pomagajte

Uradi sam, iskustva, savjeti, prijedlozi, slike vaših radova...
Post Reply
Knife_maniac
Satnik
Satnik

pomagajte

Post by Knife_maniac » 28 Aug 2008, 01:19

nekada davno kad jos nisam imao danasnju razinu vjestine sam radio "noz" od PAP-ovkine bajonete.
Naravno zasRao sam sve :A24:

Ima li tko kakvu ideju kako napraviti drsku ?
Ili da ju bacim.
Silovana bajoneta
Silovana bajoneta
PAP.jpg (11.72 KiB) Viewed 824 times

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Re: pomagajte

Post by Mr.Cabdriver » 28 Aug 2008, 09:16

Proširi zadnju rupu svrdlom od barem 10 mm, odnesi to kod nekog dobrog varioca (obavezno mu objasni šta hoćeš jer o tome ovosi način varenja, najbolje bi bilo da odeš kod nekoga koji ima TIG aparat za varenje da ti ne ostaje šljaka od klasične elektrode u varu) nek ti dovari komad metala od još cca 5 cm i imaš temelj za dršku. Poravnaj var lamelastom pločom za brusilicu da bude sve ravno bez grba kakve imaju varovi. Nek ti se nastala tvorevina hvata za dršku od prve rupe na bajoneti do n rupa koliko ćeš ih još napraviti. Budući da je to karbonski čelik, trebala bi izdržat jako zajebana naprezanja tako zavarena.

p.s. ovo je više samogradnja nego oprema pa sam to premjestio kam spada.
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam... :twisted: ::::....

stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Post by stari-nakovanj » 28 Aug 2008, 19:01

mislim da je cab sve rekao, samo bih ja nadodao da ovo sa varenjem je obrnuto. var ce ti biti najslabiji dio na drsci jer celik ima slabu zavarljivost bas zbog toga jer ima ugljika u sebi. cim vise legirnih elemenata to je slabije zavarljiv. tako da je odabir dobrog zavarivaca mozda najveci dio posla. ako ces sam variti koristi REL sa kromovim elektrodama, a ako ides zavarivacu...daj mu da sam odluci koju ce metodu koristiti.

a ako vec ides navarivati komad necega gore, slobodno spojis ove dve rupe sa fleksom ili pilom i nutra gurnes beskonacni navoj duljine drske, zavaris i na kraju drske samo stavis maticu

a ako ti se da kovati, vari po drsci (tj. ovom ficleku) bez dodatnog materijala tako da dobijes dosta mase od elektroda. onda u vatru i zlupaj to sa cekicem do zeljene debljine. prilikom kovanja ce ti se ugljik iz celika djelomicno premjestiti po varovima bez jasne granice i samim time nece biti zareznih djelovanja zbog razlike u strukturi. ali onda ide kaljenje i sve uz to, jer ce se noz sigurno otkaliti za vrijeme kovanja.

bez obzira na sve, mislim da je iznimno tesko dobiti ono sto bi bilo da je drska iz jednog komada.

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 28 Aug 2008, 23:26

stari-nakovanj wrote:daj mu da sam odluci koju ce metodu koristiti
Točno... ako ne znaš variti, nećeš naučiti na ovom primjeru. Najbolje otiđi nekome tko zna šta radi sa aparatom za varenje ako ti je stalo da nešto bude od te oštrice. Upravo sam jedva preživio flashback svog prvog vara!

zmenk
Skupnik
Skupnik

Post by zmenk » 30 Aug 2008, 02:26

stari-nakovanj wrote:mislim da je cab sve rekao, samo bih ja nadodao da ovo sa varenjem je obrnuto. var ce ti biti najslabiji dio na drsci jer celik ima slabu zavarljivost bas zbog toga jer ima ugljika u sebi. cim vise legirnih elemenata to je slabije zavarljiv. tako da je odabir dobrog zavarivaca mozda najveci dio posla. ako ces sam variti koristi REL sa kromovim elektrodama, a ako ides zavarivacu...daj mu da sam odluci koju ce metodu koristiti.
ja sma uvik mislia ako je dobro zavareno da nikad nepuca na varu eventualno kraj vara ali var nikad?!
..jebo EU..

Ako napravis pitu od govna - to je opet govno a ne pita!

zene su krive

Mr.Cabdriver
Dežurni Dušebrižnik
Dežurni Dušebrižnik

Post by Mr.Cabdriver » 30 Aug 2008, 08:37

zmenk wrote: ja sma uvik mislia ako je dobro zavareno da nikad nepuca na varu eventualno kraj vara ali var nikad?!
Ovisi koliki je grubijan onaj koji siluje var :twisted:

stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Post by stari-nakovanj » 30 Aug 2008, 09:59

zmenk wrote:
stari-nakovanj wrote:mislim da je cab sve rekao, samo bih ja nadodao da ovo sa varenjem je obrnuto. var ce ti biti najslabiji dio na drsci jer celik ima slabu zavarljivost bas zbog toga jer ima ugljika u sebi. cim vise legirnih elemenata to je slabije zavarljiv. tako da je odabir dobrog zavarivaca mozda najveci dio posla. ako ces sam variti koristi REL sa kromovim elektrodama, a ako ides zavarivacu...daj mu da sam odluci koju ce metodu koristiti.
ja sma uvik mislia ako je dobro zavareno da nikad nepuca na varu eventualno kraj vara ali var nikad?!
...dobro si mislio. najslabiji dio je uvijek granica izmedu vara i osnovnog materijala. medutim kad se kaze "var" na to se i misli pa nisam mislio da treba dodatno pojasnjavati.

zmenk
Skupnik
Skupnik

Post by zmenk » 30 Aug 2008, 14:02

my bad :A22:
..jebo EU..

zene su krive

stari-nakovanj
Desetnik
Desetnik

Post by stari-nakovanj » 30 Aug 2008, 15:30

zmenk wrote:my bad :A22:
ne kuzim, zasto to kazes?
pa ti si pito..ja odgovorio i to je to. nisam to shvatio kao napad, nemora ti biti "bad" :A25:

zmenk
Skupnik
Skupnik

Post by zmenk » 30 Aug 2008, 23:07

imam ja malo vise od 12 godina :A13:
nemoras me tjesit nego eto upa san ka padobranac sa pitanjem jer sam krivo skuzia pa da se povucen u miru :A13: :A13:

NHF :A25:
..jebo EU..

zene su krive

Post Reply