Kovačnica - moja igraonica
Re: Kovačnica - moja igraonica
da postoji opcija davanja reputacije na forumu odmene ne da bi je dobio nego cijeli tjedan bi je dobiva
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

Ne i neće je biti jer je davno zaključeno da je takvu opciju lako zloupotrijebiti. Zato i jesmo smislili "instruktore" tako da kad se još obave neke konzultacije i isprofilira još koji član, moderatori će izglasati konačan set instruktora.
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam...
::::....
iden u OT al davno san to pita i niej se uvazilo i ne mislim to protezat vec sam tia samo covika pohvalit tako da moj posto nema nikakve skrivene namjere
tnx,ali ja imam, želim da popržite prstiće i osmudite bradice
meni je ovo izvrstan izlet u primitivizam obzirom da sam, inače, previše u modernim tehnologijama i smatram da prebrzo grabimo naprijed, a usput smo međusobno sve udaljeniji.
meni je ovo izvrstan izlet u primitivizam obzirom da sam, inače, previše u modernim tehnologijama i smatram da prebrzo grabimo naprijed, a usput smo međusobno sve udaljeniji.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us
Zašto? Eto zato.
P: Zar ne bi bilo bolje imati teži čekić?
O: Bi, ali s njim treba precizno mahati duže vrijeme. A jedan neprecizni udarac zna upropastiti ono što ste pola dana uljepšavali. Nakon početnih udaraca će vam se činiti da materijal ne ide i da vam fali snage. Bez brige, imajte dobru temperaturu i nećete se ni snaći i skužit ćete da ste previše stanjili otkivak.
P: Koliko je bitan „profesionalni“ nakovanj kojeg vidimo na slikama kovačnica?
O: Nakovanj je alat koji se stoljećima razvijao da bi dobio taj oblik sa svim korisnim stvarčicama na njemu. Dobro dođe, ali mi smo nožari i manje-više ništa nam od toga nije potrebno, tako da možete izraditi masu super kvalitetnih oštrica na nečemu jednostavnom, dovoljno teškom, tvrdom i ravnom.
P: Koliko je isplativo kupovati šmensi „profesionalne“ izolacijske materijale?
O: Za početak u potpunosti nepotrebno. Tek kad se isprofilirate i budete točno znali što želite.
P: 100 l? Ma daj, dosta mi je kanta.
O: Često ćete na brzinu gurati glavu, obje ruke, nogu ( vjerojatno sve u isto vrijeme ) u vodu pa veća zapremina dobro dođe i teže se prevrne, a i u slučaju požara osam kanti gasi bolje od jedne.
P: Što fali plastici?
O: Zaustavna moć. I još se voli zapaliti u trenu i bez očitog razloga.
P: Želim kovati radi relaksacije, čemu puno živaca?
O: Ja kad se želim relaksirati ne legnem ispod visećeg klavira.
P: Zašto stare turpije?
O: Nove će izvrsno odraditi posao. Ali nakon vrućeg turpijanja će previše omekšati za uobičajenu uporabu.
P: Zašto ne flekserica umjesto vodobrusnog kamena?
O: Flekserica je brža, ali opako grije otkivak i mali pritisak u krivu stranu će ga upropastiti. Sjećate se onog par milimetara plavog pojasa pokraj reza šajbe. Upravo ste zakaljenu oštricu spustili na 20 HRC.
P: Ja bi ipak vodu.
O: Nemoj. Ili nabavi čelike koji se kale u vodi.
P: Ipak želim izraditi nehrđajući nož.
O: Odi u dućan, opiši koji čelik ti treba i za što, doma ga izbrusi i vrati u dućan na toplinsku obradu.
P: Želim iskovati nehrđajući nož.
O: Ja isto.
P: Kako da bušim rupe?
O: Zagriješ otkivak, položiš ga na jaku čeličnu ploču s rupom, i probiješ probijačem odgovarajućeg promjera. Prije nego probije do kraja s prve strane okreneš i izbiješ do kraja s druge.
Dobro, bušilica je dozvoljeno varanje.
P: Zar ne bi bilo bolje imati teži čekić?
O: Bi, ali s njim treba precizno mahati duže vrijeme. A jedan neprecizni udarac zna upropastiti ono što ste pola dana uljepšavali. Nakon početnih udaraca će vam se činiti da materijal ne ide i da vam fali snage. Bez brige, imajte dobru temperaturu i nećete se ni snaći i skužit ćete da ste previše stanjili otkivak.
P: Koliko je bitan „profesionalni“ nakovanj kojeg vidimo na slikama kovačnica?
O: Nakovanj je alat koji se stoljećima razvijao da bi dobio taj oblik sa svim korisnim stvarčicama na njemu. Dobro dođe, ali mi smo nožari i manje-više ništa nam od toga nije potrebno, tako da možete izraditi masu super kvalitetnih oštrica na nečemu jednostavnom, dovoljno teškom, tvrdom i ravnom.
P: Koliko je isplativo kupovati šmensi „profesionalne“ izolacijske materijale?
O: Za početak u potpunosti nepotrebno. Tek kad se isprofilirate i budete točno znali što želite.
P: 100 l? Ma daj, dosta mi je kanta.
O: Često ćete na brzinu gurati glavu, obje ruke, nogu ( vjerojatno sve u isto vrijeme ) u vodu pa veća zapremina dobro dođe i teže se prevrne, a i u slučaju požara osam kanti gasi bolje od jedne.
P: Što fali plastici?
O: Zaustavna moć. I još se voli zapaliti u trenu i bez očitog razloga.
P: Želim kovati radi relaksacije, čemu puno živaca?
O: Ja kad se želim relaksirati ne legnem ispod visećeg klavira.
P: Zašto stare turpije?
O: Nove će izvrsno odraditi posao. Ali nakon vrućeg turpijanja će previše omekšati za uobičajenu uporabu.
P: Zašto ne flekserica umjesto vodobrusnog kamena?
O: Flekserica je brža, ali opako grije otkivak i mali pritisak u krivu stranu će ga upropastiti. Sjećate se onog par milimetara plavog pojasa pokraj reza šajbe. Upravo ste zakaljenu oštricu spustili na 20 HRC.
P: Ja bi ipak vodu.
O: Nemoj. Ili nabavi čelike koji se kale u vodi.
P: Ipak želim izraditi nehrđajući nož.
O: Odi u dućan, opiši koji čelik ti treba i za što, doma ga izbrusi i vrati u dućan na toplinsku obradu.
P: Želim iskovati nehrđajući nož.
O: Ja isto.
P: Kako da bušim rupe?
O: Zagriješ otkivak, položiš ga na jaku čeličnu ploču s rupom, i probiješ probijačem odgovarajućeg promjera. Prije nego probije do kraja s prve strane okreneš i izbiješ do kraja s druge.
Dobro, bušilica je dozvoljeno varanje.
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Danas sam kalil nož i nisam baš zadovoljan. Nož sam zagrijal do nemagnetičnosti i kalil u čistom strojnom ulju.
S jedne strane oštrice su se pojavile nepravilne izbočine koje dosta ružno izgledaju. Sad moram ponovo izbrusiti oštricu i probati zakaliti. Di sam fulal.
S jedne strane oštrice su se pojavile nepravilne izbočine koje dosta ružno izgledaju. Sad moram ponovo izbrusiti oštricu i probati zakaliti. Di sam fulal.
KO SE MAČA LAČA; LAKUKARAČA!!!!
kako to misliš nepravilne izbočine s jedne strane? a s druge ne?
ako su ružni popucali plikovi, to je šljaka grunula u ulju, a stvara se kad predugo držiš tu stranu prema dovodu zraka u peći pa površina oksidira. ako nije iskrivljen, turpija će otkriti lijepi nož. gdje su slike da se divimo?
Kaj veliš, to je dobro? Mislim da su to ti plikovi, kad to izbjeći, bilo je dosta žara između noža i dovoda zraka, možda je prejako puhalo. Ti plikovi bi jako lijepo izgledali na nekom manjem nožu, ali na ovom mom "trackeru" baš i ne. Znaći izbrusiti, ponovo polako zagrijati s slabijim dovodom zraka i zakaliti.
- stari-nakovanj
- Desetnik

napokon si ga zakalil...
nemozes grijati u ugljenu da ne oksidira. uvijek ce ti se javljati oksidi koji ce ostavljati "ruzne" tragove po ostrici. mozes ili noz dati na kaljenje u inertnoj atmosferi ili ga prekriti cijelog sa nekom pastom koja ne dozvoljava oksidaciju, a koju jos neotrovnu nisam nasao za kupiti tu kod nas.
sad ti je najbolje taj noz prebrusiti na hladno, turpijama, kamenom i papirom (turpijama ne brusis celik vec samo skidas one okside i ulje po povrisni i to omah da ti se kamen i papir ne zapune sa smecem).
naravno uvijek mozes i solnom kiselinom i cetkom ako ne zelis skidati nista osim ulja i oksida.
a na slici ti je ideja kako jednoliko zagrijat ostricu, a mozda ti pomogne i kod onih oksida sa samo jedne strane. jednostavno u vatru gurnes cijev debljine par milimetara i prekrijes sa ugljenom. kad se sve ljepo ugrije umetnes unutra noz i pomices nutra-van. noz drzi na ledima i nedaj da nista dodiruje kada je u cijevi.
nemozes grijati u ugljenu da ne oksidira. uvijek ce ti se javljati oksidi koji ce ostavljati "ruzne" tragove po ostrici. mozes ili noz dati na kaljenje u inertnoj atmosferi ili ga prekriti cijelog sa nekom pastom koja ne dozvoljava oksidaciju, a koju jos neotrovnu nisam nasao za kupiti tu kod nas.
sad ti je najbolje taj noz prebrusiti na hladno, turpijama, kamenom i papirom (turpijama ne brusis celik vec samo skidas one okside i ulje po povrisni i to omah da ti se kamen i papir ne zapune sa smecem).
naravno uvijek mozes i solnom kiselinom i cetkom ako ne zelis skidati nista osim ulja i oksida.
a na slici ti je ideja kako jednoliko zagrijat ostricu, a mozda ti pomogne i kod onih oksida sa samo jedne strane. jednostavno u vatru gurnes cijev debljine par milimetara i prekrijes sa ugljenom. kad se sve ljepo ugrije umetnes unutra noz i pomices nutra-van. noz drzi na ledima i nedaj da nista dodiruje kada je u cijevi.
Kak misliš da držim nož na leđima, a da s njim ništ ne diram.
- stari-nakovanj
- Desetnik

drzis ga na ledima tako da ti je ostrica prema gore, a ti ga sa kljestima drzis za drsku i on je u vodoravnom polozaju.
a dodirivanje...nemoj da kada ga stavis u uzarenu cijev da dodiruje stijenke. leda naravno da ce dodirivati cijev, ali pazi da i ostrica ne dodiruje. nista strasno se nece dogoditi ali ce se nejednoliko zagrijavati.
a dodirivanje...nemoj da kada ga stavis u uzarenu cijev da dodiruje stijenke. leda naravno da ce dodirivati cijev, ali pazi da i ostrica ne dodiruje. nista strasno se nece dogoditi ali ce se nejednoliko zagrijavati.
ako je temperatura bila ok kroz cijeli presjek noža onda ne moraš ponovo kaliti, samo skini taj ružni površinski sloj.
što se tiče paste možeš nož namazati ilovačom ili keramičarskom glinom za pečenje ( hobby shopovi ) pa omotati sa žicom da ne spadnu popucali komadi. neš slično japancima.
ja to rješavam slabijom vatrom i sporijim zagrijavanjem iako zna biti frustrirajuće.
ovo sa cijevi nisam probao, ali zvuči ok. morat ću probat jednom.
što se tiče paste možeš nož namazati ilovačom ili keramičarskom glinom za pečenje ( hobby shopovi ) pa omotati sa žicom da ne spadnu popucali komadi. neš slično japancima.
ja to rješavam slabijom vatrom i sporijim zagrijavanjem iako zna biti frustrirajuće.
ovo sa cijevi nisam probao, ali zvuči ok. morat ću probat jednom.
Ajd baš bum probal. Samo moram naći dost debelu cijev koju bum malo rastukel da može stati nož u nju.
Upravo bih htio nadovezati na ovo što je BoB rekao - japanci kada prave hamon (ispravka, hvala Karlo) liniju na katanama i sl. oružju premajuju glinom koja nije skroz u tvrdom stanju. Trebalo bi prosurfati i. probati dobiti točan sastav ove gline. Sigurno je bolja nego antioksidativni premaz.
- Desetnik

patch, valjda mislis na onu liniju kaljenja, zove se hamon.
sto se tice japanaca, oni rade i jedno i drugo. prvo premazu dio koji se kali sa tankim slojem da ne oksidira i onda dio koji se ne kali sa debljim slojem, sastav slojeva nije isti...a glavni sastojci su voda, glina, oksidi, pepeo...
najlakse je hamon dobiti ne sa glinom nego sa pastom za krpanje auspuha. 20 KN tuba i ima ih u tgovinama autodijelova. namazati par mm, posusiti iznad vatre i...dalje znas.
sto se tice japanaca, oni rade i jedno i drugo. prvo premazu dio koji se kali sa tankim slojem da ne oksidira i onda dio koji se ne kali sa debljim slojem, sastav slojeva nije isti...a glavni sastojci su voda, glina, oksidi, pepeo...
najlakse je hamon dobiti ne sa glinom nego sa pastom za krpanje auspuha. 20 KN tuba i ima ih u tgovinama autodijelova. namazati par mm, posusiti iznad vatre i...dalje znas.
hvala za ispravku. yup, hamon, na nju sam mislio. Evo, malo ću se nadopuniti BoHi je udubljenje za balans i olakšavanje oštrice. Najčešća je na Iaito [Frequent Drawing Practice] i XL Light [Competitive Cutting / Light Weight ], Ronin, Odachi katanama... japanski mi ipak nije prvi jezik pa se ponekad i pojmovi pobrkaju.stari-nakovanj wrote:...sastav slojeva nije isti...a glavni sastojci su voda, glina, oksidi, pepeo...
Glede sastava i načina kovanja japanskih oštrica, odlazim sada definitivno u OT, ali možda bismo mogli pokranuti topic i na navedenu temu. To je umjetnost i znanost istovremeno.
Način na koji su se dovinuli izvući iz ne baš kvalitetne sirovine kvalitetu, sjetiti se preklapanja, riješiti problem diferencijalnog kaljenja i očuvati dobivenu kvalitetu oštrica i znanje kako to očuvati i prenijeti kojih 800 (a možda i malo više godina) je nešto nevjerojatno....
Pogledao sam nekoliko filmova, pročitao časopisa i kojekakve literature te posjetio ne znam više koliko stranica na webu i svaki puta iznova oduševi. Jedna strast, religijski fanatizam u proizvodnji i povrh svega očuvanje kvalitete kroz religijsko ponavljanje istih radnji kao mantre....
Nastavimo dalje, u tonu kovanja i obradbe.
- Desetnik

pa nije ti losa ideja...
pokreni temu u samogradnji pod nazivom "prica o katani".
u prvi post stavi sve materijale koji se na netu mogu naci o katani, poredane po abecedi u skupinama..knjige, filmovi, stranice. poslozi da bude profesionalno, pregledno, citko i pitko, bez previse filozofije i slika...
prvi post stalno nadopunjavas i editiras sa novim materijalima a ostatak teme se koristi za trabunjanje i spamanje i nije toliko bitno, a i ljudi mogu postati ono sto su oni nasli ili reci neku mudrosericu. ocito da ti to moras jer ostali nemaju mogucnost editiranja postova.
i za kraj..temu zaljepi i sorry BoB na OT.
pokreni temu u samogradnji pod nazivom "prica o katani".
u prvi post stavi sve materijale koji se na netu mogu naci o katani, poredane po abecedi u skupinama..knjige, filmovi, stranice. poslozi da bude profesionalno, pregledno, citko i pitko, bez previse filozofije i slika...
prvi post stalno nadopunjavas i editiras sa novim materijalima a ostatak teme se koristi za trabunjanje i spamanje i nije toliko bitno, a i ljudi mogu postati ono sto su oni nasli ili reci neku mudrosericu. ocito da ti to moras jer ostali nemaju mogucnost editiranja postova.
i za kraj..temu zaljepi i sorry BoB na OT.
budem između Božića i Ny. Idem onda na g.o. pa će biti slobodnog vremena. Sada nema šanse, jer jedva plivam od posla. A što uhvatim slobodnog vremena, provodim s obitelji...
jel moze okrugla cjev umjesto kockastestari-nakovanj wrote: a na slici ti je ideja kako jednoliko zagrijat ostricu, a mozda ti pomogne i kod onih oksida sa samo jedne strane. jednostavno u vatru gurnes cijev debljine par milimetara i prekrijes sa ugljenom. kad se sve ljepo ugrije umetnes unutra noz i pomices nutra-van. noz drzi na ledima i nedaj da nista dodiruje kada je u cijevi.