Kupovina iz zemlje članice EU, je li moguće registrirati?

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Žac
Razvodnik
Razvodnik

Re: Kupovina iz zemlje članice EU, je li moguće registrirati

Post by Žac » 19 Feb 2014, 21:15

Zakon ne dijeli oružje prema kalibru. Tako nema veze da li je 22lr ili 223rem, registrira se kao puška sa užljebljenom cijevi.
Da bi ju bilo moguće registrirati mora biti poluautomatska i imati spremnik za dva komada streljiva.Naravno da ovo sa spremnicima ne funkcionira malo ih se pridržava te odredbe a istovremano nitko to ne kontrolira jedanput kad registrirate oružje.
Isto tako kalibar 22lr nikako nije u klasi 223rem,osim promjera zrna nemaju ništa zajedničko.
Odredbu u zakonu da nešto mora izgledati na određeni način da bi bilo moguče registrirati nisam pronašao.
Morali bi moći registrirati oružje bez problema, sretno.

Taktičke Operacije
Pozornik
Pozornik

Post by Taktičke Operacije » 20 Feb 2014, 11:01

Članak 6. točka 10. poluatomatsko vatreno oružje za civilnu upotrebu, koje je slično automatskom vatrenom oružju (za ovo koje ja pitam po zakonu je svrstano u kategoriju A)

Članaka 7. točka 1. zabranjeno oružje - oružje i streljivo kategorije A, hadno oružje kojem je osnovna namjena napad ili nanošenje ozljeda, predmeti pogodni za nanošenje ozljeda kada se nose na javnom mjestu, a način i okolnosti njihova nošenja ukazuju da se nose kako bi bili uporabljeni za napad ili nanošenje ozljeda, te oružja C i D kategorije kada se koristi za uznemiravanje, napad ili nanošenje ozljeda

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 20 Feb 2014, 14:39

Žac wrote:Zakon ne dijeli oružje prema kalibru. Tako nema veze da li je 22lr ili 223rem, registrira se kao puška sa užljebljenom cijevi.
Da bi ju bilo moguće registrirati mora biti poluautomatska i imati spremnik za dva komada streljiva.Naravno da ovo sa spremnicima ne funkcionira malo ih se pridržava te odredbe a istovremano nitko to ne kontrolira jedanput kad registrirate oružje.
Isto tako kalibar 22lr nikako nije u klasi 223rem,osim promjera zrna nemaju ništa zajedničko.
Odredbu u zakonu da nešto mora izgledati na određeni način da bi bilo moguče registrirati nisam pronašao.
Morali bi moći registrirati oružje bez problema, sretno.
Kod lovackog poluautomatskog oruzja je uvjet da se spremnik ogranici na 2 metka.
Kod sportskog oruzja takvog ogranicenja nema. Dakle, kod sportskog spremnik moze biti bilo kojeg kapaciteta.

U uhodanoj praksi u RH, takodjer cak i za lovacko oruzje dopusta se posjedovanje spremnika kapaciteta veceg od dva naboja, ali upotreba je ogranicena samo za vjezbe na streljani, ili na mjestu predidjenom za gadjanje - ali je zabranjna uporabe takvog spremnika u lovu.

A sad, vezano za pitanje 223, pa na malokalibarsku streljanu, to nece proci.
Zato jer se u struci (lovstvo, streljastvo) za mali kalibar smatra 22LR, i eventualno njegove "krace" inacice.

223 rem, odnosno 5,56 nato - je sasvim druga kategorija municije po snazi dometu i namjeni, dakle sumnjam da moze proci pod "malokalibarsko" oruzje za plinkanje na streljani koja ima ogranicenje maksimalno do malog kalibra. Medjutim, moze se koristiti na VK streljani za veliki kalibar i dugo oruzje.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Taktičke Operacije
Pozornik
Pozornik

Post by Taktičke Operacije » 20 Feb 2014, 18:07

Pa ja mislim da u ovoj karlovačkoj streljani može, s obzirom da je riječ o automatskom vojnom strelištu na kojemu zna biti natjecanja iz gađanja PAPom 7.62, a dio tog strelišta koristi streljački klub karlovac koliko sam informiran

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 20 Feb 2014, 19:02

U tom slucaju - nema problema, ako moze PAp 7.62, moze i 223 rem, bez brige.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 21 Feb 2014, 19:20

dejandlesk wrote:Točno. Zakon je fenomenalan kad nešto liči na nešto drugo. Meni recimo, kinezi liče jako jedni na druge, dok se oni vjerojatno raspoznaju. Diskutabilno do bola!
De, Dejan...koje su ti to fore!? Pa nece ti prsti otpasti da nam natipkas kaj si to donesel
iz Delzele!? Izvoli...daj si truda i detaljno opisi prinovu u sefu...lijepo bih te molio.... :mrgreen:
Head in the City. Hearth in the Field.

rojalsi
Civil
Civil

Post by rojalsi » 21 Feb 2014, 19:34

Evo, konačano je tekst dostupan i u hrvatskom jeziku. Nadamo se da nema previše greška. :)

http://www.rojal.si/hr/pages/1/kupnja-pravog-oruzja-21

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 21 Feb 2014, 19:58

Ovako Woolf, donio ja Ruger R2 American u kalibru 243 Win. Da se nađe za lisicu i čaglja. Najžalosnije je to što nisam stigao montirati optiku, niti probati hoće li to uopće pucati. Ovako na prvi dojam, mislim da hoće. Sad kad podignem oružni list, treba kupiti streljivo i isprobati. Onad montirati optiku, pa opet isprobati, pa onda isprobavati dok se ne ukaže prilika za probu na lisici, ili ako ne bude lisice, poslužit će i vrana. Pošto mi se krmenadla totalno zaštekala, pa ne mogu iz kuće, postoji velika vjerojatnost da prva proba bude kroz prozor u dvorište u neki stari panj. Makar samo jednom. Sad će me napasti svi koji poštuju zakon, ali ipak ih molim za razumijevanje, jer imati novi stroj u ormaru i ne isprobati ga već 5 dana, više je nego strašno.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 21 Feb 2014, 20:15

dejandlesk wrote:Ovako Woolf, donio ja Ruger R2 American u kalibru 243 Win. Da se nađe za lisicu i čaglja. Najžalosnije je to što nisam stigao montirati optiku, niti probati hoće li to uopće pucati. Ovako na prvi dojam, mislim da hoće. Sad kad podignem oružni list, treba kupiti streljivo i isprobati. Onad montirati optiku, pa opet isprobati, pa onda isprobavati dok se ne ukaže prilika za probu na lisici, ili ako ne bude lisice, poslužit će i vrana. Pošto mi se krmenadla totalno zaštekala, pa ne mogu iz kuće, postoji velika vjerojatnost da prva proba bude kroz prozor u dvorište u neki stari panj. Makar samo jednom. Sad će me napasti svi koji poštuju zakon, ali ipak ih molim za razumijevanje, jer imati novi stroj u ormaru i ne isprobati ga već 5 dana, više je nego strašno.
Ooooo, Dejan! Cestitam, stari moj! Zavoljet ces 243! Moje asocijacije na taj kalibar su
vrlo ugodne...a i ,pristedjet, ce ti krmenadlu! Kalibar za gust, a bome je i puskica dobra!
Cestitam jos jednom! :A25:
Head in the City. Hearth in the Field.

Taktičke Operacije
Pozornik
Pozornik

Post by Taktičke Operacije » 21 Feb 2014, 21:06

Nije .338 Lapua ali nije ne kreda po metku :A25:

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 21 Feb 2014, 23:00

Volim ove kalibre koji se daju nagurati na brzine cca 3.5 MACH-a, divota !!!

Cestitke na igracki...
Nemoguće je Nemoguće

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 21 Feb 2014, 23:54

rojalsi wrote:Evo, konačano je tekst dostupan i u hrvatskom jeziku. Nadamo se da nema previše greška. :)

http://www.rojal.si/hr/pages/1/kupnja-pravog-oruzja-21
Ima jedan problem , u Hrvatskoj nepostoji EU nabavna dozvola vec samo obicna HR nabavna dozvola.

Taktičke Operacije
Pozornik
Pozornik

Post by Taktičke Operacije » 22 Feb 2014, 00:40

U postupku je uslađivanje. Biti će EU nabavne dozvole, samo kada, pitaj Boga.

A što se kalibra tiče, bilo bi zabavno vidjeti .45 ACP pri toj brzini što bi napravio :D

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 22 Feb 2014, 00:52

Taktičke Operacije wrote:U postupku je uslađivanje. Biti će EU nabavne dozvole, samo kada, pitaj Boga.

A što se kalibra tiče, bilo bi zabavno vidjeti .45 ACP pri toj brzini što bi napravio :D
Usklađivaju od 01.07.2013 , a negdje ne možeš kupiti nego na Eu nabavnu.

rojalsi
Civil
Civil

Post by rojalsi » 22 Feb 2014, 11:51

Nema problema ako EU nabavna dozvola još ne postoji u Hrvatskoj. Provjerena informacija od prošlog tjedna je da trenutno naša upravna jedinica ne komplicira ako nemate EU nabavne dozvole zato što znaju da još ne postoji kod vas.

Taktičke Operacije
Pozornik
Pozornik

Post by Taktičke Operacije » 27 Feb 2014, 13:34

Odgovora iz MUP-a nisam dobio a iz lokalne postaje su me uputili da se s upitom obratim u Zagreb

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 01 Mar 2014, 18:45

Taktičke Operacije wrote:Odgovora iz MUP-a nisam dobio a iz lokalne postaje su me uputili da se s upitom obratim u Zagreb
šta će ti odgovor iz MUPa ako je ovdje napisano da nema nikakvih problema prilikom nabavke oružja u EU

evo ja danas u par minuta sve riješio i postao ponosni vlasnik remingtona

Taktičke Operacije
Pozornik
Pozornik

Post by Taktičke Operacije » 02 Mar 2014, 21:45

Zato što je riječ od poluautomatskoj pušci sa zapremninom 30 komada streljiva u odvojivom spremniku koja sliči na vojno oružje bez obzira što nema mogućnost automatske paljbe ili jednostavne prerade na automatsku. Zakon je proturječan i želim biti 100% siguran da to smijem kupiti i kod nas registrirati jer 1100 eura za pušku + još sva davanja za papirologiju nisu za bacit.

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 02 Mar 2014, 21:47

Taktičke Operacije wrote:Zato što je riječ od poluautomatskoj pušci sa zapremninom 30 komada streljiva u odvojivom spremniku koja sliči na vojno oružje bez obzira što nema mogućnost automatske paljbe ili jednostavne prerade na automatsku. Zakon je proturječan i želim biti 100% siguran da to smijem kupiti i kod nas registrirati jer 1100 eura za pušku + još sva davanja za papirologiju nisu za bacit.
O kojoj se pušci radi?

Taktičke Operacije
Pozornik
Pozornik

Post by Taktičke Operacije » 02 Mar 2014, 22:17

AR15 platforma, skraćena poluautomatska verzija američke M4

Post Reply