DEVETAK - ????
Re: DEVETAK - ????
Mislim da je ta teorija davno dokazana i da se cijela prica zapravo temelji na tome da je tijelo zapravo gradjeno od >60% vode, kako se tekucine u pravilu ne mogu stlaciti udarac-tlak se prenosi putem krvnih zila do "najslabije karike", najcesce su to kapilare u mozgu. Bio sam prisutan kada je kolega pogodio srnjaka sa 22-250 / monolitno zrno 2.6 grama / na 130m kroz vrat bez ostecenja kicme. Zivotinja se srusila kao da joj je netko u onim djecim crticima laserom odsjekao sve 4-noge na licu mjesta.
Nemoguće je Nemoguće
Hidrodinamički Šok u tijelu divljači nastaje kad se velika energija zrna pri udaru u tijelo naglo prenese u oblitku tlačnog vala preko
tjelesnih tekučina (vode. krvi i limfe) direktno do mozga, koji od toga trenutno blokira i divljač pada na mjestu kao morka krpa.
Za različite veličine (biomase) divljači, potrebna je različita energija, a sama energija ovisi kako o brzini tako i o masi zrna.
Živčani šok ima isti efekt, ali je nešto sasvim drugo. Događa se kod pogodaka sačmon, na taj način da
svaka penetracija kože pojedinog balina u sašmenom snopu uzrokuje značajnu bol. Zbroj svih boli od svih penetracija
uzrokuje toliki prenos boli do mozga, da mozak blokira.
Jelenu jedan 22 LR ne može uzrokovati ni jedan od ova dva šoka. On će najvjerojatnije nastradati, ali ne isti dan, i ne od šoka,
nego eventualno od infekcije ako je pogođen u trbuh, ili pulmotraume, ako je pogođen u pluća.
Od pogotka u mišić, neće mu biti ništa.
tjelesnih tekučina (vode. krvi i limfe) direktno do mozga, koji od toga trenutno blokira i divljač pada na mjestu kao morka krpa.
Za različite veličine (biomase) divljači, potrebna je različita energija, a sama energija ovisi kako o brzini tako i o masi zrna.
Živčani šok ima isti efekt, ali je nešto sasvim drugo. Događa se kod pogodaka sačmon, na taj način da
svaka penetracija kože pojedinog balina u sašmenom snopu uzrokuje značajnu bol. Zbroj svih boli od svih penetracija
Jelenu jedan 22 LR ne može uzrokovati ni jedan od ova dva šoka. On će najvjerojatnije nastradati, ali ne isti dan, i ne od šoka,
nego eventualno od infekcije ako je pogođen u trbuh, ili pulmotraume, ako je pogođen u pluća.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
pardon Lex... pisali smo i isto vrime... ali ti si bio malo brži... 
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Lex, kakvi su bili podlijevi na mjestu pogotka na srnjaku?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
NHF HAWK sve 5+
Svidja mi se izraz " Balini " kod nas je to normalno no ostatak zemlje vjerovatno ne zna da je to pojam za kuglice !
Jolly...
Bas se i ne moze reci da su u pitanju standardni podljevi ali iznad i ispod pogodtka se vidio " Plavkasto-Ljubicasti " ton pojacan oko krvnih zila, nije bilo pojave " Hladetine " a ulazno izlazna rana je bila jedva primjetna.
Svidja mi se izraz " Balini " kod nas je to normalno no ostatak zemlje vjerovatno ne zna da je to pojam za kuglice !
Jolly...
Bas se i ne moze reci da su u pitanju standardni podljevi ali iznad i ispod pogodtka se vidio " Plavkasto-Ljubicasti " ton pojacan oko krvnih zila, nije bilo pojave " Hladetine " a ulazno izlazna rana je bila jedva primjetna.
Nemoguće je Nemoguće
Monolitno zrno i 22-250, podljev bi trebao biti minimalan. Iako ne mora značiti jer velika brzina i otvaranje zrna je čudo iako je monolit. Na daljinama do 50-60m kugla u kal. 12. od 32 grama pokazala mi se daleko najbolja. Prijenos energije je velik jer uglavnom ostane pod kožom s druge strane, krvari i na ulaznoj rani jer je velika. Sve dobro pogođeno nije napravilo ni koraka, nikad. I oštećenje mesa je minimalno, uglavnom čista (malo veća) rupa bez podljeva jer nema brzine. Brenekke i još neke kugle su vrlo precizne do nekih 70m tako da su za lov divljih svinja jako dobre. Potkalibri nisu loši zbog ravne putanje, a neki imaju i veliku brzinu (skoro 600m/s) sa zrnom od 24 grama, pa računajte šta je to kad zvizne na 50m, kao karabin 9.3x62 koji je za svinje mila majka.
- jolly
- Cinker - bojna

Decki, ja dolazim iz streljastva, a tek sam nedavno polozio lovacki ispit.
Dakle, nesto znam o balistici, medjutim lovstvo je za mene potpuno novi svijet.
Sad ste me naveli na dva pitanja, ispircavam se ako su "bedasta".
Najcesce spominjani 22 lr:
Na kojoj maximalnoj udaljenosti ga se preporuca koristiti kod odstrela predatora sa nekim lovackim metkom, tipa 22lr HV HP?
Drugo pitanje, vezano za Breneke kuglu:
Puska sacmarica, koliki chock moze imati ako se to koristi? Ili bez chocka?
Dakle, nesto znam o balistici, medjutim lovstvo je za mene potpuno novi svijet.
Sad ste me naveli na dva pitanja, ispircavam se ako su "bedasta".
Najcesce spominjani 22 lr:
Na kojoj maximalnoj udaljenosti ga se preporuca koristiti kod odstrela predatora sa nekim lovackim metkom, tipa 22lr HV HP?
Drugo pitanje, vezano za Breneke kuglu:
Puska sacmarica, koliki chock moze imati ako se to koristi? Ili bez chocka?
Turn better into best!
22 lr na nesto sitno kao jazavac mozes koristiti do nekih 70 metara,ako je npr neka ptica,vrana,sojka onda na koju god udaljenost mozes pogoditi,ja sam vranu skinuo na nekih 200-250m ali pogodak je bio ajmo reci cisti tref i dobro gadjati mozes do 100m a u lovu u biti mislim da i nije dozvoljeno gadjati na puno vecu daljinu.Krivolovci ga jer je tih koriste za odstrel srne sa malih udaljenosti ali naravno zaustavna moc i energija tog kalibra su reletivno mali i to je vjerovatno mucenje zivotinje koja nece pasti u vatri na mjestu sigurno,bar ne od jednog metka.
Po mom iskustvu breneke kuglu mozes pucati i iz punog coka jer se prilagodi coku.Cuo sam da nije bilo preporucljivo pucati stare kugle okruglog oblika iz cokirane cijevi.
Po mom iskustvu breneke kuglu mozes pucati i iz punog coka jer se prilagodi coku.Cuo sam da nije bilo preporucljivo pucati stare kugle okruglog oblika iz cokirane cijevi.
Starih okruglih kugla više i nema, moderne idu iz svih čokova bez problema. (fiksnih) Neki proizvođači oružja ne preporučuju pucanje kugli iz promjenjivih čokova, tj. treba se staviti cilindar čok. 22 lr što se mene tiče za recimo jazavca do 30m, lisicu i ove sitnarije do 100. Nije mi se baš na jazavcu pokazao, a i tvrd je jazo. Za štetočine je sačmarica zakon, vrane i svrake na daleko može sa 22 fino.
Darko i Iggy su već odgovorili, a ja ću se još malo nadovezati...
Pod neke stare kugle misli se na one koje su bile šuplje u sredini i u toj šupljini imale uvijena krilca,
koja su tribala kugli dati neku rotacije, a vanjski rub je praktički dodirivao stijenku cijevi.
Te se moralo pucati bez ili s minimalnim čokom... pun čok je mogao napraviti sranje...
Ali takvih kugli ja odavno nisan vidija u prodaji ili upotrebi.
Današnje kugle nisu šuplje u sredili i mekana krilca su im izvana, pa se njih može pucati
iz punog čoka, bez problema za cijev.
Jedino što triba imati na umu da i takva kugla ima lošiju preciznost kod punog čoka,
a najpreciznija je ako se puca iz cilindra.
Podkalibarske kugle se bez problema mogu pucati iz svih čokova, ali isto najbolje iz cilindra.
Ne sijećam se da sam čuo (a što nije nemoguće) da se iz promjenjivih čokova nebi tribalo
pucati s kuglama, ali zato jesam čuo da se kugle nebi tribale pucati iz punog čoka
kod "variable choke" sistema, jer se sistem kuglom može oštetiti.
Pod neke stare kugle misli se na one koje su bile šuplje u sredini i u toj šupljini imale uvijena krilca,
koja su tribala kugli dati neku rotacije, a vanjski rub je praktički dodirivao stijenku cijevi.
Te se moralo pucati bez ili s minimalnim čokom... pun čok je mogao napraviti sranje...
Ali takvih kugli ja odavno nisan vidija u prodaji ili upotrebi.
Današnje kugle nisu šuplje u sredili i mekana krilca su im izvana, pa se njih može pucati
iz punog čoka, bez problema za cijev.
Jedino što triba imati na umu da i takva kugla ima lošiju preciznost kod punog čoka,
a najpreciznija je ako se puca iz cilindra.
Podkalibarske kugle se bez problema mogu pucati iz svih čokova, ali isto najbolje iz cilindra.
Ne sijećam se da sam čuo (a što nije nemoguće) da se iz promjenjivih čokova nebi tribalo
pucati s kuglama, ali zato jesam čuo da se kugle nebi tribale pucati iz punog čoka
kod "variable choke" sistema, jer se sistem kuglom može oštetiti.
Varjabilni čok nije za kugle, te stare šuplje (Venator, Sokol, Krušik) idu iz svih fiksnih čokova bez problema jer su šuplje i mekane, a imaju i dva tanka prstena okolo koji dodiruju cijev.Puno puta sam čuo da je za kuglu najbolji cilindar, ali moja iskustva nisu takva. Iz moje puške gdje su cijevi 3/4 i puni čok Brenekke, RC, Rio i stari Venator koji je kopije Brenekke-a idu odlično iz obe cijevi jer su prilagodljive, tj. imaju rebra koja se stisnu po potrebi. Recimo nove B&P kugle Thrill schock mi iz punog čoka nosi odlično, dok iz 3/4 čoka je dosta lošije. Razlog je što te kugle imaju promjer 18.4 mm dok su moje cijevi u cilindru 18.6 mm i puni čok izvlači stvar, tako da i o tome prilikom kupnje treba voditi računa. Na kutiji B&P kugli naznačen je promjer istih, ne bez razloga. S potkalibrima nisam imao problema, ide sve ako valja.
Je ,jazavac je jako otporan ali ubija ga 22lr bez problema i to sa standardnim olovnim streljivom samo sto ga pogotkom (osim ako nije u glavu) obicno ne obara odmah .Prednost 22 lr u odnosu na sacmaricu je u dometu.Sa sacmaricom sitnu mozes gadjati do 30-40m .22lr moze bez problema skinuti nesto ala patka ili lisica na 100m a i puno dalje ako pogodis.Prednost sacmarice je olaksano gadjanje na daljini do 40m i mogucnost gadjanja u letu naravno.Iggy wrote:. 22 lr što se mene tiče za recimo jazavca do 30m, lisicu i ove sitnarije do 100. Nije mi se baš na jazavcu pokazao, a i tvrd je jazo. Za štetočine je sačmarica zakon, vrane i svrake na daleko može sa 22 fino.
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Dečki spominju potkalibarske kugle. Mislim da sam postavljao tu temu ovdje na forum, jer moja iskustva s tim streljivom su više nego poražavajuća, usprkos što to večina ljudi hvali. Istina, ja nisam u životu mnogo pucao sa glatkim cijevima, pa totalni raspad grupe na nekih 70 metara pripisujem neznanju. Svi mi kažu da grupa koja se može postići na toj daljini ne premašuje 10-ak cm, što je u mom slučaju bilo višestruko više. Ni kolega nije bio ništa bolji, ali niti slabiji, dok je karabinom razlika između nas znatna u moju korist. Teško bi se odlučio da u lov ponesem streljivo u koje nemam povjerenja. Potkalibarsko streljivo je bilo marke Breneke, a to je na dobrom glasu. Gramaže se stvarno ne sjećam, ali mislim da nije niti bitno, jer loš pogodak, bez obzira na uzrok, je samo loš pogodak. Uz to, cijena je više nego "paprena". Mislim da je užljebljena cijev rješenje svih problema.
Kolega pitanje koliko si odstrelio lisica sa 22lr na udaljenostri od 100metara (ili lisica uopce sa 22lr)?Darko11 wrote:Je ,jazavac je jako otporan ali ubija ga 22lr bez problema i to sa standardnim olovnim streljivom samo sto ga pogotkom (osim ako nije u glavu) obicno ne obara odmah .Prednost 22 lr u odnosu na sacmaricu je u dometu.Sa sacmaricom sitnu mozes gadjati do 30-40m .22lr moze bez problema skinuti nesto ala patka ili lisica na 100m a i puno dalje ako pogodis.Prednost sacmarice je olaksano gadjanje na daljini do 40m i mogucnost gadjanja u letu naravno.Iggy wrote:. 22 lr što se mene tiče za recimo jazavca do 30m, lisicu i ove sitnarije do 100. Nije mi se baš na jazavcu pokazao, a i tvrd je jazo. Za štetočine je sačmarica zakon, vrane i svrake na daleko može sa 22 fino.
Moje iskustvo je da lisicu do 50 metara obara samo dobar pogodak, preko toga ni ne pucam jer nece past.
Ako se nesto trzne, nadjem krv i ne nadjem poslje divljac ne racunam da je dobar pogodak.
Takodjer patku je protuzakonito loviti sa 22lr u RH.
Generalno sa 22lr ne treba pucati na nista pucati preko 50 metara jer nema dovoljno snage...
Teorija je teorija ali praksa kazuje nesto sasvim drugo.
A i onaj odstrel na 200-250 metara je zanimljiv (iako kazes da je bio cisti tref), koliko si gadjao iznad vrane ili imas balisticki turet?
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Sa prve dvije stvari sto si napisao se slazem!Hawk wrote:Hidrodinamički Šok u tijelu divljači nastaje kad se velika energija zrna pri udaru u tijelo naglo prenese u oblitku tlačnog vala preko
O ovome zadnjem necemo raspravljati...nikad se ne zna...netko bi to mogao zloupotrijebiti...
a i iz postovanja prema ovome forumu i njegovim clanovima!
Head in the City. Hearth in the Field.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Ako netko zbilja jako voli pucati kugle iz sacmarice, a treba i preciznost, tada treba koristiti
cilindricne cijevi, a ako ni tada nije zadovoljan, rijesenje su paradox cijevi!
cilindricne cijevi, a ako ni tada nije zadovoljan, rijesenje su paradox cijevi!
- jolly
- Cinker - bojna

Po tablicama, ostri pad metka 22lr pocinje na 150 metara. Sa HV metkom mozda nesto kasnije, medjutim, cak I sa balistickim turetima, ovo je vrlo tesko pogoditi jer je esencijalna precizna procjena ili izmjera udaljenosti.zhrvoje wrote: A i onaj odstrel na 200-250 metara je zanimljiv (iako kazes da je bio cisti tref), koliko si gadjao iznad vrane ili imas balisticki turet?
Plus, malo koja MK puska drzi 1 moa, sto je na 200 metara krug od 5 cm, a to je skoro vec skoro pola promjera vrane. 5cm je teoretski, a prakticno ce se rasiriti jos i vise, i to sa resta
Sve u svemu, tesko je to izvesti bez da se potrefi "tref".
Na americkom trzistu postoji model MK puske cz 452 ultra lux. Ima nesto duzu cijev od modela 452 lux, I optimisticki mehanicki nisan od 300 metara, sa duzom nisanskom linijom / razmakom. (ja se ubih da je nadjem negdje na nasem trzistu, ali badave mi truda. Nema!)
Dakle, moze ona gadjati u metu na 300, ali grupa je sa resta poprilicna. Onako, za gadjati plasticne kante volumena 1 galona na 300 metara. Rasipa.
Hocu reci daljine od 200 do 300 za MK su iznad balistickog potencijala metka.
Turn better into best!
Koliko sam je upoznat CZ BRNO-2 je vise nego precizna puska za 22 LR, sa dobrim streljivom i optikom moja je na 50m je praticki rupa u rupi...da to pomnozimo i X 2 na 100m je manje od 1/2 MOA.
Nemoguće je Nemoguće
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Hmmm, teoretski mi ispravno djeluje. Podsjetilo me na reloading...tj kad si punis streljivo
za papir...vjerujem da si imao takvih slucajeva Lex...recimo punis streljivo za 357 mag,
minimalni load, cak i ispod...ako ,pretjeras, cesto se dogodi da zrno udari pljostimice u
metu...nema dovoljnu rotaciju (brzinu) i ne moze stabilizirati zrno...palo mi na pamet da
nije to mozda razlog zasto 22 lr tako naglo izgubi na preciznosti!? Jel si pucao na dalje!?
Ako jesi, kako je to izgledalo na papiru!?
za papir...vjerujem da si imao takvih slucajeva Lex...recimo punis streljivo za 357 mag,
minimalni load, cak i ispod...ako ,pretjeras, cesto se dogodi da zrno udari pljostimice u
metu...nema dovoljnu rotaciju (brzinu) i ne moze stabilizirati zrno...palo mi na pamet da
nije to mozda razlog zasto 22 lr tako naglo izgubi na preciznosti!? Jel si pucao na dalje!?
Ako jesi, kako je to izgledalo na papiru!?
CZ BRNO-2 je zakon za 22LR...
ja moju nebi minja ni za jednu drugu (serijsku)...
ali nasmijen se kad vidin dokle smo došli u temi "DEVETAK - ???"
ja moju nebi minja ni za jednu drugu (serijsku)...
ali nasmijen se kad vidin dokle smo došli u temi "DEVETAK - ???"