Puške na pištoljska streljiva?
Re: Puške na pištoljska streljiva?
Ovo sto si ti opisao daje jednu sasvim drugu i pozitivnu sliku na koju smo inace svi navikli u Rvatistanu, jer je ocito rijec o dobroj organizaciji i trudu koji se ulaze u loviste i njegovo odrzavanje...osim toga ako bih vec odlucio potrositi > 10K eura za takvo zadovoljstvo tih 200E mi sigurno nista ne bi znacilo u zivotu....Pomislio sam kako su "podobni" lovozakupci nasli trik kako da uzmu jos malo iz tudjeg djepa....
Nemoguće je Nemoguće
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Nije ga problem zavezati...problem ga je uhvatiti...ali tada to ne bi bio lov, vec-ubijanje!šaran wrote:Bilo bi bolje da mu zavežu jelena za drvo pa da mu nemože pobjeć..
Head in the City. Hearth in the Field.
ne ne... ne ide to tako... metak nema utor, ali je R tipa... znači prošireno dno čahure, a to je isto što i utor, ili bolje...technotronic wrote:pitao sam se na koju foru radi bez utora na metku za izvlačenje čahura, pa koliko sam skužio sliku,metak koji ulazi u ležište fizički istiskuje opaljenu čahuru, jesam li u pravu?
Zatvarač ima dva zuba (izvlakače) koji to rade kod repetiranja, ka i kod drugih sistema.
Ne znan kako si mislija da slijedeći metak izbacuje čahuru koja bi bila u ležištu metka, kad slijedeći metak dolazi odstraga...???
Last edited by Hawk on 02 Feb 2014, 19:20, edited 1 time in total.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Woolf je to sasvim lijepo objasnio.lex-lutor wrote:Kolega mi je rekao da previse prostacim , mada znam da nasa nacija najbolje razumije takav jezik.....To smrdljivo govno bi mi naplatilo metak samo onda kada bi mi dokazao da je istrenirao svu divljac u lovistu kako se mora svaki puta kada ugleda grupu lovaca postaviti u "pozu za poziranje i to u trajanju od 2 minute".... da barem zivim blizu nekog takvog papka pa da mogu cekati "podobne goste" kako ulaze u lovise i sprasiti jedno 10 metaka u zrak, vjerujem da im izdaje i Fiskalizirani racun za tako pametne usluge.
Ja sam s ovim upoznat na slijedeci nacin. Jedan moj poznati prije puno godina krenuo da se bavi komercijalnim lovstvom, i prica on meni o placanju promasaja...
Ja, naravno, postavio pitanje isto ko i ti. Premda mi je deda bio lovac, i znao sam vec podosta o lovsvtu i etici iz dedinih prica.
(Otprilike koje su to pizde koje promasuju, i koji su to foliranti koji promasaj naplacuju....)
Taj moj poznati, meni je odgovorio ovako:
"ne mogu ja odvest bilo koga, ili svakoga, na muflona ili divokozu, on da puca na drugo brdo, i promasi.
Ja onda ne znam jel promasio, ili ranio.
Onda moram slati covjeka sa psom krvosljednikom na drugo brdo, trazit divljac, i ako je ne nadjemo, jos uvijek ne biti siguran da li je ranjena, ili samo promasena."
Lex, iza ovog, i takve pretrage stoji ljudski rad, istrenirani pas je bitan, a izmedju pogotka (ranjavanja i/ili odstrela) ili promasaja postavlja se pitanje planiranog odstrela broja grla po LGO.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Razumijem te! 90 posto (mozda i vise) tih lovaca su stranci! S njima nije nikakav problem tolex-lutor wrote:Ovo sto si ti opisao daje jednu sasvim drugu i pozitivnu sliku na koju smo inace svi navikli u Rvatistanu, jer je ocito rijec o dobroj organizaciji i trudu koji se ulaze u loviste i njegovo odrzavanje...osim toga ako bih vec odlucio potrositi > 10K eura za takvo zadovoljstvo tih 200E mi sigurno nista ne bi znacilo u zivotu....Pomislio sam kako su "podobni" lovozakupci nasli trik kako da uzmu jos malo iz tudjeg djepa....
odraditi, jel oni znaju da to kosta i da se to skupo placa. Dogodi se tu i tamo da lovac napravi
pizdariju, ali kad mu se to naplati u pravilu ne prigovaraju, jel su svijesni sto su ucinili!
Lovi se iskljucivo po danu, rano ujutro i u kasnim poslijepodnevnim satima, a u sumrak se
lov prekida i to u pravilu, bez iznimke.
Kad sam poceo raditi u HR Sumama, imao sam vec dosta lovackog staza i odstrijela i
mislio sam da sam jako dobro ,potkovan, sto se tice znanja o lovu...ubrzo sam shvatio
da sam supalj ko probusena kanta i trebalo mi je nekoliko sezona da savladam neke
tehnike. Neke stvari covjek jednostavno, da bi mu ,sjele,, treba puno vremena i prakse,
...a najlakse od svega je povuci okidac!
Mani se sada LGO, to je poznato gradivo za lovce.jolly wrote:.."ne mogu ja odvest bilo koga, ili svakoga, na muflona ili divokozu, on da puca na drugo brdo, i promasi.
Ja onda ne znam jel promasio, ili ranio. Onda moram slati covjeka sa psom krvosljednikom na drugo brdo, trazit divljac, i ako je ne nadjemo, jos uvijek ne biti siguran da li je ranjena, ili samo promasena."
Cinjenice su sljedece:
1. Svi smo mi ljudi i nitko nije nepogrijesiv, kada bi svaki metak bio pogodak u sumi bi danas bila samo stabla i partizani, ( mislim ovo o partizanima je valjda logicno jer jos uvijek izlaze iz suma )
2. Kada netko nekog gosta " voda, seta ili sto vec " radi odstrijela nekog trofeja to sigurno nije besplatno nego ima svoju cijenu.
3. Taj drugi, covjek i pas i jos XX necega je ionako trebalo biti uracunato u tu avanturu jer bi samo lud covijek mogao ocekivati ucinak 100% bez ranjavanja na daljinama od 150-300 metara....i pogotvu sto je u pitanju " kosi hitac" 99%, barem kada spominjes Muflona i Divokozu
Nemoguće je Nemoguće
Lex... pozivam te na glinrene golubove... 10 Eura promašaj... a pucaš koliko želiš...lex-lutor wrote:...Pomislio sam kako su "podobni" lovozakupci nasli trik kako da uzmu jos malo iz tudjeg djepa....
Otišla je" moda" malo dalje,pa je i za lever acton puške napravljena prilagodba.Vrhovi metaka su od mekšeg materijala(nešto između gume i plastike)i mogu se koristiti u cjevastom spremniku,bez opasnosti od opaljenja metka ako se udari malo jače kundakom o tlo.jolly wrote:technotronic wrote:Gledam oglase, pa vidim pušku u kalibru 357 magnum. Koja je praktična primjena takve puške, pošto mi se čini preslaba za lov, osim za štetočine?
Takodjer ove puske u biti ne mogu koristiti moderan puscani metak, u smislu siljatog fmj zrna jer kad u donju cijev naslazes siljate metke jedan iz drugog, gdje vrh metka lezi na kapisli metke od ispred, onda mozes zamisliti do ceg moze doci kad se puskom malo zatrese ili padne na pod, pa je samim dizajnom takve puske - gotovo odredjeno da municija mora biti ili pistoljska, ili barem slicna po obliku zahure i zrna.
http://www.hornady.com/store/308-Marlin ... evolution/
Hvala na pozivu, mala promjena pravila.....Hawk wrote:...Lex... pozivam te na glinrene golubove... 10 Eura promašaj... a pucaš koliko želiš...... Samo mi Černogorza nemoj dovoditi...
1. Kada ti promasis onda svi moramo popiti deci crnoga, a kada ja promasim onda pojesti fetu sira i prsuta....!
Nemoguće je Nemoguće
je... tako je Jambalaya... ali ovo dođe zgodno kad se radi o šiljastoj karabinskoj municiji...jambalaya wrote:...Otišla je" moda" malo dalje,pa je i za lever acton puške napravljena prilagodba.Vrhovi metaka su od mekšeg materijala(nešto između gume i plastike)i mogu se koristiti u cjevastom spremniku,bez opasnosti od opaljenja metka ako se udari malo jače kundakom o tlo.
sada pričamo o pištoljskoj municiji (round ili flat head), a tu s time nikada nije ni bilo problema...
lex-lutor wrote: Hvala na pozivu, mala promjena pravila.....
1. Kada ti promasis onda svi moramo popiti deci crnoga, a kada ja promasim onda pojesti fetu sira i prsuta....!
- jolly
- Cinker - bojna

Hawk, ti po iskustvu pogadjas u srz problema. Svaka cast!Hawk wrote:je... tako je Jambalaya... ali ovo dođe zgodno kad se radi o šiljastoj karabinskoj municiji...jambalaya wrote:...Otišla je" moda" malo dalje,pa je i za lever acton puške napravljena prilagodba.Vrhovi metaka su od mekšeg materijala(nešto između gume i plastike)i mogu se koristiti u cjevastom spremniku,bez opasnosti od opaljenja metka ako se udari malo jače kundakom o tlo.
sada pričamo o pištoljskoj municiji (round ili flat head), a tu s time nikada nije ni bilo problema...
Vidi sta kaze proizvodjac, bas sam pogledao na link:
"For optimum performance we do not recommend storing LEVERevolution ammunition in tubular magazines for extended periods, as this can result in tip deformation.""
Meni se cini da nisu jos svi problemi tu rijeseni. Ha, bumo vidli? tehnika ide naprijed!
Turn better into best!
Sa novom Hornady municijom nema problema, ona crvena gumeno-plasticna kapica je super, ionako neces spremiti napunjenu pusku u ormar da tamo stoji mjesecima sa mecima u okviru...Veci je problem ste se ti meci opako otvaraju i prave RUPETINU !!!
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Da, Lex, lako se svi mi zanesmo, i znamo kako se drzi oruzje ali ne zaboravi jednu sitnicu, a to je trziste.lex-lutor wrote:Sa novom Hornady municijom nema problema, ona crvena gumeno-plasticna kapica je super, ionako neces spremiti napunjenu pusku u ormar da tamo stoji mjesecima sa mecima u okviru...Veci je problem ste se ti meci opako otvaraju i prave RUPETINU !!!
Kod nas ovog specijaliziranog streljiva tesko da ce ko uvesti, a zatim: ako gledas americko trziste - probaj objasniti ameru da ne spava sa napunjenim oruzjem pored uzglavlja.
LOL
Samo u Americi postoji naziv "night stand gun"! Pa im ti objasni da ga moraju doma isprazniti.
Kako sam pratio razvoj naoruzanja kroz povijest, koliko me zanimalo, daj da kazem jos koju, osim prvog navedenog (potencijlanog) problema sa siljatim mecima, bilo je jos drugih problema u balistici kod lever action pusaka:
Nakon manje poznate Henry rifle, najpoznatija je winchester 1866, sa zutim kucistem, puska koja mozda najpoznatija sa divljeg zapada. (vole je stavljati na filmove, valjda jer blijesti)
Zbog zutog kucista od bronze bila je poznata pot nazivom "yellow boy".
Koristila je cal 44Henry metak (na crni barut naravno), koji je ujedno bio rim-fire, dakle sa obodnim paljenjem.
Problem obodnog paljenja kod vecih kalibara je taj da se cahura znala napuhati, pa zaglaviti, bilo u lezistu, ili kod izbaciovnja u mehanizmu.
Ova je puska i prva repetirka, koristena u vojne svrhe, a nabavila ju je turska vojska i uspjesno koristila u sukobima u 19 st, na manjim udaljenostima ali daleko vece vatrene moci od dotadasnjih jednometnih pusaka.
Slijedeca je puska u razvoju je bila winchester 1873, u novom kalibru: 44-40, metak sa obodom (R) ali ovog puta sa centralnim paljenjem.
Time je bilo rijeseno napuhavanje cahura, ali ovdje je problem bio kod lijevanog olovnog zrna, da su se meci koji su se redali jedan na drugog tiskali u donjoj cijevi, i kod duzeg stajanja potiskivali zrna jedan drugom dublje u cahuru. Ovo je pak stvaralo nejednake tlakove i brzine kod ispaljenja, i znalo je negativno utjecati na preciznost.
Opcenito zbog niskog balistackog koeficijenta, efektivan domet se smatrao oko 200 metara.
Kasnije su uslijedili, sve bolji modeli i usavrsavnaje streljiva... da sad ne nabrajam, ali iz balisticke perspektive ova dva su najzanimljivija, pa ih zato napisah.
Govoreci, iskljucivo za starije modele, i ondasnju municiju, te djecje bolesti su kasnije prevazidjene, tako da je sve napisano stvar historije.
Inace, premda je rim-fire streljivo i dan danas popularno, zato jer je jeftino - gore navedeni problem napuhavanja rim-fire cahura u vecim kalibrima doveo je do tog da danas zapravo rim-fire koristimo samo samo do 22 lr, ili malo jaci 22wmr... A prakticki svi veci, ili jaci kalibri su centralnog paljenja, a opcija centralnog paljenja sa obodom (R), kod revolvera, pojedinih mehanizama i pusaka prelamaca.
Turn better into best!
- technotronic
- Stožerni Narednik

malo se nespretno izrazio, uglavnom, nakon ovog videa je sve jasno,,....Hawk wrote:ne ne... ne ide to tako... metak nema utor, ali je R tipa... znači prošireno dno čahure, a to je isto što i utor, ili bolje...technotronic wrote:pitao sam se na koju foru radi bez utora na metku za izvlačenje čahura, pa koliko sam skužio sliku,metak koji ulazi u ležište fizički istiskuje opaljenu čahuru, jesam li u pravu?
Zatvarač ima dva zuba (izvlakače) koji to rade kod repetiranja, ka i kod drugih sistema.
Ne znan kako si mislija da slijedeći metak izbacuje čahuru koja bi bila u ležištu metka, kad slijedeći metak dolazi odstraga...???
http://www.youtube.com/watch?v=HNDRN_fjcDU
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Ili ova...
- Attachments