Samostalno punjenje streljiva

Moderator: istra champion

Marin Bralic
Skupnik
Skupnik

Post by Marin Bralic » 25 Nov 2008, 12:53

Evo, da se nas neupucene malo prosvijetli i u vezi ove teme. Zanima me ako bih se odlucio na samostalno punjenje pistoljskog streljiva u kalibru dugi 9:
1. Sto mi sve treba?
2. Gdje to kupiti, nabaviti?
3. Koliko to otprilike kosta?
4. Kakva je procedura s dozvolama, sto od papira trebam imati ako hocu kupiti kapisle, zrna, barut,...?
5. Koliko puta se jedna te ista cahura moze iskoristiti?
6. Koliko otprilike na kraju dodje cijena po metku ako se sam puni?
7. Da li postoji opasnost da nesto podje po zlu ako se samostalno puni (ne bih htio riskirati ako postoji veci rizik)
8. Koliko otprilike treba vremena da se recimo napuni 100 komada?

Ako ima jos nesto vazno, a da sam zaboravi pitati, samo naprijed...

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Re: Samostalno punjenje streljiva

Post by BojnikPerGall » 25 Nov 2008, 16:12

Marin Bralić wrote:Evo, da se nas neupucene malo prosvijetli i u vezi ove teme. Zanima me ako bih se odlucio na samostalno punjenje pistoljskog streljiva u kalibru dugi 9:
Glede pitanja evo i mojih odgovora.
Napominjem kako se ne slažem s nekim stavkama koje je Krešo napisao pa:

1. Preša (single stage ili progresive-zavisi što želiš,ali ako je za pištolj definitivno progresivna). P.S. Ne padaj na fore na prvo moraš naučiti tj.startati s "single stage" prešom. Matrice za odgovarajući kalibar. Vagica, digitalna ili obična. Šubler vulgaris. Dozator baruta ukoliko ne ide odmah uz prešu. Svakako stručna literatura, zadnje edicije s tablicama za barute i dr. podatcima. To bi ti bilo dovoljno za početak...
2. Nažalost, najbolje i najbrže je izvan RH. :A01:
3. U zavisnosti od preše ali cca. od 300 - 800 Eura se poklopiš (cijena varira kao što rekoh od niza čimbenika tipa: koji model preše, koji model vagice, načina na koji i gdje to kupuješ pa kako u RH donosiš pa bla,bla,bla...)
4. Sve to možeš kupiti s oružnim listom. Barut i kapisle. Dobrih zrna nemaš u RH. Ja ih nabavljam od kolege iz SLO. Čahure netko kupi netko ne,ali obično ih nabaviš. Ja ih nikad kupio nisam.
5. U zavisnosti od kalibra pritom mislim na čahure poznatih proizvođača (isključuje M-90!!!! :A10: ). Npr. 9 mm PARA čak oko 25 pa i 30 puta, .40 S&W max.do 6 eventualno 7.ostalo je rizik, .45 ACP oko 15 pa čak i 20 itd....
6. Načelno značajno jeftinije (jeftinije sigurno)... 9 mm PARA ispod 1 kune (cijena varira u zavisnosti od cijene komponenata kao npr.ukoliko sam lijevaš zrna tj.ne kupuješ ih cijena je drastično niža i obrnuto. Slično je i s ostalim komponentama, nekad ih nabaviš jeftinije nekad skuplje.).
7. Itekako postoji!!! Stoga, OPREZ! :A26:
8. U zavisnosti od toga puniš li s single stage ili progresivnom, jesi li iskusan ili ne, imaš li sve što je potrebno, poznaješ li mane svoje preše tj.jesi li uigran s njom itd.
No, meni za 100 kom.treba otprilike 20-tak min.što znači nekih 300-njak za 1 h. Nekad više nekad manje u zavisnosti od zvonjave telefona! :A03:

To bi bilo to ovako na brzinu! :A13:

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 25 Nov 2008, 17:54

Pa obzirom da je Bojnik napunio i ispucao više streljiva nego što će cijeli ovaj forum ispucati cijeloga života, to je sasvim u redu. A glede opasnosti kod punjenja oružja, pogledajte si slijedeću sliku:
2007 075.jpg
Pištolj je potpuno novi STI EXECUTIVE cal. .40S&W, a uzrok nesreće double charge. Svi drugi uzroci su isključeni.

Stoga, OPREZ!!!
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 25 Nov 2008, 19:01

nobile157
Pištolj je potpuno novi STI EXECUTIVE cal. .40S&W, a uzrok nesreće double charge. Svi drugi uzroci su isključeni.
Stari,
vrlo vjerojatno jedan od mogućih uzroka.
I osobnog iskustva znam kako baš i ne mora to biti... Iako i može, naravno!
Moguće je svašta kod "ručno punjenog" streljiva a da bi bili sigurni što je stvarni uzrok treba napraviti temeljitu analizu.
Zar ne?
Eto u mome klubu se čovjeku raspao Glock 21 kalibra .45 ACP i svi su na prvu rekli da je "double charge" no sva sreća da smo cijeli trening snimalo video kamerom. Snimak je kasnije ukazao da se ne radi o preunjavanju već u nećem sasvim drugom da sad neopisujem.
No, uzroka su bila dva:
a) Neiskustvo strijelca
b) Nestručno "nasilno" manipuliranje oružjem
c) Jedno od komponenti ručno punjenog streljivanije bilo ispravno. Naime, olovno zrno nabavljeno od """renomiranog hrvatskog proizvođača"""!!!! unatoč garancijama o pravilnoj kalibraciji uopće nije bilo dobro kalibrirano! :A10: :A10:

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 25 Nov 2008, 19:03

P.S.
Niako da se naviknem kako više nema opcije "UREDI"!
Kako brzo pišem molim da se uvaže neke pogreške koje su rezultat samo brzog pisanja.

Hvala. :A07:

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 25 Nov 2008, 19:06

Krešo Bukvić wrote:10-12 sekundi po metku ? Svaka čast

I to je sporo...
Nekad sam to puno brže radio no sad volje nemam previše tj.muka mi je kad moram puniti! :A33:

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 25 Nov 2008, 22:18

Da, to je odličan pištolj za IPSC, STI, a ako bolje pogledaš vidjet ćeš kakva mu je cijev i kolika je. A to što se kako kažeš "raspao" samo pokazuje kako opasno može biti punjenje streljiva. Imao sam priliku nakon tog "raspada" gledati puškara kako vadi cijev iz zatvarača i trebalo mu je jedno 3 sata rada dok je uspio, uz upotrebu nekakvih specijalnih svrdala. Streljivo je bilo punjeno, a pištolj je pregledan od dva vrhunska puškara i obojica su se složila da je riječ o prepunjenom streljivu. Gan je bio nov, možda 40 metaka ispaljenih prije "raspada".
A sa istim takvim ganom puca više vrhunskih strijelaca.
Poanta je da pri punjenju možeš napuniti čahuru metka jednom i onda greškom još jednom, iz nekog razloga - možda ti zazvoni telefon ili upadne mušica u oko, shit happens, pa onda imaš upropašten gan.

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 26 Nov 2008, 01:55

Poanta je da pri punjenju možeš napuniti čahuru metka jednom i onda greškom još jednom, iz nekog razloga - možda ti zazvoni telefon ili upadne mušica u oko, shit happens, pa onda imaš upropašten gan.
Stari ne možeš svugdje (mislim u svaki kalibar tj.njegovu čahuru) napuniti duplo punjenje!
Kužiš?
Obično svi kažu duplo punjenje, a nekad ne mora tako biti.
Ne kažem da u ovom slučaju nije...
Npr.u čahuru 9 mm PARA teško da može imati "double charge" jer naprosto dođe do prelijevanja baruta... :A11:

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 26 Nov 2008, 15:11

Krešo Bukvić wrote:Slažem se s bojnikom da je to kod nekih kalibara i konstrukcijski nemoguće napraviti. Ali mi je oresumnjivo takvo oštećenje ako je netko malo prepunio. Svi pitštolju si testirani na daleko veće pritiske od standardnog te bi trebali "preživjeti" takvu grešku. Neznam koliko je +p+ streljivo više punjeno od standarda ali sam ga iz S&W .45 ispucao jako puno bez problema
Ma općenito kod takvih oštećenja ljudi kažu "double charge" a u stvari je uzrok nešto drugo. Znaš kako ti se to radi kada se dogodi. U trenu se stvori bar 20-tak stručnjaka (koji prosječno btw.zajedno nemaju pojma s pojmom o oružju) i krenu urbane legende.

Slažem se s nobileom157 da je majstor morao "otegnuti papke" da bi razdvojio cijev od navlake i sl., jer sam i ja u dva navrata riknuo dok ih nisam i to čekićem razdvojio. I tada su rakli "double charge" a u stvari je bilo nešto drugo.
Što se u stvari dogodilo?

Kod brzog pucanja, a kada se radi o nedovoljno iskusnim strijelcima (pritom uopće ne mislim da je ispaljivanje 5000 kom.streljiva hvale vrijedno iskustvo!) u jednom trenutku dođje do umjesto opaljenja samo puf ili pssfffff zvuka.
Detonira sama kapisla koja u zavisnosti od slučaja do slučaja potisne zrno u cijev (nekad je zrno na početku cijevi, nekad malo ispred ležišta metka, nekad u sredini ili pri kraju), strijelac u žurbi repetira oružje, obično na silu ubaci slijedeći metak (u zavisnosti gdje se nalazi zrno prethodnog metka) i izvrši opaljenje a onda dolazimo do tzv.KABOOM efekta (neću sad o njemu detaljizirati).
Nekada se (ukoliko je prethodno zrno pri kraju ležišta metka ili neznatno ispred) razleti dio cijevi gdje je ležšte, nekada se cijev samo napuše, a nekada se čak cijev i raspukne po svojoj dužini... :A10: :A35: :A36: :A38: :A33:

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 26 Nov 2008, 15:14

Eh da ponovno moram napomenuti da me netko krivno ne shvati!
u jednom trenutku dođje do umjesto opaljenja samo puf ili pssfffff zvuka
Ovo je znak da baruta nema u čahuri što se vrlo vrlo često događa i to značajno češće nego "double charge"!!!! :A16:

renato0013
Razvodnik
Razvodnik

Post by renato0013 » 26 Nov 2008, 16:35

nobile157 wrote:Pa obzirom da je Bojnik napunio i ispucao više streljiva nego što će cijeli ovaj forum ispucati cijeloga života, to je sasvim u redu. A glede opasnosti kod punjenja oružja, pogledajte si slijedeću sliku:
2007 075.jpg

Stoga, OPREZ!!!
a moglo je i biti prvi metak no charge - kapsla ugura zrno u cijev, izbacis cahuru ubacis novi standard charge i opalis dva zrna

renato0013
Razvodnik
Razvodnik

Post by renato0013 » 26 Nov 2008, 16:54

evo dobio si dosta odgovora
ja otkad punim ne vjerujem vise tvornickom streljivu
mene 9mm luger izadje 0,2 kn (barut i kapsla) zrno ljevam sam
imam 2 single prese i za 500 kom 9mm mi treba cijeli dan - ljevanje zrna, kalibracija i podmazivanje, prekalibracija cahura, nabijanje kapsle, doziranje baruta i na kraju kompletiranje zrnom.
samo ja radim kampanjski, jedan dan ljevam zrna drugi kalibriram itd
na netu imas puno tablica za punjenje odredjenih kalibara, koju god laboraciju da pocnes raditi zbog sigurnosti kreni sa bar 30-40% manje baruta od one napisane - mozda je to previse al ja volim 101% sigurno
sa 9mm ne moze biti double charge jer nema mjesta za toliko baruta dio bi se istresao iz cahure - pa ako to ne primjetis onda imas 1,5 charge
zatim ispali tih par komada pa vidi, bilo bi idealno kad bi imao mjerac brzine - odmah bi znao gdje si
mogu ti reci za barut koji sam kupio u moni zg , rex32, sa 8 grama zrnom, uz povecanje mase baruta za 0,0065 grama sto je najmanji podjeljak na rcbs vagi tj. 0,1 grs dobijas povecanje pocetne brzine za cca 4m/s

dotjerah do 333 m/s i sad pitam bojnika jel mi to dovoljno za minor ipsc

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 26 Nov 2008, 17:25

renato0013
rex32, sa 8 grama zrnom, uz povecanje mase baruta za 0,0065 grama sto je najmanji podjeljak na rcbs vagi tj. 0,1 grs dobijas povecanje pocetne brzine za cca 4m/s

Kao prvo savjetujem ti da sve radiš u anglosaksonskim mjerama tipa: grs, feet i sl., jer su finije od grama i dr.

Zrno 8 grama i brzina od 333 m/s dobijaš Power Factor od 134,88.
Sve sam zaokružio na 2 decimale.
Ne dovoljno već i previše... :A09:
Dovoljan ti je Power Factor od 125. :A25:
Skrati na cca.129, to bi ti bio moj savjet. :A16:

renato0013
Razvodnik
Razvodnik

Post by renato0013 » 26 Nov 2008, 17:34

BojnikPerGall wrote:
renato0013
rex32, sa 8 grama zrnom, uz povecanje mase baruta za 0,0065 grama sto je najmanji podjeljak na rcbs vagi tj. 0,1 grs dobijas povecanje pocetne brzine za cca 4m/s

Kao prvo savjetujem ti da sve radiš u anglosaksonskim mjerama tipa: grs, feet i sl., jer su finije od grama i dr.

Zrno 8 grama i brzina od 333 m/s dobijaš Power Factor od 134,88.
Sve sam zaokružio na 2 decimale.
Ne dovoljno već i previše... :A09:
Dovoljan ti je Power Factor od 125. :A25:
Skrati na cca.129, to bi ti bio moj savjet. :A16:
ma vaga i je u grs samo sam preracunao
hvala na savjetu
pozdrav

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 24 Feb 2009, 20:59

Evo, ovako to rade strijelci koji jaaaaako puno pucaju IPSC, IASC, Steel Challenge i uopće, koji pucaju. :mrgreen:
STEEL CHALLENGE Toppo di Travesio 055.JPG

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 24 Feb 2009, 21:43

to su dva radna mjesta?
武士道

Ognjem i mačem.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 24 Feb 2009, 21:52

četiri, druge dvije su manje preše, ove plave Dilon

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 25 Feb 2009, 09:49

nobile157 wrote:Pa obzirom da je Bojnik napunio i ispucao više streljiva nego što će cijeli ovaj forum ispucati cijeloga života, to je sasvim u redu. A glede opasnosti kod punjenja oružja, pogledajte si slijedeću sliku:
2007 075.jpg

Stoga, OPREZ!!!
Ne bih istrčavao na forum s takvom izjavom da je bojnik toliko toga napunio i ispucao što cijeli forum neće ispucati cijeloga života. Ovo može potvrdidi blackpowder.
Sve mogućnosti stoje navedene kao uzrok razaranja cijevi, ali isto tako stoji da je vrlo teško u malim čahurama napraviti predoziranje, a (već navedeno) možda bi prije tu bila mogućnost loše kalibrirane kugle koja zapne u cijevi, ili metak bez baruta. Nedavno su "majstori" u Rijeci pucali devetke sa nekalibriranim zrnima i imali na sreću samo blokadu zrna u cijevi, bez težih posljedica.
Sve je već rečeno o načinu punjenja i nabavci potrebnih komponenti, dodao bih samo jedno: koliko god vremena oduzimalo, pristalica sam pojedinačnog vaganja svake doze baruta (ne volumensko punjenje), i nikada, nikada nisam imao grešaka niti problema. Prije puno godina, svjesno sam išao na što laganije punjenje i tada mi je ostalo zrno u cijevi.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 25 Feb 2009, 09:57

Bojnik je napunio i ispucao više streljiva nego što će cijeli ovaj forum ispucati za DVA života.

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 25 Feb 2009, 10:35

nobile157 wrote:Bojnik je napunio i ispucao više streljiva nego što će cijeli ovaj forum ispucati za DVA života.
Ha, ha, imaš kratak fitilj?? Možda i je? Nikad se ne zna?

Post Reply