kakva je ovo površinska obrada oštrica?

Noževi, bajunete, mačevi, sjekire, mačete...
Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

kakva je ovo površinska obrada oštrica?

Post by Mike_Torello » 04 Feb 2011, 20:15

pitanje u subjektu
hvala
Attachments
povrsinska-obrada-metala.jpg
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

patch
Satnik
Satnik

Re: kakva je ovo površinska obrada oštrica?

Post by patch » 04 Feb 2011, 23:22

Slika je malo lošija ali rekao bih po teksturi pjeskarenje ili sačmarenje. Sada, opet veličina i vrsta granulata - to je drugo pitanje. Volio bih da su slika malo kvalitetnije....

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 05 Feb 2011, 00:06

pogledao sam sliku nekoliko puta i ono sto sam napisao stoji. sto vise gledam vise mi vuce na celicnu sacmu koja bi bila promjera oko 1 mm.... slican ucinak sam imao kod ciscenja limova vecih debljina odnosno povrsina je izgledala slicno.
problem ovog postupka je sto zbog povrsinske deformacije zna otvrdnuti povrsinu i unijeti dosta zaostalih naprezanja pa je niskotemperaturno popustanje cesto kako bi se zadrzala zilavost materijala....

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 05 Feb 2011, 01:56

to su ovi nozevi... ako tko zna kako Chris Reeve radi povrsinsku obradu, eto nam odgovora
http://www.chrisreeve.com/sebenza.htm
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 05 Feb 2011, 20:05

Preklopni noževi - folders - Chris Reeve-a su po katalogu završeni sa pjeskarenim ručkama a oštrice - tumbler stonewashed - ispolirane u bubnju s kamenjem . Fiksne noževe spreja sa Gun-cote i onda zapeče na nekoj temperaturi . Negdje sam videl video o zaštiti fiksnih noževa ako nađem - postam .
Slika je dosta čudna . Ako su tvoji noževi testiraj - ako je površina glatka s malim udubinama - malim - onda je bubanj . Ako je površina hrapava sa večim udubinama , onda je Patch u pravu - pjeskarenje .
U tom slučaju se ne poklapa s tvorničkim pojašnjenjem . Možda je neko naknadno pjeskaril .

Pozdrav . Brankec . :A25:
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 05 Feb 2011, 21:02

Pa onda bi ovo vjerojatno bilo "pjeskareno" u thumbleru... kad tekstura izgleda kao da su mikro-ogrebotine, da ne kazem da lici na mraz na prozorima... jer klasicno pjeskarenje nije sigurno, rekao bih da se to vidi iz aviona =) ... sviđa mi se taj satenasti izgled a nisam ga bas primjetio na komercijalnim nozevima...

za fixne sam predpostavio da zapece boju, to je vise nego jasno...

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 05 Feb 2011, 22:33

Pjeskarenje u " tumbler - u " ne postoji . Pjeskarenje može biti unutrašnje u nekakvom obliku ormara , koji ima stakleni prozor , vrata , dva otvora za uvući ruke gdje su iz unutrašnje strane pričvrščene gumene rukavice , što deblje to bolje , svjetlo ventilacija , i šprica sa dva gumena crijeva . Kroz jedno dolazi zrak pod tlakom , kroz drugo pijesak , tu se miješaju i kroz izlaznu " dizu " , koja je obično od keramike , vidije ili kvarca , stvaraju proces pjeskarenja . Umjesto pijeska još se koriste jako fina plastična zrnca - bead blasting - da nebi došlo do uništenja ili promjene mjere obrađivanog predmeta . Još se koriste samljevena orahova ljuska i piljevina za jako osjetljivo čiščenje . Moderni zubari koriste aluminijski oksid za čiščenje zuba . Vanjsko pjeskarenje je suho i mokro - zgrade , mostovi i koristi se uglavnom pijesak .
Tumbler - je uglavnom plastična posuda , stoji na oprugama , i spojena je na el. motor preko ekscentričnog utega , koji okretanjem ekscentra stvara vibracije potrebne za rad , i puno buke . Unutra se obično stavlja kamenje , različitih veličina , voda , deterđent , i dijelovi za obradu u ovom slučaju oštrice . Obično se koristi za skidanje oštrih bridova nakon tokarsko - glodačke obrade .
Ploha nastala ovim procesom je neujednačenog izgleda " šarena " ali jako glatka ! Bubanj je skoro isto osim što je zatvoren i vrti se . Pozdrav . Brankec . :A25:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 05 Feb 2011, 23:29

znam da ne postoji i zato sam stavio navodnike na "pjeskarenje"... znam sto je pjeskarenje, i znam kako funkcionira, kolega se bavi uslugama pjeskarenja u svrhe autolimarskih radova, punio sam pjeskarilicu.

po mojem usvojenom znanju:
za SAND-Blasting se koristi iskljucivo pijesak (kvarcni)
MEDIA/BEAD-Blasting moze koristiti bilo kakvu vrstu media - orahove ljuske, plasticno zrnje, staklena sacma (glass beads - od tuda i naziv), nasjeceni komadi celicne zice itd itd... vrsta media se bira prema poslu koji treba odraditi...

Zubarsko pjeskarenje je Micro-abrasive blasting.

Znam i kako thumbler funkcionira (i bas si razmisljam kako bi bilo prepraviti vibracionu brusilicu u thumbler da ga ne kupujem)... A kako se zove obrada u thumbleru onda? =) Thumblanje? Da sam tako napisao vecina bi me cudno gledali. A ako se u njega stavi kvarcni pijesak? -onda ga ja zovem "pjeskarenje" u thumbleru =) haha

A sto se "bubnjanja" tiče, nekako mi je nevjerojatno da bi netko isao oštrice vrtiti u bubnju, mislim da bi se ostetile, prije bih rekao da bi bile obrađene u thumbleru...

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 06 Feb 2011, 00:05

Oni taj proces zovu " tumbler deburring and polishing " . Evo ti moje ideje za ime procesa na Hrvatskom jeziku : " koritno vibro-poliranje " . Pazi ideja je moja ! Imam i svjedoke . Ko zna možda i prođe .
Vibraciona brusilica ti je gotova stvar . Brusilicu pričvrstiš na drveni nosač sa drvenom šelnom . Pazi da ne pokriješ otvore za hlađenje . Na radni dio umjesto brusnog papira pričvrstiš alum. ploču malo veču od radne plohe , zato da u kuteve imaš mjesta pričvrstiti potisne opruge , na koje dalje pričvrščuješ plastično korito .
Veličina i mjere čitavog projekta zavise od veličine i snage same brusilice .

Bila bi to velika ušteda u odnosu na cijenu iz uvoza !!

Probaj ! Pozdrav . Brankec . :A25:

Bubanj je uglavnom za kuglice za ležajeve i grublje komade . Za oštrice sigurno ne .

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 07 Feb 2011, 21:48

Ako ti se ne radi u domaćoj radinosti probaj ovo za $ 37 .

smartrealoder-usa.com . Brankec .
tumbler.gif
tumbler.gif (30.5 KiB) Viewed 1356 times

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 07 Feb 2011, 22:24

37$ sa postarinom? ili jos postarina na to, i carina i jos jednom postarina....

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 07 Feb 2011, 23:06

$37 + + + + + + + !

Ili domaća radinost !

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 07 Feb 2011, 23:21

From the plain versions shown here—tumbled or “stonewashed” S30V blades with sand blasted handles

Evo konačno : oštrice - tamblane , ručke - pjeskarene !! Brankec right - sorry Patch !!

Chris Reeve Sebenza.jpg

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 07 Feb 2011, 23:49

to su mi jedni od najlijepsih preklopnih nozeva ikad =)

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 08 Feb 2011, 14:26

brankec wrote:From the plain versions shown here—tumbled or “stonewashed” S30V blades with sand blasted handles
Evo konačno : oštrice - tamblane , ručke - pjeskarene !! Brankec right - sorry Patch !!
No problem, svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem! :A20:

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 08 Feb 2011, 14:28

Mike_Torello wrote:to su mi jedni od najlijepsih preklopnih nozeva ikad =)
i meni, samo bezobrazno skupi. materijal jest super, obrada isto, ali cijena, hm.
da su malo veće serije, vjerojatno bi production cost bio manji, pa bi bilo malo vise smrtnika koji bi si takvo što mogli priuštiti.
meni je osobno žao dati toliki novac na nešto za rezanje, a mislim da ipak se može pametnije usmjeriti i potrošiti.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 08 Feb 2011, 16:15

Kad bi kinezi napravili repliku, da barem izgleda kao ti nozevi, nije bitno da budu od identicnog materijala, ali da to bude ta forma... morat cu si nesto napraviti sam na kraju =)

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 08 Feb 2011, 17:18

svaki komad koji napravi bilo tko od nas jos uvijek je bolje od nekog kineza....
ajd jedino bih prihvatio nekog kineza koji radi za stranca s tehnologijom, pod uvjetima i zavrsnom kontrolom stranca....

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 12 Feb 2011, 14:50

Ja sam više puta pohvalil forumaše za ručno izrađene kundake , kovane i brušene noževe . Naišel sam na dosta otpora uz rijeći - pametuje , mudruje - gleda vidiće - hvali se s brendovima . Sve moje pohvale bile su besplatne , poštene i dobronamjerne . Kolekcionarstvo na stranu . Žalosno je da se neki od mojih Hrvata rađe okreću na stranu slugovanja stranim proizvodima i idejama makar time i popljuvali svojeg dobronamjernog susjeda .
Glede izrade noževa ja tvrdim da su večina vaših početnih radova puno puno ljepši , bolje dizajnirani , sa puno boljom završnom obradom , nego prvi radovi nekih velikana današnje svjetske industrije .
Evo dvije slike prvog noža , ručni rad Chris-a Reeve-a . Pogledajte . Usporedite . A ja vas hvalim i dalje !
Bravo . Pozdrav Brankec .
:A28:

Chris Reeves First Knife.jpg
Chris Reeves First Knife 2.jpg

puls
Razvodnik
Razvodnik

Post by puls » 22 Nov 2012, 19:07

Mike_Torello wrote:Kad bi kinezi napravili repliku, da barem izgleda kao ti nozevi, nije bitno da budu od identicnog materijala, ali da to bude ta forma... morat cu si nesto napraviti sam na kraju =)

Mike, Sanrenmu je napravio nešto dosta slično....i to dosta kvalitetno....

http://www.kvama.com/proizvod/sanrenmu-710-rock-solid
Homo sum: humani nihil a me alienum puto!

Post Reply