Nove puške.

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Re: Nove puške.

Post by AR15 fan » 15 Sep 2020, 22:42

H&K je dobio tender za Francusku gdje je prvotna količina bila na 100000 komada 416ica. Da je udarac ne dobiti tender u vlastitoj zemlji je, no pošto Francuska i Njemačka usko surađuju na polju vojne tehnike i opreme, sve to ima svoju zakulisnu igru. Osobno za tvrtku Haenel nisam čuo, vidio sam par puški po stranim dućanima sa ne baš malom cijenom. H&K je stao na žulj njemačkom ministarstvu obrane sa G36 pričom i to je možda ovoga puta presudilo. Druga stvar koja je možda imala utjecaja je pak H&Kovo forsiranje dijelova koji se mogu montirati samo ako su ih oni proizveli što komplicira logistiku sa savezničkim zemljama a i već postojećim dodacima i opremom.

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 16 Sep 2020, 09:39

Haenel?? njihov je i MP40 i Stg44

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 16 Sep 2020, 12:21

Haenel Firma je bila skoro nestala i raskupusana 1945, istocna njemacka.
nakon tog pod drugim imenom, radila za istocni blok.
Ali tek nedavno unazad desetak godina, je proradila pod starim imenom.

Nesto lovackog oruzja haenel se prodaje kod nas u trgovinama.
kolega iz drustva ima karabin heanel, solidan, kupljen u HR, dobro izgleda, radi besprijekorno, precizan unutar standarda za novi, moderni lovacki karabin.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 16 Sep 2020, 13:42

Imam par nejasnoca u napisanom, pa ak' ti nije tesko pojasnit mi, citam napisano ali kao da mi fali nekih informacija pa ne mogu povezati pricu.
AR15 fan wrote:H&K je dobio tender za Francusku gdje je prvotna količina bila na 100000 komada 416ica.
ovo kuzim
Da je udarac ne dobiti tender u vlastitoj zemlji je,
komu cemu? tko je dobio udarac? FAMAS mozda?
no pošto Francuska i Njemačka usko surađuju na polju vojne tehnike i opreme, sve to ima svoju zakulisnu igru.
nemam stav o ovome :D
Osobno za tvrtku Haenel nisam čuo, vidio sam par puški po stranim dućanima sa ne baš malom cijenom.
od kud sad jos i Haenel u prici ako je HK dobio tender? Haenel isto njemacka firma znaci nije ona gore spomenuta koja je dobila udarac tako da nije dobila tender u vlastitoj zemlji.
H&K je stao na žulj njemačkom ministarstvu obrane sa G36 pričom i to je možda ovoga puta presudilo.
ako si stao na zulj nekome onda ne kuzim kako bi ti taj netko mogao srediti da negdje drugdje dobijes nesto? jel to znaci da je njemacka odjebala H&K pa ih prepustili Francuzima ili sta? zbunj...
Druga stvar koja je možda imala utjecaja je pak H&Kovo forsiranje dijelova koji se mogu montirati samo ako su ih oni proizveli što komplicira logistiku sa savezničkim zemljama a i već postojećim dodacima i opremom.
pa to uopce nije pozitivna stvar za dobivanje tendera...

Kao sto rekoh, mozda mi je promaklo info iz prethodnih postova, mozda nisam pazljivo citao, nisam upoznat s temom a ovaj post me zainteresirao, pa me zanima o cemu je rijec a iz ovog samog posta ne mogu pohvatati konce.

hvala
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 16 Sep 2020, 14:13

Mike_Torello wrote:od kud sad jos i Haenel u prici ako je HK dobio tender? Haenel isto njemacka firma znaci nije ona gore spomenuta koja je dobila udarac tako da nije dobila tender u vlastitoj zemlji.
Koliko ja kuzim stvar, a pratim marginalno.

haeanel mala njemacka firma (nov start up pred 10tak godina), sa velikom povijescu, (hugo schmeiser tamo radio, napravili stg 44, itd...) , dobila ugovor za automatske puske u uskoj konkurenciji na natjecaju sa h&k. za njemacku vojsku
H&K, izgubio.

Skanadl sa h&k g36, lijepo je opisan ovdje i to je bilo pred vise godina. osobno ne vidim poveznicu, sa prethodim.
http://oruzjeonline.com/2018/11/28/skandal-oko-hk-g36/

to bi bila ta situacija ukratko.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 16 Sep 2020, 14:42

Mike_Torello wrote:Imam par nejasnoca u napisanom, pa ak' ti nije tesko pojasnit mi, citam napisano ali kao da mi fali nekih informacija pa ne mogu povezati pricu.
AR15 fan wrote:H&K je dobio tender za Francusku gdje je prvotna količina bila na 100000 komada 416ica.
ovo kuzim
Da je udarac ne dobiti tender u vlastitoj zemlji je,
komu cemu? tko je dobio udarac? FAMAS mozda?
no pošto Francuska i Njemačka usko surađuju na polju vojne tehnike i opreme, sve to ima svoju zakulisnu igru.
nemam stav o ovome :D
Osobno za tvrtku Haenel nisam čuo, vidio sam par puški po stranim dućanima sa ne baš malom cijenom.
od kud sad jos i Haenel u prici ako je HK dobio tender? Haenel isto njemacka firma znaci nije ona gore spomenuta koja je dobila udarac tako da nije dobila tender u vlastitoj zemlji.
H&K je stao na žulj njemačkom ministarstvu obrane sa G36 pričom i to je možda ovoga puta presudilo.
ako si stao na zulj nekome onda ne kuzim kako bi ti taj netko mogao srediti da negdje drugdje dobijes nesto? jel to znaci da je njemacka odjebala H&K pa ih prepustili Francuzima ili sta? zbunj...
Druga stvar koja je možda imala utjecaja je pak H&Kovo forsiranje dijelova koji se mogu montirati samo ako su ih oni proizveli što komplicira logistiku sa savezničkim zemljama a i već postojećim dodacima i opremom.
pa to uopce nije pozitivna stvar za dobivanje tendera...

Kao sto rekoh, mozda mi je promaklo info iz prethodnih postova, mozda nisam pazljivo citao, nisam upoznat s temom a ovaj post me zainteresirao, pa me zanima o cemu je rijec a iz ovog samog posta ne mogu pohvatati konce.

hvala
Nisi popratio link i post koji je sjekira stavio... logički H&K je dobio udarac kada nije dobio natječaj u Njemačkoj a to im matična zemlja...

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 16 Sep 2020, 14:59

Jedna njemačka firma je dobila tender,druga ne.
U čemu je problem?

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 18 Sep 2020, 01:25

AR15 fan wrote:Nisi popratio link i post koji je sjekira stavio... logički H&K je dobio udarac kada nije dobio natječaj u Njemačkoj a to im matična zemlja...
ma spominjao si da je HK dobio tender u francuskoj pa si spomenuo da je tesko kad ne dobijes tender u vlastitoj drzavi... a spomenuta francuska pa sam ostao zbunjen, ali da nisam pozorno popratio linkove... sad mi je sve malo jasnije
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 20 Sep 2020, 14:16

Problem je za H&K koji je bio sinonim za Bundeswehr i 60+ godina je radio oružje za njih. Neću tvrditi da su najveći, ali su jedan od najznačajnijih igrača na svijetu po pitanju pješačkog naoružanja pa onda kada popušiš sto i nešto tisuća komada natječaj u vlastitoj zemlji nakon toliko desetljeća, e to je onda udarac firmi malo jači.

Da, H&K je po meni izgurao VHS-2 samo zato što su Njemačka i Francuska u jako usko vezanoj više milijardi eura vrijednoj suradnji, prvenstveno novi glavni borbeni tenk. Da je VHS-2 puno bolje bio prihvaćen od strane francuskih vojnika i legionara s obzirom da su desetljećima radili, vježbali i borili se s bullpup puškama nije samo očita stvar nego i njihove osobne izjave i zapažanja tokom testiranja. Nažalost premali smo i neutjecajni kao zemlja pa je njemačka firma odnjela francuski tender, talijanska firma rumunjski tender i jbg... ma da, HS se jako dobro probija po istočnoazijskim zemljama, iako u malim brojevima, ali svaka zemlja koja kupi nešto, kupi i još ponešto pa i dobrosusjedskim odnosima i susjedna uzme nešto.

Moje iskustvo s VHS-1 i VHS-2 je takvo da sam pucao vrlo malo iz njih, nedovoljno da bi mogao govoriti o njihovoj preciznosti ili nepreciznosti, dugovječnosti i pouzdanosti. Vjerujem na riječ našim vojnicima, dočasnicima i časnicima koji ju duže godinama i kojima životi o njoj itekako ovise.

Možda nije najbolja po pitanju težine, ali budimo realni i svedimo ju za početak u okvire plinskog sistema koji koristi...naravno da klip kratkog ili kao kod kalaša dugog hoda ne može imati istu masu i težinu kao kod AR-15 koji ima cjevčicu i relativno lagani i mali plinski ključ na vrhu zatvarača...

Pa i jedan H&K 416 u svojoj A5 konfiguraciji sa cijevi od 280 mm ima težinu 3,37 kg s praznim spremnikom... dok VHS-K2 sa 410 mm cijevi ima težinu od svega 3,83 kg s praznim spremnikom i tek ni pola kile više... a duljinom su identične sa 710 mm ukupne dužine sa do kraja uvučenim kundakom.

Neka referentna točka je 14,5" odnosno 368 mm cijevi kao što je kod carbine verzije H&K416A5 ili Colt/FN M4A1... H&K sa svojom cijevi 368 mm je dug 800 mm s uvučenim kundakom, a VHS-D2 sa svojih 500 mm cijevi ima isto 800 mm s uvučenim kundakom... težina je na strani H&K 3,74 kg s praznim spremnikom u odnosu na VHSicu sa 3,97 kg i razlikom od samo cca 230 grama... ok netko će reći da je 230 grama ekvivalent 19 metaka u spremniku... a da li tih 19 metaka razlike u težini opravdava cca 870 m/s iz 368 mm cijevi sa zrnom 4 grama u suprotnosti sa 920 m/s iz 500 mm sa tim istim zrnom... ubojitost, efektivni domet i preciznost su u višestruko na strani VHS-ice.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 23 Sep 2020, 15:01

AR15 fan wrote: Možda nije najbolja po pitanju težine, ali budimo realni i svedimo ju za početak u okvire plinskog sistema koji koristi...naravno da klip kratkog ili kao kod kalaša dugog hoda ne može imati istu masu i težinu kao kod AR-15 koji ima cjevčicu i relativno lagani i mali plinski ključ na vrhu zatvarača...
ti naravno znas da se i AR također radi i u PISTON varijantama. Plinski sistem bi trebao biti laksi i precizniji, dok piston ipak podize ukupnu masu, smanjuje preciznost zbog vece pokretne mase ali isto tako povecava pouzdanost rada sistema i manju osjetljivost na slabije odrzavanje.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 23 Sep 2020, 21:45

Mike_Torello wrote:
AR15 fan wrote: Možda nije najbolja po pitanju težine, ali budimo realni i svedimo ju za početak u okvire plinskog sistema koji koristi...naravno da klip kratkog ili kao kod kalaša dugog hoda ne može imati istu masu i težinu kao kod AR-15 koji ima cjevčicu i relativno lagani i mali plinski ključ na vrhu zatvarača...
ti naravno znas da se i AR također radi i u PISTON varijantama. Plinski sistem bi trebao biti laksi i precizniji, dok piston ipak podize ukupnu masu, smanjuje preciznost zbog vece pokretne mase ali isto tako povecava pouzdanost rada sistema i manju osjetljivost na slabije odrzavanje.
To nije relevantno jer velika dominatna većina pušaka je direct gas impingement. Tek se zadnjih godina pomalo uvodi H&K u vidu IAR-a u Marinski korpus, te ako ne računamo Delta Force za koji je H&K416 prvotno napravlje, short stroke piston AR je nerelevantan za usporedbu pošto je riječ uglavnom o civilnim varijantama.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 24 Sep 2020, 15:43

AR15 fan wrote:
Mike_Torello wrote:
To nije relevantno jer velika dominatna većina pušaka je direct gas impingement. Tek se zadnjih godina pomalo uvodi H&K u vidu IAR-a u Marinski korpus, te ako ne računamo Delta Force za koji je H&K416 prvotno napravlje, short stroke piston AR je nerelevantan za usporedbu pošto je riječ uglavnom o civilnim varijantama.
Nisam upoznat proizvodi li se piston varijanta gdje za kakvu sluzbenu upotrebu ili ne, samo sam se osjecao duzan to spomenuti.

Mislim da samim civilima nije toliko bitna pouzdanost nauštrub preciznosti (procitati ovo sa zrnom soli - odprilike kao bolt vs. semi auto, civil ce ako trazi preciznost uzeti ovo prvo, dok ce sluzba vjerojatno odabrati ovo drugo), jer ajmo reci da je puno lakse otkloniti zastoj na streljani nego na bojištu. Ista stvar i sa tolerancijama, niti jedno sluzbeno oruzje nikada nece imati tolerancije kao i neko custom, na stranu sada cijena izrade istog, nego mogucnosti zastoja radi uvjeta koristenja, prljavstina prasina snijeg led promjena temperature i slicno... civilna/natjecateljska se uglavnom koriste u nekim umjerenim i kontroliranim uvjetima (naravno ima iznimki)

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 27 Sep 2020, 12:39

Ako ćemo gledati američka iskustva...ugrubo...ako pucaš puno sa prigušivaćem onda piston, ako pucaš normalno bez onda direct gas impingement. Ako te brine težina onda direct gas impingement, ako ne onda piston.

Kod nas: piston 20+ tisuća kuna, direct gas impingement. od 7500 kn na dalje...

Post Reply