Proslijedi

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Armalite Kid
Banned

Re: Proslijedi

Post by Armalite Kid » 08 Mar 2010, 19:12

nobile157 wrote:Jesi ti uopće pročitao članak??

Pješački.. letila 20 metara, auto se zaustavio nakon 40 m.. višestruko kažnjavan.

Je li treba još nešto?
Jesi ti pročitao ovo ?

"Marko Leko, sin poduzetnika, više puta kažnjavan zbog prekršaja u prometu tada 21 god..."

"Kao olakotna okolnost uzeto mu je to što je mlad, (iako se to računa samo do 21 god.), te da mu je to prvi put.(Znači li to da svi mladi vozači imaju pravo jedanput, prvi put , nekažnjeno nekome oduzeti život?)."

Kaj je sad na kraju,
jel bio već kažnjavan ( s naglaskom na kažnjavan jer platiti kaznu za pojas nije kažnjavanje nego prekršaj)
u prometu ili nije ?
Pismo je nedorečeno
magisches schwein

kazamat
Razvodnik
Razvodnik

Post by kazamat » 08 Mar 2010, 19:45

Ne vidim sta je ovdje nedoreceno!? Lijepo pise da je visestruko prekrsajno kaznjavan, dok mu je ovo prva kaznena presuda.
Tvoju izjavu "jer platiti kaznu za pojas nije kažnjavanje nego prekršaj" ne razumijem.
Nevezivanje pojasa = prekrsaj
Kazna za nevezivanje pojasa = prekrsajna kazna iliti kaznjavanje

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 08 Mar 2010, 23:22

Armalite Kid wrote: Kaj je sad na kraju,
jel bio već kažnjavan ( s naglaskom na kažnjavan jer platiti kaznu za pojas nije kažnjavanje nego prekršaj)
u prometu ili nije ?
Pismo je nedorečeno
Nije pismo nedorečeno nego tebi treba sve nacrtati pa ti čak ni onda nije jasno.
Ili ne želiš da ti bude jasno?
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 09 Mar 2010, 19:01

kazamat wrote:Ne vidim sta je ovdje nedoreceno!? Lijepo pise da je visestruko prekrsajno kaznjavan, dok mu je ovo prva kaznena presuda.
Di to lijepo piše u pismu crno na bijelo da je "višestruko prekršajno kažnjavan" ?, koji oksimoron , piše samo da je "višestruko kažnjavan" što je potpuno drugačija stvar od ove što si ti naveo,
inače prekršaj i kažnjavanje nije isto, ako si počinio prekršaj onda valjda nisi počinio radnju za koju je predviđena kazna sa kaznenim zakonom, a platiti kaznu za pojas ili slične prekršaje nije nikakvo kažnjavanje,
inače vi svi ne bi mogli više nikad izvaditi potvrdu o nekažnjavanju.
Zna se što se misli kad se kaže da je netko kažnjavan ili kada to policija pita, to nema nikakve veze sa plaćanjem kazni za prometne prekršaje.

Uglavnom iz pisma tj. iz tvrdnje se može iščitati da je već više puta napravio neka teža kaznena djela u prometu za koja je kažnjavan (izazvao prometne nesreće sa smrtnim ishodom),
pa se onda kasnije to demantira "da mu je to prvi put" znači ili je to njegovo prošlo "kažnjavanje" izmišljeno za potrebe dramatičnosti pisma ili je dotični počinio neke manje prekršaje u prometu koji su onda u pismu svrstani pod nekakvo kažnjavanje i dokazivanje kako je dotični notorni kriminalac.

A mogli su naravno ispravno napisati i da je prije tragičnog događaja dotični "počinio nekoliko prekršaja u prometu" ali naravno to ne bi dalo takvu težinu i dramatičnost pismu kao sadašnji izbor riječi.

Problem je u Hrvatskoj da se zakoni i pravna država u narodu tradicionalno uopće ne poznaje zbog razno raznih razloga, tako da svatko tumači ono što je pročitao na svoj način, tj. govori ono što je on shvatio što bi trebalo da znači,
to se recimo često puta viđa na ovome forumu, a zato se valjda u konačnici zakoni i manjkavo provode jer i oni koji bi ih trebali provoditi razmišljaju na ovakav isti način.
magisches schwein

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 09 Mar 2010, 20:10

Kazne se izriču i za prekršaje i za kaznena djela. Razlika između prekršaja i kaznenog djela je u težini djela, prekršaj je lakša a kazneno djelo teža povreda prava. No, prekršaji mogu prijeći u kaznena djela.
Naravno da PREKRŠAJ i KAŽNJAVANJE nisu isto - prekršaj POČINIŠ, a onda budeš za to KAŽNJEN.

Ako je netko više puta prekršajno kažnjavan za prometne prekršaje (a u prometne prekršaje spada vožnja pod utjecajem alkohola ili droga, prekoračenje brzine, oduzimanje prednosti prolaza, prolazak kroz crveno svjetlo - naveo sam samo nekoliko prekršaja koji UGROŽAVAJU sudionike u prometu), onda ne znači da nije vezao pojas. To nije jedini prekršaj u prometu.

Ti možeš iščitavati što god hoćeš, ali po tebi je taj klipan trebao ubiti valjda desetoro ljudi da bi ga se kaznilo??

Ako netko počini dvadeset prekršaja u prometu, samo je pitanje vremena kada će nekoga i ubiti u prometu, što se u ovom slučaju i dogodilo. A da ga se odmah oštro kaznilo, vjerojatno to više ne bi ponovio.

Po tebi je to u redu ubiti nekoga na pješačkom prijelazu?

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 10 Mar 2010, 02:46

Naravno da nije, samo kažem da to treba gledat sa pravne strane i rabiti pravu terminologiju, a ne izmišljati još veću težinu djela, naravno kod ovakvih teških stvari treba dublje sagledat priču i sa druge strane, a ne samo na osnovi pisma pa tek onda donijet presudu da je netko prometni kriminalac i da ga odma treba isto ubit, kako se često ljudi vole razbacivat sa onime "što bi oni napravili da mogu ili da im se to dogodi", moš mislit.

Sa subjektivne strane pak, da je gazitelj djevojke bio ministrant vođa crkvenog zbora i milosrdni samaritanac koji je tek dobio auto i prvi put ga je vozio pa mu se dogodilo sranje, opet bi roditelji djevojke razmišljali kako da mu dođu glave i da dobije i 30 godina zatvora naravno ni to ih ne bi zadovoljilo i vratilo im kćer.

Slažem se da su takvi slučajevi objektivni- nisu i da se objektivno provode je daleko od toga, često ekipa za takve stvari dobiva mizerne kazne, čak i kad su prije toga imali ne samo gro prekršaja nego i kaznenih djela (bio je neki smrdljivi cigan
prije par godina koji je prije nego što je pregazio neku curicu ili više njih izazvao prometnu nesreću sa nekoliko mrtvih, i još hrpu sranja u prometu, naravno sve bez vozačke dozvole, nešto kao Radimir Čačić i onda je na kraju lik dobio tipa 1-2 godine zatvora)
magisches schwein

UrsaMajor
Banned

Post by UrsaMajor » 10 Mar 2010, 09:57

Armalite Kid wrote:inače prekršaj i kažnjavanje nije isto, ako si počinio prekršaj onda valjda nisi počinio radnju za koju je predviđena kazna sa kaznenim zakonom
I prekršaji i kazne su određene Kaznenim Zakonom Republike Hrvatske.
Razlika je u težini dijela, za koje se podiže prekršajna ili kaznena prijava.
Prekršajna prijava se može podići zbog dijela za koje je propisana kazna od (nekog novčanog iznosa kojeg sam zaboravio), do 9 mjeseci zatvora.
Barem je tako bilo dok sam ja prespavao predavanje o zakonima i ovlastima.

Inače, prekršaji i kazne u prometu se temelje na svavim drugom zakonu koj se zove Zakon o sigurnosti prometa na cestama.
Za kršenje Zakona o sigurnosti prometa na cestama može biti propisan i prekršaj i kaznena prijava, ovisno o težini počinjenog dijela.
nobile157 wrote:Ako je netko više puta prekršajno kažnjavan za prometne prekršaje (a u prometne prekršaje spada vožnja pod utjecajem alkohola ili droga, prekoračenje brzine, oduzimanje prednosti prolaza, prolazak kroz crveno svjetlo - naveo sam samo nekoliko prekršaja koji UGROŽAVAJU sudionike u prometu), onda ne znači da nije vezao pojas.
Sve nabrojano su prekršaji osim podcrtanoga.
Pošto zloporaba opojnih droga ulazi u Kazneni Zakon Republike Hrvatske, za čin vožnje pod utijecajem opojnih droga bi došla prekršajna prijava iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a to je za "vožnju pod utjecajem droga" + kaznena prijava iz KZRH za "zloporabu opojnih droga" ...

Naime, članak je donekle nedorečen, jer ne kazuje puno toga o prethodnoj prekršajnoj ili kaznenoj povijesti dotičnoga, no to što je učinio, način na koj se izvukao i kazna koju je dobio, je da se svaki roditelj zgrozi.

Zašto ne, svaki tatin sin ima makar jednom pravo ubiti nekoga.
Ako se radi o sinu poznatog odvijetnika ili političara, onda može i dvije djevojke na pješačkom prijelazu, i biti nagrađen školovanjem u Austriji...

Nije samo problem jadnih zakona u hrvatskoj, već i to što za dio društva i taj jadan zakon kakav je, ne vrijedi...

lp

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 10 Mar 2010, 10:45

UrsaMajor wrote:
nobile157 wrote:Ako je netko više puta prekršajno kažnjavan za prometne prekršaje (a u prometne prekršaje spada vožnja pod utjecajem alkohola ili droga, prekoračenje brzine, oduzimanje prednosti prolaza, prolazak kroz crveno svjetlo - naveo sam samo nekoliko prekršaja koji UGROŽAVAJU sudionike u prometu), onda ne znači da nije vezao pojas.
Sve nabrojano su prekršaji osim podcrtanoga.
Pošto zloporaba opojnih droga ulazi u Kazneni Zakon Republike Hrvatske, za čin vožnje pod utijecajem opojnih droga bi došla prekršajna prijava iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a to je za "vožnju pod utjecajem droga" + kaznena prijava iz KZRH za "zloporabu opojnih droga" ...
Samo mala opaska. Vožnja pod utjecajem alkohola ili opojnih droga se kažnjava samo kao prekršaj po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a ne i po Kaznenom zakonu. Inače članak 173. KZ-a ti kaže nešto sasvim drugo.

Zlouporaba opojnih droga
Članak 173.
(1) Tko neovlašteno posjeduje tvari ili pripravke koji su propisom proglašeni opojnim drogama,
kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.
(2) Tko neovlašteno proizvodi, prerađuje, prodaje ili nudi na prodaju, ili radi prodaje kupuje, drži ili prenosi, ili posreduje u prodaji ili kupnji, ili na drugi način neovlašteno stavlja u promet tvari ili pripravke koji su propisom proglašeni opojnim drogama,
kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina, ili kaznom dugotrajnog zatvora.
(3) Ako je kazneno djelo iz stavka 2. ovoga članka počinilo više osoba koje su se udružile radi činjenja tih djela, ili je počinitelj toga kaznenog djela organizirao mrežu preprodavatelja ili posrednika,
počinitelj će se kazniti kaznom zatvora najmanje tri godine, ili kaznom dugotrajnog zatvora.
(4) Tko neovlašteno pravi, nabavlja, posjeduje ili daje na uporabu opremu, materijal ili tvari za koje zna da su namijenjene za proizvodnju opojnih droga,
kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.
(5) Tko navodi drugoga na trošenje opojne droge, ili mu dade opojnu drogu da je troši on ili druga osoba, ili stavi na raspolaganje prostorije radi trošenja opojne droge, ili na drugi način omogući drugome trošenje opojne droge,
kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.
(6) Ako je kazneno djelo iz stavka 5. ovoga članka počinjeno prema djetetu, maloljetnoj, duševno bolesnoj, privremeno duševno poremećenoj osobi, nedovoljno duševno razvijenoj osobi ili prema više osoba, ili je prouzročilo osobito teške posljedice,
počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.
(7) Opojne droge i sredstva za njihovo pripravljanje oduzet će se.
(8) Počinitelja kaznenog djela iz stavka 1., 2., 3., 4. i 5. ovoga članka koji je dragovoljno bitno pridonio otkrivanju djela sud može osloboditi kazne.

Dakle, ne možeš po tom članku kazniti nekoga tko je pod utjecajem opojnih droga. Zato i postoji ta odredba u ZOSPC-u.

PS
Moje mišljenje je da, bez obzira bio netko "tatin" sin ili "smrdljivi cigan" (kako je naveo Armalite), ako prouzroči prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama, bilo prvi ili n-ti put, nikako ne treba biti kažnjen uvjetno, nego samo kaznom bezuvjetnog zatvora.

Znam da nije nikakva zadovoljština roditeljima i obitelji poginule osobe, ali barem ne bi gledali kako se takav lik bezbrižno šeće po gradu.

UrsaMajor
Banned

Post by UrsaMajor » 10 Mar 2010, 12:53

Tommy :A20:
Ako si u ovom primjeru recimo ti uhvaćen da voziš pod utjecajem opojnih droga, kao što inaće voziš.... :mrgreen:
Dobivaš prekršajnu prijavu zbog kršenja zakona o ZOSPC i kaznenu prijavu za zloporabu opojnih droga, jer zloporaba opojnih droga spada pod KZRH...
žišku :A20: :mrgreen:
Tommy wrote:PS
Moje mišljenje je da, bez obzira bio netko "tatin" sin ili "smrdljivi cigan" (kako je naveo Armalite), ako prouzroči prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama, bilo prvi ili n-ti put, nikako ne treba biti kažnjen uvjetno, nego samo kaznom bezuvjetnog zatvora.
Opet sve ovisi o okolnostima pod kojim se nesreća dogodila.
U pravilu se prometna nesreća sa smrtnim poslijedicama ne smatra ubojstvom sa predumišljajem, jer svrha prometala nije da ubija već prevozi.
No naravno, treba detaljno istražiti poleđinu, povijest i okolnosti zbog kojih se takva nesreća dogodila, jer ako se dogodila radi nečijeg nemara, vožnje u alkoholiziranom stanju, vožnje pod utijecajem opojnih droga ili vožnjom bez vozačke dozvole, to bih ja tek smatrao elementima za ubojstvo s predumišljajem, jer u dotičnim situacijama nisi bio u stanju kontrolirati svoje postupke ili kompetentno upravljati motornim vozilom.

Recimo, jedan od primjera kako piješaci pridonose nezgodama je današnji dan.
Većina prometnica je prekrivena snjegom, a meni znaju pješaci svejedno izletjeti na cestu izvan zebre, bez gledanja, na 5 metara od auta, misleći kako ja mogu zakočiti kad je snjeg jednako kao i kad je ljeto.
Bez obzira na zimske gume ili prilagođavanju uvijetima na cesti...
Da o junacima koji nasred brzih prometnica poput Slavonske ili Ljubljanske prelaze u noći na crveno ili pretrčavaju autoput, da i ne pričam.

Ovaj slučaj s početka topica, nije isti.
To je najbolji primjer kako zakon za jedne vrijedi a za druge ne.
Zato je ovo primjer nad kojim će se svaki normalan čovjek, a pogotovo roditelj zgroziti.

lp

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 10 Mar 2010, 13:12

UrsaMajor wrote:Tommy :A20: Ako si u ovom primjeru recimo ti uhvaćen da voziš pod utjecajem opojnih droga, kao što inaće voziš.... :mrgreen:
Dobivaš prekršajnu prijavu zbog kršenja zakona o ZOSPC i kaznenu prijavu za zloporabu opojnih droga, jer zloporaba opojnih droga spada pod KZRH...
žišku :A20: :mrgreen:
Žimku, al to tako ne bi bilo. Kaznenu prijavu možeš dobiti samo ako nešto nađu kod tebe ili dilaš ili omogućiš nekom uživanje opojnih droga, a ne i ako si to nešto već konzumirao. A ako si konzumirao i vozio onda dobiješ prekršajnu i to po ZOSPC-u, što sam već i rekao.

A ovo ostalo se odnosi na primjer kao ovaj, što nisam naveo. Sorry. :oops:

UrsaMajor
Banned

Post by UrsaMajor » 10 Mar 2010, 15:13

huh, možda sam zbilja i prespavao dio zakona i ovlasti na predavanju... :A19:

No manje važno, svakako me ispravite ako griješim... :A20:

Hvala Tommy... :A25:

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 10 Mar 2010, 15:27

Nema na čemu. :A25:

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 10 Mar 2010, 15:34

UrsaMajor wrote:huh, možda sam zbilja i prespavao dio zakona i ovlasti na predavanju... :A19:
No manje važno, svakako me ispravite ako griješim... :A20:
Hvala Tommy... :A25:
Prespavao si puno toga...

Prekršaji nisu propisani kaznenim nego Prekršajnim zakonom.
Najveća kazna zatvora po Prekršajnom zakonu je 90 dana a ne 9 mjeseci...

Bolje da te dalje ne ispravljam, kod mene ne bi prošao na ispitu.

Jedan savjet: nemoj davati krive podatke, ljudi ovo čitaju. Neki uzimaju zdravo za gotovo da oni koji nešto pišu nešto o tome i znaju.

UrsaMajor
Banned

Post by UrsaMajor » 10 Mar 2010, 22:18

nobile157 wrote:Bolje da te dalje ne ispravljam, kod mene ne bi prošao na ispitu.
Bolje da neznaš kako je predavanje izgledalo... :A20:
Za prekršajni zakon sam svjestan samo sam lupio glupost u postu.
Prekršajem se povrjeđuje javni poredak, društvena disciplina ili druge društvene vrijednosti koje nisu zaštićene Kaznenim zakonom i drugim zakonima u kojima su propisana kaznena djela.
nobile157 wrote:Jedan savjet: nemoj davati krive podatke, ljudi ovo čitaju. Neki uzimaju zdravo za gotovo da oni koji nešto pišu nešto o tome i znaju.
Da neki ljudi ovaj forum čitaju da se informiraju, neke stvari bi bile bitno drugačije... :A20:

lp

Armalite Kid
Banned

Post by Armalite Kid » 10 Mar 2010, 23:59

Dobro je da se razvila rasprava, jer do prije par dana je prekršaj i kazna bilo po nekima isto.

Ljudi shvaćaju nepravdu i to ih svakodnevno pogađa, ali ako će netko pokušat ispravit ili tumačit nepravdu a ni sam ne zna zakone opet će na kraju ispast da pravna država ne funkcionira i opet će narod bit, kakvog li čuda, nezadovoljan time.
Ne zaboravite da se sve regrutira iz naroda, tako da je to začarani krug
magisches schwein

UrsaMajor
Banned

Post by UrsaMajor » 11 Mar 2010, 10:13

Dakle tvoja ponta u konačnici je? :roll:

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 11 Mar 2010, 12:01

Neki ljudi čitaju ono što je ovdje napisano jer očekuju kompetentne odgovore. Ovdje je izgovorena i napisana hrpa gluposti, ali se na takvo što uvijek reagiralo i to ispravljalo te objašnjavalo što je krivo a što pravo, a dok sam ja ovdje, tako će i ostati.

kazamat
Razvodnik
Razvodnik

Post by kazamat » 12 Mar 2010, 19:04

Armalite Kid wrote:Dobro je da se razvila rasprava, jer do prije par dana je prekršaj i kazna bilo po nekima isto.
Vjerujem da si ovdje mislio na sebe jer si ti tvrdio da je izraz prekrsajno kaznjavan oksimoron ?!
Ovdje je vec toliko gluposti napisano da ja to muka za citati i bilo bi najbolje izbrisati cijelu temu da se neuki ne nauce bedastoce :A18:

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 12 Mar 2010, 23:43

Ne, temu nećemo brisati, nego će troler i spamer dobiti trajni ban i time ćemo završiti ovu priču.

Post Reply