m48 tanđara 7,9 drveno zrno
m48 tanđara 7,9 drveno zrno
Čuo sam da su u jna bile neke zalihe 7,9mm metaka s drvenim zrnom ako ko može postavit sliku baš me zanima
i kako izgleda rastavljenja m48 slike može i shema
i kako izgleda rastavljenja m48 slike može i shema
Re: m48 tanđara 7,9 drveno zrno
mačuo sam za to da je bilo i da su ih koristili u domovinskom ratu jer nije bilo drugog
malo sam gledo ove fimove partizanske pa mi se dopao šarac pa ako mogu slike neke i rastavljen i shema čisto da vidim kako izgleda unutrašnjost i kako radi
malo sam gledo ove fimove partizanske pa mi se dopao šarac pa ako mogu slike neke i rastavljen i shema čisto da vidim kako izgleda unutrašnjost i kako radi
metak 7,9 mm sa drvenim zrnom je stari manevarski metak i nije se sigurno koristio kao bojevi jer se drveno zrno raspadne nakon islaska iz cijevi.
- istra champion
- Cinker - bojna

Korišten je za zastrašivanje protivnika
.
SCORE:287 COMPETITION/195MEDAL; 112 GOLD 57 SILVER 26 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
tamo neke davne godine 1979 služio sam JNA, mislim da su govorili da smo bili zadnja generacija koja je dužila šinjel i pušku M-48 (na mojoj je pisalo M-34-preduzeće-44), kad smo učili o pušci, rastavljanje i sastavljanje, pa rastavljanje i sastavljanje, pa opet rastavljanje i sastavljanje, i onda . . . . .. .Tomy wrote:metak 7,9 mm sa drvenim zrnom je stari manevarski metak i nije se sigurno koristio kao bojevi jer se drveno zrno raspadne nakon islaska iz cijevi.
a nakon mjesec dana zadužili smo i streljivo koje se zvalo otprilike - metak za školsku obuku vojnika za punjenje i pražnjenje vojničke puške 7,9 m/m i za punjenje redenika za puškomitraljez M- ? . .
taj je metak izgledao kao pravi; mesingana čahura a zrno drveno, dugačko do dna čahure i obojano nekom "bakrenom" bojom. kako sam dužio spomenutu pušku zadužio sam jednu kutiju od 15 komada metaka a oni koji su dužili "šarca" zadužili su cijeli sanduk jer je trebalo puniti redenike.
postojao je i školski metak, kad se učilo o municiji, koji je bio istog izgleda samo je imao aluminijsko zrno istog oblika, a manevarski metak je bio sa željeznom čahurom na vrhu stisnut u "zvezdu" koja se prilikom opaljenja otvarala, kao današnji start meci za ispaljivanje raketa.
Last edited by istra champion on 10 Dec 2010, 10:07, edited 1 time in total.
Reason: puškostrojnica (puškomitraljez) M-53
Reason: puškostrojnica (puškomitraljez) M-53
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm
Kolko se sjecam ko klinac sam rastavljao takve metke, mislim da je zrno imalo drvenu stijenku oko 1mm debelu, a iz nutra je bilo suplje tako da se moralo razletjeti nakon izlaska iz cijevi. Nesto kao kad patronu napunis samo sa barutom i papirom. I ako se dobro sjecam mislim da mi je stari govorio da su njima to u vojsci bili manevarski meci, a to je bilo negdje 60-tih.
Bas se sad i sjetih kako je pricao da dok su vodili te manevarske ratove i pucali jedni po drugima, cesto im je znalo i zafuckati iznad glava, valjda ak je zrno izradjeno iz kakve kvrge pa se ne rasipa i dobije ubrzanje.
Bas se sad i sjetih kako je pricao da dok su vodili te manevarske ratove i pucali jedni po drugima, cesto im je znalo i zafuckati iznad glava, valjda ak je zrno izradjeno iz kakve kvrge pa se ne rasipa i dobije ubrzanje.
Last edited by kazamat on 10 Dec 2010, 16:23, edited 1 time in total.
Imam ja negdje onu knjigu o pjesackom naoruzanju iz JNA i tamo imaju odlicno nacrtani presjeci oruzja.
A sto se drvenog zrna tice, da bilo ih je i drvenih a i plasticnih
Ja imam metak 7,62x39 sa plasticnim zrnom a imao sam negdje i skolske sto su kao pravi ali su punjeni plastikom i imaju rupe po sebi di se vidi ta plastika (crvena ili plava)
A sto se drvenog zrna tice, da bilo ih je i drvenih a i plasticnih
koje se sve verzije postojale tih metaka
školski svjetleći obični čorak rasprskavaajući ....
školski svjetleći obični čorak rasprskavaajući ....
Postoje obični sa lakšim i težim zrnom, snajperski, pancirno-zapaljivi, obilježavajući, manevarski, školski i tromblonski metak.
Također postoji tormentacijsa municija, ali se ona koristi samo kod prokušavanja cijevi u tvornici.
Također postoji tormentacijsa municija, ali se ona koristi samo kod prokušavanja cijevi u tvornici.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ne sjecam se gdje sam procitao da su "ukinuta" laka zrna a teska su postala univerzalna kakva danas znamo (osim tko u zalihama jos uvijek ima drugacije natpise na kutijama... ja imam jos 2-3 sa "teskim" zrnom, ali ne pamtim niti jednu sa "lakim" zrnom...Tomy wrote:Postoje obični sa lakšim i težim zrnom....
Također postoje oni sa kratkim zrnom sto ima aluminijski špic i isti takav samo sa olovnim špicom... imam ih negdje oba...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

1. Tromblonski metak
2. vjerojatno naopako okrenuto vježbovno zrno?
3. vježbovno zrno sa aluminijskim vrhom
4. vježbovno zrno sa olovnim vrhom
5. manevarski čelični
6. univerzalno zrno (rucno polirano) i mesingana čahura
7. snajpersko zrno
8. svjetleće zrno
9. pancirno (obilježavajuće???) zrno
10. univerzalno zrno??? i čelična čaura
11. nepoznati primjerak
na toj slici mi nedostaje još školski metak ispunjen plastičnom masom...
a na drugoj slici su jedan vojnički za usporedbu, 2 lovačka i 2 "lovačka"
2. vjerojatno naopako okrenuto vježbovno zrno?
3. vježbovno zrno sa aluminijskim vrhom
4. vježbovno zrno sa olovnim vrhom
5. manevarski čelični
6. univerzalno zrno (rucno polirano) i mesingana čahura
7. snajpersko zrno
8. svjetleće zrno
9. pancirno (obilježavajuće???) zrno
10. univerzalno zrno??? i čelična čaura
11. nepoznati primjerak
na toj slici mi nedostaje još školski metak ispunjen plastičnom masom...
a na drugoj slici su jedan vojnički za usporedbu, 2 lovačka i 2 "lovačka"
koje su ti oznake na onom zadnjem, nepoznatom?
ps
pod 9. ti je pancirni
ps
pod 9. ti je pancirni
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

za oznake neznam sada, nije mi bas pri ruci da idem pogledati...
za #9. znam da je pancirni, ali nisam siguran jeli pancirno-obiljezavajuci (svjetleći), jer prema nekim textovima upravo takav bi bio ovaj sto ima zeleni prsten... iako neki kazu da je taj prsten samo da stiti od vlage... jbg...
nevodno postoji pancirno streljivo sa čeličnim čahurama koje izgleda isto kao i ovo sto ja imam na slici pod brojem 10
za #9. znam da je pancirni, ali nisam siguran jeli pancirno-obiljezavajuci (svjetleći), jer prema nekim textovima upravo takav bi bio ovaj sto ima zeleni prsten... iako neki kazu da je taj prsten samo da stiti od vlage... jbg...
nevodno postoji pancirno streljivo sa čeličnim čahurama koje izgleda isto kao i ovo sto ja imam na slici pod brojem 10
Ne postoji pancirno obilježavajući metak 7,9 mm. Vjerojatno misliš na pancirno-zapaljivi, ali taj ima vrh označen crnom bojom i crvenom crtom.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ne ne, znam kakav je pancirno zapaljivi (crno crveni), na ovoj stranici sam pronasao takav opis...
http://www.conjay.com/Ammunition%20for% ... Mauser.htm
no zaboravili smo jos jedno jako vazno zrno za 7.9mm - EXPLOZIVNO!!! tvz. "B-Patrona"
http://www.conjay.com/Ammunition%20for% ... Mauser.htm
no zaboravili smo jos jedno jako vazno zrno za 7.9mm - EXPLOZIVNO!!! tvz. "B-Patrona"
Ja sam doduše mislio na municiju 7,9 proizvedenu u ex YU i koja je bila u upotrebi u JNA.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Ok, sve to stima, ali mislim da je ono pancirno zrno koje ja imam njemacke prozivodnje... no provjerit cu nekom prilikom, sad sam ljen! =)