Crvena Zastava PAP M59/66

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 8 times
Been thanked: 17 times

Re: Crvena Zastava PAP M59/66

Post by jolly » 13 Sep 2020, 06:25

Onty wrote: Imam staru zastavinu pušku 8x57 s ručicom zatvarača tzv. "pačijim kljunom" (puška je rađena negdje rabih 60-ti, i takva je tvornički, osobno sam vidio još dvije).
To je vjerojatno m67. (jel ovako nesto, kao na slici?)
Radjena u maloj seriji.
pacji kljun, niklovan zatvarac, mauser leptir kocnica, preklopni zadnji nisan na 100 i 200m, forschanbel na vrhu potkundaka, varijata koja je meni poznata je sa njemackom ubrzicom (2 okidaca).

Zastava je u prvo varijanti kad se pojavila potreba za karabinom za sumarije izbacila lovacke prerade m48 za sumarije.
Nakon tog je izbacijla ovu seriju, u malom broju komada.
Ubrzo nakon tog je krenula u serijsku proizvodnju m70, koja traje do danas.
Attachments
zastava.JPG
zastava2.JPG
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Sep 2020, 07:48

Da se nadovezem na prethodno, ove su puske od zastave rijetke, rijetke.
Sjecam se jednog oglasa na njuskalu pred 2-3 godine, s ovakvom puskom.
Pisem po sjecanju, opis:
"Puska Joispa Broza Tita, koju je on poklanjao najvisim rukovodiocima i politicarima"... tako nekako.

Bio sam na granici da to uzmem, preko oglasa, ali vec imam karabin 30-06 za lov, i nisam isao na to, da se ne bih ponavljao sa slicnim kalibrom.

Stvar je da u ono doba, malo iza drugog sv. rata (okupacione vlasti su pokupile sve civilno lovacko oruzje), i nakon rata, uvoz nikakakav, nije bilo puno karabina na nasem podrucju, i karabini su se cijenili.
malo ko je imao karabin. Vecina lovova odradjivala se sa sacmaricom, na sitnu i krupnu divljac.

A i od tih malo sto je doslo u privatno vlasnistvo, jos manje ih je imalo optiku.
Pretpostavljam kad je to zastava bacila na domace trziste, u malom broju primjeraka, da se razdjelilo medju svakim ko je imao bilo kakvu vezu da se docepa karabina.

Situacija se popravila 70-tih, kad je izasao lovacki karabin m70 na domace trziste.

vezano za optiku.
na prethodnim slikama, vidljiv je pad kundaka, dosta nisko, kundak je prema staroj skoli napravljen za ugodno poravnavanje oka sa mehanickim nisanima.
Vjerojano bi na ovu konfiguraciju trebala obrazina, malo da podigne visinu oka u priordni nivo sa optikom.
Kasnije varijante kundaka, su ovo rijesile drugacijom ergonomijom.
Medjutim ovo je dizajn tipican za uvjete gdje optike nisu ceste, niti pretjerano u opcoj upotrebi.
Ovo je ergonomija lovackog kundaka za karabin, od pocetka do polovice XX stoljeca.

Kasnije, od 60-tih godina, na dalje, optike postaju sve pristupacnije civilnom trzistu, sto utjece na kasniju izvedbu kundaka lovackih pusaka.
Ovo je izvorna klasika.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 13 Sep 2020, 12:06

Volio bi nekoga vidjeti da nosi SMLE No 4 Mk 1 u .303 british u lov... tko nije imao prilike, neka žali, ali bolju repetirku po pitanju okretanja zatvarače koliko je uglađen i bez napora i zapinjanja osobno nisam probao. Čak postoje konvertirani kasniji primjerci u .308 win za kupiti.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Sep 2020, 12:31

AR15 fan wrote:Volio bi nekoga vidjeti da nosi SMLE No 4 Mk 1 u .303 british u lov... tko nije imao prilike, neka žali, ali bolju repetirku po pitanju okretanja zatvarače koliko je uglađen i bez napora i zapinjanja osobno nisam probao. Čak postoje konvertirani kasniji primjerci u .308 win za kupiti.
Ja to nisam nikad vidio u stvarnom zivotu.
Vrlo rijetka puska, cak i medju kolekcionarima.
Na njuskalo sam mozda u deset godina vidio jednu ili dvije SMLE i to preuredjene u lovacke.

Od saveznickih pusaka drugog sv rata, takodjer nikad nisam vidio uzivo americki springfield m1903, niti garand m1 da se pojavljivao u kakvom lovu ili natjecanju (povijesna puska).

kad se pogledaju kolekcionarski exponati (ima slika i tu na forumu po galeriji) najcesce puske u zbirkama kolekcionara su njemacke, austrijske i talijanske puske iz prvog ili drugog sv. rata. Odnosno klonovi mausera najcesce iz zastave izmedju dva sv rata.

Od novije proizvodnje, kod rebeca je bilo u ponudi pred nekoliko godina, m14 ali klonirani od norinco porizvodjaca.
Turn better into best!

Onty
Narednik
Narednik
Been thanked: 2 times

Post by Onty » 13 Sep 2020, 12:50

jolly wrote:
Onty wrote: Imam staru zastavinu pušku 8x57 s ručicom zatvarača tzv. "pačijim kljunom" (puška je rađena negdje rabih 60-ti, i takva je tvornički, osobno sam vidio još dvije).
To je vjerojatno m67. (jel ovako nesto, kao na slici?)
Radjena u maloj seriji.
pacji kljun, niklovan zatvarac, mauser leptir kocnica, preklopni zadnji nisan na 100 i 200m, forschanbel na vrhu potkundaka, varijata koja je meni poznata je sa njemackom ubrzicom (2 okidaca).

Zastava je u prvo varijanti kad se pojavila potreba za karabinom za sumarije izbacila lovacke prerade m48 za sumarije.
Nakon tog je izbacijla ovu seriju, u malom broju komada.
Ubrzo nakon tog je krenula u serijsku proizvodnju m70, koja traje do danas.
jolly wrote:Ovo je izvorna klasika.
TA JE!!!. Eh, da mi se dočepat jedne u dobrom stanju. Moja je još 70-tih kupljena donekle izudarana, bila izgubljena u ratu, nađena, ali cijev je već za zamjeniti. Inače, zbog usadnika, posebno što je zakrivljen udesno, leži mi ko da je rađena po narudžbi. Jedino što bih joj stavio lovačku kočnicu koja se samo malo podigne, i zamijenio otponac. Iznenadilo me da je mehanizam otponca učvršćen na usadniku, a ne na kućištu zatvarača. Ubrzica dobro radi, ali obični otponac je gori od onog na M48.

Po mojem mišljenju, one kasnije zastavine M70 nisu ni do gležnja M67. I hvala ti što si mi rekao koji je model, nisam to znao.

Ipak, ako već govorima o lovačkim karabinima, za mene je prelijepa Zbrojovka Brno 21H, ima sve što treba, a posebno cijenim izglodana postolja nosača durbina na kućištu https://www.google.com/search?sxsrf=ALe ... 2AISSI0alM . Tako jednostavna, a opet iznimno elegantna.

Stoga, ako znate za prodaju u veoma dobrom stanju zastava M67 ili Brno 21H u 8x57, javite. Brno 21H je u redu i u 30-06 ili 7x64. Također, zanimljiv bi mi bio njemački ili austrijski karabin sličan M67 ili 21H, kao i Sava Kranj. Na ovom zadnjem sam vidio samo loše iskovane ručice zatvarača, tako da bi ručica bila odmah za zamjenu. Nije mi jasno kako su išli toliko daleko da su stavili kočnicu na vrat usadnika, a ručica zatvarača ko da su ju radili zadnji kovači.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 13 Sep 2020, 14:11

Kočnicu koja ide na vrat kundaka za oružja M98 sistema se može kupiti u Sloveniji i austriji provjereno . Može čitav da tako kažem sistem a može i samo gornji dio na što dođe palac kad gura .

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 13 Sep 2020, 14:16

Onty wrote:
Ipak, ako već govorima o lovačkim karabinima, za mene je prelijepa Zbrojovka Brno 21H,
Stoga, ako znate za prodaju u veoma dobrom stanju zastava M67 ili Brno 21H u 8x57, javite. Brno 21H je u redu i u 30-06 ili 7x64. Također, zanimljiv bi mi bio njemački ili austrijski karabin sličan M67 ili 21H, kao i Sava Kranj. Na ovom zadnjem sam vidio samo loše iskovane ručice zatvarača, tako da bi ručica bila odmah za zamjenu. Nije mi jasno kako su išli toliko daleko da su stavili kočnicu na vrat usadnika, a ručica zatvarača ko da su ju radili zadnji kovači.
Takodjer baci oko na starije modele ceskih karabina - ZG47, ZKK 600, 601 (602 je vec u tropskim kalibrima)
Nakon njih je kasnije dosla hvale vrijedna cz550, pa se onda sve razvodnilo.

Usporedjujuci sa raznim klonovima mausera, winchester m70, zastava itd...

Ceski mauseri imaju upravo ovu karakteristiku, lastin rep, (dove tail) koji centrira i ucvrscuje nosace optike, bolje nego kod ovih ostalih gdje se nosaci stavljaju na vide, i eventualno ljepe.
Ovo je vazno kod jakih kalibara jakog trzaja.
Takodjer imaju i veci kapacitet spremnika za deblje kalibre. (do 5 komada 375 hh, u usporedbi sa 3 naboja u spremniku kod vecine klonova)

Lastin rep, koji spominjes ujedno omogucava montazu optike, i vlasnicima koji imaju malo tehnickog znanja.

Inace ovo ravno postolje nosaca, kod mausera koji imaju ravan prednji i zadnji dio ispred i iza sanduka, nazivaju "double square bridge mauser" - i to su puske nacelno predvidjene od pocetnog nacrta upravo za montazu optike.
zaobljene gornje baze, ""round bridge", posljedica su starih nacrta, kad se optike nisu ugradjivale (odnosno o tome se nije razmisljalo), a u modernoj proizvodjni se na iste takve buse rupe sa navojem za montazu optika. (drilled and tapped)
Engleske puskarske radionice, rade danas cesto i "single square bridge masuer", sa ravnom bazom za montazu mehanickog nisana, na zadnjem dijelu sanduka. Uglavnom za tropske kalibre.

Ako se malo ide istrazivati, onda ce se vidjeti i razlike u ergonomiji kundaka kod double square bridge i single square bridge pusaka. ove potonje imaju spusten kundak iza.

Inace kad je mauser tvrtka bila u svojim najlosijim danima, ceske akcije pusaka ZKK, i cini mi se nesto prvih cz550 su se ugradjivale u engleske rigby karabine, po narudzbi. (puske po cijeni 20.000 funti na gore)
Dokaz kvalitete ceskog proizvodjaca iz onog doba.
Danas je masuer opet u zamahu, i isti koncern ima vlasnistvo nad rigbijem, pa se ponovo njemacke mauser akcije ugradjuju u rigby karabine.
A zbrojovka danas je u trazenju svog novog identiteta sa push feed puskicama u skromnom izboru kalibara.

Serija ZKK je bila u dve varijante, starija i novija.
Kod starije serije, u jacim kalibrima je imala cross bolte za bolje ucvrscenje kundaka na akciju, i zadnji preklopni "peep sight" nisan na zadnjem dijelu sanduka, sto je davalo duzu nisansku liniju.
Novija ZKK serija je izbacila iz proizvodnje zadnji preklopni nisan, i cross bolte. Umjesto tog je stavila jaci protutrzajni klin na cijev, i nesto sto bi se sa vertikalnim vidama moglo opisati kao pillar bedding.
ne znam kako su dugorocno reagiali kundaci kod jakih trzaja na to, medjutim i kad je ZKK serija zavrsila, a pocela serija cz 550, na tropske kalibre su vratili poprecne cross boltte (za 375 i slicno),
Od pred godinu dvije i cz 550, prestao se proizvoditi, i sad je u proizvodnji cz557, posve druga prica, nova faza proizvodnej i marketinga tvrtke. (sumnjam da ce im bas rigby ugradjivati akcije na neke nove puske... :mrgreen: )
Turn better into best!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 13 Sep 2020, 20:27

Onty wrote:Svaki lovac zna da poluatomatska puška po zakonu ne može imati više od 2 naboja u spremniku. Stoga mi nikako ne idu pod kapu stalno, otvoreno kršenje zakona.
ako koristi spremnik blokiran ili cak fizicki skracen na 2 komada, ne krsi zakon... a koga briga koliko tesku pusku ce tko vuci u lov, dok ju ne moras nositi umjesto njega... nije ni SSG69 nesto lagan (PII ima 4.2kg) pa ga se tegli u lov i nitko ni ne trepne na to... Moj susjed ima EM992 u .308/7.62x51, tezak je cca 6-6.5kg, nosi ga u lov.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Sep 2020, 06:50

Onty wrote:Moja je još 70-tih kupljena donekle izudarana, bila izgubljena u ratu, nađena, ali cijev je već za zamjeniti.
Po meni, ova puska vrijedi spasavanja.
ja bih na tvom mjestu kontaktirao puskare, i sve napravio sta treba. (makar, sveukupno kostalo vise nego nova puska)
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Sep 2020, 07:05

Onty wrote:Svaki lovac zna da poluatomatska puška po zakonu ne može imati više od 2 naboja u spremniku. Stoga mi nikako ne idu pod kapu stalno, otvoreno kršenje zakona.
1. razlog:
nadoboudnost, neiskustvo, arogancija: Mnogi misle, ko ga jebe. A hoce da imaju vatrenu moc, ko da idu u rat. Posve nepotrebno.

Moja osobna definicja poluatomata u lovu je: "poor mans double", expresica za sirotinju. jer prava, dobra expresica je skupa.
Sve sto ocekujem od poluatomata u lovu, je da mi pruzi dva brza uzastopna hica, u pogonu ili na standu.
S iskutvom sam dosao do tog, da mi ne treba ni onaj treci u cijevi. dva u spremnik, repetirati, dosta.
Sa polutatomatskom sacmaricom nisam nikad lovio (niti pucao iz nje), ali isto ne vidim potrebe za treci hitac iz poluatomata, bokerica mi odradjuje sve sto treba. A kamoli pet komada??? cemu???

2. razlog:
aljkavost u lovackim drustvima - zasto lovnik ne provjeri oruzje lovaca prije lova?
Zasto se na terenu dopustaju spreminci u vecem kapacitetu?

3. razlog, mislim da je najcesci:
neinformiranost, nepoznavanje zakona.
Koliko lovaca (ili rukovodecih kadrova u drutsvima) u prosjeku je uopce procitalo zakon i pravilnik o lovnom oruzju?
Kvaliteta osposobljavanja za lovca i lovackih ispita je drasticno pala u zadnje vrijeme, pogotovu sa pojavom privatnih lovackih skola.
Turn better into best!

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 14 Sep 2020, 07:34

Nedavno sam naletio na jednu M67, izvana u boljem stanju nego moja, ali cijev ko dimnjak. Doslovno. Raspitivao sam se za zamjenu cijevi. Moram računati na nekih 5 tisuća kuna ako hoću da bude kvalitetno. Za sad ću moju staviti na stranu. Ipak, ako je za lov, ne vidim bolje i ljepše puške od Brno 21H. Dijelim tvoje mišljenje glede CZ 550 i 557. Sjećam se i ZKK600, s onim smiješnim ravnim otponcem. Vidio sam ih u 8x57 i imale su na zadnjem dijelu kućišta diopter koji se mogao pritisnuti dolje. One koje sam vidio su imale dosta grubu površinu, izgleda da uopće nisu bile polirane poslije kovanja ili lijevanja. Valjda jeftinija izvedba za ondašnje isočnoeuropsko tržište. U S. Americi sam viđao i Husqvarna mauserke u 308 W, vrhunska kvaliteta. Sviđalo mi se što imaju, ko i češke, izbacicač čahura ispod lijeve brave zatvarača, a ne kroz nju.
Last edited by Onty on 14 Sep 2020, 08:01, edited 1 time in total.

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 14 Sep 2020, 07:56

Mike_Torello wrote:ako koristi spremnik blokiran ili cak fizicki skracen na 2 komada, ne krsi zakon... a koga briga koliko tesku pusku ce tko vuci u lov, dok ju ne moras nositi umjesto njega... nije ni SSG69 nesto lagan (PII ima 4.2kg) pa ga se tegli u lov i nitko ni ne trepne na to... Moj susjed ima EM992 u .308/7.62x51, tezak je cca 6-6.5kg, nosi ga u lov.
Žao mi mladića, nema ni 1,6 metra, vidi se da ga puška tare težinom i glomaznošću. I čisto sumnjam da je blokirana.

Kad sam bio mlađi, i provlačio se kroz sam najgornji biljni pojas na južnoj strani Dinare https://sp-images.summitpost.org/16826. ... 9dccbd8f12 , gledajući skoro okomite litice nekih 200-300 metara visine, pušku i ranac nisam ni primjećivao. Sad u 60-tim je druga priča, težina ipak ima svoju "težinu". A ako bih nosio u lov pušku 6-6,5 kila, onda samo najbolji kalibar što postoji; 375 H&H.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Sep 2020, 08:03

Onty wrote:A ako bih nosio u lov pušku 6-6,5 kila, onda samo najbolji kalibar što postoji; 375 H&H.
:A28: (znalac, istancanog ukusa! ;) )
Turn better into best!

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 14 Sep 2020, 09:38

Probao jednom 338 WM, malo previše za mene. Znalci kažu da je ustvari 375 H&H "ugodniji" nego 338 WM. Nisam nikad pucao 375 H&H. Prijatelj ima češku pa ga možda užicam, tek da zadovoljim radoznalost.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Sep 2020, 13:04

Najjaci trzaj sto sam ja osjetio:
8x68 (stariji steyr), 338 win mag (Winchester xpr)

375 hh je cisto ugodan na starijem steyru (vidi temu o lovu u africi sta sam pisao), 375 hh je manje ugodan na zastava m70, ali prolazno. I daleko manje nego ova prva dva.

Ovo sve ne znaci previse, razlicite su sve to puske, razlicite tezine.
Ako oblik kundaka, i tezina puske prate snagu kalibra, ili se na jacim kalibrima dodatno stavi plinska kocnica, ili amortizer od zive, to se sve dovede na razumnu mjeru.

Takodjer, poluautomat pogotovu sa sistemom posudbe plinova, smanjuje trzaj znacajno.
9.3x62 u PA nije vrijedan nekog pretjeranog spominjanja u snazi trzaja. Vrlo umjereno

Interesantno, najjaci trzaj sta sam osjetio je u revolveru 44mag, sa cijevi od 2 ili 2.5 incha - zlo zivo.
Turn better into best!

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 14 Sep 2020, 13:26

A ljudi božji što se bojite trzaja, pa ja sam sa svojih 77 kilograma pucao iz Zastave 458 i 375 . Ništa nije prestrašnpo no ipak je trzaj 458 brutalan pa nakon 2 metka nisan ni imao volje za više . No u samom lovu kad se puca u divljač ja trzaj upće ne registriram pa vjerujem da ne bi ni od 458.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Sep 2020, 13:32

Trapavi wrote:A ljudi božji što se bojite trzaja, pa ja sam sa svojih 77 kilograma pucao iz Zastave 458 i 375 . Ništa nije prestrašnpo no ipak je trzaj 458 brutalan pa nakon 2 metka nisan ni imao volje za više . No u samom lovu kad se puca u divljač ja trzaj upće ne registriram pa vjerujem da ne bi ni od 458.
pogotovu kad neka zvijer juri na lovca.... :mrgreen:

Ali stvar je da se pusku treba istrenirati da se moze pouzdano koristiti, i da se vlasnik ne boji puske.
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 14 Sep 2020, 13:50

Ha,kada se o lovu radi , ja u lovu ni pucanj, ni trzaj ne registriram kao kada pucam neobavezno.
Okladio bih se da je kod svakoga tako. ;)

damirdj75
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by damirdj75 » 14 Sep 2020, 14:08

Jedno glupo pitanje :mrgreen: nisam pucao te lovačke kalibre pa me zanima koliko je to jaci trzaj u odnosu na 8x57...malo,puno,jako puno ?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Sep 2020, 14:38

damirdj75 wrote:Jedno glupo pitanje :mrgreen: nisam pucao te lovačke kalibre pa me zanima koliko je to jaci trzaj u odnosu na 8x57...malo,puno,jako puno ?
375 HH, na starom steyru, ja bih usporedio sa 8x57... mozda malo jaci. ne pretjerano. Osjeti se vise kao pritisak, nego kao udarac.
recimo m48, u 8x57 definitvno je neugodnija za pucanje, ali uzmi o obzir kundak, i zeljezo iza na kundaku (nema gumu).
ovo su moji subjektivni dojmovi.

Postoje tablice trzaja, prema snazi, ima, mislim kod chuck hawks na njegovim stranicama... i drugdje... ali to je vise orijetacijski, nego realno.
Tezina puske, duzina cjevi, mehanizam (poluatomatski ili ne), plinska kocnica (ima je ili nema), oblik kundaka, gumeni amortizer na kundaku - to sve vecina ovakvih tablica ne obracunava.

U vecini slucajeva te tablice snage trzaja su na osnovu mase i brzine zrna, nasuprot mase puske, pa se dobije neka vrijednost trzaja, zato mislim da je to vise orijentacijski nego objektivno.

Vodi racuna da postoji neko grubo pravilo koliko puska u odredjenom kalibru mora biti teska.
sa tezinom puske, raste kalibar, i kompenzira se trzaj.
Tako rade ozbiljni trvornicki proizvodjaci, da ne kazem renomirane radionice. One pogotovu.

na primjer, iz manuala za ZKK 600, 601, 602:
ZKK 600 i 601, za kalibre, 243, 308, 7x57, 270, 30-06 itd... - tezina puske je 3.25 kg
ZKK 602, za kalibre, 375 hh, 458 wm, 300 wm, tezina puske je 4.20 kg

Zato se onda trzaj 375 hh, moze na primjer komparirati u slicnim okvirima, prema nekom drugom srednjem kalibru, sto sam prije naveo.

Tih smjernica drzat ce se svaki ozbiljni proizvodjac, klasicnog dizajna.

S druge strane, imas cijelu hrpu razmazenih lovaca (i trzista) koje kuka za laganom puskom.
Mnogi proizvodjaci popuste pod pritiskom trzista, i kad se uzme neki magnum, i lagana puskica, eto neugodnog trzaja.

Ali vazno da je puskica lagana. jer, eto, tesko nam nositi 4 kila u lovu... na ramenu.
Turn better into best!

Post Reply