Kalibar?
Kalibar?
Pozdrav,
evo, moj prvi post na forumu pa odmah pitanje - nadam se da mi nećete zamjerit
uglavnom, poznanik mi ima stari revolver(preko 100 godina starosti) ali nažalost ima samo 5 komada municije, pa budući da je to stariji čovjek koji se ne zna služit internetom zamolio me ako mogu da saznam koji je to kalibar, odnosno da li postoji mogućnost nabavke te municije - po mogućnosti kod nas(ali ako netko zna i neku trgovinu vani neka slobodno navede)
ja sam izvršio neko amatersko mjerenje na metku i ovo su neke od izmjera:
Promjer zrna(na izlazu iz čahure) - 10,87 mm(ali se naglo sužava odmah nakon djelića mm)
Promjer čahure - 11,00 mm(pri zrnu), 11,68 mm(na dnu), 13,06 mm(proširenje na dnu)
Duljina metka - 29,84 mm(ukupno), 19,3 mm(čahura), 9,7 mm(zrno - dio koji viri iz čahure)
malo sam čitao po netu, i slični revolveri iz tog razdoblja koriste municiju 10,4 mm pa mislim da bi to mogla biti ta ali molio bih potvrdu nekog znalca(čak sam nagdje u americi naišao na trgovinu koja prodaje tu municiju ali po cijeni od 250$ za kutiju od 20 kom!!, što mi je puno puno previše)
eto, pa ako imate bilo kakve informacije, znate nekoga da prodaje, ili čak neku tvornicu da radi municiju po narudžbi javite se,
hvala
evo i nekih slika:
evo, moj prvi post na forumu pa odmah pitanje - nadam se da mi nećete zamjerit
uglavnom, poznanik mi ima stari revolver(preko 100 godina starosti) ali nažalost ima samo 5 komada municije, pa budući da je to stariji čovjek koji se ne zna služit internetom zamolio me ako mogu da saznam koji je to kalibar, odnosno da li postoji mogućnost nabavke te municije - po mogućnosti kod nas(ali ako netko zna i neku trgovinu vani neka slobodno navede)
ja sam izvršio neko amatersko mjerenje na metku i ovo su neke od izmjera:
Promjer zrna(na izlazu iz čahure) - 10,87 mm(ali se naglo sužava odmah nakon djelića mm)
Promjer čahure - 11,00 mm(pri zrnu), 11,68 mm(na dnu), 13,06 mm(proširenje na dnu)
Duljina metka - 29,84 mm(ukupno), 19,3 mm(čahura), 9,7 mm(zrno - dio koji viri iz čahure)
malo sam čitao po netu, i slični revolveri iz tog razdoblja koriste municiju 10,4 mm pa mislim da bi to mogla biti ta ali molio bih potvrdu nekog znalca(čak sam nagdje u americi naišao na trgovinu koja prodaje tu municiju ali po cijeni od 250$ za kutiju od 20 kom!!, što mi je puno puno previše)
eto, pa ako imate bilo kakve informacije, znate nekoga da prodaje, ili čak neku tvornicu da radi municiju po narudžbi javite se,
hvala
evo i nekih slika:
- istra champion
- Cinker - bojna

Re: Kalibar?
10.35 (10.4) Glisenti, radi ih tvornica Fiocchi u Italiji.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
zahvaljujem, ima li možda neka informacija o cijeni takve municije?istra champion wrote:10.35 (10.4) Glisenti, radi ih tvornica Fiocchi u Italiji.
također, da li je možda moguće koristiti 10mm revolversku ili .45 municiju(znam da je jedna malo uža a druga šira ali opet pitanje je kako su dobre bile tolerancije u to vrijeme)
pa ako netko ima iskustva s tim molio bi odogovor
Postoji li uopce neka varijanta 0.45 sa rubom na dnu cahure, 0.45LC je dostav jaci kalibar ?
Nemoguće je Nemoguće
Pa ne znam da li postoji išta osim .45LC na koji sam i mislio, ali vidim sad da postoji i kalibar .41 Magnum(što bi bilo točno ovih 10.4 mm) ali pretpostavljam da je i to kod nas teško nabavljivo?
i nemoj pucati s tim mecima koje imaš....Berto wrote:Zaboravi na ista drugo osim originala, a i to bi ti preporucio da ne koristis.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
pa ja svakako neću pucat, a valjda to zna i osoba koja posjeduje revolver već duži niz godina budući da nikad nije pucano iz njega...Hawk wrote:i nemoj pucati s tim mecima koje imaš....
misliš na original ovaj koji već imam ili novu originalnu municiju(tipa ta iz Fiocchi tvornice)? ako misliš na tu noviju, zašto se ne preporuča korištenje?zbog starosti revolvera ili je ta municija loše izrade ili neki treći razlog?Berto wrote:Zaboravi na ista drugo osim originala, a i to bi ti preporucio da ne koristis.
Zbog starosti revolvera i upitnog stanja, a ova stara municija ne ulijeva neko povjerenje .
e... ti...ćuturica wrote:puca san ja i goru municiju
od kad si osiguran u Allianz-a... počeja si radit svašta....
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
DAj ti par slika tog stroja starog 100g... sigurno je zanimljiv primjerak.
Nemoguće je Nemoguće
dobra dobraHawk wrote:e... ti...ćuturica wrote:puca san ja i goru municiju![]()
od kad si osiguran u Allianz-a... počeja si radit svašta....
Pazi jer ti ne isplacuju odstetu za samo-ozljedjivanje, samoubojstvo i slicno ......

Nemoguće je Nemoguće
nažalost, trenutno ništa od toga - revolver nije moj, a ja trenutno studiram u drugom gradu ali ako me sjećanje dobro služi(a vidio sam ga prije nekoliko godina) izgledao je ovako nekako:lex-lutor wrote:DAj ti par slika tog stroja starog 100g... sigurno je zanimljiv primjerak.
nažalost, ja sam očekivao da tako nešto vrijedi više, dok se ovaj primjerak tu sa slike na njuškalu prodaje za 500 kn(a jedan metak vrijedi cca 70 kn, i to preko bare
znači talijanski bodeo revolver mod 1889 u kalibru 10.4 glisenti, još su ih u 2.ratu koristili talijani a kod nas se nađu još.. nedavno sam isprobao jednog u mint stanju, samo s novijim mecima,reko mi je čovjek da je u austriji prije koju godinu kupio kutiju fiocchi str.po cca 3eura/kom.