NABAVNA DOZVOLA

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Sokolski
Civil
Civil

Re: NABAVNA DOZVOLA

Post by Sokolski » 16 Sep 2012, 22:55

Sva sreća pa nisam...al kaj navesti da imaš ikakvu šansu da ju dobiš?

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 16 Sep 2012, 23:03

Zakon kaže:
Članak 13.
Fizička osoba ima opravdani razlog za nabavu oružja za samoobranu ukoliko dokaže da je njezina osobna sigurnost ugrožena ili bi mogla biti ugrožena u tolikoj mjeri da joj za njezino osiguranje treba oružje te ukoliko zbog naravi posla ili okolnosti u kojim ga obav lja postoji potreba za nabavom oružja, a aktivnostima i mjerama institucija sigurnosti ili drugim mjerama se ne bi mogla osigurati dostatna zaštita.
Pa ti sad navedi nešto i dokaži im okolnosti iz gore spomenutog članka... Koliko se piše po ovom i sličnim forumima dozvolu za nošenje je čak i uz vezu i neki razlog gotovo nemoguće dobiti...
mislim da bi većina nas voljela da nije tako, ali dokle god je zakon ovakav :A07:

Sokolski
Civil
Civil

Post by Sokolski » 16 Sep 2012, 23:49

Ajmo pred sabor :A31: pa ćemo prosvjedovati :A29: da snize kriterije za dobivanje dozvole za nošenje :A27:

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 17 Sep 2012, 02:59

ajde ti nama reci, što je tvoj razlog za koji smatraš da bi mogao dobiti dozvolu za DiN?
na zahtjev treba nalijepit 45 kuna biljega, pa vidi dal će ti prihvatit :)

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 17 Sep 2012, 09:57

Sokolski wrote:Ajmo pred sabor :A31: pa ćemo prosvjedovati :A29: da snize kriterije za dobivanje dozvole za nošenje :A27:
Ha ha ha... prosvjedovati pred saborom mogu samo oni koji još nemaju OL, jer oni koji ga već imaju, lako bi na taj način mogli ostati bez njega...
Ako dobro pročitaš čl.13 vidićeš da su ti jako male (ili nikakve) šanse dobiti nabavnu dozvolu za DiN uz te razloge koje si naveja. A osim toga, ako i dobiješ OL za DiN, to isto ne znači da ga moreš nositi kad i kud ti želiš. Ovo "nošenje" se odnosi samo na nošenje do streljane ili lovišta.
Dalje, mislin da si negdi spomenija pištolj cal.22 LR, a taj nikako ne dolazi u obzir za samoobranu ili lov, jedino streljaštvo...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 17 Sep 2012, 10:07

Hawk wrote:
Sokolski wrote:Sad koliko je teoretski moguće izvući dozvolu za nošenje da ti je život u opasnosti ako si bio fizički napadnut od strane xx osoba koje su te strpale tri mjeseca na intenzivnu?
Sokolski, ako u zahtijevu navedeš da si već bija fizički napadnut, pogotovo 3 mj intenzivne, oružje sigurno nećeš dobiti.
Ovo bi se smatralo da nabavljaš oružje za osvetu.
Nece ti pomoci to sto si presutio ako je incident registriran.

Sokolski
Civil
Civil

Post by Sokolski » 17 Sep 2012, 13:14

Nisam bio prebit nijednom tako niti imam ikakvih zapisa na policiji bilo prekršajnih bilo kaznenih. Čisto me zanima kako bi dobio dozvolu za nošenje jer, imam lijep komad zemlje sa starom kućom, malo zabačeniji predjeo pa sam imao u planu napraviti nešto tipa improvizirane streljane za vježbanje...sad pošto je od mjesta gdje živim do tamo poprilična udaljenost ne želim riskirati prevoziti pušku i streljivo u autu na temelju dozvole za držanje cca 50 km pa da me zaustave negdje i nađu mi to u autu...kako da opravdam kamo to vozim ako nisam lovac ili pandur? Veći mi je još problem što ne mogu pohraniti oružje gore (pogranično područje i dosta protok gancija i ostalih sumnjivih likova pa nisam ni ulagao ništa u to imanje...)

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 17 Sep 2012, 14:21

Malo me zbunjujes sa tom svojom pricom. No, ako bi bio clan nekog streljackog kluba i ides na trening pa makar i 300 km daleko te ako postujes propisani nacin za transport oruzja i streljiva tada nemas bojazni. A ako mislis trenirati doma kupi zracni pistolj, pazi na sigurnost sebe i drugih, na vatreno niti ne pomisljaj jer ces se uvaliti dogrla.
Last edited by zdebat on 17 Sep 2012, 14:30, edited 1 time in total.

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 17 Sep 2012, 14:28

Sokolski, pročitaj malo ZOO, da ne lutamo puno...
Članak 32.
Vlasnik oružja dužan je oružje održavati u ispravnom stanju, pravilno i pozorno rukovati njime.
Oružje je zabranjeno upotrebljavati na javnim mjestima ili na mjestima gdje se može ugroziti sigurnost građana.
Lovačko oružje ne smije se upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta određenih za vježbe gađanja.
Športsko oružje ne smije se upotrebljavati izvan civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.
Iznimno od odredbe stavka 4. ovoga članka, zračno oružje i luk smiju se upotrebljavati i na mjestima koja su po svom položaju ili po poduzetim mjerama osiguranja takva da se ne može ugroziti sigurnost građana.
Zračnim oružjem te lukom smiju se koristiti i djeca starija od 11 godina na športskim strelištima i na drugim mjestima određenim i uređenim za vježbe gađanja pod nadzorom trenera koji ispunjava opće i posebne uvjete iz članka 10. ovoga Zakona i uvjete propisane posebnim propisom o športu.
Oružje je zabranjeno dati na uporabu djeci, osim prema odred­bama ovoga Zakona.
Kratko i dugo lovačko i dugo športsko oružje mora se izvan lovišta, odnosno strelišta prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno, a kratko športsko oružje zaključano u navlakama ili kovčezima.
Improvizirana streljana za vatreno oružje ne dolazi u obzir...
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Sokolski
Civil
Civil

Post by Sokolski » 17 Sep 2012, 14:45

Država nam u banani u svakom pogledu :shock: a ništa onda se učlanit u streljački klub pa ajmo laganini...makar to nije to, a financije za lovački ispit i ostatak još nisu doralsle :cry:

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 17 Sep 2012, 18:09

Kad već započinješ...
Država nam i jest u banani jer bi svi htjeli da bude po njihovom, to nas je i dovelo do ovog što sada imamo.
Što se oružja tiče, neki red mora postojati baš kao i sa automobilima. Moraš imati tehnički, položen vozački itd.
Ne možeš dakle od svog dvorišta raditi streljanu niti možeš šetati po kvartu sa pištoljem za pasom.
Moja ti je preporuka; učlani se u sportsko streljaštvo, kreni na natjecanja, uđi u službene biltene sa rezultatima pa polako dalje.
Poznajem dosta ljudi koji su vrsni strijelci i ljubitelji oružja a koji nisu do nedavno imali svoje vlastito oružje nego su se koristili klubskim.
I nisu bili u ničemu zakinuti.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 17 Sep 2012, 18:39

zdebat wrote:....Država nam i jest u banani jer bi svi htjeli da bude po njihovom, to nas je i dovelo do ovog što sada imamo.
...
Ne slazem se sa tobom, siguran sam da bi vecina gradjana ove drzave htijela imati PRAVEDNE I LOGICKE zakone i da "pravda" bude ISPRIJED "prava"...PRAVO kao takvo je biroktarska izmisljotina i ne sluzi nicemu dobrom, cak u pravilu vecinom ide u korist onima sa druge strane zakona.....Tko zapravo ima korist od losih, nejasnih, nedorecenih, nestrucnih i visesmislenih zakona kojih ima u izobilju....

Bivsa Juga je imala liberalnije i jednostavnije zakone u mnogim podrucjima nego sto su sada a kriminala je bilo 5% u odnosu na ovo stanje danas? Nazvao bi lokalnu pol.postaju rekao da idem pucati na lokaciju XX i sve stima..

Situacija danas :

A. Uvijeti za streljane su takvi da ih mogu ostvariti samo PODOBNI sa lovom koja zapravo nije njihova
B. Ako vec postoji pokoja streljana onda postoje podobni i nepodobni turniri koji se mogu ili ne mogu odrzati...
Nemoguće je Nemoguće

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 17 Sep 2012, 18:55

Hawk wrote:A osim toga, ako i dobiješ OL za DiN, to isto ne znači da ga moreš nositi kad i kud ti želiš. Ovo "nošenje" se odnosi samo na nošenje do streljane ili lovišta.
Tvoja pretpostavka je točna samo za lovce, a sportaši ionako samo dobivaju dozvolu za držanje (čl. 14 ZoO)
A ako bi on dobio DiN za samoobranu što naravno neće, može nosit svugdje gdje želi osim na one prostore/prostorije gdje je unos oružja zabranjen.
Članak 29.
Građani su dužni pridržavati se pravila javno istaknutih zabrana o unošenju oružja u određene prostore ili prostorije.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 17 Sep 2012, 19:38

Lex, ako se ne varam, u toj jugoslaviji bilo limitirano koliko ćeš metaka kupiti godišnje, da bi bi bio malo ozbiljniji sportski strijelac morao si biti u partiji itd. Da, neke su stvari bile lakše i jednostavnije a neke su bile debelo komplicirane i primitivne. A što se tiče postotka kriminala mislim da je svagdje u porastu i da je svugdje bilo mirnije i bolje. Ni zakoni nisu idealni, štoviše neki su groteksni ali i to će doći na svoje. Teško je biti strpljiv ali ja vjerujem u bolja vremena.
Pod A i B ne bih komentirao, valjda si u sredini gdje to vidiš iz prve ruke, ne vjerujem da bi to izmišljao.
Uvijek ima takvih stvari, i ja ih vidim ponekad ali na jako niskom nivou.

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 25 Sep 2012, 04:28

Evo da vas u prijateljevo ime pitam za savjet. On si hoce nabaviti oruzje. Streljastvom mu se neda aktivno baviti jer mu to stvara obvezu. Dakle jedini preostali nacin kako doci do oruzja jest podnijeti zahtjev za drzanje oruzja za samoobranu. Ali sto napisati uz obrazlozenje da to malo zvuci uvjerljivo. Ja bi samo napisao "nabavio bih oruzje u svrhu obrane te zastite imovine".
Ima li netko ko je nesto napisao malo vise i da je proslo.
Inace frend ima jedan prekrsaj JRM, ali mislim da nebi smjelo biti problema jer je proslo 5 godina od toga.
Uglavnom, svaki savjet je dobrodosao!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 25 Sep 2012, 08:10

zdebat wrote:Lex, ako se ne varam, u toj jugoslaviji bilo limitirano koliko ćeš metaka kupiti godišnje, da bi bi bio malo ozbiljniji sportski strijelac morao si biti u partiji itd....
Nista nije idealno, ali ne mogu shvatiti da u danasnje vrijeme netko donosi tako idiotske zakone, sve je u biti jako jednostavno no birokracija je nesposobna za rad i onda postaje svrha sama sebi upravo preko ovakvih institucija. Partija je bila prije i partija je sada nista se nije promijenilo....Vlast se boji oruzja, ma koliko mi sutjeli o tome. Kada idiot ima javni nastup a predstavlja sam vrh vlasti u ovoj drzavi i javno unistava vrhunsko oruzije te prica o porezu bez osnova cemu se dobrom mozes nadati ? IQ=broju cipela...i takvih ima koliko hoces.....
Nemoguće je Nemoguće

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 25 Sep 2012, 22:26

Hackerivs wrote:Evo da vas u prijateljevo ime pitam za savjet. On si hoce nabaviti oruzje. Streljastvom mu se neda aktivno baviti jer mu to stvara obvezu. Dakle jedini preostali nacin kako doci do oruzja jest podnijeti zahtjev za drzanje oruzja za samoobranu. Ali sto napisati uz obrazlozenje da to malo zvuci uvjerljivo. Ja bi samo napisao "nabavio bih oruzje u svrhu obrane te zastite imovine".
Ima li netko ko je nesto napisao malo vise i da je proslo.
Inace frend ima jedan prekrsaj JRM, ali mislim da nebi smjelo biti problema jer je proslo 5 godina od toga.
Uglavnom, svaki savjet je dobrodosao!
cisto sumnjam da ce mu odobriti... odobre ti ako mozes dokazati da ti je zivot ugrozen a da ti oni nemogu pruziti pravoremenu zastitu... npr. pukanic je imao dozvolu...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 25 Sep 2012, 23:20

mislio sam da se to pretežito odnosi na dozvole za držanje i nošenje. nisam znao da su baš toliko restriktivni i za samo držanje.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 26 Sep 2012, 21:46

moj bed... mislio sam da pita za drzanje i nosenje u svrhu samoobrane jer se za to pita po defaultu... onda ne vidim razlog zasto mu nebi odobrili barem jedan komad oruzja ako je cist i ispunjava uvjete...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Sokolski
Civil
Civil

Post by Sokolski » 08 Oct 2012, 21:47

Kako oni provjeravaju da li osoba ima potrebna znanja kako rukovati oružjem? Jel se to mora ići na neki tečaj ili kako?

Post Reply