.
svaka pomoc je dobrodosla. hvala
ps. je li normalno da ova puska ne moze probiti plasticnu bocu (sa spicastim al dijabolama gadjano na 10m)? znam da je puska nejaka sa svojih 118m/s, ali mislim da je to dovoljno da se probusi obicna plasticna boca.
pokusavam sam izraditi nove brtve, ali ne mogu skinuti ovu maticu s dva cudna zareza. imam i pravi alat, ali ona se pomjera samo par milimetara lijevo-desno; ne mogu je odvrnuti do kraja, jednostavno zaglavi na obje strane.
vanjska brtva je kozna, unutarnja gumena; nisu obje kozne dakle kao sto sam citao.
svaka pomoc je dobrodosla. hvala
ps. je li normalno da ova puska ne moze probiti plasticnu bocu (sa spicastim al dijabolama gadjano na 10m)? znam da je puska nejaka sa svojih 118m/s, ali mislim da je to dovoljno da se probusi obicna plasticna boca.
Jesi li siguran da tvoja puška ima 118m/s?
Vijak ti je zakirnan i zasigurno zato se ne može otpustiti.
Kako si otvorio pušku ako nisi odvinuo prednji vijak?
Malo off;
Ako se netko tko ovo čita (a kome sam posudio zadnjih 5 kompleta brtvi i federa) prepozna, molim da mi se javi i najljubaznije molim da mi refundira isto ako je nabavio.
Vijak ti je zakirnan i zasigurno zato se ne može otpustiti.
Kako si otvorio pušku ako nisi odvinuo prednji vijak?
Malo off;
Ako se netko tko ovo čita (a kome sam posudio zadnjih 5 kompleta brtvi i federa) prepozna, molim da mi se javi i najljubaznije molim da mi refundira isto ako je nabavio.
odvrnuo sam sve moguce vijke i rastavio pusku na sastavne dijelove.
trenutno drzim u ruci klip bas kako je prikazano na gun haterovoj fotografiji (ova s opaskom montirano na klip)
a ova puska bi trebala u ispravnom stanju imati 118m/s koliko je meni poznato; ne znam koliko moja ima u ovakvom stanju (nije koristena desetak godina). zato i radim "servis".
a s obzirom da nisam strucnjak, pitat cu i je li 118 m/s dovoljno za probiti plasticnu bocu i je li preporucljivo tretirati dijelove s wd40?
trenutno drzim u ruci klip bas kako je prikazano na gun haterovoj fotografiji (ova s opaskom montirano na klip)
a ova puska bi trebala u ispravnom stanju imati 118m/s koliko je meni poznato; ne znam koliko moja ima u ovakvom stanju (nije koristena desetak godina). zato i radim "servis".
a s obzirom da nisam strucnjak, pitat cu i je li 118 m/s dovoljno za probiti plasticnu bocu i je li preporucljivo tretirati dijelove s wd40?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Mislim da 118m/s nije dovoljno za probiti bocu, prvenstveno radi elasticnosti boce, bez obzira na siljaste diabole, dijelove je bolje tretirati sa grafitnom masti, WD40 ispari i ostane vrlo malo maziva... ako primjetis da se svuda spominje HEAVY TAR kod reparature zracnica, a grafitna mast je IMHO nesto najblize tome sto se kod nas moze lako pronaci, mozda i ima nesto bolje ali moram priznati da ja neznam za to...