Slovo zakona glede zracnog oruzja

Zračnice/Lufterice, plašljivci...

Moderator: karabalic

shuro
Narednik
Narednik

Re: Slovo zakona glede zracnog oruzja

Post by shuro » 26 Feb 2013, 15:24

Danas sam otišao registrirati zračnu pušku GAMO CFX kupljenu krajem 2008 u PU Zagrebačku (Petrinjska).

Dakle treba 70kn biljega i obrazac br. 3 koji se može skinuti s web stranica MUP-a.
Ne treba 2 slike 30x35mm kako je navedeno na web stranici (možda treba za dozvolu za B kategoriju, ali za registraciju C kategorije ne) što me koštalo dodatnih 70kn (6 slika) :A10:
Potrebno je donijeti pušku sa sobom (uredno zapakiranu u kutiju ili futrolu).

Došao, dao gospođi Obrazac, napisao izjavu "pod materijalnom i krivičnom odgovornošću" da je puška kupljena 2008 i dao osobnu i 70 kn biljega. Potpisao jedan papir i dobio drugi.

Obzirom da nije ništa spominjala za podatke o liječniku pitao sam da li su to izbacili iz procedure (jer sam im slao dopis koji možete naći na prethodnoj stranici) na što je odgovorila da nisu i da ću trebati to. Onda sam pristojno objasnio da sam poslao upit MUP-u vezano uz to i pokazao joj odgovor u kojem piše da ne trebam podatke o liječniku davati. Gospođa je to pogledala i nije me tražila da dam podatke o liječniku.
Odmah da napomenem da nemam nikakvih prepreka ili razloga da im ne dam te podatke osim jednog. A to je da to nije propisano zakonom. Da me je ipak tražila dao bih te podatke, ali bih poslije pisao pritužbu sa zahtjevom da usklade procedure sa zakonom (naravno to nisam rekao gospođi da ne bi to shvatila kao prijetnju). Dakle samo me zanimalo da li se može izboriti za svoja prava na regularan način.

Pa ako netko ima problema s tim pozivanje na dopis bi trebalo riješiti nedoumicu.

Osim toga postavio sam još par pitanja.
Što se radi s puškom koju nemaju u svojoj evidenciji tj. šifrarniku.
Dakle ukoliko nemaju model puške koju želite prijaviti, pušku treba poslikati i onda šalju zahtjev da im se navedeni model puške stavi u šifrarnik. Puška ide s vama doma tj. ne ostaje kod njih.
Zatim sam pitao kakva je praksa ukoliko kupite recimo Weihrauch 97 u Njemačkoj u snazi 7,5J. Odgovor je da iako je u njihovom šifrarniku kao puška C kategorije, ukoliko imate potrebnu dokumentaciju u kojoj piše da je puška 7,5J dakle D kategorije, da ju ne treba prijavljivati. "Potrebna" dokumentacija je valjda uputstvo i specifikacije uz pušku iz kojih je vidljiva brzina ili energija puške. Ovo sam pitao jer sam pročitao da su jednog kolegu tražili da prijavi HW97 od 7,5J kupljen u Njemačkoj, jer je u šifrarniku taj model naveden kao puška C kategorije.

Naravno ova dva odgovora nisu službeni odgovori MUP-a i bez dopisa koji će to potvrditi, svaki službenik MUP-a na prijavi oružja može ponuditi svoje tumačenje.

Eto još par odgovora.
Puška D kategorije se ne može registrirati pod C kategoriju čak ni na zahtjev vlasnika.
Organizator natjecanja ili vlasnik streljane ima pravo zatražiti od osobe na uvid potvrdu o registraciji puške C kategorije.
Puška C kategorije mora biti pohranjena na prijavljenoj adresi stanovanja vlasnika oružja. Ukoliko se želi čuvati negdje drugdje potrebno je u PU dati izjavu u kojoj se treba navesti lokacija i razlog za čuvanje puške na drugoj lokaciji. Onda se o tome odlučuje u PU.

Vezano uz dopis/odgovor MUP-a kojeg sam već postavio ovdje i na tvrdnje tamo iznesene a za koje mislim da nisu točne (da treba dozvola za kupovinu streljiva za zračno oružje, da se smije upotrebljavati samo na streljanama itd...) poslao sam novi upit i dobio odgovor e-mailom, tako da neću tu objavljivati dok ne dobijem odgovor pismenim putem.

Pozdrav!

jakov16
Pozornik
Pozornik

Post by jakov16 » 04 Mar 2013, 15:05

U zakonu RH piše da fizička osoba mlađa od 21 god. nemože prijaviti zračno oružje!
Ja imam 18 i prije mjesec dana sam izdao zahtijev za nabavku vatrenog oružja uz položeni lovački ispit i čekam da mi to odobre, e sad ja mogu sa 18 imat vatreno oružje, a zračno nesmijem prijaviti do 21 godine. Sad oprostite ako sam ja možda krivo shvatio, ali bi volio obrazloženje!
Ja imam Noricu Storm cl. -4.5cal. -315 m/s -23,8 J--- i neznam bi li je prijavljivao molim savjet.

HVALA UNAPRIJED!!! :A25:

ivicadu
Razvodnik
Razvodnik

Post by ivicadu » 04 Mar 2013, 15:47

pa svakako bi je trebo prijavit jer su ti velike kazne pa se neisplati kockat

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 04 Mar 2013, 15:58

Ako zelis biti na miru, nek je neko iz tvoje uze obitelji prijavi na sebe s tim da ta osoba ispunjava sve uvjete, a kad navrsis 21 godinu - nek ti pokloni nazad.
Onda si na miru, i unatar zakona.
Naravno, ako je zelis koristiti dok ne navrsis 21- morat ces uz nadzor! :D
I onda si opet unutar slova zakona.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 14 Mar 2013, 14:58

vezano za čuvanje zračnica u ormaru danas sam nazvao referenticu u svojoj PU.
onaj dopis im nije dovoljan, oni sada traže dodatno pojašnjenje od mup-a :A23: :A23: :A23: :A23:

shuro
Narednik
Narednik

Post by shuro » 15 Mar 2013, 17:07

Ako ponude drugačije tumačenje, traži da ti pokažu odakle je stiglo, te koje su zakonske osnove za drugačije tumačenje.
Ako ustraju, reci da ćeš poslati upit u Ministarstvo zašto si oni (PU, te referenti i šefovi imenom i prezimenom) smiju dozvoliti drugačije tumačenje od tumačenja Ministarstva.
A ako Ministarstvo drugačije protumači onda pitaj kako to da za to pitanje mogu dati dva različita tumačenja.

Hackerivs
Narednik
Narednik

Post by Hackerivs » 15 Mar 2013, 17:27

Nije referentica kriva. Ona isto misli kao što i mi mislimo, radi onako kako joj je rekao njezin šef i njegovi poltroni. Čak mi je rekla da ih je upozoravala da to nema smisla ali uzalud.

Vupix
Civil
Civil

Post by Vupix » 13 May 2013, 17:23

Bok svima! Htio bih frknut prek oglasa zračnicu Diana 350 magnum, ali nisam ziher da li bi mogao imat problema s obzirom da nije prijavljena. hvala!
kaj sam ono trebal zaboravit reći...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 May 2013, 17:42

Vupix wrote:Bok svima! Htio bih frknut prek oglasa zračnicu Diana 350 magnum, ali nisam ziher da li bi mogao imat problema s obzirom da nije prijavljena. hvala!
Moje iskustvo sa "C" kategorijom je slijedece:
Imam colta army 44. Prvi dan sam ga uzeo, drugi dan otisao na mup i sutra je vec bio registririan, a potvrdu sam cekao 7 dana.
Registracija nije problem.

Mislim - ali to treba provjeriti - da li jos primaju neregistrirano oruzje C kategorije na prijavu, i koji je rok po novom zakonu?
Cini mi se da je neko na forumu spomenuo nedavno da je samo otisao i registrirao(bez racuna), ali nisam 100% siguran. Dakle provjeriti.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

strelicar
Pozornik
Pozornik

Post by strelicar » 13 May 2013, 18:40

i mene to zanima,jer imam isto takvu zračnicu kategorije " C "crosman phantom 1000

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 13 May 2013, 21:33

Prijava oružja kategorije C
''Građani koji posjeduju zračno oružje čija je kinetička energija 10,5 J ili veća, ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm, te oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N koje se prema odredbama Zakona o oružju smije držati bez odobrenja, dužni su takvo oružje prijaviti policijskoj upravi/policijskoj postaji u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju, odnosno, do 05.06.2013. godine.''
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 May 2013, 04:47

Istra,
Hvala na nadopuni.
Sad bi samo trebalo vidjeti da li treba imati kakav dokaz porijekla - za ovo starije oruzje koje je u posjedu od prije, poput racuna?
Turn better into best!

shuro
Narednik
Narednik

Post by shuro » 14 May 2013, 09:42

Na treba. Samo se napiše izjava "pod materijalnom i kaznenom odgovornošću izjavljujem..."

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 27 May 2013, 22:41

shuro wrote:Neću stavljati dopise koje sam slao njima jer je to bilo 3 dopisa po dvije strane s elaboriranim pitanjima i referencama na zakon.

Skraćeno pitanja su bila slijedeća:

P: Da li pravne osobe trebaju prijaviti oružje C kategorije koje su posjedovale prije stupanja na snagu novog zakona o oružju?
O: Ne.

Ima nekih nejasnoća vezanih uz prvo pitanje (pravne osobe) jer su u ogovoru navodili svakave stavke pa ću tražiti dodatno pojašnjenje, ali moj dopis i odgovor na njega će biti dostupni za cca. dva mjeseca.
Ima li jos kakvih novosti? Ja cu ovih dana otici prijaviti svoju zracnicu, posto nisam PRAVNA nego FIZICKA osoba, duzan sam ju prijaviti...

dakle 70kn biljega, Obrazac Br.3 i Izjava "pod materijalnom i kaznenom odgovornošću izjavljujem..."
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

shuro
Narednik
Narednik

Post by shuro » 28 May 2013, 10:10

Još uvijek nema odgovora na drugi dopis.
Slao sam ga poštom s povratnicom.
No povratnicu nikad nisam dobio nazad. Zvao sam i Ministarstvo i nakon nekoliko preusmjeravanja dobio sam gospođu koja mi je objasnila da im ne trebam slati povratnicom jer oni povratnice ne vraćaju (takav im je opis procesa).
Također je rekla da je odgovor još uvijek u radu i da sačekam.

Što se prijave tiće, 26.02. sam prijavio pušku, kroz par tjedana je bio i policajac na provjeri, ali od potvrde za C kategoriju još ništa...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 28 May 2013, 13:52

Meni je prijatelj cekao za potvrdu za zracnicu C kategorije - dva mjeseca. Cisto informativno.
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 28 May 2013, 16:24

shuro wrote:.... objasnila da im ne trebam slati povratnicom jer oni povratnice ne vraćaju (takav im je opis procesa).
...
Ovo PRVI puta cujem u zivotu i NE VJERUJEM u to svojim ocima i usima, ako je vracaju SVE institucije u ovoj zemlji onda ni MUP nije iznad toga. Volio bih da neki pravnik kaze rijec dvije o tome, no posto je i sam Ustavni sud VRACA bojim se da zena nema pojma sto prica...

Na koji nacin ja mogu dokazati da sam polsao neki dopis ili dokumenta u MUP ako mi ne vracaju povratnicu, ocito je problem u tome sto na takve dopise mora netko odgovoriti sa potpisom i pecatom a koliko sam shvatio na sve moguce nacine se izmotavaju od odgovornosti, postivanja rokova itd. pogotovu nakon brzopleto donesenih, nedovrsenih i nestrucnih zakona u raznim domenama.
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 28 May 2013, 16:40

Na koji nacin dokazati da si nesto poslao u mup?
Nema nacina.

Meni su u prvom pokusaju izgubili prijavu lijecnicka opce prakse, pa sam morao ponovo prijaviti.
Ne moram ni napomenuti - da potvrdu da sam prijavio nisam dobio. (ni u prvom ni u drugom prijavljivanju)

Po meni - najbolji nacin je da posaljes mailom, i imas ga isprintianog. AKo se pojavi pitanje da li si nesto poslao, imas kakav-takav dokaz.
Turn better into best!

shuro
Narednik
Narednik

Post by shuro » 29 May 2013, 16:23

Ne slažem se u potpunosti s ovim oko slanja e-maila.
Ja sam isti upit poslao e-mailom i nakonnekog vremena poštom.Odgovor dobiven e-mailom je bio nestručan i nema nikakvu težinu. Obzirom da sam na kraju svog dopisa napisao da će njihov odgovor poslužiti za pojašnjenje tih pitanja službenicima MUP-a i sličnima, gospođa mije napisala da su oni vrlo dobro upučeni i da znaju svoj posao.
A u samom mejlu je napisala nekoliko netočnih stvari. Na kraju krajeva sam upit je bio poslan jer nisu bili dovoljno dobro upućeni nego sam im ja morao citirati zakon o oružju a nisam pravnik.
Odgovor na pisani upit još uvijek nisam zaprimio.

A odgovor na prethodni upit e-mailom je stigao, ali bez zaglavlja, bez datuma, bez potpisa, bez ičega.
Takav odgovor mi nitko ne bi priznao, a kad imam potpis i pečat onda to ipak prihvate kao argument na šalteru.

Dakle najbolje je otići kod njih u prijemni U Vukovarsku ili u Ilicu i tamo predate dopis i dobijete urudžbeni broj pod kojim je zaprimljen.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 29 May 2013, 16:31

shuro wrote:...Dakle najbolje je otići kod njih u prijemni U Vukovarsku ili u Ilicu i tamo predate dopis i dobijete urudžbeni broj pod kojim je zaprimljen.
Na zalost u ovoj drzavi ovo je jedini put za rad sa SVIM drzavnim institucijama.
Nemoguće je Nemoguće

Post Reply