Skidanje hrđe

Moderator: BOXI

marko1987
Civil
Civil

Re: Skidanje hrđe

Post by marko1987 » 27 Apr 2011, 10:23

E HVALA Ti puno...
Malo slađa malo zorka.
hehehe

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: Skidanje hrđe- limunskom kiselinom

Post by BOXI » 03 Jul 2011, 14:34

Evo da sad pokažem i način skidanja hrđe limunskom kiselinom. Ona je djelotvorna na predmetima koje nije "dubinski" uhvatila hrđa jer tada treba ipak elektroliza. Ovdje su dva primjerka jedan manje nagrižen za koji je dovoljna limunska i jedan jako nagrižen kojem treba elektroliza. Obadva san tretirao sa limunskom tako da vidite razliku.
pogled prije tretmana
pogled prije tretmana
pogled sa druge strane
pogled sa druge strane
Za početak svaki u svoju posudu da se ne pomiješaju dijelovi
smješteni u posude
smješteni u posude
Prije tretmana obavezno ih rastaviti i odvojiti drvene drške
rastavljeni
rastavljeni
Koristio sam slijedeća sredstva
kiselinu ukradite "Dok-u" (to Zagorci dodavaju u vino zbog kiseliša, a vunicu poplašite "boljoj polovici" s tim čisti peć
kiselinu ukradite "Dok-u" (to Zagorci dodavaju u vino zbog kiseliša, a vunicu poplašite "boljoj polovici" s tim čisti peć
Kiselinu rastopite u vodi i pustite da djeluje
počelo je ....počelo
počelo je ....počelo
Ovog je ipak previše pojela
ipak je hrđa preduboka
ipak je hrđa preduboka
Po završetku izvadite predmet, isperite pod mlazom tekuće vode, ispušite komprimiranim zrakom te očistite spužvicom sa deterdžentom ili sličnim. ponovno isperite, ispušite, namažite balistolom i to je to.
nakon čišćenja
nakon čišćenja
sa druge strane
sa druge strane
Ak netko treba "bolje" rezultate onda nakon svega purol pasta i strojna polirka pa nakon toga bruniranje u vrućoj kadi.
Ja ostavljam u ovakvom stanju za kolekciju, jer ipak su to kolekcionarski primjerci pa bruniranje ne dolazi u obzir.
Ovog drugog je ipak hrđa previše "pojela" pa će morati ići na elektrolizu
previše je tog ostalo
previše je tog ostalo
ipak ide na elektrolizu, jer bi ovakav tretman predugo trajao i rezultat bi bio upitan.
ipak ide na elektrolizu, jer bi ovakav tretman predugo trajao i rezultat bi bio upitan.
Dok su predmeti u otopini, svakih par sati treba malo promućkati. Vizualno utvrditi kad je dosta jer se nakon nekog vremena počnu skupljati "kristali" koji se teško odstranjuju. Ovo je bio tretman od cca 12-15 sati.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

Post Reply