Oznake streljiva na dnu čahure?

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
karlo22hr
Razvodnik
Razvodnik

Re: Oznake streljiva na dnu čahure?

Post by karlo22hr » 19 Sep 2011, 23:58

Pozdrav neki dan na treningu otvorim kutiju metaka 7.9 i ono neka ppu sa zeljeznom cahurom na kutijici pise sa univerzalnim zrnom oznaka na dnu cahure je PPU 1981-Y i problem je u tome sto kad opalite taj metak ima jaci trzaj i zatvarac se tesko otvara za sta je ta municija netko zna ??
"Kolekcionarstvo je nešto besplatno što te skupo košta. "

Tomy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Tomy » 20 Sep 2011, 07:19

Iza godine nije y nego č na ćirilici. To je obična municija PPU 1981-č ti je oznaka za Prvi Partizan, proizvedena 1981. godine, a ono č je oznaka da je čelična čahura. Ne bi smjela imati jači trzaj jer je barutno punjenje kao i u mesinganoj čahuri, a da li se zatvarač teže otvara na znam. Kod mene su radili sasvim normalno.

maki007
Civil
Civil

Post by maki007 » 03 Apr 2016, 21:53

Pozz Svima,
Uz laganu šetnju naiđem na ovu čahuru, malo me zainteresirala koliko vidim prizvedena je u Kraljevini YU zanima me dal netko zna za koje oružije do kad se koristilo i slično
Hvala!!
Image
Image

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 04 Apr 2016, 04:35

U kraljevini se nakon prvog svjetskog rata koristio vojni kalibar 7x57, a negdje od 1924 (cini mi se) prelazi na kalibar 8x57.
Ako oznaka na cahuri prestvalja godinu proizvodjne (a vjerojatno predstavlja), to je vjerojatno ipak 8x57.

Koristen na mauserovim puskama, koje je proizvodila zastava (odnosno tvornica u kragujevcu) za potrebe vojske, mislim da se tad zvalo vojno tehnicki zavod, ili slicno.

Znaci, puska je mauser 98, dnosno neka od njenih izvedenica, jer je kraljevina uvezla nesto njemackih, pa uvezla belgijske mausere, pa ceske, imala je svoju proizvodnju (strojeve uvezli iz FN tvornice u Belgiji), a takodjer su i preradjivali starije puske sa 7x57 na 8x57.
Inace, puske proizvedene u Kragujevcu imaju nesto kraci zatvarac, po cemu su najprepoznatljivije, dok su ostalo bile vise kozmeticke razlike.

Prozivodnja je nastavljena nakon drugog svjetskog rata, uz standardizaciju njemackih koje su zaplijenjene na kraju rata, pa se smatra da je po skladistima JNA i TO na kraju skupljeno vise od 1.000.000 komada ovog ili onog modela.

Kao kalibar, ovo je koristeno i na najcescim strojnicama mg34, i mg 42 u drugom svjetskom ratu, i - naravno na istim takvim nakon drugog svjetskog rata, a kopije njemackih originala su se takodjer radile u Kragujevcu, dok su se originali "standardizirali", u biti prekucavali su se zigovi.

Uglavnom, ovo je jedan od najzastupljenijih kalibara na nasim prostorima. Nista neobicno.

Ovaj kalibar ti se i danas koristi u streljastvu, vk puska.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

maki007
Civil
Civil

Post by maki007 » 04 Apr 2016, 13:27

Mućas Gracijas! :A02:

Post Reply