Spremnici
Re: Spremnici
Ja samo tumacim zakon kakav je. Zakon kaze.Mirok wrote:Ovo dalje ide u pravcu da se sve relativizira.
Jer što,ako,možda,negdje....
(1) Tko neovlašteno izrađuje, nabavlja, posjeduje, prodaje ili na drugi način sebi ili drugome pribavlja u posjed vatreno oružje, streljivo, eksplozivne tvari ili njihove sastavne ili rezervne dijelove čije je nabavljanje, prodaja ili posjedovanje građanima zabranjeno,
Ako se kundak sa airsoft puske, moze staviti na pravu pusku, smatra li se to sastavnim ili rezervnim dijelom oruzja, jer u zakonu nije definirano.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 17 times
Stargazer wrote: Ja samo tumacim zakon kakav je. Zakon kaze.
.
Ja odavno tvrdim da smo se trebali baviti pletenjem goblena.
Kako starim, vidim da osim pletenja goblena postoje i drugi uzbudljivi i dinamicni hobiji, kao na primjer skupljanje postanskih maraka, pasijans na kucnom kompjuteru, uzgajanje cvijeca, itd..
Jer samo lud covjek, moze se baviti streljastvom i lovom kad ovo sve cita!
Mijenjati hobi!
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Nije to tema.
Ali ne vidim dvojbu.
Ako staviš taj kundak na pravu pušku,onda je to sastavni dio puške ,a dok je taj kundak u dučanu,tada je kundak za airsoft pušku ili ako hoćeš rezervni dio za airsoft pušku.
Druga je stvar je li taj kundak zadovoljava uvjete za vatreno oružje,da bi se smio staviti?
Ali ne vidim dvojbu.
Ako staviš taj kundak na pravu pušku,onda je to sastavni dio puške ,a dok je taj kundak u dučanu,tada je kundak za airsoft pušku ili ako hoćeš rezervni dio za airsoft pušku.
Druga je stvar je li taj kundak zadovoljava uvjete za vatreno oružje,da bi se smio staviti?
I članak koji navodiš nema veze sa pitanjem koje postavljaš.
Onako napisan bi se odnosio na oružje i dijelove koje građani NE smiju posjedovati !!!
Znači A kategorija !
Ili u ovoj temi.....ne smiješ imati spremnik za kalaš,ne smiješ imati spremnik za PA top....
Onako napisan bi se odnosio na oružje i dijelove koje građani NE smiju posjedovati !!!
Znači A kategorija !
Ili u ovoj temi.....ne smiješ imati spremnik za kalaš,ne smiješ imati spremnik za PA top....
Znaci slazete se da sam u pravu, to mi je bilo dosta.Mirok wrote:Nije to tema.
Ali ne vidim dvojbu.
Hvala bogu pa je policija dovoljno strucna da raspozna airsoft kundak od pravog kundaka.
Jebote i naklapanja. Ponudio sam svoju pomoć i sufinanciranje do sad uspješnog odvjetnika. Sustav mi se oduvijek gadi i nema mi dražeg nego ga napadati kad tiranizira građane. Dovoljno sam svojim stavom sebi i svojima osigurao neovisnost da mogu i u takve avanture. Zapitajte se jeste li vi to postigli prije nego osuđujete.
Procjenjujem da je po kućama u HR nekoliko desetaka tisuća spremnika za AK/M70. Legalni ili nelegalni, dobro da je tako. Oružje u rukama građana je uvijek dobra prevencija tiranije.
Procjenjujem da je po kućama u HR nekoliko desetaka tisuća spremnika za AK/M70. Legalni ili nelegalni, dobro da je tako. Oružje u rukama građana je uvijek dobra prevencija tiranije.
Ali spremnik za klaš od 30 kom je nelegalan
jer je to dio oružja kategorije A i takav spremnik nesmiješ
posjedovati. Tu je sve jasno može to tumaćiti kako tko hoće ali to je zabranjeno za
civile ako nemaš dozvolu za takvo oružje a kao fizička osoba nemožeš imati.
posjedovati. Tu je sve jasno može to tumaćiti kako tko hoće ali to je zabranjeno za
civile ako nemaš dozvolu za takvo oružje a kao fizička osoba nemožeš imati.
Polako. Ti su spremnici do novog zakona bili u slobodnoj prodaji. I što, svi koji su ih tad kupili odjednom postaju kriminalci? Preko noći?
Za razliku od spremnika, kad je zračno oružje ušlo u kategoriju C, definiran je rok od jedne godine za legalizaciju. Što je priča za sebe jer velika većina nije prijavila zračno oružje koje posjeduju, ali to je druga tema.
Kad se kriminalizira nešto što je ranije bilo dopušteno, valjda treba ponuditi neku vrstu obeštećenja. Koliko znam, ništa takvo nije ponuđeno. Niti kao otkup spremnika niti kao pokrivanje troška limitiranja kapaciteta. Je li određen kakav rok za sve one koji otprije imaju takve spremnike da nešto s njima učine? Nije ni to. Pa kakav je to zakon onda? Danas si uzoran građanin, sutra si kriminalac.
Što ako vlasnik takvog spremnika izjavi kako ih je kupio u slobodnoj prodaji prije stupanja na snagu novih zakona?
Za razliku od spremnika, kad je zračno oružje ušlo u kategoriju C, definiran je rok od jedne godine za legalizaciju. Što je priča za sebe jer velika većina nije prijavila zračno oružje koje posjeduju, ali to je druga tema.
Kad se kriminalizira nešto što je ranije bilo dopušteno, valjda treba ponuditi neku vrstu obeštećenja. Koliko znam, ništa takvo nije ponuđeno. Niti kao otkup spremnika niti kao pokrivanje troška limitiranja kapaciteta. Je li određen kakav rok za sve one koji otprije imaju takve spremnike da nešto s njima učine? Nije ni to. Pa kakav je to zakon onda? Danas si uzoran građanin, sutra si kriminalac.
Što ako vlasnik takvog spremnika izjavi kako ih je kupio u slobodnoj prodaji prije stupanja na snagu novih zakona?
- jolly
- Cinker - bojna

Slicna situacija je bila sa reloadingom.Ariel wrote:
Dozvoljem zakonom do 2012.
Novim zakonom 2012, zabranjen.
Opet dozvoljen zakonom 2018.
U periodu od 2012 do 2018, bilo je prijava, mogu se naci po novinama.
Kako se ko branio, odbranio il se nije odbranio na sudu, nije mi poznato. Ali mnogi su izgubili oruzje. Treba kopati po onoj bazi podataka
Inace, da bi se oduzelo nekome oruzje - taj ne mora biti kriminalac.
Dovoljno je da mu "fali jedan papir".
Primjer je promjena zdravstvenog stanja, i oruzje se oduzima.
Naravno, to je za vlasitito dobro pojedinca, za njegovo bolje.
Evo, to je bio samo mali komentar s moje strane - nastavite slobodno o spremnicima.
Rekoh jucer, treba se baviti pletenjem goblena, a ne ovim stvarima, samo lud covjek moze da se bavi streljastvom ili lovom.
Turn better into best!
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
Odličan zaključak!matezg1 wrote:Ali spremnik za klaš od 30 kom je nelegalan
posjedovati. Tu je sve jasno može to tumaćiti kako tko hoće ali to je zabranjeno za civile ako nemaš dozvolu za takvo oružje a kao fizička osoba nemožeš imati.
Znači spremnik za kalaš A kategorije od 30 komada je zabranjen jer je dio tog oružja! A spremnik za taj isti kalaš A kategorije od 10 komada koji je dio tog istog oružja je pak dozvoljen, jeli tako?
Ti mora da radiš u policiji, kad tako lijepo možeš razjasniti zakonsku dilemu.
Last edited by Barut on 09 Mar 2023, 06:17, edited 2 times in total.
The truth is hate to those who hate the truth.
- Barut
- Časnički Namjesnik

- Has thanked: 1 time
Ok, nisam baš siguran kako si izvukao taj zaključak. Nisam pročitao da itko priča o revoluciji ili bilo čemu sličnom.Lemi_O2 wrote:Ja sam pak iz komentara izvukao drugačije zaključke.
Vide se dva pravca razmišljanja.
1. Ajmo svi na horuk, revolucija, razguziti uhljebe, bez da su jasne sve činjenice nekog slučaja koji zapali diskusiju u priznajmo malom krugu ljubitelja oružja. Nema šanse za ikakav presedan ili promjene. Svaki sustav se odmah postavlja na zadnje noge, piši kući propalo je.
2. Konstantno sudjelovanje u izmjenama i promjenama zakona, javnim savjetovanjima, tribinama i sl. Dugoročno i iscrpljujuce, ali vec je donijelo velikih promjena. Po meni, jedino tako je moguće unijeti promjene.
Dva glavna pravca razmišljanja koja se mogu pročitati u ovoj temi su:
a) idemo pomoći kolekcionaru kojeg je sustav odlučio naguziti, skupiti ćemo neka sredstva, naći dobrog odvjetnika, boriti se legalnim putem za njegova (a time i naša) prava, itd...
b) ma on je 100% krimos čim ga policija goni, zaboravite njega, svatko treba gledati samo na sebe...
Ovo što ti navodiš pod 2. ja bih rekao da se tu svi slažemo, nisam još nekoga čuo da se tome protivi.
The truth is hate to those who hate the truth.
Pa moramo pitati navedenog lika.Barut wrote:Odličan zaključak!matezg1 wrote:Ali spremnik za klaš od 30 kom je nelegalan
posjedovati. Tu je sve jasno može to tumaćiti kako tko hoće ali to je zabranjeno za civile ako nemaš dozvolu za takvo oružje a kao fizička osoba nemožeš imati.
Znači spremnik za kalaš A kategorije od 30 komada je zabranjen jer je dio tog oružja! A spremnik za taj isti kalaš A kategorije od 10 komada koji je dio tog istog oružja je pak dozvoljen, jeli tako?
Ako ja kupim spremnik od 30 metaka, i napisem na njemu 10, tj da se identificira kao da moze primiti 10 metaka, onda je sve ok valjda.
Da bude vuk sit i ovce na broju najjednostavnije je uvesti kategoriju dozvole za skupljanje militarije koja ne uključuje oružje ali može biti sastavni dio oružja pa i A kategorije. Nije potreban liječnički, odeš u MUP, evidentiraju te i pokriven si. Možeš prodavati drugom kolekcionaru.
Ma da ,sigurno si u Zakonu pročitao"dovoljno da na spremniku piše 10" .Stargazer wrote:Pa moramo pitati navedenog lika.Barut wrote:Odličan zaključak!matezg1 wrote:Ali spremnik za klaš od 30 kom je nelegalan
Ako ja kupim spremnik od 30 metaka, i napisem na njemu 10, tj da se identificira kao da moze primiti 10 metaka, onda je sve ok valjda.
Pitanje svima:
Je li 9x19mm spremnik kapaciteta 15, 17 ili 20 komada legalan ili zabranjen, obzirom da ga se može koristiti i u kratkom i u dugom poluautomatskom oružju?
Dobro razmislite, jer u tom odgovoru bi se moglo nalaziti i rješenje za našeg kolekcionara.
Je li 9x19mm spremnik kapaciteta 15, 17 ili 20 komada legalan ili zabranjen, obzirom da ga se može koristiti i u kratkom i u dugom poluautomatskom oružju?
Dobro razmislite, jer u tom odgovoru bi se moglo nalaziti i rješenje za našeg kolekcionara.
- jolly
- Cinker - bojna

Uz veliku napomenu: JA NISAM PRAVNIK.
Po meni, ako on ima oruzni list na pistolj 9x19, u koji moze ubaciti taj spremnik, 15, 17, ili 20, onda je legalno.
Preporuka:
Pitanje postaviti odvjetnickom uredu za savjet, i uslugu za pravni savjet u pisanom obliku, platiti.
(dakle, ne pitati prijatelja odvjetnika, dok skupa pijuckate pivo i gledate utakmicu, pa kao sta on misli o tome.
Nego: Postaviti sluzbeno pitanje odvjetnickom uredu i traziti pravni savjet pismeno, uz placanje usluge)
Druga opcija, besplatna.
Upit poslati na adresu mupa za pitanja gradjana.
Po meni, ako on ima oruzni list na pistolj 9x19, u koji moze ubaciti taj spremnik, 15, 17, ili 20, onda je legalno.
Preporuka:
Pitanje postaviti odvjetnickom uredu za savjet, i uslugu za pravni savjet u pisanom obliku, platiti.
(dakle, ne pitati prijatelja odvjetnika, dok skupa pijuckate pivo i gledate utakmicu, pa kao sta on misli o tome.
Nego: Postaviti sluzbeno pitanje odvjetnickom uredu i traziti pravni savjet pismeno, uz placanje usluge)
Druga opcija, besplatna.
Upit poslati na adresu mupa za pitanja gradjana.
Turn better into best!
Zakon oduzima oružje i ako spremnik ne odgovara istom.
Nadalje, ako imaš i pištolj i pušku za taj spremnik?
Glup zakon za glupe dileme
Nadalje, ako imaš i pištolj i pušku za taj spremnik?
Glup zakon za glupe dileme
- jolly
- Cinker - bojna

Ne.Ariel wrote:Zakon oduzima oružje i ako spremnik ne odgovara istom.
Zakon oduzima oruzje:
- za svaku sumnju u mogucu zlouporebu oruzja
- za svaki prekrsaj ZONIPOG
- Za svaki prekrsaj iz palete zakona koji su definirani u ZONIPOG
- Za nepotpunu dokumentaciju oko registracije, prijave ili nabavke oruzja
- Za promjenu zdravstvenog stanja
To je svima na ovom forumu jasno.
Turn better into best!
Oduzima se oružje i ako zatečeni spremnik većeg kapaciteta od dopuštenog uopće ne odgovara oružju.
Jesu li onda ti spremnici legalni ili ne?
Jesu li onda ti spremnici legalni ili ne?