9.3x62

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
4lovca
Pozornik
Pozornik

9.3x62

Post by 4lovca » 17 Nov 2017, 16:22

Kalibar 9.3x62 zrno 16g puska poluautomat.koja bi bila daljina pucana a da zrno nema neki veci pad.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: 9.3x62

Post by Darko11 » 17 Nov 2017, 18:54

Koji proizvodjac zrna?Koja brzina?Koliko balisticki koeficjent?

Orijentaciono evo ti tablica za Belotovo 9,3x62 FMJ zrno od 15 grama do 2 kilometra :) Gram je lakse i FMJ ima veci B.C nego lovacka zrna pa ti racunaj na nesto veci pad sa lovackim zrnom.Karabin je upucan na 100m.
9,3X62 BELOT FMJ 15g B.C 0322.jpg

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 18 Nov 2017, 05:27

u prijevodu, stavi + 4 cm na 100 m, i lovi na miru do 180 metara.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

pure
Razvodnik
Razvodnik

Post by pure » 28 Dec 2017, 18:29

jolly wrote:u prijevodu, stavi + 4 cm na 100 m, i lovi na miru do 180 metara.
Kolega ja koristim punjeno streljivo nosler parttition 18,5 grama barut n 140 i jako jako sam zadovoljan kako sa preciznošću tako i sa učinkom (što je i normalno) ali lovim od lisice do vepra sve daljina do 250 metara upucano +4 na 250 ima pad 17 cm iako sam ispucao brdo municije za noć koristim isključivo ppu TMR 18,5 grama do 100 metara .Puno bi se dalo pisati i komentirati i kalibar kao i zrna (koristio i lapua naturallis loša iskustva) ali svatko ima pravo na svoj izbor onog što voli i želi a i platežne mogućnosti. Nakon puno godina lova i odstrela mislim da i dalje najbitniji je dobro plasiran pogodak pa je manje bitan kalibar, zrno i sve drugo. Iskustva nas starijih mislim da bi trebala biti poticaj mlađima da najprije iskušaju stvari na streljani a zatim u praksi jer (ko žali olova G mu od lova) zato pucajte , nije bitno s čim samo dajte, vježbajte , pogotovo uz starije kolege (dobronamjerne) i rezultati će doći .

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 29 Dec 2017, 12:35

Kolega, moram vam reci da ste nacelno u pravu.
A pogotovu vezano za to da kvalitetno gadjanje pociva na kvalitetnom trenitanju.

Medjutim, kad rekoh +4, pa onda do 180, onda govorim o uobicajenom lovackom gadjanju u tocku koja daje koncanica.

Onda se postavlja pitanje puske i preciznosti, i korekcije tockle gadjanja (holdover, ili pomocu balisticke koncanice) ako se ide gadajti do 250 m.

Ako puska ima 5 cm grupu na 100, na 200 ta je grupa 10, a na 250 grupa je teoretski 12.5 cm.

Pad zrna od 17 cm, plus grupa od 12 cm, trazi vrlo vjestog lovca da (svaki put) pogodi vitalnu zonu divljaci u realnim uvjetima terena - govorim o 250 m.
A to mislim da nazalost vecina lovaca u prosjeku kod nas nije u stanju. Vecina lovaca ne puni municiju, nema gdje trenirati, a tvornicki metak je skup, a i malo ko, skoro niko ne koristi ni range finder.

Ako ste uspjeli dotjerati metak prema puski da vam daje vrhunsku preciznost, i to ste onda utrenirali, te potvrdili praksom lova do 250 m to je svakako zavidan stupanj vjestine, kojem treba skinuti kapu.

medjutim, ono sto sam ja napisao, odnosilo se na prosjecnog lovca, sa prosjecnom puskom, s tvornickim streljivom, uz nemogucnost redovite vjezbe na takvoj udaljenosti, koji ne potrosi ni pola kutije metaka godisnje, i obicno nista za trening.
Cak i u tom slucaju, 180 metara, mozda sam i previse rekao.

Zelim reci, lov 250 metara ni u kojem slucaju ne treba postaviti kao standard lova, vec samo kao mogucnost koju puska / kalibar mogu dati ako se tako sto dostigne treniranjem i ostalim, ali nije nesto sto se postize samom nabavkom takve puske per se.
:A25:
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

4lovca
Pozornik
Pozornik

Post by 4lovca » 05 Jan 2018, 18:57

Ja na taj kalibar nebi stavljao optiku.sa poluautomatom sto planiram uzet pucao bi iskljucivo u pogonu i na standu a za to optike netreba to je bar moje misljenje.

pure
Razvodnik
Razvodnik

Post by pure » 15 Jan 2018, 22:29

Nemogu a da se ne osvrnem na poluautomate u lovu i sam sam u posjedu sačmarice poluautomata (želio je, trebala mi, kupio i koristio godinama) i sad da rezimiram godine puška je za otpad stara ispucala vagon municije i vrijeme je da se zamijeni, bogu hvala i božici Dijani na odstrelima i prekrasnim lovovima ali da li mi je poluautomat donio radost odstrela ili nešto drugo e tu bih se vratio a mislim i kolege koji duže love na pravilo mladost se mora "ispucati" jednostavno "mora" sad jednake rezultate postigao bi i sa klasičnom puškom .
Pomalo sam se udaljio od teme obična repetirka ili poluautomat ponavljam ionako prvi metak pogađa a onaj treći u poluautomatu samo te tjera da požuriš i (hmmm) lažna sigurnost ali eto ko želi i može nek si priušti.
Već nekoliko godina na prepelice nosim jednometku i samo par komada streljiva ionako dovoljno, na krupnu divljač nosim karabin ali izbjegavam ono "udri" ipak je to 9,3 pa gdje udari past će , nije sve tako ima nešto i u onome pravi pogodak i gušt odstrela jednim pravim pogodkom.
Čisto moje razmišljanje nikakvo nagovaranje u izboru oružja. :A03:

Post Reply