NABAVNA DOZVOLA
-
elektricar86
- Razvodnik

Re: NABAVNA DOZVOLA
Samo,bojim se da policija razmislja ovako "vikao je i galamio,ako mu damo pistolj sljedeci put ce zapucati" ,eto ti odmah zloupotrebe.Hackerivs wrote: ovo je ispravno tumačenje.
zakon je tu vrlo rastezljiv i daje policijskim upravama odnosno policijskim postajama široke ovlasti.
ako oni procijene da tvoj prekršaj ukazuje na to da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno, nećeš dobiti nabavnu dozvolu (čl. 10. st. 4. zakona o oružju).
najbolje je otići u postaju i raspitati se kako je kolega sugerirao.
Ali vikanje i galama moze biti i smijanje i pjevanje na javnom mjestu u neko doba noci,ali mi ljudi to odmah povezujemo sa svadjanjem i tucom,tako bih i ja,zapravo,kad bolje razmislim,skoro da ni sam sebi nebih dao nabavnu,da procitam samo ono sta pise u onom prekrsajnom prijedlogu.
-
elektricar86
- Razvodnik

Ma nije frka,nisam bas toliko plasljivskorpac wrote:Nemojte plašiti čovjeka. To je prekršaj i nije ništa strašno. Ja sam dobio isto takav prekršaj jer sam startao s autom (jer su mi gume bile ćelave) platio sam 500kn i to je to. Naravno da je bolje da je u nekom društvu ili lovac jer imao opravdani razlog za nabavu oružja.
Sta se mene tice,nisam u nikakvom drustvu,i nisam lovac,a najiskreniji razlog za nabavku mi je to,da jednostavno zelim imati pistolj,jer mi je fora,i da mogu pucati tamo di se smije. To naravno ne prolazi kao opravdani razlog,pa bih naveo "sport i rekreacija" ,i samoobrana,s tim da je ovo drugo djelomicno istina,jer mi se neda bas u ici prdekanu,ali da sam stvarno u zivotno ugrozenoj situaciji... ,ma i onda ne,jer bi vjerovatno u toj situaciji pistolj bio zakljucan doma u sefu.
-
elektricar86
- Razvodnik

Bez ovog "mores" ,odmah si sumljiv.Hawk wrote:ali... čim se počneš raspitivati o oružju... već moreš postati sumljiv...![]()
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Bojim se da ti je teta rekla istinu. Zakon o oružju članak 10 točka 4 govori o takvim stvarima. Ja nisam pravnik pa možda ne tumačim dobro Zakon, no moglo bi se desiti da i onaj tko odlučuje tumači Zakon kako on misli da treba. S druge strane stavi se u poziciju, da ti nekom odobravaš nabavu oružja i imaš ovakav slučaj, što bi odlučio? Još gora stvar da kasnije, ne daj Bože ispadne neki incident s tim oružjem...
Ja bi bio prilično rezerviran. Želim ti sreću u tvom nastojanju, jer ako uspiješ, to znači još jedan ljubitelj oružja više na ovim prostorima.
Ja bi bio prilično rezerviran. Želim ti sreću u tvom nastojanju, jer ako uspiješ, to znači još jedan ljubitelj oružja više na ovim prostorima.
Konačnu odluku donosi komisija u kojoj je često i referent koji obrađuje zahtjeve (teta na šalteru). Tak je barem bilo u mom slučaju. Tako da ona ipak nekaj i odlučuje.
A normalno je da oni štite svoje guzice jer ako se ikad dogodi neko sranje netko će pitati tko mu je odobrio dozvolu i onda oni imaju problema. Zato žele savršen dosje i savršeno popunjene zahtjeve.
A normalno je da oni štite svoje guzice jer ako se ikad dogodi neko sranje netko će pitati tko mu je odobrio dozvolu i onda oni imaju problema. Zato žele savršen dosje i savršeno popunjene zahtjeve.
-
elektricar86
- Razvodnik

A gle,i sam sam rekao prije,da ja odobravam nabavnu,i procitam da je netko krsio javni red i mir vikanjem i galamom,vjerovatno mu nebih odobrio.dejandlesk wrote:Bojim se da ti je teta rekla istinu. Zakon o oružju članak 10 točka 4 govori o takvim stvarima. Ja nisam pravnik pa možda ne tumačim dobro Zakon, no moglo bi se desiti da i onaj tko odlučuje tumači Zakon kako on misli da treba. S druge strane stavi se u poziciju, da ti nekom odobravaš nabavu oružja i imaš ovakav slučaj, što bi odlučio? Još gora stvar da kasnije, ne daj Bože ispadne neki incident s tim oružjem...
Pocekat cu jos malo,da vidim kako ce zavrsiti taj postupak,pa cu dati zahtijev na blef,ako upali upali.
-
elektricar86
- Razvodnik

E jbga,nisam znao da i teta sjedi u komisijimirkof wrote:Konačnu odluku donosi komisija u kojoj je često i referent koji obrađuje zahtjeve (teta na šalteru). Tak je barem bilo u mom slučaju. Tako da ona ipak nekaj i odlučuje.
I meni je jasno da igraju na sigurno,i da se nece dovoditi ni u mogucnost nekog rizika.
Ja znam da ovaj moj prekrsaj ne ukazuje na mogucnost zlouporabe oruzja,to zna i moj frend koji je bio samnom,ali oni neznaju.
-
elektricar86
- Razvodnik

Nego,mene muci jos jedan problem. Ubrzo namjeravam kupiti zracnu pusku,koja spada u C kategoriju,i naravno da cu je prijaviti,ali,u zakonu pise da se i za to gledaju prekrsaji iz JRM,isto kao i za vatreno oruzje.
I sta sad
,ima neko iskustva s time,jesu li i za to isto strogi,i iskljucivi?
I sta sad
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Za oružje c kategorije, nije potrebno odobrenje za nabavu oružja, već samo prijava policiji. Tu ne bi trebalo biti problema, jedino ako je oružje kategorije c zlorabljeno, tada se postupa kao i sa ostalim predmetima kojima su počinjena kaznena djela.
referent na šalteru je u pravilu tajnik povjerenstva. ne donosi odluke, ali može sugerirati.mirkof wrote:Konačnu odluku donosi komisija u kojoj je često i referent koji obrađuje zahtjeve (teta na šalteru). Tak je barem bilo u mom slučaju. Tako da ona ipak nekaj i odlučuje.
Zna li tko , da li se po novom nabavna za dugo oruzje lovacko univerzalna ili mora se navesti posebno risanica ili sa glatkom cijevi ????
Kako sa Hr nabavnom ide kupnja u Frankoniajagdu u A ili DE ?????
Hvala
Kako sa Hr nabavnom ide kupnja u Frankoniajagdu u A ili DE ?????
Hvala
-
elektricar86
- Razvodnik

Pa da budem iskren,i u vezi toga sam pitao tetu,i njezin odgovor je bio,"a da,ni to neces moci,ali mozes registrirati na ime nekog iz obitelji" . :/dejandlesk wrote:Za oružje c kategorije, nije potrebno odobrenje za nabavu oružja, već samo prijava policiji. Tu ne bi trebalo biti problema, jedino ako je oružje kategorije c zlorabljeno, tada se postupa kao i sa ostalim predmetima kojima su počinjena kaznena djela.
Mislis da ce me stvarno zajebavati kad se za koji dan pojavim sa zracnom na MUP-u? (Treba li uopce nositi zracnu na mup,ako da,mogu u original kutiji? )
Ali i ja sam budala,nisam to trebao uopce spominjati,jer mi se ucinilo kao da sam je podsjetio,da je i oni bila zaboravila na to.
Kad previse lajem.
Dosta nas je pisalo prijedloge, dopise i sl., puno toga je prošlo. Još da reloading riješimo kako treba i dobro. Uvijek može bolje ali je super kako je bilo. Jedino što će imati probleme oni sa prekucanim i kojekakvim prerađenim oružjem.
[quote="Iggy"]Dosta nas je pisalo prijedloge, dopise i sl., puno toga je prošlo. Još da reloading riješimo kako treba i dobro. Uvijek može bolje ali je super kako je bilo. Jedino što će imati probleme oni sa prekucanim i kojekakvim prerađenim oružjem.[/quote
Prekucano razumijem , ali što je sa originalnim stvarima koje nemaju cip- test - što je 80 % oružja , a ponovom zakonu ako sam dobro razumio morati će imati.
Prekucano razumijem , ali što je sa originalnim stvarima koje nemaju cip- test - što je 80 % oružja , a ponovom zakonu ako sam dobro razumio morati će imati.
Ne znam točno još šta i kako, ne bi smjelo biti problema sa originalnim lovačkim ili neprerađenim vojnim oružjem. Ne može puška od 50 godina koja je u dobrom stanju imati CIP već neke svoje žigove tormentacije itd..
Puno to ga je tu nedoreceno samim tim sto na ovim prostorima ima dosta oruzja sa raznim porijeklom koje nemaju veze sa CIP-m. Osim toga nitko normalan ne vidi razloga da se stvara problem oko oruizja koje je uredno registrirano od 1995g pa na dalje ali ocito netko iz birokracije misli drugacije... Termini koji se koriste su dvosmisleni i tesko da ce ici nama u prilog, no kako su nasi zakonodavci obicno samo poslusnici zapadnih birokrata koji imaju sada vec i javni cilj sto manje oruzja ostaviti narodu u rukama ,,moze se ocekivati dosta problema...
Nemoguće je Nemoguće
Tu spamamo temu pa stavi kopiju primjedbi u pravu temu na forumu...sto vise to bolje.
Nemoguće je Nemoguće
-
elektricar86
- Razvodnik

Evo ja opet postavljam isto pitanje,pa ako mi netko ima sta pametno za reci,bio bih zahvalan. 
Dakle,u novom zakonu pise da osobe koje predaju zahtjev za nabavu oruzja ne smiju imati kaznene prijave i dijela,te prekrsaje s elementima nasilja.
I sada,sta to znaci za mene koji imam prekrsaj iz JRM ,razlog vikanje i galama? Nije bilo prijetnji,vrijeđanja,ni sl.
Koliko ja mislim u mom prekrsaju bas i nema elemenata nasilja,dali ja onda imam sanse za nabavku oruzja,ili ce me otpiliti,kao sta bi i po starom zakonu?
Btw. Sta se opravdanog razloga za nabavku tice,lovac nisam,za samoobranu mi ne treba oruzje,u streljackom klubu nisam,nego sam jednostavno ljubitelj oruzja koji bi ponekad otisao na streljanu,a i samo posjedovanje oruzja mi predstavlja gust.
Sta mislite,dali bi takav neki razlog prosao kao opravdan? Ili se slijepo drze slova zakona?
Dakle,u novom zakonu pise da osobe koje predaju zahtjev za nabavu oruzja ne smiju imati kaznene prijave i dijela,te prekrsaje s elementima nasilja.
I sada,sta to znaci za mene koji imam prekrsaj iz JRM ,razlog vikanje i galama? Nije bilo prijetnji,vrijeđanja,ni sl.
Koliko ja mislim u mom prekrsaju bas i nema elemenata nasilja,dali ja onda imam sanse za nabavku oruzja,ili ce me otpiliti,kao sta bi i po starom zakonu?
Btw. Sta se opravdanog razloga za nabavku tice,lovac nisam,za samoobranu mi ne treba oruzje,u streljackom klubu nisam,nego sam jednostavno ljubitelj oruzja koji bi ponekad otisao na streljanu,a i samo posjedovanje oruzja mi predstavlja gust.
Sta mislite,dali bi takav neki razlog prosao kao opravdan? Ili se slijepo drze slova zakona?