Kraćenje cijevi dugog vatrenog oružja s užljebljenom cijevi
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: Kraćenje cijevi dugog vatrenog oružja s užljebljenom cij
svako radi sta mu je po gustu, ali osobno mislim da si dajes troska i mogucih problema tamo gdje ti ih ne treba... to sto gubis par desetaka m/s je nebitno, ako sjebes "harmoniju" cijevi, ne samo da si izgubio m/s nego i preciznost...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Mogu govoriti o oružju koje sam koristio,a to je oružje JNA u navedenom kalibru(7,62x39)
Znači u praksi se pokazalo da zastavin laki puškomitraljez ima puno veću preciznost od zastavine automatske puške.
Kod puškomitraljeza je duža cijev i mislim da je to ipak faktor preciznosti.
I opet kako sam naveo ,žao bi mi bilo dirati novu pušku jer stvarno su veliki rizici.
Ovo kažem u najboljoj namjeri ,ali ti ćeš o tome odlučiti.
Znači u praksi se pokazalo da zastavin laki puškomitraljez ima puno veću preciznost od zastavine automatske puške.
Kod puškomitraljeza je duža cijev i mislim da je to ipak faktor preciznosti.
I opet kako sam naveo ,žao bi mi bilo dirati novu pušku jer stvarno su veliki rizici.
Ovo kažem u najboljoj namjeri ,ali ti ćeš o tome odlučiti.
M72 542 mm duga i puno teža cijev, ukupna dužina puške 1025 mm, 5,5 kila, veliki faktor ima bipod za stabilizaciju. Prosječna brzina zrna 745 metara u sekundi. M70B1 415 mm duga i puno lakša cijev, ukupna dužina 920 mm, 4,2 kila, nema bipod za stabilizaciju. Prosječna brzina 715 metara u sekundi. Po meni je bipod igrao veliku ulogu, pošto je M72 samo uvećana varijanta M70 sa dosta težom cijevi moguće je da je kod pucanja sa bipoda bila preciznija nego M70B1.
Moja vizija puške je da sa izmjenjenim bočno sklopivim i izvlačivim kundakom, aluminijskih rukohvatom, montiranim elektro-optičkim ciljnikom, prednjom drškom, drugim kompenzatorom i kraćom cijevi ne prelazi 4 kile. U startu je ergonomija, modularnost, rukovanje oružjem a time i sama preciznost pogodtka dovedena na možebitno višu razinu od standardne puške sistema kalašnjikov.
Ovo oko harmonije cijevi treba dodatno istražiti, raspitati se. Nemam namjeru odmah odrezati cijev kad kupim pušku. Razmišljam dugoročno.
Moja vizija puške je da sa izmjenjenim bočno sklopivim i izvlačivim kundakom, aluminijskih rukohvatom, montiranim elektro-optičkim ciljnikom, prednjom drškom, drugim kompenzatorom i kraćom cijevi ne prelazi 4 kile. U startu je ergonomija, modularnost, rukovanje oružjem a time i sama preciznost pogodtka dovedena na možebitno višu razinu od standardne puške sistema kalašnjikov.
Ovo oko harmonije cijevi treba dodatno istražiti, raspitati se. Nemam namjeru odmah odrezati cijev kad kupim pušku. Razmišljam dugoročno.
-
Mirok
- Brigadni General

Ja bih ti savjetovao da prije takvih radova kontaktiraš kakvoga puškara,možda i najbolje nekoga iskusnog puškara u vojsci.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

o ovom govorim... odrezi na krivom mjestu i preciznost ode kvragu...AR15 fan wrote:Ovo oko harmonije cijevi treba dodatno istražiti, raspitati se. Nemam namjeru odmah odrezati cijev kad kupim pušku. Razmišljam dugoročno.
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Zato kratiš malo po malo, pa kad dodješ do zatvarača, znači da se nešto ipak sjebalo. 
- Stari Maček
- Razvodnik

dejandlesk wrote:Zato kratiš malo po malo, pa kad dodješ do zatvarača, znači da se nešto ipak sjebalo.
Hvali Boga - dodaj streljivo!
Dobro je kad imaš ekipu koja se može i zna upustiti u konstruktivnu raspravu. Ma da, mislim da mi ide u prilog što već postoji XY komada koji su kraćeni, konkretnih primjeraka iste puške odnosno iste cijevi i da postoje zapisi, mjere što, gdje, kada i kako... e sad osim ako kraćenje ovisi individualno od cijevi do cijevi da može proći k vragu, tj da nije po sistemu da 1000 komada iz serije može biti odrezano na istome mjestu da radi...
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Gornja slika je informativna, nemoj shvacati dogmatski. Slika titraja cijevi, na toj slici, ne znaci da je titraj cijevi konstanta koja se ne mijenja pa skratis XX cm i bas onda dodjes na onaj najgori dio di je sinusoida najveca.
nego....
Skratis cijev, grupa se prosiri (na primjer) i usao si slucajno u najjaci dio sinusoide titraja.
Postupak tada:
uzmi nekoliko vrsta streljiva, i nadji koje novo streljivo puski odgovara. Streljivo ce izmjeniti titraj cijevi na bolje ili na losije. Naci sta najvise odgovara. Nema formule za to. Niti je sve zgubljeno ako skratis za koji centimetar.
Titraj cijevi ovisi o zrnu i brzini zrna.
Kad promjenis harmoniku cijevi, i poremetis preciznost, na primjer kracenjem cijevi - trazi drugi metak koji ce dati zadovoljavajucu preciznost.
Reloaderi nek traze drugu laboraciju. Oni imaju vise opcija, da nadju "sweet spot", izmedju minimuma i maximuma
Pravila koja vrijede:
Tanja, duza cijev - biti ce "nervozna", odnosno izbirljiva po pitanju izbora municije, ali ce dati bolju izraznu brzinu. (cest slucaj kod lovackih karabina)
Kraca, cijev - manje "nervozna", daje manju brzinu, ali manji je utjecaj titraja cijevi, i daje veci izbor streljiva. Za lovacke puske i nije problem, dapace, ali kod match pusaka gubitak brzine je ravan katastrofi.
Deblja, duza cijev: debljina smanjuje titraj, duzina daje vecu brzinu, nedostatak je je dodatna tezina puske. ali ovo je tipicni izbor cijevi za match puske, koje se koriste na streljani
Itd...
Deblja, kraca cijev trpit ce najsiri izbor streljiva zadrzavajuci preciznost, ali dat ce i najmanju briznu.
Uglavnom za nas "laike", za pitanje na izbor duzine cijevi, formula duzine cijevi - odgovor se trazi u uobicajenim duzinama cijevi, za pojedine kalibre kod standardnih proizvodjaca.
I onda ne skracivati vise, od onog sto u najkracoj varijanti nudi pojedini proizvidjac za odredjeni kalibar.
Danas je vecina pusaka u rasponu od 51 do 65 cm, za standardne modele. Odnosno preko 65 cm duzine cijevi za pojedine match puske.
Uz uvjet da se ukljuci malo razuma, i samo malo znanja unutarnje balistike.
recimo, za cijev 51 cm, ne ici u kalibru 300 win mag. (odnosno za 300 win mag ne kratiti na 51 cm)
Baruti sa sporim izgaranjem uvijek traze malo duzu cijev. na pr 300 wm
Baruti s brzim izgaranjem trpe kracu cijev. na pr 308 win
Kalibri veceg promjera, daju veci unutarnji volumen cijevi i prostora za izgaranje baruta, pa trpe kracu cijev. na pr 9.3.
Manji kalibri, opet, promjer cijevi daje manji volumen cijevi, pa onda biti obazriv sa pretjeranim kracenjem. na pr 7x64.
itd, itd... to bi bile smjernice po mome "laickom" nacinu razmisljanja.
Inace ima na trzistu, i dodatak, uteg koji se moze staviti na cijev, pa smanjuje titraj, navodno povecava prciznost. ali izgelda ruzno. Masivna guma koja se navuce na cijev.
Da zakljucim ja bas ne bi kratio cijev pretjerano, ako bas moram mozda koji centimetar, i samo ako imam jaki razlog za to. jaki razlog,
a ako onda skratim ne bih se bas sekirao, ali bih se potrudio naci najbolje moguce streljivo da izvucem optimum preciznosti u toj situaciji.
nego....
Skratis cijev, grupa se prosiri (na primjer) i usao si slucajno u najjaci dio sinusoide titraja.
Postupak tada:
uzmi nekoliko vrsta streljiva, i nadji koje novo streljivo puski odgovara. Streljivo ce izmjeniti titraj cijevi na bolje ili na losije. Naci sta najvise odgovara. Nema formule za to. Niti je sve zgubljeno ako skratis za koji centimetar.
Titraj cijevi ovisi o zrnu i brzini zrna.
Kad promjenis harmoniku cijevi, i poremetis preciznost, na primjer kracenjem cijevi - trazi drugi metak koji ce dati zadovoljavajucu preciznost.
Reloaderi nek traze drugu laboraciju. Oni imaju vise opcija, da nadju "sweet spot", izmedju minimuma i maximuma
Pravila koja vrijede:
Tanja, duza cijev - biti ce "nervozna", odnosno izbirljiva po pitanju izbora municije, ali ce dati bolju izraznu brzinu. (cest slucaj kod lovackih karabina)
Kraca, cijev - manje "nervozna", daje manju brzinu, ali manji je utjecaj titraja cijevi, i daje veci izbor streljiva. Za lovacke puske i nije problem, dapace, ali kod match pusaka gubitak brzine je ravan katastrofi.
Deblja, duza cijev: debljina smanjuje titraj, duzina daje vecu brzinu, nedostatak je je dodatna tezina puske. ali ovo je tipicni izbor cijevi za match puske, koje se koriste na streljani
Itd...
Deblja, kraca cijev trpit ce najsiri izbor streljiva zadrzavajuci preciznost, ali dat ce i najmanju briznu.
Uglavnom za nas "laike", za pitanje na izbor duzine cijevi, formula duzine cijevi - odgovor se trazi u uobicajenim duzinama cijevi, za pojedine kalibre kod standardnih proizvodjaca.
I onda ne skracivati vise, od onog sto u najkracoj varijanti nudi pojedini proizvidjac za odredjeni kalibar.
Danas je vecina pusaka u rasponu od 51 do 65 cm, za standardne modele. Odnosno preko 65 cm duzine cijevi za pojedine match puske.
Uz uvjet da se ukljuci malo razuma, i samo malo znanja unutarnje balistike.
recimo, za cijev 51 cm, ne ici u kalibru 300 win mag. (odnosno za 300 win mag ne kratiti na 51 cm)
Baruti sa sporim izgaranjem uvijek traze malo duzu cijev. na pr 300 wm
Baruti s brzim izgaranjem trpe kracu cijev. na pr 308 win
Kalibri veceg promjera, daju veci unutarnji volumen cijevi i prostora za izgaranje baruta, pa trpe kracu cijev. na pr 9.3.
Manji kalibri, opet, promjer cijevi daje manji volumen cijevi, pa onda biti obazriv sa pretjeranim kracenjem. na pr 7x64.
itd, itd... to bi bile smjernice po mome "laickom" nacinu razmisljanja.
Inace ima na trzistu, i dodatak, uteg koji se moze staviti na cijev, pa smanjuje titraj, navodno povecava prciznost. ali izgelda ruzno. Masivna guma koja se navuce na cijev.
Da zakljucim ja bas ne bi kratio cijev pretjerano, ako bas moram mozda koji centimetar, i samo ako imam jaki razlog za to. jaki razlog,
a ako onda skratim ne bih se bas sekirao, ali bih se potrudio naci najbolje moguce streljivo da izvucem optimum preciznosti u toj situaciji.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Da, to je ono što sam rekao, generalno je najveći problem naći gotovu cijev koja bi zadovoljila zakonski limit koji imamo a da nije duga kao ova tvornička. Negativna stvar je i u tome što baš nema takvih varijanti. Kod AR 15 postoji sve od 7,5" pa do 24"... od lakih, srednjih do bull profila. AK ima varijacije u desetke varijanti tvornica sa tolerancijama, nekoliko profila koji varijaju od države do države, a po meni najnegativnija stvar je što AK 100 serija nije doživjela svojevrsni remake ili update a tehnički se razlikuje od prethodnih AK47/AKM serija.
U principu zbog toga i jesam došao na ideju kraćenja. Saiga nikada nije bila niti će biti MATCH puška. Da bi se to postiglo, trebalo bi potegnuti u Rusiju ili u Ameriku kod nekih od profesionalnih puškara koji rade MATCH puške iz AK pušaka koji pucaju 1 MoA ili sub 1 MoA sa pravim streljivom.
Ono što je bitno napomenti, ja iz svoje puške ne mislim raditi nešto prilagođeno striktno natjecanju nego da je prilagođeno i za linijsko gađanje, možda IPSC ako se ikada oformi u pravom smislu kod nas, za suhi trening i dinamični trening situacijskog gađanja.
Prije svega ovo će biti višegodišnji projekt, a ne nešto što će se raditi od šuba.
Da imam nekoga tko je iskusan i radi kao puškar u vojsci, ima kontakata s ljudima koji imaju iskustva s takvim stvarima, praktičnog iskustva.
U principu zbog toga i jesam došao na ideju kraćenja. Saiga nikada nije bila niti će biti MATCH puška. Da bi se to postiglo, trebalo bi potegnuti u Rusiju ili u Ameriku kod nekih od profesionalnih puškara koji rade MATCH puške iz AK pušaka koji pucaju 1 MoA ili sub 1 MoA sa pravim streljivom.
Ono što je bitno napomenti, ja iz svoje puške ne mislim raditi nešto prilagođeno striktno natjecanju nego da je prilagođeno i za linijsko gađanje, možda IPSC ako se ikada oformi u pravom smislu kod nas, za suhi trening i dinamični trening situacijskog gađanja.
Prije svega ovo će biti višegodišnji projekt, a ne nešto što će se raditi od šuba.
Da imam nekoga tko je iskusan i radi kao puškar u vojsci, ima kontakata s ljudima koji imaju iskustva s takvim stvarima, praktičnog iskustva.
Kada je dobro odrađeno nema nikakvih mana bitnih za lovačko oružje. Ja sam karabin štucnuo iz praktičnih razloga. Cijev mi je tanko glodana i rezana, cijeli karabin je 100cm, lagan i dobrog balansa. 8x57. Mačak mi je to odradio, iz iskustva zna koja duljina mu daje najbolje rezultate za određeno oružje i to mi predložio. Koliko znam, krene sa nešto više i krati dok se sve ne poklopi i grupa bude zadovoljavajuća.
Istini za volju, da često lovim i da sam bolji strijelac možda bih se zamarao nekom većom preciznošću no ovako...
Istini za volju, da često lovim i da sam bolji strijelac možda bih se zamarao nekom većom preciznošću no ovako...
AK nije precizno oružje niti je namjenjeno da slaže metak u metak. To je jurišna puška koja zadovoljava potrebne vojnika strijelca. Istini za volju ovi komercijalni kalaši su se pokazali bolji od toga, no treba biti oprezan jer i dalje većina relevantnih rezultata dolazi od komercijalne municije, lovačke municije i match municije što je kod nas obrnuta slika je jer u 90 i više % slučajeva dostupna vojna municija s vojnih viškova. Od komercijalne ili lovačke se nađe samo PPU ili S&B.
Moja percepcija preciznosti nije ista kao i od nekoga tko je isključivo u linijskom gađanju na predodređenoj udaljenosti. Iz AK se ne može izvući realno nešto da parira repetirki velikog kalibra niti ju pokušavam usporediti s njome.
Moja percepcija preciznosti nije ista kao i od nekoga tko je isključivo u linijskom gađanju na predodređenoj udaljenosti. Iz AK se ne može izvući realno nešto da parira repetirki velikog kalibra niti ju pokušavam usporediti s njome.
Voditi rasprave o visokoj preciznosti kod oruzja koje radi na direktnoj posudbi barutnih plinova a djelomicno brtvi i samom masom zatvaraca bas nema nekog smisla, ZNA SE namjena takvog oruzja i za tu namjeno je vrhunsko !!!
Nemoguće je Nemoguće
To sam i napisao, samo nemam ga za tu namjeru koristiti. Imam ga kao sportsko, idem za time da se mogu natjecati s njim u disciplini koja je napravljena za takav tip oružja jer dolazim iz takvih krugova ljudi. Da sam lovac, vjerovatno bi imao drugi tip puške, koristio ga na drugi način.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Lex, AR15, no to ne znaci da ako nije super precizno oruzje da ga treba pokusati napraviti jos nepreciznijim... uvijek tezimo da nam oruzje bude sto preciznije, a nisam bas primjetio da itko radi preinake na oruzju koje ce eventualno POGORSATI preciznost... sva lova i energija koja se ulaze u modificiranje oruzja se u konacnici svodi na vecu preciznost, bilo to preko ergonomije, preko estetike, preko modifikacija... nitko jos nije dosao na ideju "e, ajmo na MG42 rasklimati cijev jos jace, da ima bolji posip po ciljnoj liniji"
Sto se tice onih gumenih buffera harmonickih balansera, gledah neki video, covjeku za njegovu pusku u bilo kojem polozaju uzrokovalo širenje grupe u odnosu na grupu bez njega... isto tako, vise sam skloniji vjerovati da fino podešavajući harmonički balanseri na ustima cijevi (npr. Boss i ostalo na tom principu) mogu bolje utjecati na preciznost nego gumena "krafna" ili gumeni selen koji se navuce na cijev...
Sto se tice onih gumenih buffera harmonickih balansera, gledah neki video, covjeku za njegovu pusku u bilo kojem polozaju uzrokovalo širenje grupe u odnosu na grupu bez njega... isto tako, vise sam skloniji vjerovati da fino podešavajući harmonički balanseri na ustima cijevi (npr. Boss i ostalo na tom principu) mogu bolje utjecati na preciznost nego gumena "krafna" ili gumeni selen koji se navuce na cijev...
Primjeri zeznute harmonije cijevi tj slobodnog gibanja... IWI Tavor X95 - standardna jurišna puška izraelske vojske... tvornički je dolazila sa nekom vrstom prirubnice između cijevi i tijela puške...standardna grupa nikako ispod 4 MoA na 100 metara sa jako kvalitetnom municijom. Bez te prirubnice pada na 2,5 do 3 MoA sa standardnom municijom. AK sa Midwest Industries gen 1 rukohvatom koji se montira direkt na cijev, težak je, opterećuje težinom cijev...grupa na sto metara nikako ispod 4 MoA na 100 metara više vrsta municije, bez njega pada na oko 3 MoA na 100 metara. Ne uspoređujem Tavor i AK, samo navodim neke stvari koje utječu.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Bi rekli AK fanatici (mala riječ) poput mene...
NYET! RIFLE IS FINE!

Drugim riječima, pusti sve kak je i idemo se natjecat za papovkašima

NYET! RIFLE IS FINE!
Drugim riječima, pusti sve kak je i idemo se natjecat za papovkašima
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
-
Mirok
- Brigadni General

Sklon sam Mikeovom razmišljanju i kako sam već negdje napisao, preciznost mi je na prvome mjestu.Mike_Torello wrote:Lex, AR15, no to ne znaci da ako nije super precizno oruzje da ga treba pokusati napraviti jos nepreciznijim... uvijek tezimo da nam oruzje bude sto preciznije, a nisam bas primjetio da itko radi preinake na oruzju koje ce eventualno POGORSATI preciznost... sva lova i energija koja se ulaze u modificiranje oruzja se u konacnici svodi na vecu preciznost, bilo to preko ergonomije, preko estetike, preko modifikacija... nitko jos nije dosao na ideju "e, ajmo na MG42 rasklimati cijev jos jace, da ima bolji posip po ciljnoj liniji"
Kakvu god grupu da puška radi,nikako to ne bih išao pogoršavat bilo kakvim preinakama, a ni onda kada bi samo postojala mogućnost da se naruši preciznost.
Upravo preciznost je odlika kojom se dobiva mogućnost da se i malim kalibrom može ubiti gotovo sve,naglašavam to je mogućnost!
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Moderni poluatomat sportske/lovacke namjene moze bez problema danas drzati grupu 1 moa. (kazem iz iskustva) Ne govorim o platformi PAP M59, niti PA na bazi AK 47, i slicno.
Nego Benelli, Browning, itd
Tako da ja mislim da ce u preciznosti prica ici otprilike ko prica o dalekometnom streljastvu kod nas.... s vremenom podizanje rezultata i kvalitete opreme.
Tunirani Poluautomati, sa malo debljom match cijevi, malo uzim tolerancijama pokretnih dijelova, i to je to.
Odnosno, ako se pokrenu discipline (izmjene pravilnici), s vremenenom ce se poboljsavati oprema i rezultati podizati sa PA puskama.
Samo dobar poluautomat, kosta, cijene lako dostignu 3.000 eura, a i vise.
Nego Benelli, Browning, itd
Tako da ja mislim da ce u preciznosti prica ici otprilike ko prica o dalekometnom streljastvu kod nas.... s vremenom podizanje rezultata i kvalitete opreme.
Tunirani Poluautomati, sa malo debljom match cijevi, malo uzim tolerancijama pokretnih dijelova, i to je to.
Odnosno, ako se pokrenu discipline (izmjene pravilnici), s vremenenom ce se poboljsavati oprema i rezultati podizati sa PA puskama.
Samo dobar poluautomat, kosta, cijene lako dostignu 3.000 eura, a i vise.
Turn better into best!