Koji pištolj 9x19mm Parabelum

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Pinia
Razvodnik
Razvodnik

Re: Koji pištolj 9x19mm Parabelum

Post by Pinia » 02 Nov 2020, 09:35

+P je kad povećaš za 10% količinu baruta od max punjenja iz tablice. Ništa posebno. Pucao sam +P iz CZ 75 bez problema. Dali ti baš to treba, neznam. Obični max "load" ti je dovoljan po meni.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 02 Nov 2020, 11:35

Barut wrote:
AR15 fan wrote:Druga stvar, +P i +P+ streljivo je osjetno skuplje, pa i za puniti skuplje, tako da ne vidim smisla...osim za prethodno spomenutu samoobranu koja kod nas nije legalna s tim streljivom
Naravno da je legalna, jedino nije dozvoljeno nositi oružje napunjeno s HP mecima.

Drugo pitanje je gdje naći +P streljivo kod nas (a pogotovo +P+!)? To streljivo nije po CIP-u jer CIP ne poznaje različite maksimalne pritiske u istom kalibru, +P je prihvaćen samo od američkog SAAMI-ja i tehnički je legalan samo u SAD-u. +P+ ne priznaje niti SAAMI, ja bih očekivao da se to može nabaviti samo u Americi, gdje se očito može proizvoditi i prodavati streljivo koje je van službenih standarda. U EU se ne može prodavati streljivo koje nije po CIP-ovom standardu.

Sent from my iPad using Tapatalk
Evo recimo SportCommerce ti prodaje .38 special u +P... u Sloveniji možeš kupiti više vrsta +P streljiva, možda neki ima i +P+...

Nisi me valjda shvatio, napisao sam to što i ti, da JHP ili HP streljivo ne smiješ nositi u oružju i s njime pucati u samoobrani jer bi se to smatralo kršenjem zakona i prekoračenjem samoobrane... znači ako nosiš pištolj jedino FMJ zrno u spremniku i bez metka u cijevi...

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Has thanked: 1 time

Post by Barut » 02 Nov 2020, 12:57

AR15 fan wrote:Evo recimo SportCommerce ti prodaje .38 special u +P... u Sloveniji možeš kupiti više vrsta +P streljiva, možda neki ima i +P+...
Ok, hvala, to ću morati istražiti. Baš ću ih pitati kad odem tamo po kojem kriteriju su dobili dozvolu da to prodaju.
AR15 fan wrote:Nisi me valjda shvatio, napisao sam to što i ti, da JHP ili HP streljivo ne smiješ nositi u oružju i s njime pucati u samoobrani jer bi se to smatralo kršenjem zakona i prekoračenjem samoobrane... znači ako nosiš pištolj jedino FMJ zrno u spremniku i bez metka u cijevi...
Shvatio sam što želiš reći, ali nije mi baš jasno odakle izvlačiš taj zaključak. Da li se tako nešto govori kad se izdaje DiN? Jasno mi je da policija ili zaštitari moraju nositi bez metka u cijevi npr. zbog pravila službe, ali zašto bi civil koji ima DiN nosio bez metka u cijevi? Nisam nigdje vidio takvo pravilo. Što se tiče HP streljiva, vidio sam samo onu vrlo glupo napisanu stavku u zakonu, koja se povlači iz zakonodavstva EU, a to mogu tumačiti kako im se svidi.

Sent from my iPad using Tapatalk
The truth is hate to those who hate the truth.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 02 Nov 2020, 19:41

I mene isto zanima gdje piše kako nositi oružje za samoobranu?
Pričao s par policajaca, diže im se kosa na glavi na spomen metka u cijevi...valjda su ih tako naučili...

EDIT: u biti sad mi se postavilo pitanje samo od sebe. Koji ekspert u MUP-u se odlučio za CZ75B koji je napravljen za nošenje s metkom u cijevi, ako oni ne nose metak u cijevi??? WTF? :A00:
Put your money where your mouth is.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 02 Nov 2020, 20:31

Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana - Glava II Razvrstavanje oružja u kategorije - Članak 7. Točka 1. Stavak 5. streljivo za pištolje i revolvere koje ima ekspanzijski učinak te projektili za takvo streljivo, osim streljiva za lov ili sportsko oružje za osobe kojima je dozvoljeno koristiti ga

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 02 Nov 2020, 21:08

Doc77 wrote:
dundoivica wrote:mozda cak star bm model ili lama 9x19 kopije colta 45 sad kolko su kvalitetni neznam
Imam Star BM `82 godište. Super zadovoljan, i dalje puca bez problema. Jednom sam zamjenio udarnu iglu i to je sve. Odličan za mali dlan ili dlan srednje veličine. Od kad sam udomio XDM-a, BM-u zamjeram težinu...jbt...ne cigla...KVADAR.
mene zanima taj gun jer je kopija 45-tice a onaj manji je fora mi i baš za ženu devetka manja a teška vjerojatno i trzaj ugodan pošto je teži gun još kad bi ga ona mogla repetirat to jest imala snage takve tešle opruge repetirat.

Doc77
Razvodnik
Razvodnik

Post by Doc77 » 03 Nov 2020, 20:59

dundoivica wrote:
Doc77 wrote:
dundoivica wrote:mozda cak star bm model ili lama 9x19 kopije colta 45 sad kolko su kvalitetni neznam
Imam Star BM `82 godište. Super zadovoljan, i dalje puca bez problema. Jednom sam zamjenio udarnu iglu i to je sve. Odličan za mali dlan ili dlan srednje veličine. Od kad sam udomio XDM-a, BM-u zamjeram težinu...jbt...ne cigla...KVADAR.
mene zanima taj gun jer je kopija 45-tice a onaj manji je fora mi i baš za ženu devetka manja a teška vjerojatno i trzaj ugodan pošto je teži gun još kad bi ga ona mogla repetirat to jest imala snage takve tešle opruge repetirat.
Iznenadio bi se koliko je lakši za repetirati od npr. xdm-a a i trzaj je također osjetno slabiji

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 04 Nov 2020, 21:02

trzaj znam sto teži pištolj to manji trzaj a ovo nisam znao nisam imao prilike držat u rukama. hvala

Poki
Pozornik
Pozornik

Post by Poki » 08 Nov 2020, 01:36

Okidanje na SF-u je poboljšano ako se usporedi sa modelom XDM, lakše okidanje i manji reset okidača. Pucao sam na streljani iz XDM-a 5.25 i iz SF-a 5.25 okidanje je bolje na SF-u. SF ima i bolje okidanje nego HS 9. G2. Te informacije su također dostupne na stranicama HS-a.

sbullet
Pozornik
Pozornik

Post by sbullet » 22 Nov 2020, 22:30

timmy75 wrote:I mene isto zanima gdje piše kako nositi oružje za samoobranu?
Pričao s par policajaca, diže im se kosa na glavi na spomen metka u cijevi...valjda su ih tako naučili...

EDIT: u biti sad mi se postavilo pitanje samo od sebe. Koji ekspert u MUP-u se odlučio za CZ75B koji je napravljen za nošenje s metkom u cijevi, ako oni ne nose metak u cijevi??? WTF? :A00:
Tko ima oružje za samoobranu na din može nositi sa metkom u cijevi. Prijašnji zakon to nije dozvoljavao, a u novom ne postoji zabrana.

Albin
Civil
Civil

Post by Albin » 15 Jan 2021, 14:48

Veliki pozdrav za sve

Odmah da uputim izvinjenje svima ako pišem u pogrešnoj temi. Želim da nabavim sebi pištolj, a pošto sam totalna neznalica što se tiče toga nadam se da ću ovdje naći pomoč. Malo sam gledao i čačkao po web-u alii kad je nekome dosta toga nepoznanica onda je to sve uzaludan posao. Ono što sam ja našao i što mi se ovako na oko sviđa su slijedeći modeli, pa ako neko može da mi pripomogne u odabiru i savjetu. Odmah da kazem da nije ništa zakovano i da sam otvoren i za druge prijedloge, ako kojim slučajem ovaj moj odabir ne valja, jer ne poznajem toliko ovo polje, samim tim ne znam njihove mane i ostalo. Iz glocka 17 sam pucao na obuci i polaganju i to je sve što sam imao dodira sa oružejm.

https://hs-produkt.hr/products/hs-sf19-5-25-ss/
https://hs-produkt.hr/products/hs-9-5-0-g2-cal-9x19/
Berettta PX4 storm standardni
Glock 17

Unaprijed zahvaljujem svima na izdvojenom trudu ako ništa da pročitaju moj esej :D

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 15 Jan 2021, 14:52

Za koju namjenu ti je potreban pištolj?

Albin
Civil
Civil

Post by Albin » 15 Jan 2021, 15:04

NIšta specijalno za ličnu upotrebu tj. za nevolju i čisto onako da se bavim gađanjem u slobodno vrijeme. Ne bih baš da ih mijenjam svake godine zbog ovog ili onog nedostatka koje ću možda vremenom i sam spoznati ( nadoći zu vožnji što bi se kod nas reklo). Zaboravio sam gore spomenuti da se meni lično najviše sviđa ovaj SF 19, ali mi poznanik koji je inače policajac (stariji) rekao da je to samo plastična igračka i ništa specijalno i njegova preporuka je bila ova beretta. Razmiljam pošto je stariji pa možda i ne prati toliko trendove i sl. zato i pitam ovdje za pomoć.

damirdj75
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by damirdj75 » 15 Jan 2021, 16:14

Albin wrote:Veliki pozdrav za sve

Odmah da uputim izvinjenje svima ako pišem u pogrešnoj temi. Želim da nabavim sebi pištolj, a pošto sam totalna neznalica što se tiče toga nadam se da ću ovdje naći pomoč. Malo sam gledao i čačkao po web-u alii kad je nekome dosta toga nepoznanica onda je to sve uzaludan posao. Ono što sam ja našao i što mi se ovako na oko sviđa su slijedeći modeli, pa ako neko može da mi pripomogne u odabiru i savjetu. Odmah da kazem da nije ništa zakovano i da sam otvoren i za druge prijedloge, ako kojim slučajem ovaj moj odabir ne valja, jer ne poznajem toliko ovo polje, samim tim ne znam njihove mane i ostalo. Iz glocka 17 sam pucao na obuci i polaganju i to je sve što sam imao dodira sa oružejm.

https://hs-produkt.hr/products/hs-sf19-5-25-ss/
https://hs-produkt.hr/products/hs-9-5-0-g2-cal-9x19/
Berettta PX4 storm standardni
Glock 17

Unaprijed zahvaljujem svima na izdvojenom trudu ako ništa da pročitaju moj esej :D
Imam ovaj 5" Hs i meni je odličan za rekreativno pucanje na streljani :D
Ako nemaš neke takmičarske ambicije ,za nešto više od 3000 uzimaj ;)

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 15 Jan 2021, 16:24

Za potrebe koje si naveo HS bi bio moj izbor.
Pogledaj još u njihovome asortimanu,ako možeš negdje i u ruke primiti,čisto da vidiš kako ti paše za šaku?
Nekome pašu manji modeli,iako imaš i manje drške u komletima.
A sad ono plastična igračka......ne bih tako rekao.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 15 Jan 2021, 17:43

slažem se mirok. i ja sam mislio plastična igračka za glock dok nisam našao svoj za jeftine parei i rekao jebiga ak mi se nesvidi mogu ga prodat i zaradit evo sad sam ide iz moje mrtve ruke mi ga može neko uzet ili kada krepam da ga žena i djeca prodaju.

Poki
Pozornik
Pozornik

Post by Poki » 16 Mar 2021, 00:13

HS SF 19 u verziji 4.5 9mm nije loš. Inaće 5.25 je super pištolj. SF ima poboljšano okidanje i sigurrnji je kod rastavljanja nego G2 , nije potrebno izvršiti okidanje kod rastavljanja i zadnji dio drške se može mijenjati. Pogledajte na internetu Glockovi GEN5 imaju problema sa cijevima i završnom obradom.

Post Reply