Crvena Zastava PAP M59/66

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: Crvena Zastava PAP M59/66

Post by Mike_Torello » 26 Jun 2020, 10:59

ja osobno svoju pumpericu ocistim kad se pocnem prljati na cadju od kolicine ispaljenih metaka... chokove nemam :D otac je također svoju bokericu od pocetka 80-ih cistio sezonski, nema ni traga na cijevi, kao nove. Uzljebljeno uglavnom cistim odmah, pogotovo ovo koje puca korozivno, sa pistoljem sam malo lijen pa eksperimentiram nesto, dok mk ne diram i ne cistim dok god se grupa ne pokvari.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 26 Jun 2020, 11:42

Iz bilo koga oružja,a ponekad se desi da se ispali metak-dva,ja provučem krpicu par puta,lagano nauljim.
I miran sam ,nema razmišljanja ,ni rizika hoće li biti nešto.........možda........?

E Mike,MK ne čistiš dok je grupa ok? :?
A možeš malo češće i glatke cijevi ;)

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 26 Jun 2020, 11:59

Mirok wrote:E Mike,MK ne čistiš dok je grupa ok? :?
tako je... ako imas dobru grupu i ocistis mk, grupa se definitivno promjeni... tako da dok drzi grupu ne cistim... kad pocne razbacivati od zaolovljenosti cijevi, onda ju ocistim i opet moram malo pucati dok se grupa ne stisne... nisam jedini koji to prakticira.
A možeš malo češće i glatke cijevi ;)
ma jok, kako je jedan covjek jako utjecajan u rh u svijetu oruzja rekao, nisu oni kupili mene nego ja njih :D pumpericom ispucam godisnje 200-250 komada, kad pocne biti garava izvana onda ju ocistim... bokerica nosena u lov, pucano, je ciscena jednom godisnje pa cijevi nakon 40 godina izgledaju kao nove (ne racunam ciscenje kad je znala pokisnuti u lovu)

moram negdje nabaviti neki dobar solvent za bakar/tombak/olovo da isprobam neku teoriju o ciscenju drugim sredstvima...
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 26 Jun 2020, 15:33

Ja onako kako sam opisao,isto i MK.
Iz Brna2 pucam uglavnom municiju sa bakrenom košuljicom.
Nisam primijetio da bi bilo potrebe za nekim posebnim čišćenjem,niti za korekcijom upucavanja.

Inaće ,naš prijatelj Trap to rješava kamionom. :(

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 26 Jun 2020, 15:39

Lako njemu ,što da radimo mi koji nemamo kamion? :mrgreen:

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 26 Jun 2020, 16:13

Ispravak netočnog navoda: sa malo nagriženom cijev, ne progorenom...doduše 5 komada sam gledao i jedna ima na grlu gareži koja struganjem i sredstvima za čišćenje prema riječima vlasnika ne ide dolje. Tu sam odmah eliminirao iz izbora. Više me muči napuhana cijena, koja možda nije napuhana s obzirom na ponudu ali ju ja nisam spreman platiti jer pri tome moram još uračunati trošak nabave spremnika novog pošto su na svih 5 odrezani na 5 komada. Neka se kolege ne naljute što ne izlazim s iznosima i slikama na forum, ovdje je riječ o puškama koje su bile na streljački klub i dane su badava dugogodišnjim strijelcima od kojih više ni jedan već barem deset godina ne puca. Kako mi je rečeno postignut je usmeni dogovor s pokojnim predsjednikom tog kluba da članovi neće svoje primjerke prodavati odnosno preprodavati zbog zarade i svi se toga drže. Ukoliko realiziram ipak kupnju neke od njih, naravno biti će slike ali detalji od koga su kupljene, za koliko i u kojem su klubu bile će ostati privatni podaci koje neću dijeliti. Hvala na razumijevanju.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 27 Jun 2020, 23:15

Tesko da je neko na nasim terenima ispalio toliko metaka iz M48 ili PAP da "progori" cijev.Mozda neki strijelac natjecatelj.Ako municija nije korozivna ,odrzavanje vatrenog oruzja je jednostavnije nego odrzavanje zracnog.Za svaku cijev u losem stanu koju sam vidio kriva je iskljucivo stara korozivna municija.Cijev Zastavina lovackog karabina, 30-06 cal, ocistio sam nakon par mjeseci,i to nakon pucanja igman-konjica iz 80 ih,oko 30 ak komada ali nekorozivn, kapisla bez zivina fulminata..Nakon ciscenja pregled,cijev ogledalo,ni packe u cijevi,stanje savrseno,i to u zimskim mjesecima sa puno vlage u zraku.Da je bila korozivna municija vjerovatno bih mogao baciti tu cijev.MK 22 lr pusku ocistim jednom godisnje iz dosade,cijev savrsena , opalim oko 2000 godisnje.U MK cijevima ostaje lubrikant sa metka pa su uvjek nauljene. Postici da cijev MK puske zahrdja moze samo veliki "umjetnik".Sacmarice sa kromiranim cijevima ne cistim nikako....

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 28 Jun 2020, 11:51

Darko11 wrote:Tesko da je neko na nasim terenima ispalio toliko metaka iz M48 ili PAP da "progori" cijev.Mozda neki strijelac natjecatelj.Ako municija nije korozivna ,odrzavanje vatrenog oruzja je jednostavnije nego odrzavanje zracnog.Za svaku cijev u losem stanu koju sam vidio kriva je iskljucivo stara korozivna municija.Cijev Zastavina lovackog karabina, 30-06 cal, ocistio sam nakon par mjeseci,i to nakon pucanja igman-konjica iz 80 ih,oko 30 ak komada ali nekorozivn, kapisla bez zivina fulminata..Nakon ciscenja pregled,cijev ogledalo,ni packe u cijevi,stanje savrseno,i to u zimskim mjesecima sa puno vlage u zraku.Da je bila korozivna municija vjerovatno bih mogao baciti tu cijev.MK 22 lr pusku ocistim jednom godisnje iz dosade,cijev savrsena , opalim oko 2000 godisnje.U MK cijevima ostaje lubrikant sa metka pa su uvjek nauljene. Postici da cijev MK puske zahrdja moze samo veliki "umjetnik".Sacmarice sa kromiranim cijevima ne cistim nikako....
Od riječi do riječi točno, s opet naglaskom da spomenuti Igman iz tih godina baš jako garavi cjev , nije korozivno streljivo nego je garavo ko da dimnjak čistiš . PPU isto a velika je vjerovatnoća da je riječ o istom barutu najvjerovatnije iz Lučana.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 28 Jun 2020, 14:25

Vidjeti ćemo sve...kako će proteći nakon nabavke, čekam nabavnu prvo

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 28 Jun 2020, 16:03

Imam PAP sređenu za lov i služila me odlično. Koliko je volim, toliko i mrzim. Nagrižena je pa je treba dobro čistiti, a to je nekad posao bez kraja ako hoću da je tip top. Ali vrag ne da mira pa ipak ponekad ispalim 50-100 korozivnih onako za zabavu. Vrag funkcionira bez zastoja i pogađa u oko još uvijek. Zanimljivo je kako z obzirom na nagriženost još uvijek drži dobru grupu, što kod recimo M48 baš i nije slučaj. Ima, ali ne toliko.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 28 Jun 2020, 16:56

Iggy wrote:Imam PAP sređenu za lov i služila me odlično. Koliko je volim, toliko i mrzim. Nagrižena je pa je treba dobro čistiti, a to je nekad posao bez kraja ako hoću da je tip top. Ali vrag ne da mira pa ipak ponekad ispalim 50-100 korozivnih onako za zabavu. Vrag funkcionira bez zastoja i pogađa u oko još uvijek. Zanimljivo je kako z obzirom na nagriženost još uvijek drži dobru grupu, što kod recimo M48 baš i nije slučaj. Ima, ali ne toliko.
Držat će grupu dok god nije došlo do proširenosti cjevi i djelova cjevi , dok je sve u mjeri bez obzira na rupice od rđe držat će grupu . Bilo je slučajeva da je tandžara držala zadovoljavajuću grupu a kad bi pogledao unutar cjevi ja je ne bi ni slučajno ni badava uzeo . Nažalost takvih je trenutno što papovki što tandžara većina , a da bi stvar bila bolja i civilnih karabina M70 radi toga što nisu čistili kako treba poslije vojne municije.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 28 Jun 2020, 21:35

Trapavi wrote:Držat će grupu dok god nije došlo do proširenosti cjevi i djelova cjevi , dok je sve u mjeri bez obzira na rupice od rđe držat će grupu . Bilo je slučajeva da je tandžara držala zadovoljavajuću grupu a kad bi pogledao unutar cjevi ja je ne bi ni slučajno ni badava uzeo.
takav je moj K98 jos otkad je dosao u familiju, cijev je kao hrapava kao dimnjak, ali sa vojnom rinfuzom sve je u crnom na 100 :D

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 29 Jun 2020, 10:14

Najrađe uredna cijev i što uredniji ostatak puške. S obzirom na uvjete za treniranje i dostupnost streljana moram sam do vijeka s njom.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 29 Jun 2020, 10:51

Da mi je neko reko prije nešto godina da će papovke postat tražena roba rekao bi mu da je potpuno lud. No vremena se mjenjaju , toga je nekad bilo na svakom ćošku a gle sad.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 29 Jun 2020, 11:09

Trapavi wrote:Da mi je neko reko prije nešto godina da će papovke postat tražena roba rekao bi mu da je potpuno lud. No vremena se mjenjaju , toga je nekad bilo na svakom ćošku a gle sad.
Upravo tako!
Prije bi to izgledalo nevjerojatno iz niza razloga,međutim onda budućnost,a sada sadašnjost pokazuje nešto sasvim drukčije.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 29 Jun 2020, 22:49

Ima ih i sada, samo uglavnom u starijih ljudi koji su prestali pucati, ali ih i dalje imaju ili su na klubovima i udrugama...

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 30 Jun 2020, 14:02

AR15 fan wrote:Ima ih i sada, samo uglavnom u starijih ljudi koji su prestali pucati, ali ih i dalje imaju ili su na klubovima i udrugama...
Vjerojatno da.
Zato bi zainteresirani trebali pratiti oglašavanje prodaje oružja,naći će se prije ili kasnije.

damirdj75
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by damirdj75 » 30 Jun 2020, 14:32

Zadnjih godinu i pol nije bila niti jedna u orginalnom stanju. 2

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 30 Jun 2020, 15:16

treba imati i sreće, ja sam za svoju dao 1000kn, stari, puničin susjed je strastveni lovac koji ju je pokupio u JNA skladištu i od tada mu je u ormaru, jer je "grijeh ići u lov s takvom puškom" a ja se slažem.. nikada nije oglašavao da ju prodaje je mu nije bitno... e takve kojima to nije bitno treba naći, kolega je tako dobio od jednog poznatog političara nikad korištenu CZ75b SW357 i još nešto.. od čovjeka koji ne voli oružje :mrgreen: :mrgreen:

uglavnom na mehnanizmu se vidi da nije radio, cijev 1/1. no na kraju ipak najviše streljam sa 22.LR .. neka stoji

damirdj75
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by damirdj75 » 30 Jun 2020, 17:07

sjekira wrote:treba imati i sreće, ja sam za svoju dao 1000kn, stari, puničin susjed je strastveni lovac koji ju je pokupio u JNA skladištu i od tada mu je u ormaru, jer je "grijeh ići u lov s takvom puškom" a ja se slažem.. nikada nije oglašavao da ju prodaje je mu nije bitno... e takve kojima to nije bitno treba naći, kolega je tako dobio od jednog poznatog političara nikad korištenu CZ75b SW357 i još nešto.. od čovjeka koji ne voli oružje :mrgreen: :mrgreen:

uglavnom na mehnanizmu se vidi da nije radio, cijev 1/1. no na kraju ipak najviše streljam sa 22.LR .. neka stoji
Ako ti bude smetala u ormaru ti se slobodno javi :D Dogovorimo cijenu i ja cu je udomiti :A27:

Post Reply