Težina zrna za lov i monolitna zrna
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Težina zrna za lov i monolitna zrna
Mislim da nema jasne definicije, i ja osobno podrazumijevam:Marko2Marko wrote:kad spominjate monolitna zrna, koje upravo mislite sa tome? sva bakrena ili mesing zrna koja so iz jednog materiala (~monolit), ili samo bakrena ili mesing zrna koje održavaju ~100% mase nakon pogodka?
jer postoje monolitna (bakrena i mesing) zrna, koje se drobiju, i takve su LOS i OK kugle.
1. Zrna od jednog metala, bilo kojeg, bakar, mesing, legura koja god
2. Zrna koja su od jednog metala, ali je ekspanzija inicirana vrhom ili umetkom od drugog metala (na pr olovo ili alumnij), kao zrno grom recimo
Vodi racuna da precizan izraz u puskarstu nije uvjek u upotrebi. Kazemo na pr. automatski pistolj, iako su pistolji uglavnom poluatomatskog nacina rada. Mogao bih naci jos izraza, koji ne opisuju stvar precizno.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Monolitna zrna su zrna napravljena od jednog metala.
Zrna kao OK i Los od mesinga koja se uslejd udara uglavnom rasprskavaju
a bakrena i od legure bakra ostaju u komadu kao Fox i Barnes
Koja su vaša iskustva u lovu sa jednim i drugim to me zanima da li razlika
u cijeni ima toliku razliku na cilju pri pogotku divljači.
Jel ima netko praktična iskustva iz šume a ne da je google ekspert.
Zrna kao OK i Los od mesinga koja se uslejd udara uglavnom rasprskavaju
a bakrena i od legure bakra ostaju u komadu kao Fox i Barnes
Koja su vaša iskustva u lovu sa jednim i drugim to me zanima da li razlika
u cijeni ima toliku razliku na cilju pri pogotku divljači.
Jel ima netko praktična iskustva iz šume a ne da je google ekspert.
Slažem se s ovom definicijom. Samo bih dodao da se u praksi olovna zrna ne nazivaju monolitnim, iako su od jednog metala. U praksi ih zovemo lijevanim zrnima, ili samo olovnim, da ne bi bilo zabune. Isto tako vrh koji inicira ekspanziju ne mora biti metalni, može biti i plastika ili drugi materijal.jolly wrote:Mislim da nema jasne definicije, i ja osobno podrazumijevam:Marko2Marko wrote:kad spominjate monolitna zrna, koje upravo mislite sa tome? sva bakrena ili mesing zrna koja so iz jednog materiala (~monolit), ili samo bakrena ili mesing zrna koje održavaju ~100% mase nakon pogodka?
jer postoje monolitna (bakrena i mesing) zrna, koje se drobiju, i takve su LOS i OK kugle.
1. Zrna od jednog metala, bilo kojeg, bakar, mesing, legura koja god
2. Zrna koja su od jednog metala, ali je ekspanzija inicirana vrhom ili umetkom od drugog metala (na pr olovo ili alumnij), kao zrno grom recimo
The truth is hate to those who hate the truth.
- jolly
- Cinker - bojna

Tocno.
To su oni detalji terminologije, specificni za ovu struku. U puskarstu i nazivlju nije sve uvijek crno bijelo.
To su oni detalji terminologije, specificni za ovu struku. U puskarstu i nazivlju nije sve uvijek crno bijelo.
Turn better into best!
Poštovani kolege ,
Zahvaljujem na ispravku terminologije, moj grijeh moj veliki grijeh .
Monolitna zrna mogu biti i potpuno olovna ali se upotrebljavaju kod puščanog streljiva
uglavnom u nekim kalibrima kao 45-70 ili sličnima gdje ne postižu velike brzine, zbog ograničenja brzine olovnih zrna
i u današnje vrijeme nemaju veliku primjenu kod većine kalibara koje se koriste. 30. ili 323. odnosno 8mm najzastupljenijih po broju pušaka.
Ako netko lovi sa monolitnim kuglama od olova u .30 kalibru pobakrenim ili sa gas checkovima ispričavam se neka iznese svoja iskustva također
ali idemo malo u duhu vremena u kojem živimo.
Los vs Fox vs Barnes to je esencija mog pitanja -praktična iskustva
Ispravci terminologije i pravopisne greške primljene na znanje ali bio bih vam zahvalan ako imate praktične savjete iz šume
odnosno empirijska metoda . Hvala.
Zahvaljujem na ispravku terminologije, moj grijeh moj veliki grijeh .
Monolitna zrna mogu biti i potpuno olovna ali se upotrebljavaju kod puščanog streljiva
uglavnom u nekim kalibrima kao 45-70 ili sličnima gdje ne postižu velike brzine, zbog ograničenja brzine olovnih zrna
i u današnje vrijeme nemaju veliku primjenu kod većine kalibara koje se koriste. 30. ili 323. odnosno 8mm najzastupljenijih po broju pušaka.
Ako netko lovi sa monolitnim kuglama od olova u .30 kalibru pobakrenim ili sa gas checkovima ispričavam se neka iznese svoja iskustva također
ali idemo malo u duhu vremena u kojem živimo.
Los vs Fox vs Barnes to je esencija mog pitanja -praktična iskustva
Ispravci terminologije i pravopisne greške primljene na znanje ali bio bih vam zahvalan ako imate praktične savjete iz šume
odnosno empirijska metoda . Hvala.
-
Marko2Marko
- Desetnik

svako svog konja hvali...matezg1 wrote:Los vs Fox vs Barnes to je esencija mog pitanja -praktična iskustva...
ja upotrebljavam OK koji se fino drobi i vrlo je lagan i tako vrlo brz. možda je to bolje za sitno divjač i srneču. za divljo svinju imam geco+ koji je vrlo težak i odpira se u gobu; ako bi imao monolit uzeo bi najtežeg, recimo barnes (t)tsx 160+ gr...
jesi probao Los HT na tvrdoj divljači kao što je vepar jer se to kod nas najviše lovi , meni je barnes 165 TTSX zakon
ali zanima me kako rade jeftinije varijante OK je po cijeni kao i FOX ? Fox sam probao nije loš nije kao Barnes ali je dobar .
OK i Los nisam probao .
Hvala na odgovoru.
ali zanima me kako rade jeftinije varijante OK je po cijeni kao i FOX ? Fox sam probao nije loš nije kao Barnes ali je dobar .
OK i Los nisam probao .
Hvala na odgovoru.
-
Marko2Marko
- Desetnik

OK nije jeftin, nekde 0,6€/komad. ali dečko šalje po pošti, nije to spletna trgovina. ima 4 različite, OK koji se fino drobi, OK+ koji se drobi u 4 dijela, OK-Cu za gobu i OK-sport kao FMJ. lovskakrogla-ok.si. ali nekima se sviđa LOS, nekima FOX, nekima FOX nije dobar... imaš svega.
ali bitno je kako tebi radi, jer svako ima drugi kalibar i drugo brzino i drugo divjač, tako da ako tebi nešto radi super drži se toga, jer drugi drugačije pravi metak uz drugi kalibar, i tako če biti drugčijeg rezultata, imho...
na večoj divjači nego srneča nisam ništa probao.
ali bitno je kako tebi radi, jer svako ima drugi kalibar i drugo brzino i drugo divjač, tako da ako tebi nešto radi super drži se toga, jer drugi drugačije pravi metak uz drugi kalibar, i tako če biti drugčijeg rezultata, imho...
na večoj divjači nego srneča nisam ništa probao.
- jolly
- Cinker - bojna

Kakva je probojnost ovih sta fragmetiraju, kao i ovih koji fragmentirjau u 4 dijela?
Turn better into best!
A sto mislite o tezini zrna?9,7g ili 11,7g u kalibru 30 npr, za crnu divljac?Brza a laksa ili teska i spora.Ja sam bio uvjeren da su teska i spora bolja, ali cini mi se da nije bas tako u praksi.9,7 g i 900+ m/s obara veprove nemilo.Iako,ni tezima nista ne fali.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Naravno,jer oba su dovoljno dobra i odrade posao.Darko11 wrote:A sto mislite o tezini zrna?9,7g ili 11,7g u kalibru 30 npr, za crnu divljac?Brza a laksa ili teska i spora.Ja sam bio uvjeren da su teska i spora bolja, ali cini mi se da nije bas tako u praksi.9,7 g i 900+ m/s obara veprove nemilo.Iako,ni tezima nista ne fali.
Bakrena zrna ili od neke ne olovne legure koja se otvaraju u gljivu ili ekspandiraju imaju bolji učinak
kod lakših težina npr. ako upotrebljavaš klasično zrno 11,7g Barnes ili Fox u 9,7 g će daleko bolje raditi nego 11,7
osobno sam krenuo na još manje težine kao Barnes ttsx 130 grs i jako sam zadovoljan.
kod lakših težina npr. ako upotrebljavaš klasično zrno 11,7g Barnes ili Fox u 9,7 g će daleko bolje raditi nego 11,7
osobno sam krenuo na još manje težine kao Barnes ttsx 130 grs i jako sam zadovoljan.
Ne rade zrna manje tezine u odredjenom kalibru bolje, nego se zrna vece tezine u tom istom kalibru ne mogu dovoljno ubrzati da daju svoj maksimum. Monoliti vole i trebaju vecu brzinu nego standardna zrna.
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
Pa govorimo o istoj stvari . Kinetička energija i hidrodinamički šok ubijaju
https://shooterscalculator.com/bullet-k ... energy.php
ako ti se da zezati pa možeš računati i ovo je sve teorija.
130 grs Barnes nasviran da ide preko 900m/s radi bolje nego teška olovna kugla od 180 grs ili 200 grs.
Probaj pa vidi ja sam bio dugo pobornik teških klasičnih zrna i dok nisam probao nisam vjerovao da je to moguće .
https://shooterscalculator.com/bullet-k ... energy.php
ako ti se da zezati pa možeš računati i ovo je sve teorija.
130 grs Barnes nasviran da ide preko 900m/s radi bolje nego teška olovna kugla od 180 grs ili 200 grs.
Probaj pa vidi ja sam bio dugo pobornik teških klasičnih zrna i dok nisam probao nisam vjerovao da je to moguće .
Nisam nešto mjerodavan ali godinama pucam 9,3x62 nosler patrittion 18,5 grama i što da kažem u tom kalibru nema da nema , uvijek krvni trag , u pojedinim slučajevima (ako se slučajno desi) da uhvati kosti uuuu to je krš i lom u drugim slučajevima fino otvaranje zrna i strijelni kanal s kvalitetni krvni trag.
Balističke osobine za mene kao recimo prosječnog strijelca i lovca nemam problema sa plasiranjem pogotka do 250 metara jer znam balističku krivulju i ocijeniti daljinu a preko te daljine (e to je nemoguća misija pada ko ga imam kamen a ne zrno iz puške)
Sve isprobano na streljani i u praksi i dok budem mogao samo na tome ću i biti .
Pucao sam i lapua naturalis ručno punjeno i nemam što reći nego teško razočaranje, prostrel ,krvni trag nikakav ma nisam mogao vjerovati ali kratak zaključak (nedostaje brzine) .
Spori kalibri jednostavno ne vole solid zrna jer im nedostaje brzine za otvaranje kratko i jasno iz prakse.
Balističke osobine za mene kao recimo prosječnog strijelca i lovca nemam problema sa plasiranjem pogotka do 250 metara jer znam balističku krivulju i ocijeniti daljinu a preko te daljine (e to je nemoguća misija pada ko ga imam kamen a ne zrno iz puške)
Sve isprobano na streljani i u praksi i dok budem mogao samo na tome ću i biti .
Pucao sam i lapua naturalis ručno punjeno i nemam što reći nego teško razočaranje, prostrel ,krvni trag nikakav ma nisam mogao vjerovati ali kratak zaključak (nedostaje brzine) .
Spori kalibri jednostavno ne vole solid zrna jer im nedostaje brzine za otvaranje kratko i jasno iz prakse.
Spori kalibri kao 9,3x62 isključivo sp . Spora zrna u ovim kalibrima rade najbolje
PPU ,Speer ,LAPUA MEGA uglavnom sve radi .
Manji kalibri 30. i 8 mm sa bakrenim zrnima manje težine imao sam jako dobre rezultate vs .
teška i spora zrna.
PPU ,Speer ,LAPUA MEGA uglavnom sve radi .
Manji kalibri 30. i 8 mm sa bakrenim zrnima manje težine imao sam jako dobre rezultate vs .
teška i spora zrna.
Imam jedno pitanje za znalce iz balistike a nemogu pronaci odgovarajucu temu pa cu ovdje.O cemu sve ovisi pad puscanog zrna.Npr dvije puske u kalibru 308 win imaju iste duzine cijevi.Cijevi su nove i ispravne.Hoce li obe puske imati isti pad na 300m sa istim streljivom?
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Vjerojatno ako je sve isto,trebalo bi biti tu negdje.
Razlika bi mogla biti ako je koja cijev bušena poligonalno pa je trenje zrna manje,a time položenija putanja.
Ali to već nisu iste cijevi.
Razlika bi mogla biti ako je koja cijev bušena poligonalno pa je trenje zrna manje,a time položenija putanja.
Ali to već nisu iste cijevi.