1 ORMAR ZA PUŠKE I 2 VLASNIKA

Odjeća, obuća, lovačka i vojnička oprema, oprema za preživljavanje...
Post Reply
zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 08 Jun 2011, 16:41

Ako netko ima iskustva ili saznanja molim da mi pomogne; čovjek bi kupio od mene ormar za 4 puške, ostavio polog i sve bi bilo ok da nije došla kontrola njegovom ocu koji je isto kao i on dugogodišnji lovac. Niti kod njega nisu bili zadovoljni sa uvjetima držanja za puške te su mu naložili da nabavi ozbiljniji ormar. Sad se čovjek premišlja da li da kupi još jedan ormar ili da zajedno drže puške u jednom ekstra velikom ormaru (koji bih ja izradio - meni svejedno). Ako sam dobro shvatio, ne sviđa mu se imat dva ormara jer mu se neda baratati sa toliko ključeva. Prijavljeni su na istoj adresi samo što je jedan u prizemlju a drugi u potkrovlju.

skorpac
Razvodnik
Razvodnik

Re: 1 ORMAR ZA PUŠKE I 2 VLASNIKA

Post by skorpac » 08 Jun 2011, 17:57

hmm...ovako ja imam isti problem...moj otac je lovac i ima svoj ormar...uskoro cu kupiti sebi ormar...živimo u istom stanu... mislim (ako krivo mislim ispravite me :) ) da svaka osoba koja ima registrirano oružje na sebe treba imati svoj ormar... a sad ako netko zna da to ne treba recite da i ja novčeke uštedim :)

lp

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 08 Jun 2011, 20:11

Kod mene je slucaj ovakav, oruzje od oca i moje stoji sve u jednom ormaru, a odnedavno i puska sa rezervnim cijevima od mojeg strica (tatinog brata) kod nas na čuvanju, jer stric nema ormar (inace veci dio godine zivi u ZG, ali mu je adresa prijavljena ovdje, niti na jednom mjestu stanovanja nema ormar za oruzje), policajac bio neki dan, bas radi tog stricevog oruzja, napravio zapisnik, sve u najboljem redu... nigdje nije bilo spomena da moramo imati svatko svoj ormar...

Dakle 3 osobe drze oruzje u jednom ormaru, od toga dvije osobe zive u kući gdje se nalazi ormar a jedna ne...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 08 Jun 2011, 20:44

Generalno se ne spominje posebni ormar ali ti provijeri kod svojih mupacha.
武士道

Ognjem i mačem.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 08 Jun 2011, 21:19

Ljudi hvala na iznesenom razmišljanju. Konzultirat ću se sa ljudima i neka oni odluče hoće li zakrčit jedan ormar sa hrpom oružja ili ću im napravit veliki. Možda bi najbolje bilo da odu na mup i pitaju kako dalje. Zakonski mi se čini ok da obitelj ima jedan ormar za sve ali nisam bio siguran pa rekoh, da pitam.
Iskreno, nekako mi se čini da će "mali paranoik" (kako sam nazvao u šali ovaj model ormara) završiti u oglasima čim ga dovršim. Nema šanse da u njega stane više od 7 pušaka i dodatnih cijevi + dva pištolja i sva sila streljiva.
Inače, dimenzije su 170x33x33 cm, dva odvojena pretinca svaki sa svojom bravicom (jedan za streljivo a drugi za zatvarače pušaka i kratko oružje, na glavnim vratima brava sa zaključavanjem u 6 točaka i zaštitom od češljanja i bušenja, dodatni lanac koji ide kroz puške, horizontalna rebra (pojačanja) sa svih strana ispod metalnog oplošja. Mogućnost tiplanja u pod i/ili zid.
Nadam se da nisam pretjerao

satyrir
Razvodnik
Razvodnik

Post by satyrir » 08 Jun 2011, 21:27

Evo ja friško rješavao nabavne dozvole (prvo mi je oružje) i nikada nitko mi nije rekao da ne smijem stavljat oružje u isti ormar u kojem i otac drži oružje. Svi su rekli u policiji da je ok i da neće biti problema. Čak mi nisu ni provjeravali kući ormar jer je par mjeseci prije otac produživao oružni tako da su pogledali u bazi podataka i shvatili da nema potrebe doći opet na uvid... Moje je mišljenje da bi svatko trebao imati svoj ormar, bez obzira što ga ja još nemam (izdvajati nekih 1000 kn mi je previše trenutno).

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 08 Jun 2011, 22:11

Zdebat, nisi s nicim pretjerao, osim sto su ti dimenzije premalene... 33 x 33cm... to je manje od mojeg ormara (visoka jednokrilna vojnicka "kazeta")... a ja imam 6 dugog i 3 kratka (tatino i moje), + striceva sacmarica sa rezervnim cijevima... i tijesno je za popizditi, nekad moram izvaditi par pusaka da dodjem do one udaljenije... al' imam jos jednu dvokrilnu i trokrilnu kazetu koje cemo preurediti sto za oruzje i streljivo, sto starom za lovacku opremu.

Iako je meni zelja kupiti metalne profile i limove za oblaganje i sam napraviti ormar prema vlastitim mjerama i zahtjevima, za najmanje 10kom dugog oruzja...
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Žac
Razvodnik
Razvodnik

Post by Žac » 08 Jun 2011, 22:34

Propisano je da oružje mora biti pohranjeno u mjestu stanovanja držatelja oružja.Koliko osoba drži oružje u ormaru je nebitno, bitno je da je mjesto stanovanja isto.
Uz to, spominjan je stric, možete imati i pohranjeno oružje i treće osobe, znači da je oružje na posudbi. U tom slučaju, naravno, uz oružje mora biti i oružani list te treće osobe.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 08 Jun 2011, 23:15

Tako je, oruzje je na posudbi dok je god stric ziv, naravno sa pripadajucim dokumentima.

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 09 Jun 2011, 06:51

A kako "zakonodavac" tretira činjenično stanje sa jednim ormarom za dvije osobe ako jedna ima napr. samo dozvolu za pušku sa glatkim cijevima a druga za kratko i pušku sa užljebljenim cijevima ???? Po tom ak ima pristup (ključ od ormara) onda ima i pristup do oružja za koji nema dozvolu za držanje ili i nošenje ???? Isto tako ako je zajednički "pretinac" za streljivo....po tom ima i pristup za streljivo, a za koje nema oružni list ???!!!!!
Razumljivo je ako obadvije osobe imaju oružne listove za sve vrste "cijevi".... ali ak nemaju !!???? Mislim da bi se mogla pojaviti "službena osoba" sa drugačijim tumačenjem.... i onda ode sve u ku**c, jer će ispasti da si u prekršaju u svezi zakona o oružju i onda riskiraš da se pokrene upravni postupak za oduzimanje istog.
Molim kolege sa ovog foruma koji su ovdje "po službenoj dužnosti" da nas "prosvijetle" i iznesu dali postoji kakvo službeno tumačenje MUP-a u svezi ovog pitanja kako bi bilio sigurni da nismo u prekršaju.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 09 Jun 2011, 08:38

Boxi, iako ljudi imaju i jedne i druge cijevi (pa pretpostavljam da sa te strane nema problema) dao si nam misliti odnosno ukazao si na pravu stvar.
Hvala. :A28:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 09 Jun 2011, 09:20

pod VRSTE oruzja, se vise ne gleda na vrstu cijevi ili kalibar, nego vrstu kao lovacko ili sportsko... dakle, ako je covjek lovac, osposobljen je za rukovanje svim vrstama lovackog oruzja (dugo kratko uzljebljeno glatko) i ponasanje prilikom upotrebe....

To smo rijesili u temi o posuđivanju oruzja... dakle, ako ja nemam registriranu niti jednu lovacku pusku glatkih cijevi to ne znaci da nemogu posuditi oruzje tog tipa od drugog kolege lovca, no recimo iako imam registriranu papovku kao lovacko oruzje, NEMOGU posuditi istu takvu papovku (dakle sve je isto cak i kalibar) ako je registrirana kao sportsko oruzje... no zato kad covjek ima barem jedan komad oruzja regan kao lovacko (bilo koji komad) i jedan komad oruzja regan kao sportsko, NEMA LIMITA za posuđivanje oruzja... neovisno o kalibru, vrsti cijevi ili duzine istih, cak vise nije limit ni podjela na vrste - lovacko/sportsko.

Ovo je provjereno kod referenta za oruzje, i radi ovakvih nedoumica je odrađena poduka referenata u vidu izmjena i dopuna ZoO, pa je Istra rekao da nije referent tu da tumaci zakon, na sto je poslao sluzbeni upit i dobio identican sluzbeni odgovor. Dakle sluzbeno je potvrđeno ovo sto sam iznad napisao.

skorpac
Razvodnik
Razvodnik

Post by skorpac » 09 Jun 2011, 10:39

hmm :) to znaci da moji susjedi koji žive samnom u zgradi nemoraju imati ormar za oružje svi mogu meni natrpat u ormar svoje i reci da je na posudbi? to mi je malo smiješno ili pak opet zakon nije dorađen kako treba... netko se sjetio da bi dobro bilo imati ormar za oružje, a tko ga može koristiti i koliko u njemu može biti oružja i tko sve može stavljati unutra oružje nije određeno? jer je to tako ili se varam? :)

Žac
Razvodnik
Razvodnik

Post by Žac » 09 Jun 2011, 16:21

Iznjeli ste mnogo interesantnih primjera. Koliko je meni poznato oružje se još uvijek, između ostalog, dijeli na puške sa glatkim i užljebljenim cijevima i ne može se posuđivati ako onaj kojem se posuđuje nema odgovarajući oružani list.
Uvjeren sam da je službenik/ca krivo protumačila zakon.
Što se tiče ormara također nemožete imati u ormaru vrstu oružja za koju nemate dozvolu.
Po meni sve je jasno, jedino želim se ograditi od eventualno nekih meni nepoznatih propisa iz područja sportskog streljaštva.

IgyBoy
Razvodnik
Razvodnik

Post by IgyBoy » 09 Jun 2011, 20:40

Neke stvari su se promjenile i sad se vise ne gleda na uzljebljene i glatke cijevi. E sad, kod onih upucenih to prolazi, ali u nekoj PU gdje misle da sve znaju moguce da bi bilo problema oko toga :A24:

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 10 Jun 2011, 15:49

Mike_Torello wrote:Zdebat, nisi s nicim pretjerao, osim sto su ti dimenzije premalene... 33 x 33cm... to je manje od mojeg ormara (visoka jednokrilna vojnicka "kazeta")... a ja imam 6 dugog i 3 kratka (tatino i moje), + striceva sacmarica sa rezervnim cijevima... i tijesno je za popizditi, nekad moram izvaditi par pusaka da dodjem do one udaljenije... al' imam jos jednu dvokrilnu i trokrilnu kazetu koje cemo preurediti sto za oruzje i streljivo, sto starom za lovacku opremu.

Iako je meni zelja kupiti metalne profile i limove za oblaganje i sam napraviti ormar prema vlastitim mjerama i zahtjevima, za najmanje 10kom dugog oruzja...

Je li kod tebe 44x33cm? I ja sam mislio koristiti tu dimenziju ali je bilo prigovora od naručioca (njegove žene) da je to preveliko i da ne može spavaća soba biti oružarna. U praksi je dimenzija ok.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 14 Jun 2011, 00:01

zdebat wrote:Je li kod tebe 44x33cm? I ja sam mislio koristiti tu dimenziju ali je bilo prigovora od naručioca (njegove žene) da je to preveliko i da ne može spavaća soba biti oružarna. U praksi je dimenzija ok.
Ajd, provjerit cu sutra, nije me 4 dana bilo kod kuce pa dok malo dodjem k sebi =)

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 14 Jun 2011, 00:13

Žac wrote:Iznjeli ste mnogo interesantnih primjera. Koliko je meni poznato oružje se još uvijek, između ostalog, dijeli na puške sa glatkim i užljebljenim cijevima i ne može se posuđivati ako onaj kojem se posuđuje nema odgovarajući oružani list. Uvjeren sam da je službenik/ca krivo protumačila zakon. Što se tiče ormara također nemožete imati u ormaru vrstu oružja za koju nemate dozvolu. Po meni sve je jasno, jedino želim se ograditi od eventualno nekih meni nepoznatih propisa iz područja sportskog streljaštva.
Jok... da rijesimo taj dio i stavimo tocku na I....

Ako jos nekome nije jasno, ili mu nije "niz dlaku", ovdje je obrađena ta tema...
http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=3&t=845&

a ovdje je Istra Champion prenesao konkretan odgovor sluzbene osobe koji dobio na postavljeni upit oko te nedoumice:
http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.ph ... 1ao#p43841

Post Reply