NOŠENJE ORUZJA
Re: NOŠENJE ORUZJA
Berto wrote:Svo sportsko oruzje je za drzanje, nijedno sportsko oruzje nije za nosenje, da bi dobio oruzje kao sportsko moras donesti potvrdu u mup od HSS- a da si aktivni strijelac, a za to moras barem na jedno natjecanje i izaci u biltenu. Nikako drugacije!sjekira wrote:ne baš... tražiš nabavnu za "Držanje".. osima ako se stvarno ne namjeravaš baviti natjecateljskim streljaštvomRANGER94 wrote:Naime, za dobiti nabavnu dozvolu za "sportski pistolj" moras biti clan kluba i izaci u biltenu da si bio na bar jednom natjecanju i donijeti potvrdu!!
evo ja imam pušku na dozvoli za držanje, nisam u HSS i u HLS. samo ju imam
nakon današnjeg teksta u Večernjem ustao sam se sa kave, malom gurnuo dudu usta i pješke do PP i podnio dva zahtjeva za nabavnu za držanje puška poluautomatska i i pištolj DiN.
Tko zna što će biti od 1.6.
Tko zna što će biti od 1.6.
Možeš imati za osobnu sigurnost za držanje i to najvjerovatnije i imaš , ali sigurno ti u dozvoli ne piše športska puška ili lovačka puška, jer za to moras imati lovacku iskaznicu ili potvrdu od HSS-a.sjekira wrote: evo ja imam pušku na dozvoli za držanje, nisam u HSS i u HLS. samo ju imam
nisam siguran
Last edited by sjekira on 21 Apr 2016, 14:58, edited 1 time in total.
Što ne ?sjekira wrote:Ne.
BTW da li ima na internetu taj text iz vecernjeg ako ima stavi link.
nisam siguran što je stavila rekao sam "teta želim pušku a nsam više član HLS" ona kaže "dobro samo držanje"Berto wrote:Što ne ?sjekira wrote:Ne.
da li je posebno obrazlagala ne znam
Ako imas pistolj kojem je pukla igla, a imas za njega dozvolu za nosenje i imas je jer ti je zivot ugrozen(govorim hipotetski), zasto ne uzeti sa sobom svoj lovacki pistolj dok se ovaj ne popravi i dozvolu od oba? O tom pricam. U zakonu o tom ne pise nista!!!! Mislim da opcija sa oruznim listom za nosenje opravdava drugi pistolj posto u terminalu postoji razlog zbog cega imas takvu dozvolu![/quote]
Pročitaj zakon:
Članak 28.
S oružjem i streljivom mora se postupati s osobitom pažnjom.
Osobita pažnja u postupanju s oružjem i streljivom pokazuje se u njegovom pravilnom čuvanju, pravilnoj i stručnoj uporabi, nošenju, prenošenju i držanju u ispravnom stanju.
Članak 32.
Vlasnik oružja dužan je oružje održavati u ispravnom stanju, pravilno i pozorno rukovati njime.
Oružje je zabranjeno upotrebljavati na javnim mjestima ili na mjestima gdje se može ugroziti sigurnost građana.
Lovačko oružje ne smije se upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta određenih za vježbe gađanja.
Športsko oružje ne smije se upotrebljavati izvan civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.
Iznimno od odredbe stavka 4. ovoga članka, zračno oružje i luk smiju se upotrebljavati i na mjestima koja su po svom položaju ili po poduzetim mjerama osiguranja takva da se ne može ugroziti sigurnost građana.
Zračnim oružjem te lukom smiju se koristiti i djeca starija od 11 godina na športskim strelištima i na drugim mjestima određenim i uređenim za vježbe gađanja pod nadzorom trenera koji ispunjava opće i posebne uvjete iz članka 10. ovoga Zakona i uvjete propisane posebnim propisom o športu.
Oružje je zabranjeno dati na uporabu djeci, osim prema odredbama ovoga Zakona.
Kratko i dugo lovačko i dugo športsko oružje mora se izvan lovišta, odnosno strelišta prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno, a kratko športsko oružje zaključano u navlakama ili kovčezima.
Ako budeš nosio lovačko oružje po gradu i u svrhu samoobrane ostati ces bez njega, a ako ti nešto nije jasno lex ti je odavno napisao:
Ja ti kazem sto govore ljudi iz prakse, a ja cu to dopisom pitati mup! Citam ja zakon, ali ova opcija o kojoj ja pricam se nikud ne navodi!
Pročitaj zakon:
Članak 28.
Osobita pažnja u postupanju s oružjem i streljivom pokazuje se u njegovom pravilnom čuvanju, pravilnoj i stručnoj uporabi, nošenju, prenošenju i držanju u ispravnom stanju.
Članak 32.
Vlasnik oružja dužan je oružje održavati u ispravnom stanju, pravilno i pozorno rukovati njime.
Oružje je zabranjeno upotrebljavati na javnim mjestima ili na mjestima gdje se može ugroziti sigurnost građana.
Lovačko oružje ne smije se upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta određenih za vježbe gađanja.
Športsko oružje ne smije se upotrebljavati izvan civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja.
Iznimno od odredbe stavka 4. ovoga članka, zračno oružje i luk smiju se upotrebljavati i na mjestima koja su po svom položaju ili po poduzetim mjerama osiguranja takva da se ne može ugroziti sigurnost građana.
Zračnim oružjem te lukom smiju se koristiti i djeca starija od 11 godina na športskim strelištima i na drugim mjestima određenim i uređenim za vježbe gađanja pod nadzorom trenera koji ispunjava opće i posebne uvjete iz članka 10. ovoga Zakona i uvjete propisane posebnim propisom o športu.
Kratko i dugo lovačko i dugo športsko oružje mora se izvan lovišta, odnosno strelišta prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno, a kratko športsko oružje zaključano u navlakama ili kovčezima.
Ako budeš nosio lovačko oružje po gradu i u svrhu samoobrane ostati ces bez njega, a ako ti nešto nije jasno lex ti je odavno napisao:
[/quote]lex-lutor wrote:UBIJEK je bolje da te dvojica VODE nego da te cetvorica NOSE !!!
Ja ti kazem sto govore ljudi iz prakse, a ja cu to dopisom pitati mup! Citam ja zakon, ali ova opcija o kojoj ja pricam se nikud ne navodi!
BUM BUM...
pa što ti piše u oružnom , meni piše športska puška i lovačka za lovačku, ako piše samo puška onda je za osobnu sigurnost.sjekira wrote:nisam siguran što je stavila rekao sam "teta želim pušku a nsam više član HLS" ona kaže "dobro samo držanje"Berto wrote:Što ne ?sjekira wrote:Ne.
da li je posebno obrazlagala ne znam
Pročitaj zakon:berbenn wrote:Ako imas pistolj kojem je pukla igla, a imas za njega dozvolu za nosenje i imas je jer ti je zivot ugrozen(govorim hipotetski), zasto ne uzeti sa sobom svoj lovacki pistolj dok se ovaj ne popravi i dozvolu od oba? O tom pricam. U zakonu o tom ne pise nista!!!! Mislim da opcija sa oruznim listom za nosenje opravdava drugi pistolj posto u terminalu postoji razlog zbog cega imas takvu dozvolu!
Članak 28.
Članak 32.
[/quote]lex-lutor wrote:UBIJEK je bolje da te dvojica VODE nego da te cetvorica NOSE !!!
Ja ti kazem sto govore ljudi iz prakse, a ja cu to dopisom pitati mup! Citam ja zakon, ali ova opcija o kojoj ja pricam se nikud ne navodi![/quote]
Daj onda i pitaj ako se smije voziti 8 ljudi u autu koji je registriran za 5 ako imaš i kombi koji je trenutno pokvaren ali regan za 8 ljudi , ono ponesem jednu i drugu promentnu knjižicu da se vidi ?
onda imaš za držanje i nošenje za osobnu sigurnost i na držanje za osobnu sigurnost.sjekira wrote:ništa ne piše, ni na onoj za DiN
Ma sve ja tebe kuzim, ali zelim ti reci kako mi govore neki iz prakse, kako DOZVOLA PISTOLJA ZA OSOBNU SIGURNOST NA ORUZNOM LISTU ZA DRZANJE I NOSENJE opravdava nosenje nekog drugog vlastitog pistolja koji nije na toj dozvoli ukoliko se predoci ta dozvola uz ovu! U zakonu o tom ne pise striktno. I ovo tvoje i moje su cula-rekla-kazala. Ovo sto navodi zakon se odnosi na pistolj pojedinacno, a nikud ne pise tocno o ovom mom primjeru. Tvoj primjer sa autom nije isti! Ako ja imam glocka na nosenju, ko mi ga brani prenamjenit na lovacki,a neki drugi na nosenje! A kombi od C kategorije ne mozes zbog tonaze i velicine registrirati na B. Ovo sto su mi ljudi rekli iz prakse, ako je tocno, bi bilo i logicno! Ja ne pricam o nosenju lovackog pistolja kojeg jedinog takvog posjedujem(s), nego o imanju adekvatne dozvole koja znaci da ti oruzje za samoobranu treba, a u mom primjeru(ponavljam hipotetski) trenutno je taj pistolj neispravan pa nosis drugi uz predocenje valjanog dokumenta koji opravdava to zasto takvu dozvolu imas!
BUM BUM...
A kad te policija zaustavi na cesti s 8 ljudi u autu registriranom za 5, šta će se dogoditi?Berto wrote: ...
Daj onda i pitaj ako se smije voziti 8 ljudi u autu koji je registriran za 5 ako imaš i kombi koji je trenutno pokvaren ali regan za 8 ljudi , ono ponesem jednu i drugu promentnu knjižicu da se vidi ?
Hoće li ti oduzeti automobil na licu mjesta, bez naknade? Hoće li sljedeći dan doći kod tebe kući i oduzeti ti i taj neispravni kombi i motocikl i moped i bilo koje drugo motorno vozilo koje možda posjeduješ? I zabraniti ti posjedovanje motornih vozila do kraja života?
The truth is hate to those who hate the truth.
Ako postroze to za nosenje onda neka naprave reviziju starih dozvola pa nece dobiti nitko! Ili ce biti kao do sada, kakokome, tj. po vezi!
BUM BUM...
Po ovome što piše u zadnjem prijedlogu zakona situacija bi se mogla promijeniti, tako da ljudi koji su ugroženi i realno im treba oružje, stvarno ga mogu i dobiti na nošenje. Ali znamo da ono što u zakonu piše nije mjerodavno, nego je mjerodavno ono što je napisano u "internim naputcima" mupa, do kojih se ne može doći. Uskoro bi trebali saznati dali će se nešto promijeniti ili će se nastaviti dosadašnja politika, koja je čista FARSA. Činjenica da dozvolu mogu dobiti samo privilegirani i ljudi s "vezom" je ništa drugo nego legalizirana korupcija i apsolutna suprotnost svim "Europskim tekovinama" koje vlastodršci tako često vole spominjati.
The truth is hate to those who hate the truth.
To opet nece valjati. Trebas napad na sebe da dobijes dozvolu! Bit ce zlouporabe napada,svega! A i to mi je glupo.... Zakon ocito pisu budale! Ocito je najbolje biti ilegalan, jer mi koji nesto volimo, zelimo i znamo, nemamo na to pravo!
BUM BUM...