SIGNALNI PISTOLJ!

Drugo oružje koje ne spada u prethodne skupine
Post Reply
berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

SIGNALNI PISTOLJ!

Post by berbenn » 17 Feb 2021, 16:51

U koju kategoriju oruzja spada signalni pistolj?
BUM BUM...

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: SIGNALNI PISTOLJ!

Post by Mirok » 17 Feb 2021, 20:04

Koliko znam u Zakonu se nigdje explicite ne spominje.
Ali kako je kod nas sve ali.....

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 23 Feb 2021, 03:01

berbenn wrote:U koju kategoriju oruzja spada signalni pistolj?
Odlično pitanje berbenn. Da li već nešto naslućuješ ili si sasvim slučajno postavio to pitanje u kategoriju "Zračno i plinsko oružje"? :)

Inače to je još jedna priča gdje smo mi to pitanje imali kvalitetno riješeno u našem zakonu i onda se umiješala EU i napravila sranje. U prethodnom zakonu o oružju je bilo jasno napisano da se oružje namijenjeno za signalizaciju ne smatra oružjem, i kao takvo ne spada ni u jednu kategoriju.
Zakon o oružju (2007) wrote:Članak 4.

U smislu ovoga Zakona ne smatra se oružjem: ... oružje koje je
namijenjeno za alarm, signalizaciju, spašavanje
...
U to vrijeme je sve bilo jasno i točno se znala razlika između plinskog i signalnog oružja. Za one koji nisu upoznati s ovim vrstama naprava: plinsko oružje je oružje koje sliči vatrenom ali je napravljeno da može ispucavati isključivo streljivo BEZ projektila. Dakle zato se i zove "plinsko", jer iz cijevi smiju izaći samo plinovi, a nikako projektili ili bilo kakve krute tvari. S druge strane, signalno oružje nije napravljeno da izgledom imitira standardno vatreno oružje, a napravljeno je da ispucava signalne patrone, dakle "streljivo" SA projektilom, zato što je signalna zvjezdica vrsta projektila.

E sad, u jednom trenutku su proizvođači plinskog oružja odlučili proširiti mogućnosti svojih naprava, pa su ih počeli prodavati u varijantama gdje cijev na pištolju ima navoj, a u kutiji se dobije metalni nastavak koji se može našarafiti na cijev. U taj nastavak se može ubaciti mala signalna "raketica", nešto, više nalik petardi, koja biva ispaljena iz nastavka snagom barutnih plinova koji ujedno pale i njezin fitilj. Uglavnom, igračka. Ali zbog toga su EU birokrati prozvali to oružje "oružje za uzbunjivanje i signalizaciju" kad su izbacili omražene direktive 853 i 2019-69. U tim direktivama je plinsko oružje nazvano oružjem za signalizaciju, pa su to naši doslovno tako prenijeli u naš zakon, pa je tako nastala ova zbrka. Kao prvo, u sadašnjoj verziji zakona i dalje stoji da predmeti za signalizaciju nisu oružje.
Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana wrote:Članak 5.

U smislu ovoga Zakona ne smatraju se oružjem predmeti koji su izrađeni za uzbunjivanje, signaliziranje, spašavanje
života, humano usmrćivanje životinja, lov harpunom, ili u industrijske ili tehničke svrhe, pod uvjetom da se mogu
upotrebljavati samo u navedene svrhe, te praćke i dekorativno oružje (imitacije oružja).
Nadalje, u članku 6 se definira i signalno i plinsko oružje:
Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana wrote:Članak 6.

20) oružje za uzbunjivanje i signalizaciju su naprave s ležištem streljiva namijenjene samo za ispaljivanje streljiva
bez projektila, drugih aktivnih tvari ili pirotehničkog streljiva za signalizaciju te koje se ne mogu prepraviti za ispaljivanje
sačme, zrna ili projektila djelovanjem zapaljivog potisnog sredstva

22) plinsko oružje su pištolji, revolveri, puške i druge naprave koje pod pritiskom energije barutnog punjenja ili
stlačenog plina usmjereno raspršuju neškodljive nadražljive tvari za onesposobljavanje pojedinca koje imaju kratkotrajan
učinak na ljudske sposobnosti ili izazivaju efekt pucnja
Ako pažljivo pročitaš ovo, vidjećeš da je i pod definicijom plinskog i pod definicijom signalnog zapravo definirano plinsko oružje!

I na kraju u članku 7 piše da u C kategoriju ulazi plinsko oružje, a signalno se niti ne spominje.
Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana wrote:Članak 7.

(3) Oružje kategorije C – vatreno oružje i oružje koje je potrebno prijaviti:
1. svako vatreno oružje u ovoj kategoriji koje je prepravljeno da ispaljuje streljivo bez projektila, neškodljive
nadražujuće tvari, druge aktivne tvari ili pirotehničko streljivo ili u paradno ili akustično oružje
2. vatreno oružje razvrstano u kategoriju A ili B ili u ovu kategoriju koje je onesposobljeno u skladu s Provedbenom
uredbom Komisije (EU) 2015/2403 оd 15. prosinca 2015. o utvrđivanju zajedničkih smjernica o normama i tehnikama
onesposobljavanja kako bi se osiguralo da je onesposobljeno vatreno oružje postalo neopozivo neuporabljivo (Tekst
značajan za EGP) (SL L 333, 19. 12. 2015.)
3. plinsko oružje, osim poluautomatskog plinskog oružja koje je lako prepraviti
4. reprodukcije vatrenog oružja kod kojeg se ne upotrebljava jedinstveni naboj
5. mužari i kubure
6. zračno oružje
7. oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N
8. staro oružje.
I sad ti budi pametan!
The truth is hate to those who hate the truth.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 23 Feb 2021, 03:29

Da stvari budu malo jasnije, postaviću par slika signalnog i plinskog oružja.

Plinsko oružje:
Plinski pištolj Zoraki
Plinski pištolj Zoraki
Plinski pištolj Rohm s nastavkom za "raketice"
Plinski pištolj Rohm s nastavkom za "raketice"
Signalno oružje:
Signalni pištolj Walther
Signalni pištolj Walther
Signalni pištolj i signalne patrone
Signalni pištolj i signalne patrone
Plastični signalni pištolj Orion
Plastični signalni pištolj Orion
Mislim da je iz slika očito koje su razlike između plinskog i signalnog oružja.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 23 Feb 2021, 03:39

Stavljam i slike "streljiva".

Streljivo za plinske pištolje:
Plinsko streljivo u kalibru 9mmPA
Plinsko streljivo u kalibru 9mmPA
Signalne "raketice" za plinske pištolje:
Signalne "raketice" za plinske pištolje s nastavkom na cijevi
Signalne "raketice" za plinske pištolje s nastavkom na cijevi
Patrone za signalne pištolje:
Patrone za signalni pištolj 26.5mm
Patrone za signalni pištolj 26.5mm
Zink signalne patrone kalibra 12
Zink signalne patrone kalibra 12
Orion signalne patrone kalibra 12
Orion signalne patrone kalibra 12

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 23 Feb 2021, 06:52

Barut, super pojasnjeno. Nisam ciljano na nista mislio, nego eto tako cisto priupitao. Stalno cackam po tom zakonu pa se uvijek neceg sjetim. Uglavnom, po ko zna koji put nailazamo na rupe i propuste u zakonu, na more toga nedorecenoga, a kada nam trebaju opaliti sankcije, za to su spremni!
BUM BUM...

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 23 Feb 2021, 12:19

I dalje ne možeš biti dosta pametan.
Naši zakoni :A00:

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 24 Feb 2021, 16:52

Mirok wrote:I dalje ne možeš biti dosta pametan.
Naši zakoni :A00:
Nažalost...
berbenn wrote:Stalno cackam po tom zakonu pa se uvijek neceg sjetim.
Znači, kao i ja.. :D
berbenn wrote:Uglavnom, po ko zna koji put nailazamo na rupe i propuste u zakonu, na more toga nedorecenoga, a kada nam trebaju opaliti sankcije, za to su spremni!
To si dobro rekao, nažalost potpuno točno. Dijele optužne prijedloge šakom i kapom po sistemu APP, ako-prođe-prođe, i to ih ništa ne košta, a mi možemo samo da trpimo. :A10:

Ali da završim priču. Najbitnije od ovoga svega jest kako stvar funkcionira u praksi. A funkcionira na sljedeći način: pogledajte onaj izraz koji sam označio crvenom bojom u svom prvom postu. Dakle, osnovna razlika između naprave za uzbunjivanje i oružja C kategorije, odnosno između signalnog i plinskog oružja, jest ležište metka. To je službeno tumačenje zakona koje koristi MUP, a to smo nažalost otkrili na teži način kada je jedan moj poznanik zaradio prijavu i oduzimanje zato što MUP-ovci tvrde da njegovi signalni pištolji imaju ležište metka, i da zbog toga spadaju u C kategoriju, a čovjek nije nikada o tome razmišljao pa nije ni znao ništa reći za ležište. Naravno to što tvrdi MUP nije točno, jer radi se o klasičnim signalnim pištoljima kao na slikama koje sam postavio u prethodnim postovima. Dakle to su pravi signalni pištolji kalibra 26.5mm, a ne plinski, i kao takvi ne podliježu prijavi. Priča je sad na sudu i čeka se nastavak procesa koji je na čekanju zbog epidemije. Vlasnici plinskog oružja već znaju da je to oružje C kategorije i mora biti prijavljeno, to nije novost, ali ovo je jako važna informacija za vlasnike signalnih pištolja koji se ne prijavljuju. Da rezimiram:

:!: Upozorenje za sve vlasnike signalnih pištolja! :!:
Ako imate signalni pištolj koji koristi signalne patrone, dakle NE plinski sa nastavkom na cijevi nego pravi signalni pištolj, vaš pištolj NEMA ležište metka! To imaju samo plinski pištolji. Budite oprezni da iz neznanja ne kažete da vaš signalni pištolj ili naprava ima ležište metka, jer će te time zaraditi oduzimanje istog i prijavu. Nemojte dozvoliti ni da vas drugi ubjede da ima ležište metka, kada nema, uključujući policiju!
Nadam se da ćemo riješiti ovaj problem u sljedećim izmjenama zakona, a do tada, oprez!

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 24 Feb 2021, 19:41

Svaka cast Barut! Isrpno, tocno, odano i pravno! Skidam kapu!
BUM BUM...

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

SIGNALNI PISTOLJ!

Post by Barut » 25 Feb 2021, 11:40

Hvala berbenn :) signalno oružje je jedna od mojih specijalnosti.
Ali hvala ti i što si postavio to pitanje, htio sam napisati nešto na ovu temu da upozorim ljude, ali nikako da ulovim vremena.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 25 Feb 2021, 12:24

Zapravo ćemo vidjeti kako će proći Barutov poznanik.
Prije toga ne treba donositi zaključke,jer je u Zakonu to sve neprecizno navedeno i zbog toga se može svakako tumačiti.
A kada bude pravorijek kakav god bio, bilo bi dobro da nam se prenese.

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

SIGNALNI PISTOLJ!

Post by Barut » 25 Feb 2021, 12:29

Imaš pravo. Ja sam pomogao čovjeku sa svim svojim znanjem, i sada čekamo nastavak procesa, pa ćemo vidjeti kako će stvar završiti. Ja ću svakako prenijeti ovdje kad saznam presudu. Ovdje sam prenio sve što do sada znamo o ovoj temi.

Sent using Tapatalk

jungleboy
Razvodnik
Razvodnik

Post by jungleboy » 06 Jun 2021, 22:25

Jako lijepo napisano i objašnjeno. Ne znam da li su u MUP-u podnjeli prijavu iz neznanja ili po principu app ali mislim da tu nema dileme tko je u pravu. Čekamo da barut napiše kada proces bude gotov kako je završilo.

Berto
Narednik
Narednik

Post by Berto » 01 Aug 2025, 11:44

Da li netko zna kako je priča završila i što je sada sa signalnim pištoljima 26.5mm?

Post Reply