Colt Carbine - novo lice bez starog sjaja

Fotografije oružja, oruđa i popratne opreme...
AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Colt Carbine - novo lice bez starog sjaja

Post by AR15 fan » 01 Aug 2021, 14:24

U uvodnom postu ću napisati ukratko o budućoj kupnji (puška je u dolasku, čeka se uvoz). Riječ je o svima dobro poznatoj poluautomatskoj pušci koja je civilna verzija vojne varijante uvedene u službenu upotrebu američke vojske prije 26 godina, M4 carbine, danas u verziji M4A1 carbine.

Trenutni primjerci su samo blijeda kopija inačice koja je nosila milspec dijelove, oznake i karakteristike. Sada u proizvodnji opstaje Colt Carbine prethodnog imena M4 carbine u nekoliko inačica. Razlika Colt Carbine (CR6920) i Colt M4 Carbine (LE6920) je u tome što prva ima velik broj dijelova koji se ne rade u Coltu, ako se išta radi, Colt je uglavnom samo sastavljanje i kontrola kvalitete.

Iako su dijelovi dobre kvalitete, puške rade i nemaju nekakvih velikih reklamacija, za dijelove nema potvrde da su ispitane i rađene od specifičnih materijala koji su zadani prema US TDP specifikaciji kolokvijalno rečeno milspec. Cijevi nemaju 1:7 5.56 NATO GOV oznaku, namaju oznaku za kovanje. Prednji ciljnik nema F oznake pa se prema tome ne zna je li visina za preklopni ciljnik ili za ručicu za nošenje s ciljnikom. Zatvarač nema MPi oznaku koja označava da je ispitan na moguća puknuća ili mikroskopska oštećenja u materijalu. Tijela mogu no češće nemaju oznaku za kovanje što označava da je riječ o tijelu koje je outsource.

Moje nekakvo viđenje ove puške i njena namjena bi bili rekreativno pucanje te bi ju držao u nekakvom retro stilu, ne bi ju ''dograđivao'' da izgleda kao M4A1 standard ili Block 1 odnosno Block 2 nadogradnja koje su došle u vremenu rata u Afganistanu i Iraku.

Inspiracija je Larry Vickers Delta carbine na prvoj slici. Na drugoj se nalazi trenutna konfiguracija u kojoj puška dolazi.
k22jnmzb7in61.jpg
29148-DEFAULT-l.jpg

frulica
Narednik
Narednik

Re: Colt Carbine - novo lice bez starog sjaja

Post by frulica » 01 Aug 2021, 14:54

Preko koga se uvozi?

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 02 Aug 2021, 23:07

Kupljeno kod Rebeca u Sloveniji, biti će samo isporučeno u Bojnu u Zagreb na preuzimanje da ne idem dva puta u Slo...

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 04 Sep 2021, 14:46

Mali sneak peek za izvorni oblik kako dolazi iz tvornice model...
colt-ar15-m4-carbine-556mm-145.jpg
colt-ar15-m4-carbine-556mm-145 (1).jpg

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 04 Sep 2021, 17:10

Ja sam se bio zagrijao početkom godine za taj Colt, ali kada sam istraživao došao sam do zaključka da to nije pravi Colt, već precjenjeni AR15 koji neće imati pravu vrijednost LE 6920. Pričekao sam ljeto i istraživao.... na kraju odvagnuo na Armalite M15A2 i dobio identičnu pušku tom Coltu za 5.000 kn. manje.
Cijev Wilson arms 4150 CMV, Upper Brass&Aluminum forge enterp. (BAFE), lower Cerro forge, double “ss” udarač i sigurnosni selektor.

I pregledaj ga dobro, COLT ima najgoru završnu obradu od tih “upper class” pušaka, često znaju biti okrznute i ogrebane.

U svakom slučaju nadam se da ćeš biti zadovoljan.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 04 Sep 2021, 17:24

Decki, koju preciznost ocekujete od ovih pusaka?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 04 Sep 2021, 17:30

Ne baš bog zna....meni ako bude 5 moa na 100 m, ja zadovoljan. Inače sve AR15 16” kromirane cijevi nisu baš poznate po preciznosti, ali opet to su vojni karabini gdje preciznost nije presudna.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 04 Sep 2021, 18:55

Prvi puta u životu vidim da su 5 MOA i AR u istoj rečenici. Znači najveći AK fan sam ikad, ali svatko zna da i prosječni AR radi 1-2 MOA, prosjek je 1.5 MOA.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 04 Sep 2021, 20:11

Imao sam R6601, puška je bila jako jako precizna i s raznim smećem od streljiva.
Put your money where your mouth is.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 04 Sep 2021, 23:44

johnnyboyy1711 wrote:Prvi puta u životu vidim da su 5 MOA i AR u istoj rečenici. Znači najveći AK fan sam ikad, ali svatko zna da i prosječni AR radi 1-2 MOA, prosjek je 1.5 MOA.
Pa baš. Moja cijev je kromirana 10.3", guram u nju i Bullet reloaded za koji mi proizvođač kaže da nije nešto precizan, pa opet nagura sve na 50m u 5kn :).

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 05 Sep 2021, 10:49

Trenutna ponuda je takva da se ne može dobiti Sig MCX niti H&K MR223 a za Haenel ne dam 3000 eura sa papirima i putom. Za bilo kakav retro build mi treba genuine Colt lower i upper...

Znači tu Armalite i ostala ekipa otpadaju...

Očekujem da pogađa tamo kamo okrenem cijev i da to što pogodi bude to... ako ćemo o brojkama na mehaničke ciljnike sam zadovoljan sa 10 cm na 100 metara ili uže s obzirom da imam astigmatizam i dioptriju dosta...

Sa optikom, pucanjem iz naslona i sa dobrom komercijalnom municijom očekujem 5 cm i manje na 100 metara...

Na neku crvenu točku i do 50 metara očekujem da ne promašim R50 metu van krugova...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 05 Sep 2021, 11:23

Decki, vidim da vi to pratite, za mene su ove platforme ar15 (pa i AK47) prilicno nova stvar.
Mozete li napisati neku top 5, ili top 10 listu sta je po vama najbolje? (i koji je kriterij)

ili mozda bolje navesti, nekoliko najboljih, nekoliko srednje kvalitete, i nekoliko modela slabije kvalitete ovih poluatomatskih pusaka.
Sta je dobro, sto nije, i sto je dostupno kod nas na trzistu? (pod time mislim, i ono sta se moze nabaviti iz susjednih zemalja)
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 05 Sep 2021, 11:51

Isprike zbog offtopica, samo odg na jollyjevo pitanje.

U AR nisam doma, ali što se tiče AK:

1) WBP
2) Zastava Arms
2) Arsenal Bugarska
2) Izhmash (Saiga)
3) Cugir (WASR)
4) SDM/NEDI

Što se tiče kvalitete završne obrade, preciznosti, poljskom proizvođaču WBP nema premca. Prešli su iz relativno malog proizvođača u jednog od većih izvoznika oružja u USA. Koriste kovane nosače cijevi (trunnione), hladno kovane tvrdo kromirane cijevi proizvodnje Fabryka Broni Radom, Poljska koje se smatraju jednim od najkvalitetnijih na svijetu što se tiče AK. Ima ih u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj. WBP je pri startu imao manjih problema što je dokumentirao i AKOU-ov Rob na testu 5000 hitaca, koje su riješili u vrlo kratkom vremenu, problemi su bili vezani uz malo veću plastičnu deformaciju zatvarača i čeoni zazor. Nakon WBP AKM u procesu nabave sam i WBP AKMS-a.

Zastava druga po redu, nova serija PAP-G, koja je civilna izvedenica srpske M05E1 (nasljednica M70B3 koja je pak nasljednica M70B1). Cijevi su od nedavno kromirane, završna obrada odlična. U Americi idu pod nazivom Zastava ZPAP, u Italiji kao PAP-G. Primaju standarnu Crvena Zastava drvenariju. Zastava je imala period kada su im proizvodi bili poluproizvodi, kada me je trgovac u Sloveniji odgovarao od Zastave PAP PS, iako je bila najskuplja. Sada je to druga priča.

Za Arsenal Bugarska samo riječi hvale, prema riječima korisnika iz Njemačke i Švicarske. Teško je reći je li ispred Izhmasha, Izhmash je tu negdje. Vrlo pouzdane, dugogodišnja tradicija i know-how. Rijetko će se kod tih proizvođača vidjeti limuni iz tvornica. Problem ima jedino Izhmash malo oko tehnologije izrade cijevi. Sloj kroma je povećan što je u kombinaciji sa drugom vrstom legiranog čelika izazvalo ispadanje kroma već nakon par stotina hitaca pa čak i kontrolnih iz tvornice. Ne utječe na preciznost ali nimalo ugodno vidjet. Čak se na ruskim borescope videima kod modela TR3 (vrlo skupa stvarčica) dalo vidjet posipanje kroma direkt iz tvornice. Nije big deal. Imao sam Saigu 103 i bio prilično zadovoljan.

Cugir, pouzdanost na mjestu, ali vizuale nisu popravili. Nagnuti nišani su česti, finish puške bi mogao biti bolji. Nosač zatvarača i šine u receiveru znaju imati dosta grubi osjećaj. Preciznost kao i većina AK puški. Ima za kupit brojnih WASR modela u Njemačkoj, Francuskoj itd.

SDM/NEDI. Navodno spada pod Norinco, što vjerujem, ali kontrola kvalitete dosta slabija. Nikad imao, mnogo čuo. Jedino mjesto gdje sam čuo samo loše stvari za SDM je Republika Hrvatska, vani gledaju dosta realno na to. Puška nije Mercedes, ali u odnosu na cijenu, nije uopće loša. Dijelovi strše, finiš je li-la, nišani znaju bit nagnuti, drvo je mekano, ali puška radi. Jedna od najjeftinijih puški za kupit je upravo SDM. To treba imati na umu.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 05 Sep 2021, 12:41

AR15 fan wrote:Trenutna ponuda je takva da se ne može dobiti Sig MCX niti H&K MR223 a za Haenel ne dam 3000 eura sa papirima i putom. Za bilo kakav retro build mi treba genuine Colt lower i upper...

Očekujem da pogađa tamo kamo okrenem cijev i da to što pogodi bude to... ako ćemo o brojkama na mehaničke ciljnike sam zadovoljan sa 10 cm na 100 metara ili uže s obzirom da imam astigmatizam i dioptriju dosta...

Sa optikom, pucanjem iz naslona i sa dobrom komercijalnom municijom očekujem 5 cm i manje na 100 metara...

Na neku crvenu točku i do 50 metara očekujem da ne promašim R50 metu van krugova...
Dolaze li nove CR serije sa “cage” kodom?

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 05 Sep 2021, 13:15

frulica wrote:
AR15 fan wrote:Trenutna ponuda je takva da se ne može dobiti Sig MCX niti H&K MR223 a za Haenel ne dam 3000 eura sa papirima i putom. Za bilo kakav retro build mi treba genuine Colt lower i upper...

Dolaze li nove CR serije sa “cage” kodom?
Ne znam... kad dođe mogu napisati da li ga ima... tamo oko 20.09. je valjda preuzimanje...

za AR treba biti oprezan jer ima spektar od okvirno 1000 pa do 3 ili čak 4000 eura... za neke nama dostupne...

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 06 Sep 2021, 15:45

frulica wrote:Ja sam se bio zagrijao početkom godine za taj Colt, ali kada sam istraživao došao sam do zaključka da to nije pravi Colt, već precjenjeni AR15 koji neće imati pravu vrijednost LE 6920. Pričekao sam ljeto i istraživao.... na kraju odvagnuo na Armalite M15A2 i dobio identičnu pušku tom Coltu za 5.000 kn. manje.
Cijev Wilson arms 4150 CMV, Upper Brass&Aluminum forge enterp. (BAFE), lower Cerro forge, double “ss” udarač i sigurnosni selektor.

I pregledaj ga dobro, COLT ima najgoru završnu obradu od tih “upper class” pušaka, često znaju biti okrznute i ogrebane.

U svakom slučaju nadam se da ćeš biti zadovoljan.
aj javi preciznost ja isto imam armalite def 15 f model iz bojne ak prije mene budes na streljani.

frulica
Narednik
Narednik

Post by frulica » 06 Sep 2021, 18:45

Naravno, trenutno sam u nabavci originalne M4 ručke za nošenje i RAS rukohvata (KAC ili MI). Originalni remen (sling) sam već dobio dva infoa gdje nabaviti.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 06 Sep 2021, 23:05

Ovdje ima nešto o preciznosti SIG MCX:
https://www.maxonshooters.com/blog/gun- ... B5iphtF92U

Također i:
Image

Osobno mi preciznost nije bitna, sklapao sam pušku da bude taktički karabin za vrlo bliske udaljenosti (svaka budala ima svoje veselje), ali u trenucima kad sam ciljao, ugodno sam se iznenadio. Bude to unutar par cm na 50-60m bez oslonca i unutar 2cm s osloncem.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 07 Sep 2021, 17:17

aj ovak realno po onome što znam imao čz 75 i najbolje je gutala belota i radila mi grupe sa belotom tako da mislim da i američka puška i američka cjev će najbolje rezultate davat američkom municijom možda se varam ispravite me neznam.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 07 Sep 2021, 17:25

frulica wrote:Naravno, trenutno sam u nabavci originalne M4 ručke za nošenje i RAS rukohvata (KAC ili MI). Originalni remen (sling) sam već dobio dva infoa gdje nabaviti.

jel nemaju u bojnoj utg ručku za nošenje? ugl. ja sa vidio na nekim stranicama europskim da imaju nekakav utgov zadnji nišan izgleda ko nišan sa ručke ali je zaseban i kad se montira nije preklopiv ali i dalje imaš mjesta za optiku stavit a da nemoraš micat mehaniku. tak da bi mogao čak i to si naručiti kroz neko vrijeme dotada imam ovaj fab defense, di si našao ovaj ras rukohvat di ga ima i kolko to košta jel bi htio promjeniti rukohvat tako da mogu staviti naprijed onaj vertical grip.

Post Reply