Skidanje hrđe
Moderator: BOXI
Re: Skidanje hrđe- limunskom kiselinom
Evo da sad pokažem i način skidanja hrđe limunskom kiselinom. Ona je djelotvorna na predmetima koje nije "dubinski" uhvatila hrđa jer tada treba ipak elektroliza. Ovdje su dva primjerka jedan manje nagrižen za koji je dovoljna limunska i jedan jako nagrižen kojem treba elektroliza. Obadva san tretirao sa limunskom tako da vidite razliku.
Za početak svaki u svoju posudu da se ne pomiješaju dijelovi
Prije tretmana obavezno ih rastaviti i odvojiti drvene drške
Koristio sam slijedeća sredstva
Kiselinu rastopite u vodi i pustite da djeluje
Ovog je ipak previše pojela
Po završetku izvadite predmet, isperite pod mlazom tekuće vode, ispušite komprimiranim zrakom te očistite spužvicom sa deterdžentom ili sličnim. ponovno isperite, ispušite, namažite balistolom i to je to.
Ak netko treba "bolje" rezultate onda nakon svega purol pasta i strojna polirka pa nakon toga bruniranje u vrućoj kadi.
Ja ostavljam u ovakvom stanju za kolekciju, jer ipak su to kolekcionarski primjerci pa bruniranje ne dolazi u obzir.
Ovog drugog je ipak hrđa previše "pojela" pa će morati ići na elektrolizu Dok su predmeti u otopini, svakih par sati treba malo promućkati. Vizualno utvrditi kad je dosta jer se nakon nekog vremena počnu skupljati "kristali" koji se teško odstranjuju. Ovo je bio tretman od cca 12-15 sati.
Ja ostavljam u ovakvom stanju za kolekciju, jer ipak su to kolekcionarski primjerci pa bruniranje ne dolazi u obzir.
Ovog drugog je ipak hrđa previše "pojela" pa će morati ići na elektrolizu Dok su predmeti u otopini, svakih par sati treba malo promućkati. Vizualno utvrditi kad je dosta jer se nakon nekog vremena počnu skupljati "kristali" koji se teško odstranjuju. Ovo je bio tretman od cca 12-15 sati.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr